Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Dacian Cioloș s-a întâlnit cu românii dintr-o tabără de sinistrați din Italia: Voi propune zi de doliu național în România

UPDATE Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit cu românii dintr-o tabără de sinistrați din Italia și a declarat că a fost identificat şi ultimul român dispărut. 

El a precizat că mâine, în şedinţa de Guvern, va propune zi de doliu naţional.

„Oamenii au nevoie acum de spriijin şi financiar. Cei din campus sunt acum dezorientaţi, unii au investit în case banii câştigaţi aici, acum şi-au văzut casele distruse şi îşi pun întrebări dacă să vină acasă. Le-am spus că dacă vin acasă o să-i ajutăm. Unii mi-au spus: domnule prim-ministru, mulţumim pentru sprijinul financiar, e important, dar noi suntem tineri şi ne interesează să găsim de muncă şi să putem munci ca să ne refacem viaţa. E un moment de cotitură, am vrut să le fim alături”, a spus Cioloş.

Premierul Dacian Cioloș și ministrul Muncii Dragoș Pîslaru se află marți în Italia, pentru a fi alături de comunitatea de români afectată de cutremur.

„Prim-ministrul și ministrul Muncii se întâlnesc cu cei patru cetățeni răniți și cu familiile de români din tabăra de sinistrați din zona Amatrice”, se arată într-un comunicat de la Guvern.

În cursul serii de marți premierul Cioloș și ministrul Pîslaru vor participa la funeraliile de stat organizate în memoria victimelor cutremurului, alături de președintele Italiei, Sergio Mattarella, și de premierul Matteo Renzi.

(Foto captură Digi24)

La solicitarea premierului, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, se află de duminică în centrul Italiei, pentru evaluarea situației la fața locului, urmând să prezinte Guvernului o analiză.

Un număr de 11 români au murit, șase sunt răniți și unul este dat dispărut în urma cutremurului care a lovit miercuri centrul Italiei. Autoritățile din peninsulă au anunțat că peste 290 de persoane și-au pierdut viața în cutremur.

Premierul Dacian Cioloș a anunțat luni că toți românii care au avut de suferit în urma seismului vor primi sprijin financiar din partea Executivului. 

(Foto captură Digi24)

Cei care au rămas fără case vor primi câte 10.000 de euro. Copiii rămași orfani în urma cutremurului vor primi de la stat câte 6.000 de euro. De asemenea, Guvernul va acorda ajutoare de urgență pentru rudele persoanelor decedate și va asigura sprijin si pentru rudele celor care se deplasează din România în Italia pentru a ajuta persoanele care au fost afectate de catastrofă. 

Totodată, Guvernul are în vedere organizarea unor echipe de sprijin psihologic pentru familiile victimelor decedate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult