Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dacă România pierde 10 miliarde de euro, că nu a fost admisă în Schengen, nu vă dați niciunul demisia? Nici măcar șoferul?

Schengen..

Foto:  AP / Profimedia

L-am auzit pe ministrul economiei plângându-se că România pierde 10 miliarde de euro că nu a fost admisă în Schengen.

Dar:

- câte miliarde pierde România fiindcă are cea mai proastă democrație din Europa? Conform Democracy Index suntem lângă Serbia și Albania, stăm mai prost decât Ungaria.

- câte miliarde pierde România fiindcă schimbă legile ca pe chiloți, cum a făcut în acest an în domeniul energiei, angajându-se să plătească niște sume furnizorilor, după care codindu-se să plătească, ceea ce a pus Enel, de exemplu, să împrumute sute de milioane de euro de la compania-mamă din Italia. Fraților, nu a obligat nimeni guvernul să adopte o lege proastă, inclusiv furnizorii i-au spus din start că este proastă! Acum Enel a spus la revedere, vor urma muulte investiții, așa-i?!

- câte miliarde pierde România fiindcă potrivit Corruption Index suntem pe locul 66 în lume la percepția corupției? Croația stă mai bine decât noi.

- câte miliarde pierde România fiindcă atâția decidenți politici și atâția intelectuali au spus că nu e bine să adoptăm euro? He-he, aud? Croația adoptă euro de la 1 ianuarie. Politrucii nu au vrut să adoptăm euro, adică să piardă ei accesul la tiparnița de bani.

- câte miliarde pierde România fiindcă potrivit Raportului Competitivității Globale are cea mai proastă infrastructură de transport din estul Europei?

- câte miliarde pierde România fiindcă este guvernată de foști activiști comuniști de pe vremea lui Ceaușescu (agricultură) sau de oameni care au furat saci cu porumb pe vremea lui Ceaușescu (Curtea de Conturi)?

- câte miliarde pierde România fiindcă analfabetismul funcțional este în creștere vertiginoasă? Ei, uite că tocmai analfabetismul funcțional ne împiedică să vedem toate lucrurile de mai sus.

I-a răspuns bine Cristi Păun: ne văităm că din cauza Austriei stăm mult timp la graniță, dar nu șoptim o vorbă despre cât timp facem până la graniță, despre incapacitatea de a ne organiza mai bine la graniță, despre lipsa scanerelor mobile etc.

Niște demnitari onorabili și-ar fi dat demisia. Ce-o fi dom'le așa de greu să iei exemplul lui Ludovic Orban, care s-a retras de mai multe ori în ultimii ani? S-a retras când o anchetă îi anula șansele de a ieși primarul Bucureștiului, s-a retras după rezultatul alegerilor (un eșec minor), s-a retras când nu a mai putut opri renașterea frăției neo-feseniste. Alo, dacă România pierde 10 miliarde, cum spuneți voi, nu vă dați nici unul demisia? Nici unul? Nici măcar șoferul?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bogdan Glavan, foarte bine zici. Sunt intru totul de acord! Probabil actiunea Austriei a fost de rahat (si bazat pe felul acesta de a negocia suntem total indreptatiti sa boicotam firmele austiece), insa daca deschidem ochii si suntem sinceri, nu prea avem de ce sa ne luam! Suntem in fund la taxatoare! Chiar si Bulgaria are mai multi km de autostrada decat noi! Sa fim seriosi! Cu reforma in EDUCAȚE a lui Johannes in care a ajuns la uimitorul record de 2,1, prevad un trecut in schimbul unui viitor.
  • Like 0
 • România este stat-marionetă al Americii imperialiste, condus de un regim-marionetă. Prin urmare, ca să cadă guvernul, este nevoie de dorința și de aprobarea și/sau implicarea păpușarilor imperialiști de la washington.

  De altfel, stim de la președintele-marionetă prostannis că un guvern nu demisionează asa, cu una cu două. În cazul guvernului Ponta, "a fost nevoie să moară oameni pentru ca guvernul să plece". Arși de vii în Colectiv!

  Acum nu avem un masacru gen Colectiv ca pe vremea lui Ponta. Și, cel mai important, nu avem un guvern Ponta, care se îndepărta tot mai mult de păpușarii imperialiști de la washington și se apropia tot mai mult de Beijing! Deci washingtonul avea tot interesul și cel mai mare interes să dea jos guvernul Ponta.

  Cu guvernul Ciucă lucrurile stau total diferit: este un guvern-marionetă moșit și nășit în sua, este creat și sprijinit de păpușarii imperialiști de la washington în jurul omului lor de încredere: un general format în teatrele de război amerloace si devotat total Americii imperialiste. Deci nicio șansă să demisioneze careva, nici macar șoferul și nici măcar femeia de serviciu/"servicii"!

  Cât despre așa -zisul "eșec Schengen", e clar că toți spun numai tâmpenii, de la politicieni la politrucii de presă!

  Pe bune, chiar nimeni nu s-a prins că așa-zisul "eșec Schengen" este de fapt o făcătură a lui US-Sula von den Lügen, coada de topor a imperialismului amerloc din fruntea UE?

  De fapt, ea prin asta vrea să demonstreze tuturor ce "rea" e unanimitatea în luarea de decizii importante la nivel european.

  US-Sula, marioneta păpușarilor imperialiști de la washington, de mult tot caută scandaluri din astea și prilejul de a desființa această unanimitate, fiindcă toate mizeriile dorite a fi impuse în UE de către păpușarii imperialiști de la washington s-au lovit până acum de un singur "ciot", pardon, vot: de opoziția fermă a Ungariei!

  Prin urmare, este evident că ținta făcăturii ursulo-austriaco-amerloace nu a fost și nu este România, ci Ungaria lui Orban Viktor!

  Neprimirea României în Schengen a fost special aranjată să fie pentru _doar 1 singur vot_ împotrivă, cel al Austriei, fiindcă Olanda a votat împotriva Bulgariei, nu a României; că erau la pachet împreună, asta e altceva.

  De ce pentru doar un singur vot împotrivă? Ca să fie ciuda și ofticarea tuturor cât mai mare și să se facă scandal și lobby pentru desființarea unanimității.

  Scopul real: anihilarea Ungariei și a contrelor acesteia în atâtea chestiuni care îi deranjează pe păpușarii imperialiști de la washington.
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Ați văzut ca un comunist analfabet s-au un Securilă mârlan și prost să-și dea vreodată demisia de bună voie!?!? Eu NU.E valabil și pentru puii lor.
  • Like 0
 • Ovidiu check icon
  Un text în stil retoric în care se pun întrebări retorice. Adică, degeaba. Nu pentru a afla răspunsuri, ci pentru a transmite o stare de spirit, o emoție legată de refuzul nostru în spațiul Schengen. De șapte ori vă întrebați căte miliarde pierde România, bla, bla, bla... de una și de alta. Și cereți demisii, retoric. "Cum, nici măcar șoferul?" Dar electoratul român are vreo vină? Nu cumva el alege demnitarii pe care-i transportă șoferul? Nu cumva el elege partide populate de "foști activiști" și "hoți de saci de porumb"?
  Și mai lăsați-ne cu Democracy Index, acolo unde Ungaria și Polonia ar sta mai bine decât România. Toată lumea știe că ele sunt oile negre ale UE în materie de stat de drept și democrație, fiind chiar penalizate pentru performanțele lor negative. În România, văd că puteți înjura guvernul și cere demisii, în Ungaria, nu știu dacă vi s-ar permite. Încălcările continue ale principiilor statului de drept în Polonia și Ungaria sunt mereu menționate de instituțiile UE, ajungându-se chiar la sancțiuni. România stă mai prost? Da, pentru că nu-i suferim noi pe ăștia care ne conduc acum.
  Cât despre Ludovic Orban, nu mai e nimic de zis, dacă a devenit deja un exemplu de evocat în materie de demisii. Iată, aflăm că asta chiar l-ar face un demnitar onorabil. Și din această prea multă onorabilitate, abia dacă adună sub 2%, în sondaje, alături de REPER-ul lui Cioloș, SOS-ul lui Șoșoacă și Alianța pentru Patrie a lui Codrin Ștefănescu.
  • Like 4
  • @ Ovidiu
   Excelent comentariul lui Ovidiu . Mult mai interesant si mai bine scris decat articolul.
   • Like 1
  • @ Ovidiu
   Mirea check icon
   Românul de rând, cel cu mai mult de zece neuroni buni, nu mai votează demult! De ce?
   Pentru că n-are pe cine, ei pe ei se bagă în față, nu ești cu ei, n-ai loc!
   Votează doar aparatcicii de partid și ceilalți pentru doi mici și o bere!
   Dacă România are majoritatea cetățenilor cu "skola veti", care se ghidează după principiul "mie să-mi fie bine, ceilalți pot să moară", conducătorii României de unde ajung conducători?
   Ce filosofie de viață au?
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult