Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dacian Cioloș: Candidez la alegerile europarlamentare. A fi europarlamentar nu înseamnă a-ți părăsi țara. Planul meu e să începem să reconstruim România

Dacian Ciolos - protest - FB

(Foto Facebook/  Dacian Ciolos)

Dacian Cioloș a anunțat că va candida la alegerile europarlamentare. Fostul premier spune că a fost „o decizie dificilă” și îi asigură pe susținătorii săi că proiectul său „este în România”. 

„Aș vrea să fie foarte clar: proiectul meu este în România. Altfel, nu ar fi fost nevoie să inițiez un proiect politic aici si aș fi fost de mult la Bruxelles sau in altă parte. Am inițiat PLUS pentru a lucra în România și pentru România. Iar candidatura la Parlamentul European se înscrie perfect în această logică.

Noi, cei care credem că România trebuie să se schimbe și că se poate schimba, trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru asta. E nevoie de curaj și de perseverență. Vă invit alături de noi, pentru că împreună putem schimba România”, scrie Dacian Cioloș.

Postarea integrală:

„Candidez la alegerile europarlamentare. A fost o decizie dificilă, pentru că orice discuție care avea legătură cu acest subiect începea cu îngrijorarea celor din jurul meu: „Îți dai seama că te vor ataca? Că vor spune că vrei să pleci la Bruxelles?“. Nu o dată am analizat ce avem de făcut atunci când PSD și „analiștii“ lor în simbrie vor începe să ne atace - pe mine și pe colegii mei - cu vorbele și manipulările lor otrăvite.

Până în momentul în care mi-am dat seama că greșeam fundamental. Agenda acestor indivizi care au capturat țara, care vor să decidă cum trăim, cum gândim, cum ne va arăta viitorul, nu este și nu poate fi agenda noastră.

România trebuie să fie o țară în care familiile să se bucure de viață și de prieteni, în care oamenii să aibă parte de normalitate, să poată avea încredere unii în ceilalți, să meargă cu satisfacție la serviciu, să aibă tragere de inimă și energie pentru o plimbare în parc sau pentru o piesă de teatru. Să nu aibă serile otrăvite de țipete și de nevroze.

Trebuie să începem să ieșim din ceața toxică pe care unii vor să o aștearnă peste țară.

Cred că fiecare dintre noi are această responsabilitate pentru sine, pentru familia sa, pentru prietenii și vecinii săi. Fiecare dintre noi are datoria de a se trezi din coșmarul acesta și de a se implica fără teamă. Dezinteresul sau retragerea din fața acestor politicieni nocivi nu este o soluție.

Pentru mine, alegerea de a candida la europarlamentare este un astfel de pas. După ce am înțeles că nu contează ce vor spune, că indiferent ce voi face oricum vor zice niște enormități și minciuni, am stat și am cugetat la ce ar fi mai bine.

Am în spate o carieră în instituțiile europene din care am învățat și am înțeles cum funcționează Uniunea Europeană. Nu sunt singurul român cu o astfel de experiență, dar sunt unul dintre cei care pot folosi această experiența la cel mai înalt nivel. Desigur, mulți vor spune că vreau să plec departe de țară, în cazul de față la Bruxelles. Dar nu este așa, iar în perioada următoare am să fac tot ce îmi stă în putință să conving cât mai mulți oameni de bunele mele intenții.

România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți, care să lupte pentru binele tuturor românilor – atât al celor rămași acasă, cât și al celor din diaspora.

Ca să facem țara noastră bine, e nevoie să punem la bătaie toată priceperea și toată energia noastră, pe toate fronturile. A fi europarlamentar nu înseamnă a-ți părăsi țara. Din contră! Iar planul meu e să începem să reconstruim România. Am de gând să muncesc pentru țara mea și voi face asta și acasă, și în Parlamentul European.

Am decis să particip la înființarea unui nou partid, care să ofere electoratului român o nouă perspectivă politică. Sunt dator să pun toate atuurile mele la dispoziția partidului. Avem nevoie de tot ce putem oferi, începând cu primul test electoral, alegerile europarlamentare. De aceea, am decis să îmi depun candidatura în procedura internă a PLUS.

Aș vrea să fie foarte clar: proiectul meu este în România. Altfel, nu ar fi fost nevoie să inițiez un proiect politic aici si as fi fost de mult la Bruxelles sau in alta parte. Am inițiat PLUS pentru a lucra în România și pentru România. Iar candidatura la Parlamentul European se înscrie perfect în această logică.

Noi, cei care credem că România trebuie să se schimbe și că se poate schimba, trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru asta. E nevoie de curaj și de perseverență. Vă invit alături de noi, pentru că împreună putem schimba România.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 20 de motive ca Dacian Cioloș să rămână la București

    Dacian Cioloș nu a finalizat problemele partidului :
    1.elaborare viziune
    2.stabilire obiective
    3.organizare filiale
    4.pregarire sute de candidați (locale,parlamentare)
    5.pregatire campanii locale/naționale
    6.organizare voluntari
    7.organizare finanțare
    8.programe de guvernare locală
    9.program de guvernare națională
    10.proceduri,comunicare internă și relații publice

    Deoarece răspunsul la cele de mai jos este NU, Dacian Cioloș trebuie să lupte la București nu la Bruxelles :
    1.Poate Parlamentul European (PE) să aducă pe calea justă CCR ?
    2.Poate PE să relateze abuzurile legate de DNA, Parchetul General, Legile justiției și ordonanțele aferente ?
    3.Poate PE aduce Romania în situația de a respecta recomandările MCV ?
    4.Poate PE opri sau îndepărta efectele masurilor populiste in materie de pensii, salarii și alte măsuri sociale si fiscale ?
    5.Poate PE curăța și modernizarea sistemul sanitar din România ?
    6.Poate PE moderniza și eficientiza sistemul educațional din România ?
    7.Poate PE conecta la apă și canal cele 43% de gospodării (medievale!) din România ?
    8.Poate PE să digitalizeze localitățile, instituțiile publice și aparatul local și de stat ?
    9.Poate PE să oprească PSD-izarea instituțiilor statului, inclusiv CNA și mogulizarea presei ?
    10.Poate PE să dea posibilitatea diasporei să voteze electronic ?
    • Like 0
  • De la distinsii publicisti astept solutii pentru problemele romanilor respectand democratia capitalista europeana.In statele europene Constitutia este Sfanta, sunt precizate reguli, responsabilitati si performante care trebuiesc indeplinite. Incalcarea obligatiunilor este sanctionata material si penal imediat.In Romania,nu sunt precizate regulile, responsabilitatile si performantele functionarilor platiti de la Bugetul de Stat.Solutiile adevarate vin numai din partea oamenilor RESPONSABILI care si-au luat soarta-n maini bazata pe pregatirea lor profesionala,deruleaza o activitate economica din care isi plateste obligatiunile fiscale.Implicarea economica directa conduce la initierea de solutii adevarate. RESTUL sunt vorbe-n vant politicianiste.Decupati pe domenii regulamentele cu beneficii si sanctiuni a statelor in care activati si aduceti-le pentru a fi aplicate si in Tara Mama.Scrieti un PROGRAM POLITIC pentru Romania si participati la alegeri.
    • Like 0
  • Ăsta era speranța noastră în luptă cu ,, ciuma roșie ". Comic. Nu e altceva decât un ,, orientat".
    • Like 3
  • La munca nu te-ai duce... Astepti doar leafa de Bruxelles.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult