Mulți dintre studenții de la Informatică ajung să nu mai frecventeze deloc cursurile, după ce își găsesc joburi la firmele de IT care îi „vânează”, oferindu-le salarii spectaculoase, spune Dan Cristea, doctor inginer în calculatoare, profesor la Facultatea de Informatică din Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași. El consideră că acest lucru este „extrem de dăunător”, pentru că tinerii ies de pe băncile școlii „niște semidocți”.
„Salariile din IT sunt spectaculoase, ca urmare tinerii le caută. Cercetătorii tineri se formează dificil în România, pentru că nu sunt încurajați de statul român prin burse suficient de atrăgătoare”, a explicat profesorul Dan Cristea la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Profesorul spune că în general firmele mari de IT sunt invitate să asiste la susținerea licențelor, ocazie cu care își pot recruta viitorul personal dintre absolvenți. Firmele mai mici din domeniu îi „vânează” pe studenți încă de pe băncile școlii, ceea ce e extrem de dăunător, pentru că studentul român nu mai trece prin școală, punctează profesorul universitar. „Vine la laboratoare sau la unele seminarii, dacă mai ajunge, la cursuri mai niciodată, și e interesat doar de ceea ce îi comunică firma”, spune Dan Cristea, adăugând că astfel, la finalul celor trei ani de facultate, acești tineri care nu trec pe la școală ies niște semidocți.
În opinia profesorului Dan Cristea, un tânăr nu are ce căuta la facultatea de informatică dacă nu este pasionat de domeniu.
„Cineva care a auzit de salariile mari și își face din asta o meserie este un om ratat. El trebuie să aibă o pasiune, pasiunea trebuie să se concretizeze în putința și dorința de a inventa. Chiar și atunci când scrii un cod, el trebuie să facă ceva nou, ce nu au mai făcut alții”, crede profesorul Dan Cristea, care consideră că numărul studenților pasionați este în scădere de la an la an. „Văd asta din faptul că nu vin la cursuri. La primul curs e sala plină, la al doilea curs sunt mai puțini, la final de an mai rămân doar vreo 10”, cei cu adevărat interesați și care nu au și un job în paralel.
Antreprenor: Pentru că am predat la facultate, eu nu recrutez tineri de pe băncile școlii
Antreprenorul Andrei Pitiș spune însă că el nu recurge la recrutarea tinerilor de pe băncile facultăților. „Pentru că am predat la facultate, nu fac asta (recrutarea studenților din timpul facultății). Innovation Labs e un program în care se înscriu studenți, rulează în 10 universități din 5 orașe universitare. (Moderator: Argumentul profesorului Dan Cristea era că studenții nu mai dau pe la școală, nu învață materia, spun că școala se mută la firma la care se angajează). Eu nu cred că facultatea trebuie să îi pregătească pentru un anumit job, cred că facultatea trebuie să pregătească pe tineri să gândească cu creierul propriu. Când zic firmele, a, ai terminat facultatea, dar nu știi un anumit limbaj, nici nu trebuie să îl știe. Trebuie să știe cum arată un limbaj de programare, și dacă are nevoie să lucreze într-o firmă, să i se ofere un curs să învețe limbajul respectiv, nu e o problemă. Eu cred că oamenii trebuie să trateze facultatea cu cea mai mare seriozitate. Eu niciodată nu iau un student din anul întâi sau doi”, a spus Andrei Pitiș la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cred că același lucru se întâmplă și azi - lumea e mai interesată de inginerie decât de cercetare, deci dacă o să poată trece sesiunea (mai există așa ceva?) fără se meargă la cursurile "neinteresante" (în ghilimele desigur), au să facă asta...
Eu ii sfatuiesc pe studenti sa se puna in situatia unui absolvent din 1980 - acum fix 40 de ani. Programarea orientata pe obiecte era intr-un stadiu foarte incipient, majoritatea limbajelor OOP pe care le folosim azi - C++, Java, C# - nici nu existau,