Daniela Lica predă informatica de 25 de ani la Colegiul Național I.L. Caragiale din Ploiești și a creat aici un centru de excelență unde copiii învață să programeze, un mic Silicon Valley.
„Din grupul meu de la etajul 2, au intrat la Cambridge la Computer Science 12 elevi, când într-un an întreg sunt admiși maximum 70. Eu zic că e dovada faptului că în România se poate face școală cu puțin efort din partea tuturor. Au ajuns în general la corporații, chiar și fata mea lucrează la Google, în California. Google i-a „mâncat” pe mulți dintre ei. Sunt la Amazon, la Facebook. Corporațiile mari. Chiar dacă aici au rămas la Automatică, cu uimire am constatat că tot afară ajung”, a povestit ea în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24.
„- S-a întors vreunul dintre foștii dvs. elevi în învățământ?”
Până acum, niciunul dintre copiii plecați nu s-a întors în țară, dar profesoara lor și-ar dori tare mult ca acest lucru să se întâmple. Unul dintre regretele doamnei Lica este că, până acum, niciunul dintre foștii săi elevi nu s-a întors să predea în România. Privește însă cu optimism: o elevă excepțională și-a dat doctoratul la Cambridge și dorește să urmeze o carieră universitară acolo.
Cum i-am putea păstra pe cei mai talentați dintre absolvenții de liceu? Ar trebui „să ținem seama de nevoile lor de învățare, când termină liceul au nevoie de un mediu universitar care să-i provoace. Să existe un mediu de cercetare care să-i țină acasă”, crede Daniela Lica, unul dintre profesorii dedicați și talentați premiați în cadrul Proiectului Merito.
Începând cu acest an școlar, informatica a devenit materie obligatorie de la clasa a V-a. Vede în acest lucru o șansă pentru viitorul României și crede că elevii pot începe să învețe această materie de la vârste foarte mici, așa cum a făcut-o și fiica ei. „În joacă. Cu vorba, nu neapărat punându-l la calculator, trebuie să ai ușoare abilități pedagogice”, crede ea.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Apropo, ce sa intamplat cu cei admisi la Colegiul Pro............
Revenind la zilele noastre, trebuie mai întâi să facem un "retour en arrière". Comentatorii cu vârste mai "vechi" poate-şi mai aduc aminte că şefii de promoţii rămâneau asistenţi în facultate. Era o onoare pentru ei. Acum şefii de promoţii se duc oriunde, numai în învăţământ nu, iar modulul pedagogic este un fel de backup, în caz că licenţiatul nu va reuşi să profeseze în meserie. Deci, n-ar trebui să ne mire că în învăţământ sunt profesorii... "care este".
Doamna Daniela Lica face parte dintre "ultimii mohicani" care ştiu programare şi au rămas în învăţământ. Şi nu a rămas doar cu cunoştinţele din facultate, pun pariu că a învăţat cot la cot cu elevii ca să obţină astfel de rezultate. Asta înseamnă nu numai pasiune, înseamnă vocaţie. Din păcate aceste "exemplare" sunt pe cale de dispariţie în învăţământul românesc. Nu ştiu dacă asta contează foarte mult, dar doamna are întregul meu respect.
Celor care au plecat în străinătate... foarte bine au făcut! Dacă vrei să creşti, trebuie să te duci acolo unde se face cercetare. Dacă la un moment dat ar putea ajunge din nou în ţară, eventual cu dublă cetăţenie, cu statut profesor asociat la vreo univesitate, iar fauna profesorilor şi rectorilor nu-i va devora... într-adevăr, ar fi un mare câştig pentru tinerii studenţi. Probabil, într-un viitor relativ apropiat se va întâmpla şi asta. Din păcate (pentru mine) cred că n-am să mai apuc vremurile alea.