Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Daniela Lica, profesoara care a creat un mic Silicon Valley la Ploiești: „Din grupul meu, au intrat la Cambridge, la Computer Science, 12 elevi”

Dana Lica

Daniela Lica predă informatica de 25 de ani la Colegiul Național I.L. Caragiale din Ploiești și a creat aici un centru de excelență unde copiii învață să programeze, un mic Silicon Valley.

„Din grupul meu de la etajul 2, au intrat la Cambridge la Computer Science 12 elevi, când într-un an întreg sunt admiși maximum 70. Eu zic că e dovada faptului că în România se poate face școală cu puțin efort din partea tuturor. Au ajuns în general la corporații, chiar și fata mea lucrează la Google, în California. Google i-a „mâncat” pe mulți dintre ei. Sunt la Amazon, la Facebook. Corporațiile mari. Chiar dacă aici au rămas la Automatică, cu uimire am constatat că tot afară ajung”, a povestit ea în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24

„- S-a întors vreunul dintre foștii dvs. elevi în învățământ?” 

Până acum, niciunul dintre copiii plecați nu s-a întors în țară, dar profesoara lor și-ar dori tare mult ca acest lucru să se întâmple. Unul dintre regretele doamnei Lica este că, până acum, niciunul dintre foștii săi elevi nu s-a întors să predea în România. Privește însă cu optimism: o elevă excepțională și-a dat doctoratul la Cambridge și dorește să urmeze o carieră universitară acolo.

Cum i-am putea păstra pe cei mai talentați dintre absolvenții de liceu? Ar trebui „să ținem seama de nevoile lor de învățare, când termină liceul au nevoie de un mediu universitar care să-i provoace. Să existe un mediu de cercetare care să-i țină acasă”, crede Daniela Lica, unul dintre profesorii dedicați și talentați premiați în cadrul Proiectului Merito.

Începând cu acest an școlar, informatica a devenit materie obligatorie de la clasa a V-a. Vede în acest lucru o șansă pentru viitorul României și crede că elevii pot începe să învețe această materie de la vârste foarte mici, așa cum a făcut-o și fiica ei. „În joacă. Cu vorba, nu neapărat punându-l la calculator, trebuie să ai ușoare abilități pedagogice”, crede ea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Felicitari si respect , doamna profesor ! Va multumim ca existati !
  • Like 0
 • Pentru astfel de profesori nu exista un salariu prea mare. Din pacate va primi un procent, ca toti ceilalti; va creste si salariul celor care la titularizare au picat cu nota 3, dar sunt inca la catedra fiindca nu avem destui profesori. Cand vom avea profesori de calitate in majoritatea scolilor vom putea spera la un viitor mai bun.
  • Like 0
 • Sa se intoarca in tara, la ce? Pamanturile vandute peste 50%(gurile rele afirma 70%), padurile reduse la nivelul ofertei de lemn pentru sicrie, populatie imbatranita, nepasatoare, inconstienta si bolnava. apele minerale concesionate, rulmentii vanduti la turci cu fabrici cu tot........
  Apropo, ce sa intamplat cu cei admisi la Colegiul Pro............
  • Like 0
 • Citind articolul, mi-am amintit de un editorial semnat de Mircea Dinescu în "Gândul", la începuturile publicaţiei tipărite. Era vorba despre (eterna) reformă a justiţiei. Domnul Dinescu scria atunci că nu-l sperie eforturile pe care politicul le face pentru a machia o matroană de bordel ca să pară fată mare, ci faptul că "tot felul de dizeuze, fripteuze şi prietene de fotbalişti care, în timpul liber, fac Dreptul, vor ajunge judecători". Am pus ghilimelele pentru că atât de mult mi-a plăcut ce-a scris, încât sunt sigur că am reţinut citatul literă cu literă. Din păcate, temerile domnului Dinescu s-au adeverit.

  Revenind la zilele noastre, trebuie mai întâi să facem un "retour en arrière". Comentatorii cu vârste mai "vechi" poate-şi mai aduc aminte că şefii de promoţii rămâneau asistenţi în facultate. Era o onoare pentru ei. Acum şefii de promoţii se duc oriunde, numai în învăţământ nu, iar modulul pedagogic este un fel de backup, în caz că licenţiatul nu va reuşi să profeseze în meserie. Deci, n-ar trebui să ne mire că în învăţământ sunt profesorii... "care este".

  Doamna Daniela Lica face parte dintre "ultimii mohicani" care ştiu programare şi au rămas în învăţământ. Şi nu a rămas doar cu cunoştinţele din facultate, pun pariu că a învăţat cot la cot cu elevii ca să obţină astfel de rezultate. Asta înseamnă nu numai pasiune, înseamnă vocaţie. Din păcate aceste "exemplare" sunt pe cale de dispariţie în învăţământul românesc. Nu ştiu dacă asta contează foarte mult, dar doamna are întregul meu respect.

  Celor care au plecat în străinătate... foarte bine au făcut! Dacă vrei să creşti, trebuie să te duci acolo unde se face cercetare. Dacă la un moment dat ar putea ajunge din nou în ţară, eventual cu dublă cetăţenie, cu statut profesor asociat la vreo univesitate, iar fauna profesorilor şi rectorilor nu-i va devora... într-adevăr, ar fi un mare câştig pentru tinerii studenţi. Probabil, într-un viitor relativ apropiat se va întâmpla şi asta. Din păcate (pentru mine) cred că n-am să mai apuc vremurile alea.
  • Like 3
 • Cât timp poporul român votează tot comunişti mafioţi ar fi idioţi să se întoarcă.

  • Like 2
 • Au intrat la Cambridge la Computer Science 12 elevi în total în cei 25 de ani?

  • Like 0
 • check icon
  Elevii doamnei profesoare nu pleacă afară pt. că nu au aici un viitor în IT ca studii sau de alt fel aici în țară, ci pur și simplu pt. bani, afară câștigând mult mai bine plus notorietate ulterioară, hai să fim serioși și să terminăm cu gogoșile roz.
  • Like 1
  • @
   În IT, și domenii similare se câștigă și în România suficient ca motivul plecării să nu fie banii ci dorința de a trăi într-o societate normală.
   • Like 0
 • Anon check icon
  Este admirabil ce face doamna profesoara. Cu un lucru insa nu sunt de acord. Nu, acei fosti elevi nu ar trebui sa se intoarca. Si-au castigat dreptul la o viata mai buna. Mediul de cercetare este doar un aspect, mai e si calitatea vietii in general (vesnica spaga, sistemul de sanatate etc.).
  • Like 2


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult