Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Dan Bittman: Să mor și eu de Covid, să dea Dumnezeu. Chiar nu vreau să mai trăiesc în condiții degradante. Nu se poate așa ceva, este prea mult

Dan Bittman - FB

Foto Facebook/Dan Bittman

Dan Bittman, solistul Trupei Holograf, a criticat restricţiile de natură sanitară impuse de autorități, cu impact economic şi social, precum şi felul în care responsabilii guvernamentali au comunicat public evoluţia pandemiei.

„Pericolul există (...) Dar ne luăm după alte ţări în loc să gândim cu capul nostru. Oameni buni, începeţi să gândiţi cu minţile voastre. Nu vă mai lăsaţi influenţaţi de tot felul de poveşti care vin din Franţa, din Italia, din Germania (...) În Germania sunt, poate, zeci de mii de îmbolnăviri în fiecare zi, dar nu moare nici dracu', pentru că ştiu să aibă grijă de ei şi îi tratează. În România, avem câteva mii de aşa-zise infectări pe zi şi, iartă-mă, un medic care lucrează în sistem exact pe cifre îmi povestea cum adunau ei: dacă te testează de trei ori, la acelaşi pacient, pun trei, nu unul singur. De asta spun, hai să revenim cu picioarele pe pământ. Suntem un popor întreg, nu e vorba de mine aici (...) Vorbesc cu mine însumi pentru că sunt revoltat pentru o categorie de oameni foarte mică şi nebăgată în seamă (...) Suntem oameni care ne-am descurcat toată viaţa, prin talentul nostru, şi am plătit taxe statului român... Să nu spună cineva că ăştia din Guvern, din Grupul de Comunicare, nu-şi dau seama de răul pe care-l fac. Este un rău general”, a spus Dan Bittman la Antena 3.

El a pledat pentru „modelul suedez, modelul neo-zeelandez, modelul grecesc” în gestionarea pandemiei. „Cum e posibil să înnebuneşti nişte oameni cu un test cu 30% marjă de eroare. Hai să fim serioşi. Vrem îngrozim un popor întreg? N-o să mai ieşim pe străzi, mare şmecherie", spune Bittman.

Întrebat ce crede despre un posibil lockdown, solistul trupei Holograf a răspuns că „lockdown-ul este modelul Orwell, din «1984» dar mult mai deştept. Acolo se luptau cu un inamic nevăzut, aici inamicul nevăzut este un virus care a produs câteva mii de decese în 9 luni de zile (...) Cum poţi să spui că cineva ţi-a murit de COVID când nu se face nicio autopsie? Este inadmisibil pentru echitatea lor, a medicilor, pentru coloana lor vertebrală. Medicii ar trebui să iasă primii în Piaţa Victoriei". Solistul și-a arătat nemulțumirea față de „restrângerea drepturilor”: „Nu mi s-a întâmplat niciodată, nici pe vremea lui Ceauşescu, să-mi restrângă cineva dreptul la muncă în felul în care mi se restrânge acum, în plină democraţie. Sunt nişte drepturi, cred că încă le mai avem. Aflu de la zi la zi că mi se restrâng toate drepturile posibile", a spus Bittman la Antena 3.

Solistul trupei Holograf a fost invitat miercuri și la Gândul Live, unde a spus că nu mai dorește să trăiască în pandemie, cu atâtea restricții. „E vorba și de sălile de spectacol, dacă atât de tare ne protejează masca, de ce nu îi lași să vină cu mască la concerte? Stau oamenii în metrou…Trebuiau să fie zeci de mii de morți. Trebuiau să fie căzuți pe stradă oamenii ăia. Dacă e așa un virus letal, dacă e pandemie. La noi nu e cazul. Trebuiau să fie 80 milioane de «duși» , sunt un milion. Am gura spurcată și îmi permit să spun orice. Să mor și eu de Covid, să dea Dumnezeu. Chiar nu vreau să mai trăiesc în condiții degradante. Nu se poate așa ceva, este prea mult”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pe lângă habotnici, parașute și închinători la Antena3, mai lipseau exact artiștii, că precupețele și taximetriștii nu erau de ajuns.
    În altă ordine de idei, haosul din sistemul de sănătate, la fel ca harababura din tot ce înseamnă administrație în România, nu presupune (mai ales când ești persoană publică) să aduci în discuție Oculta Mondială și toate bazaconiile promovate de media pro rusă, cu un discurs de aceeași sorginte precum elucubrațiile lui Dan Puric.
    În țările unde populația a respectat recomandările autorităților, situația este sub control (atât cât poate fi când e vorba despre un virus ale cărui valențe sunt foarte puțin cunoscute), în timp ce ai noștri încing hore pe plajă, pupă icoane și nu țin seama de nici un fel de reglementări. Asta deoarece, chiar din primele zile ale anului 1990, democrația n-a fost percepută drept o sumă de permisiuni și obligații, ci mai degrabă ca un sat fără câini, în care fiecare face ce-l taie capul.
    Guvernul actual nu este un geniu în măsuri și comunicare dar, până să intervină Curtea Constituțională, situația a fost acceptabilă.
    Pe de altă parte, orice elev de liceu care deschidea în perioada asta o carte de biologie, un manual de istorie sau ceva despre psihologia maselor, ar fi înțeles că urmează repriza a doua, mai puțin politicienii români, preocupați de miza alegerilor.
    Altcumva, să ne imaginăm care ar fi fost situația cu Dancilă președinte și miniștri precum Andrușcă, deși e plin și PNL de somități asemănătoare.
    Cât despre parangheliile PSD și postul de televiziune ales să-și verse oful, acestea sunt niște axiome care nu mai au nevoie să fie demonstrate.
    • Like 0
  • domnuleee Dan Bitman, ruga sa-ti fie ascultata!
    • Like 0
  • Este o vorba romaneasca : ai grija ce-ti doresti, s-ar putea sa se indeplineasca!
    In rest, o parere este o parere. Cand devin majoritare , atunci se fac regula! Si, din fericire, nu-s!
    • Like 0
  • Titlul, citatul din Dan Bittman, suna ca aia - nu mai raman odata impotent sa pot sa beau calumea.
    • Like 1
  • Dom'le, daca.ti iei banii de la antene nu.i obligatoriu sa si mananci ce mananca ei. O parere.
    Alta parere e ca daca e o pacaleala si eu sunt fraier, o sa poata rade unii de mine dupa. Dar daca nu e pacaleala, eu nu o sa pot sa rad mort, de niste morti. Asa ca, aleg sa rad dupa, oricum o fi.
    • Like 1
  • De ce “trebe” sa aleg între sănătate (viața) și o iluzie de democrație? Sunt un cetățean al acestei tari și doresc sa ii apar democrația prezentându-ma la vot in deplina sănătate fizica și mentală. și sa am siguranța ca votul meu va fi corect considerat
    • Like 1
  • "Cum poţi să spui că cineva ţi-a murit de COVID când nu se face nicio autopsie?" zice Bittman - stimate cantaret, nu te baga in lucruri pe care nu le cunosti.... lasa medicii sa declare si sa scrie pe certificatul de deces cauza mortii, ca stiu ei mai bine care este, sunt de meserie.....
    „Nu mi s-a întâmplat niciodată, nici pe vremea lui Ceauşescu, să-mi restrângă cineva dreptul la muncă în felul în care mi se restrânge acum"- stimate cantaret, ti-a dat cineva inscris ca nu ai dreptul sa muncesti??? Zau, serios? Faptul ca nu poti sa faci ce ai facut pana acum nu este egal cu restrangerea dreptului la munca - poti munci linistit altceva, nu te opreste nimeni. Sunt o multime de oameni care muncesc cu totul altceva decat meseria pentru care s-au pregatit initial, si nu mai fac atata scandal pentru asta. De reconversie profesionala ai auzit, sau la voi artistii nu se poarta, e prea injositor?
    • Like 6
  • Ii sfatuiesc pe cei care il aplauda pe Bittman sa isi puna urmatoarele intrebari:

    1. L-ai lasa pe Bittman sa iti schimbe placutele de frana?
    2. L-ai lasa pe Bittman sa te opereze la rinichi?
    3. L-ai lasa pe Bittman sa iti monteze masina de spalat?
    4. L-ai lasa pe Bittman sa iti croiasca rochia de nunta?

    Presupun ca am cules deja 4 de NU, asa ca urmez cu:
    5. Atunci de ce l-ai lasa pe Bittman sa iti dea sfaturi de urmat in pandemie? E vreun expert?
    • Like 8
    • @ Daniel Flamaropol
      Bine ca nu ati intrebat daca l-ai lasa pe bittman sa-ti curteze fata!...
      • Like 0
  • Poate că nu spune ce trebuie si cum trebuie, adică nu e pe placul celor ce laudă orice acțiune a guv. sau a grupului de comunicare, dar să privim realist: în metroul din București sunt zilnic peste 100.000 de oameni (aceiași garnitură de metrou sunt simultan 200-300 de persoane (cu mască pe nas si gură sau doar pe gură, cu masca refolosită sau nouă), se merge în atare condiții minim 10 in maxim 40 de min. (deci este imposibil ca in acest interval să nu strănute cineva, sa nu tusească sau sa nu ii transpire mâna pe bară). La o sală se spectacole gen teatru unde se păstrează distanța de 2 scaune între spectatori de ce nu se poate? Haideți să închidem tot pentru 3 săptămâni și gata după o luăm de la capăt și cine intră în România să facă testul Covid. Dar nu vrem să luăm o măsură fermă direct și autoritățile bâjbâie cu noi. nu e posibil să închizi și să deschizi HoReCa în 2 săptămâni de 3 ori sau cu teatrele la fel. Și până la urmă unde e libertatea de exprimare? Fără jigniri e ok , cu înseamnă că nu sunt argumente raționale și că apelăm la prostie pt a ne justifica.
    • Like 2
    • @ Mirica Adrian Ion
      Daca metroul nu ar fi ceva strict necesar, ar fi divertisment, s-ar inchide! Da, sunt greseli in gestionarea situatiei, dar situatia este real grava. Si suntem atat de slabi in acordarea ajutorului medical, incat trebuie sa facem compromisuri pe alte parti, ca sa compensam. Pana la urma , inainte de toate, cred ca toti vrem, cel mai mult ,sa traim,nu?
      • Like 0
  • Pe lângă habotnici, parașute și închinători la Antena3, mai lipseau exact artiștii, că precupețele și tarabagii nu erau de ajuns.
    Haosul din sistemul de sănătate, la fel ca harababura din tot ce înseamnă administrație în România, nu presupune (mai ales când ești persoană publică) să aduci în discuție Oculta Mondială și toate bazaconiile promovate de media pro rusă, cu un discurs de aceeași sorginte precum elucubrațiile lui Dan Puric.
    În țările unde populația a respectat recomandările autorităților, situația este sub control (atât cât poate fi când e vorba despre un virus ale cărui valențe sunt foarte puțin cunoscute), în timp ce ai noștri încing hore pe plajă, pupă icoane și nu țin seama de nici un fel de reglementări. Asta deoarece, chiar din primele zile ale anului 1990, democrația n-a fost percepută drept o sumă de permisiuni și obligații, ci mai degrabă ca un sat fără câini, în care fiecare face ce-l taie capul.
    Guvernul actual nu este un geniu în măsuri și comunicare dar, până să intervină Curtea Constituțională, situația a fost acceptabilă.
    Pe de altă parte, orice elev de liceu care deschidea în perioada asta o carte de biologie, un manual de istorie sau ceva despre psihologia maselor, ar fi înțeles că urmează repriza a doua, mai puțin politicienii români, preocupați de miza alegerilor.
    Altcumva, să ne imaginăm care ar fi fost situația cu Dancilă președinte și miniștri precum Andrușcă, deși e plin și PNL de somități asemănătoare.
    Cât despre parangheliile PSD și postul de televiziune ales să-și verse oful, acestea sunt niște axiome care nu mai au nevoie să fie demonstrate.
    • Like 8
    • @ Dorin Ciobica
      Cat de exact!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult