Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dăncilă: Într-o lună de zile o să ies în primul discurs în limba engleză

V. Dancila - FB

Foto Facebook/Viorica Dăncilă

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a spus că vorbeşte limba engleză, dar nu foarte bine, adăugând că „într-o lună de zile o să ies în primul discurs în limba engleză”.

„Trebuie să vă spun un lucru, vorbesc limba engleză şi înţeleg, dar nu vorbesc foarte bine. Din teama de a nu face o anumită greşeală, nu am vorbit în limba engleză, dar asta nu înseamnă că nu înţeleg sau că nu vorbesc limba engleză. Vreau să vă mai spun un lucru pentru că am văzut că a apărut foarte mult la spaţiu public acest aspect. Aproape toţi preşedinţii de stat vorbesc în limba lor pentru că sunt anumite lucruri care nu pot fi interpretate”, a declarat miercuri seară Viorica Dăncilă.

Fostul premier spune că are respect pentru cei care vorbesc străine, dar „mulţi au vorbit în limba engleză şi au vorbit împotriva României”.

Candidatul PSD la alegerile prezidențiale a anunțat când va susține „primul discurs” în engleză. „Într-o lună de zile o să ies în primul discurs în limba engleză, ca să lămurim şi lucrurile acestea”, adăugând că „preşedintele României trebuie să fie un bun patriot, să gândească, să vorbească şi să simtă româneşte”.

Cum vorbea engleză Viorica Dăncilă în februarie 2017:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "I am Viorica. I am smart. I like pizza. Good bye. "

    • Like 0
  • check icon
    Poza asta ma enerveaza la nebunie. Si femeia aia ma enerveaza la nebunie. Dar, daca stau sa ma gandesc, sa spui ca iubesti este cel mai frumos, crestineste, si cel mai simplu... Este mai greu sa faci lucruri noi sa se intample. Si cine face asta?
    • Like 0
  • check icon
    Poza asta ma sperie si ma inspaimanta. Desi sunt razboinic si ma bat de cate ori este cazul.
    Poza asta imi da imaginea impotentei mele: de a te bate cu prosti, val dupa val, pana te plictisesti, sau obosesti, si mai bine vrei sa mori decat sa mai ai de a face cu "prosti". Trist, dar adevarat!
    • Like 1
  • "Aproape toţi preşedinţii de stat vorbesc în limba lor pentru că sunt anumite lucruri care nu pot fi interpretate" - aha, si dupa aceea discursurile sunt traduse, pentru ca tot nu pot fi interpretate, nu?
    • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      Buna asta! :)))
      Si imi inchipui ca, avand in vedere ca traducerile instant sunt facute de interpreti, lucrurile ce nu pot fi interpretate sunt traduse de non-interpreti. :)))
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      .
      • Like 0
  • Da, va vorbi englezeşte ăn dialectu' dăncilez
    • Like 0
    • @ Laurenţiu Faighel
      check icon
      Dar ce nevoie este?
      Un ”he-he” bine intonat îl înțelege ”oricui”, indiferent de limbă!
      • Like 2
  • check icon
    ”Din teama de a nu face o anumită greşeală...”
    Duamnă Dăncilă, pînă să vă aprofundați engleza, mai cinstit și mai corect pentru un mare patriot romîn ca dvs ar fi să luați niște lecții de limba română și de logică! Da-ți-o naibii de engleză (la urma urmelor, ce-ați rezolva cu hengleza asta? Să zică după aia ”hastagiștii” că tre' să știți și franciza?? Și, după aia (că vă știu capacitivă și sigur o rezolvați și pe asta!), și gurmanda? Și apoi ce? Pechineza??
    Duamnă, vă zic io, niște ipocreți prețioși cu toții, ”hastagiștii” ăștia!
    Dacă bine-vreți, o să vă explic pe loc prima lecție de logică (sau de română, luați-o cum vreți, căci nutresc speranța (nu, nu e vorba de nutrii pt blănuri aici!) măcar dvs știți: noi, restul, nu vom putea ști niciodată! Pentru că ceea ce exprimați dvs cursiv nu e logic iar atunci cînd bănuim noi că ceva ar putea fi logic, nu putem niciodată fi siguri din cauza sexprimării dvs.
    Căci da, am uitat să vă spun: nouă ne place să fim siguri.
    Prin urmăririre (că vă plac filmele cu urmăriri, așa-i?), la subiect: se-ntîmplă că în lb. română (deci clar, clar, nu-i vina dvs! Mai ales că multe alte limbi nu-s nici ele mai breze), cînd zici ”o anumită greşeală”, se înțeleg două idei (adică îi vin omului în cap niște chestii cam ca și cum el s-ar fi gîndit la ele):
    1. că este vorba de una bucată greșeală
    2. că acea greșeală este cunoscută (cel puțin autorului aserțiunii - adică dvs, în condiția în care toată lumea consideră adevărat ceea ce ați zis. Adică nimeni nu-și propune să judece dacă ceea ce ați zis ”în aserțiune” e, sau nu, adevărat).
    Așa-i că, dacă știați asta, împlîntați de mult democrația-n țară prin aserțiuni?
    N-are rost să regretați prea mult căci deja ați făcut-o pentru unii cu ajutorul ”unor anumite” televiziuni! Adică-s mai multe și sunt cunoscute.
    De unde, desigur, se poate extrage concluzia logică că toți termenii ăștia, cu tot DEX-ul lor, sunt apă de ploaie...
    Prin urmărire, ”teama de a nu face o anumită greşeală.” înseamă că e o singură greșeală și știți și care e aceasta. Și atunci se pune întrebarea: de ce naiba aveți nevoie de o lună s-o corectați??
    Adică cum, chiar așa proastă sunteți?
    • Like 3
    • @
      Ce comentati aici este o subtilitate lingvistica aproape de neglijat, prin comparatie cu gafa de exprimare si de eroare logica produsa de catre candidatul Iohannis in acelasi context („conferinta/dezbatere” personala de aseara). La intrebarea privind vulnerabilitatea rezultata din problemele juridice legate de casele obtinute si, in mod special, cea pierduta in civil, presedintele in exercitiu raspunde cu afirmatii de genul: „Nu este nici o vulnerabilitate. Doamna Dăncilă este prost informată, Eu nu am nici o problemă, nici în civil, nici în penal. Nu sunt șase, ci sunt cinci între timp, una a fost eliminată. ... lucrurile sunt relativ clare și nu cred că trebuie să le reluăm în detaliu”. Nu sunt defel un admirator al lui Dancila, cu atat mai putin un votant al acesteia (Doamne fereste!). De altfel, am si postat un comentariu amplu argumentat cu privire la abtinerea subsemnatului de la votul din acest tur doi, in conditiile in care candidatii refuza sa-mi prezinte ideile, proiectiile politice intr-o dezbatere publica, astfel incat sa pot analiza prin comparatie aceste date. Sa-mi arate putin, macar putin respect, mie, alegatorului, ci nu reciproc intre candidati. Nu mai detaliez. Dar trebuie sa fim obiectivi si impartiali pana la capat si sa observam petele de exprimare, de erori si franturi de natura logica in discursul ambilor candidati. Nu poti spune, d-le presedinte, ca nu ai nicio problema nici macar in civil, in conditiile in care, simultan, spui ca o casa ti-a fost „eliminata” de catre justitie (fiind de notorietatea motivul acestei „eliminari”, instanta retinand expres ca sotii Iohannis au obtinut casa respectiva prin uz de fals si cu rea credinta), concluzionand ca lucrurile sun „relativ” clare. Deci e o problema uriasa in civil, pe care subconstientul presedintelui, jucandu-i feste, o prezinta ca fiind, in fapt, destul de neclara („relativ clara”). Aceasta problema in civil, prin prisma efectelor (obtinerea ilicita a sute de mii de euro din chiriile de pe aceasta casa), face ca acest litigiu, chiar daca nu a atras o pedeapsa penala, sa fie unul extrem de grav, caci evidentiaza tot o faradelege si, mai ales, o problema de moralitate (uzul de fals si reaua credinta, dincolo de faptul ca sunt elemente ale faradelegii, sunt stampile de comportament social imoral, mai ales atunci cand te prezinti ca luptator pentru justitie). Astea sunt momente care reflecta atat proprietatea, in detaliu, a limbii romane pe care o au acesti candidati, cat si doza de inteligenta detinuta si aplicata, in timp real, in discursul liber.
      • Like 0
  • Teodora check icon
    În calitate de ce o sa ne tina ea peste o luna un discurs în engleză?
    Parca ar veni la corigenta.
    • Like 2
    • @ Teodora
      check icon
      N-ați înțeles. Mai urmăriți odată ”discursul”.
      Dna Dăncilă ne-a dat de înțeles că, DACĂ o vom vota și va ajunge președinte, în maxim o lună ne va demonstra că și ea știe engleză (de fapt, pe care o știe deja, dar e o singură pe O chestiune care ”nu-i iese”).
      Pe scurt, ca la poker, ne provoacă la un fel de ”all in”. Doar că, păstrînd paradigma jocului de poker, madam știe că noi știm că ea n-are cărți bune și totuși plusează la nesfîrșit pentru că asta e unica strategie de urmat cînd potul e mare și cărțile proaste. Iar chip-urile acestui joc de poker nu au vreo acoperire reală (bani, proprietăți) atunci cînd pierzi, ci doar vorbe.
      Sunt deci de acord că paralela cu jocul de poker nu e cea mai nimerită: de regulă, la poker ești mai interesat de cît ai putea să pierzi decît de ceea ai putea să cîștigi. Cred (cu siguranță există și alt tip de jucători dar eu nu-i percep ca fiind de succes).
      Dar dacă jocul nu are o miză prin care să pierzi valori fizice, atunci toți jucătorii sunt ”all-in” frecvent.
      • Like 2
    • @
      Teodora check icon
      Deci asta era problemă ei! Europarlamentar, premier, pozițiile astea nu i-au descătușat energiile. Ea de la președinte în sus se tureaza maxim.
      • Like 2
    • @ Teodora
      check icon
      Exact!
      • Like 0
  • Dancila, daca ni se prezinta ca intruchipare a patriotismului, sa invete LIMBA ROMANA! Nu numai toti sasii, dar si mii de maghiari stiu romaneste mult mai bine decit majoritatea romanilor, dar asta nu i se aplica ei, care nu stie nici o limba.
    • Like 4
  • Razvan G check icon
    Se vede cat de proasta este - ea crede ca o limba straina se invata intr-o luna....si daca vine si citeste, atunci nu se pune....
    Calamitatea asta trebuie sa dispara.....
    • Like 2
  • #Votez check icon
    ei, aici madam'Dancila greseste pentru ca da satisfactie #progresistilor cu #hastagul infipt in creieras...
    Pentru acestia, nu e important mesajul pe care-l ai de transmis, ci limba in care se face comunicarea... adica daca citesti cuvinte intr-o limba straina esti "intelectualist" (adica "alfabet nefunctional" - analfabetii sunt aia din ciuma rosie)... Bleah !
    • Like 0
    • @ #Votez
      Nu stiu daca este asa, ca urmare nu va contrazic. Ceea ce stiu si ma enerveaza este proliferarea "romglezei" : "am APLICAT pentru un JOB si acum trebuie sa ma FOCUSEZ pe TARGETURILE respective", etc.., etc...
      Apoi "reuniune informala", "suspectul a fost luat in custodie" si multe altele, din partea unora care nu cunosc nici romana, nici engleza.
      • Like 0
    • @ #Votez
      Ana check icon
      1. De unde ati tras concluzia ca pentru cei cu "#hastagul infipt in creieras" nu e important mesajul ci doar limba in care se face comunicarea? Pare a fi mai degraba interpretarea dumneavoastra foarte subiectiva. Sau i-ati intrebat si v-au spus ei?
      2. Oricat de minunat si profund ar fi mesajul pe care doresti sa-l transmiti, trebuie sa stii sa si vorbesti. Daca vrei sa transmiti un "super-mesaj" unei persoane cu deficiente de auz, cum procedezi? Nu-i importanta si "limba" ca sa ajunga mesajul la ea?
      • Like 0
    • @ Augustin Man
      #Votez check icon
      Stai sa vezi daca o sa trebuiasca sa BILLINGUIESTI... daca esti pe domeniu financiar-contabil... adica sa FACTUREZI !!!... dar asa-ti faci botezul de "intelectualist"
      Succes !
      • Like 0
    • @ #Votez
      check icon
      Mno, mă rog, dvs în ce categorie preferați să vă încadrați?
      • Like 2
    • @ #Votez
      Daca vorbesti bine o limba straina nu ne faci de rahat cand ne reprezinti in afara. Ceea ce un presedinte de tara ar trebui sa poata face. Eu unul m-am saturat de alde Iliescu si Base care vorbeau engleza mai prost ca mine. Asadar e important si mesajul, evident, si abilitatea de a vorbi bine o limba straina, preferabil engleza.
      • Like 3
    • @ Augustin Man
      Delia MC Delia MC check icon
      Romgleza n-are aici nimic de căutat. Nu ăsta-i subiectul. Era vorba numai să vorbești corect limba maternă și să poți s-o dai, la nevoie, pe o limbă de circulație internațională, în acest caz, engleza. Era vorba să reprezinți, cât de cât, țara înafară, fără ca nouă că ne crape obrazul de rușine. Președinta aia a voastră...
      Nici o frică, doamnă. Într-o lună o vorbiți brici. Iar nici o frică, engleza e încă preferată. Nu, nu vi se cere să vorbiți franceză, sau Doamne ferește, germana.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Da si nu; de fapt este vorba (ca de aici pleaca si se termina totul) de EDUCATIE, mai precis de ancestrala noastra fobie de a invata. V-ati gindit vreodata ca Villon scria in sec. al XV-lea "de sete mor alaturi cu fintina/ca focu-ncins si-mi clantan dintii-n gura/in tara mea calc altui plai tarina/gol ca un vierme-n straie de velura/ etc...' (trad Romulus Vulpescu), iar Ienachita Vacarescu scria cu trei secole mai tirziu "amarita turturea/of sarmana, vai de ea"?
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      #Votez check icon
      Adica voi credeti ca Merkeloaica e "proasta" pentru ca nu vorbeste decat germana ? "Prostul" de Macron nu-i reprezinta pe francezi pentru ca vorbeste numai franceza ? A fost premierul Japoniei in Romania si a vorbit Japoneza. Si el e prost pentru ca nu stie decat limba lui, sau macar engleza ? E considerat unul din cei mai valorosi premieri de pe aceasta planeta...
      Exemple sunt multe si un presedinte care-si respecta poporul vorbeste in limba lui. Chiar daca ar sti alta limba, in discursurile publice ar trebui sa foloseasca numai limba poporului pe care-l reprezinta.
      La noi e o forma de snobism "intelectualist" sa arati ca vorbesti o limba straina.... poti sa spui si vorbe goale, dar sa vada tzugulanul #rezistent si #progresist ca stii...
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult