Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Daniil nu greșește nici să-l bați! Dar Nole a câștigat ce-i lipsea...

„E cel mai important meci din viața mea. Am să joc ca și cum ar fi ultimul”.

Rar am văzut o greșeală psihologică mai mare în tenis. Cu această declarație, Djoković subînțelegea imaginea unei înfruntări lungi și dure cu Medvedev, ștergând din start amintirea victoriei în 3 seturi asupra rusului, de la Australian Open. Și își închidea simbolic viitorul, autopresându-se de la vestiar – „Acum ori niciodată”. 

Djokovic - Medvedev

Ținta a fost GOAT, Greatest Of All Time, titlul de cel mai mare jucător al tuturor timpurilor. Dar, așa cum scriam imediat după finala de la Roland Garros și cum calculează toți specialiștii, Novak Djoković este, deja, GOAT.

Prin urmare, o vorbire mult mai potrivită ar fi fost: „Dacă nu fac acum al 21-lea GS, o să-l fac la anul”. Sau tăcerea.

Dincolo de cuvinte însă, marele sârb era conștient de un lucru: Medvedev se afla într-o formă mai bună decât el și era mai odihnit. Văzându-i meciurile de până la finală, Nole și echipa lui n-au avut cum să nu constate că, în raliurile de pe fundul terenului, Daniil este, cum se spune, unplayable – ajunge rapid la toate mingile, nu greșește nici să-l bați! și atacă letal cum are un sfert de ocazie.

Ceea ce s-a întâmplat și acum. Așa se explică desele veniri la fileu și combinațiile serviciu-voléu, o tactică neobișnuită pentru Djoković, pe care a folosit-o tot meciul și care i-a adus cele mai multe puncte din prea puținele câștigate. În rest însă, viteza și îndemânarea cu care Medvedev a recuperat mingi la limită l-au descumpănit pe Nole – de aceea a ratat atâtea puncte „plouate”, ușoare, din apropierea fileului – a lovit crispat din pricină că nu-și putea stăpâni teama: „Să vezi că o ajunge și pe-asta!...”.

Aseară, Medvedev a fost cel mai bun din lume. Totuși, deși a fost înfrânt fără milă, Novak Djoković a câștigat ceva poate mai important pentru el decât Careul de Grand Slam.

Nu-mi amintesc să-l fi văzut vreodată pe Nole cu lacrimi în ochi în timpul unui meci. Lacrimi, am putea spune, de bucurie, cu toate că știa că va pierde. Pe Nole l-a afectat dureros întotdeauna faptul că nu a fost egalul lui Federer și Nadal, și chiar al altor jucători, în simpatia publicului.

Felul lui arțăgos de a fi, de multe ori violent, și nu numai vocal, ieșirile urâte „în decor” au pus surdină comunicării cu tribunele. Oamenii l-au aplaudat de fiecare dată când a învins, dar cu o anume distanță. Nu i-au dăruit sentimentul că e „al lor”.

Acum însă, gigantica arenă newyorkeză, care de atâtea ori a fost reținută, chiar rece cu el, deși a făcut 9 finale la Flushing Meadows, câștigând 3, l-a susținut din tot sufletul, vrând parcă să-l ia pe sus spre victorie. 

Au mers până dincolo de fair play, refuzând, în ciuda rugăminților repetate ale arbitrului, să oprească strigătele când Medvedev își arunca mingea servind pentru meci. Și Nole a primit în schimb ce atâta își dorea, și nu avea, în ciuda inimii trimise în cruce spre public. Și s-a topit tot, el, băiatul rău...

L-am crezut fără rezerve când, la festivitatea de premiere, tot în lacrimi, a spus că e omul cel mai fericit din lume. Căci închinătorul pravoslavnic Novak a simțit că după „Nimic fără Dumnezeu” poate fi pusă zisa apostolului Pavel: „Dacă dragoste nu e, nimic nu e”. Nici Dumnezeu. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult