
Foto Facebook/Viorica Dăncilă
Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a spus că vorbeşte limba engleză, dar nu foarte bine, adăugând că „într-o lună de zile o să ies în primul discurs în limba engleză”.
„Trebuie să vă spun un lucru, vorbesc limba engleză şi înţeleg, dar nu vorbesc foarte bine. Din teama de a nu face o anumită greşeală, nu am vorbit în limba engleză, dar asta nu înseamnă că nu înţeleg sau că nu vorbesc limba engleză. Vreau să vă mai spun un lucru pentru că am văzut că a apărut foarte mult la spaţiu public acest aspect. Aproape toţi preşedinţii de stat vorbesc în limba lor pentru că sunt anumite lucruri care nu pot fi interpretate”, a declarat miercuri seară Viorica Dăncilă.
Fostul premier spune că are respect pentru cei care vorbesc străine, dar „mulţi au vorbit în limba engleză şi au vorbit împotriva României”.
Candidatul PSD la alegerile prezidențiale a anunțat când va susține „primul discurs” în engleză. „Într-o lună de zile o să ies în primul discurs în limba engleză, ca să lămurim şi lucrurile acestea”, adăugând că „preşedintele României trebuie să fie un bun patriot, să gândească, să vorbească şi să simtă româneşte”.
Cum vorbea engleză Viorica Dăncilă în februarie 2017:
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Poza asta imi da imaginea impotentei mele: de a te bate cu prosti, val dupa val, pana te plictisesti, sau obosesti, si mai bine vrei sa mori decat sa mai ai de a face cu "prosti". Trist, dar adevarat!
Si imi inchipui ca, avand in vedere ca traducerile instant sunt facute de interpreti, lucrurile ce nu pot fi interpretate sunt traduse de non-interpreti. :)))
Un ”he-he” bine intonat îl înțelege ”oricui”, indiferent de limbă!
Duamnă Dăncilă, pînă să vă aprofundați engleza, mai cinstit și mai corect pentru un mare patriot romîn ca dvs ar fi să luați niște lecții de limba română și de logică! Da-ți-o naibii de engleză (la urma urmelor, ce-ați rezolva cu hengleza asta? Să zică după aia ”hastagiștii” că tre' să știți și franciza?? Și, după aia (că vă știu capacitivă și sigur o rezolvați și pe asta!), și gurmanda? Și apoi ce? Pechineza??
Duamnă, vă zic io, niște ipocreți prețioși cu toții, ”hastagiștii” ăștia!
Dacă bine-vreți, o să vă explic pe loc prima lecție de logică (sau de română, luați-o cum vreți, căci nutresc speranța (nu, nu e vorba de nutrii pt blănuri aici!) măcar dvs știți: noi, restul, nu vom putea ști niciodată! Pentru că ceea ce exprimați dvs cursiv nu e logic iar atunci cînd bănuim noi că ceva ar putea fi logic, nu putem niciodată fi siguri din cauza sexprimării dvs.
Căci da, am uitat să vă spun: nouă ne place să fim siguri.
Prin urmăririre (că vă plac filmele cu urmăriri, așa-i?), la subiect: se-ntîmplă că în lb. română (deci clar, clar, nu-i vina dvs! Mai ales că multe alte limbi nu-s nici ele mai breze), cînd zici ”o anumită greşeală”, se înțeleg două idei (adică îi vin omului în cap niște chestii cam ca și cum el s-ar fi gîndit la ele):
1. că este vorba de una bucată greșeală
2. că acea greșeală este cunoscută (cel puțin autorului aserțiunii - adică dvs, în condiția în care toată lumea consideră adevărat ceea ce ați zis. Adică nimeni nu-și propune să judece dacă ceea ce ați zis ”în aserțiune” e, sau nu, adevărat).
Așa-i că, dacă știați asta, împlîntați de mult democrația-n țară prin aserțiuni?
N-are rost să regretați prea mult căci deja ați făcut-o pentru unii cu ajutorul ”unor anumite” televiziuni! Adică-s mai multe și sunt cunoscute.
De unde, desigur, se poate extrage concluzia logică că toți termenii ăștia, cu tot DEX-ul lor, sunt apă de ploaie...
Prin urmărire, ”teama de a nu face o anumită greşeală.” înseamă că e o singură greșeală și știți și care e aceasta. Și atunci se pune întrebarea: de ce naiba aveți nevoie de o lună s-o corectați??
Adică cum, chiar așa proastă sunteți?
Parca ar veni la corigenta.
Dna Dăncilă ne-a dat de înțeles că, DACĂ o vom vota și va ajunge președinte, în maxim o lună ne va demonstra că și ea știe engleză (de fapt, pe care o știe deja, dar e o singură pe O chestiune care ”nu-i iese”).
Pe scurt, ca la poker, ne provoacă la un fel de ”all in”. Doar că, păstrînd paradigma jocului de poker, madam știe că noi știm că ea n-are cărți bune și totuși plusează la nesfîrșit pentru că asta e unica strategie de urmat cînd potul e mare și cărțile proaste. Iar chip-urile acestui joc de poker nu au vreo acoperire reală (bani, proprietăți) atunci cînd pierzi, ci doar vorbe.
Sunt deci de acord că paralela cu jocul de poker nu e cea mai nimerită: de regulă, la poker ești mai interesat de cît ai putea să pierzi decît de ceea ai putea să cîștigi. Cred (cu siguranță există și alt tip de jucători dar eu nu-i percep ca fiind de succes).
Dar dacă jocul nu are o miză prin care să pierzi valori fizice, atunci toți jucătorii sunt ”all-in” frecvent.
Calamitatea asta trebuie sa dispara.....
Pentru acestia, nu e important mesajul pe care-l ai de transmis, ci limba in care se face comunicarea... adica daca citesti cuvinte intr-o limba straina esti "intelectualist" (adica "alfabet nefunctional" - analfabetii sunt aia din ciuma rosie)... Bleah !
Apoi "reuniune informala", "suspectul a fost luat in custodie" si multe altele, din partea unora care nu cunosc nici romana, nici engleza.
2. Oricat de minunat si profund ar fi mesajul pe care doresti sa-l transmiti, trebuie sa stii sa si vorbesti. Daca vrei sa transmiti un "super-mesaj" unei persoane cu deficiente de auz, cum procedezi? Nu-i importanta si "limba" ca sa ajunga mesajul la ea?
Succes !
Nici o frică, doamnă. Într-o lună o vorbiți brici. Iar nici o frică, engleza e încă preferată. Nu, nu vi se cere să vorbiți franceză, sau Doamne ferește, germana.
Exemple sunt multe si un presedinte care-si respecta poporul vorbeste in limba lui. Chiar daca ar sti alta limba, in discursurile publice ar trebui sa foloseasca numai limba poporului pe care-l reprezinta.
La noi e o forma de snobism "intelectualist" sa arati ca vorbesti o limba straina.... poti sa spui si vorbe goale, dar sa vada tzugulanul #rezistent si #progresist ca stii...