Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Daniil nu greșește nici să-l bați! Dar Nole a câștigat ce-i lipsea...

„E cel mai important meci din viața mea. Am să joc ca și cum ar fi ultimul”.

Rar am văzut o greșeală psihologică mai mare în tenis. Cu această declarație, Djoković subînțelegea imaginea unei înfruntări lungi și dure cu Medvedev, ștergând din start amintirea victoriei în 3 seturi asupra rusului, de la Australian Open. Și își închidea simbolic viitorul, autopresându-se de la vestiar – „Acum ori niciodată”. 

Djokovic - Medvedev

Ținta a fost GOAT, Greatest Of All Time, titlul de cel mai mare jucător al tuturor timpurilor. Dar, așa cum scriam imediat după finala de la Roland Garros și cum calculează toți specialiștii, Novak Djoković este, deja, GOAT.

Prin urmare, o vorbire mult mai potrivită ar fi fost: „Dacă nu fac acum al 21-lea GS, o să-l fac la anul”. Sau tăcerea.

Dincolo de cuvinte însă, marele sârb era conștient de un lucru: Medvedev se afla într-o formă mai bună decât el și era mai odihnit. Văzându-i meciurile de până la finală, Nole și echipa lui n-au avut cum să nu constate că, în raliurile de pe fundul terenului, Daniil este, cum se spune, unplayable – ajunge rapid la toate mingile, nu greșește nici să-l bați! și atacă letal cum are un sfert de ocazie.

Ceea ce s-a întâmplat și acum. Așa se explică desele veniri la fileu și combinațiile serviciu-voléu, o tactică neobișnuită pentru Djoković, pe care a folosit-o tot meciul și care i-a adus cele mai multe puncte din prea puținele câștigate. În rest însă, viteza și îndemânarea cu care Medvedev a recuperat mingi la limită l-au descumpănit pe Nole – de aceea a ratat atâtea puncte „plouate”, ușoare, din apropierea fileului – a lovit crispat din pricină că nu-și putea stăpâni teama: „Să vezi că o ajunge și pe-asta!...”.

Aseară, Medvedev a fost cel mai bun din lume. Totuși, deși a fost înfrânt fără milă, Novak Djoković a câștigat ceva poate mai important pentru el decât Careul de Grand Slam.

Nu-mi amintesc să-l fi văzut vreodată pe Nole cu lacrimi în ochi în timpul unui meci. Lacrimi, am putea spune, de bucurie, cu toate că știa că va pierde. Pe Nole l-a afectat dureros întotdeauna faptul că nu a fost egalul lui Federer și Nadal, și chiar al altor jucători, în simpatia publicului.

Felul lui arțăgos de a fi, de multe ori violent, și nu numai vocal, ieșirile urâte „în decor” au pus surdină comunicării cu tribunele. Oamenii l-au aplaudat de fiecare dată când a învins, dar cu o anume distanță. Nu i-au dăruit sentimentul că e „al lor”.

Acum însă, gigantica arenă newyorkeză, care de atâtea ori a fost reținută, chiar rece cu el, deși a făcut 9 finale la Flushing Meadows, câștigând 3, l-a susținut din tot sufletul, vrând parcă să-l ia pe sus spre victorie. 

Au mers până dincolo de fair play, refuzând, în ciuda rugăminților repetate ale arbitrului, să oprească strigătele când Medvedev își arunca mingea servind pentru meci. Și Nole a primit în schimb ce atâta își dorea, și nu avea, în ciuda inimii trimise în cruce spre public. Și s-a topit tot, el, băiatul rău...

L-am crezut fără rezerve când, la festivitatea de premiere, tot în lacrimi, a spus că e omul cel mai fericit din lume. Căci închinătorul pravoslavnic Novak a simțit că după „Nimic fără Dumnezeu” poate fi pusă zisa apostolului Pavel: „Dacă dragoste nu e, nimic nu e”. Nici Dumnezeu. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred ca este ultimul comment decent pe care il fac in numele rationalulului pentru cei care se ocupa cu gandirea....stiti dv. cand neuronii produc ceva logic....si da legat strict de meciul de tennis respectiv finala masculina : PUR SI SIMPLU PENTRU NOLE incarcatura emotionala a fost prea mare stiind singur si sigur CA NU POATE FI "THE GRETEAST PLAYER OF ALL TIME" ( poate in subconstient nici nu si-a dorit ) din motive corasonice desi daca ne uitam pe parcursul din acest an spre aceasta culminatie ducea in caz de castig tot efortul depus. Sa reamintim ca sansa a fost pierduta practic anul viitor va fi imposibil ca el sa mai castige toate turneele de Grand Slem chiar daca ii va egala sau depasi pe compatriotii sai Rafa si Roger. Novak nu poate fi nici Rafa nici Roger desi in timpul partidei a incercat sa imprumute cateva lovituri elegante din stilul Federer doar pentru a puncta la impresia artistica sperand ca se vor contabiliza sarbul fiind insa consacrat pentru inconfundabilul stil propriu tip gherila care de altfel la dus pe cele mai inalte trepte ale tennis-ului mondial. Dannil Medvedev ABSOLUT UN FENOMEN scoala ruseasca de tennis producand o katyusha sau un kalashnikov de lovituri puse in dibacia rusului TOATE GANDITE cu o multi strategie tip RAPID FIRE la liber. Scorul de triplete 6/4 6/4 6/4 reflectand si Matricitatea prin care Daniil Medvedev isi va anunta candidatura intr-un viitor la accesarea tronului "GOAT" pentru ca desigur stie sa execute cu sange rece si sa si fie fericit in acelasi timp.....zicala acestuia de la finalul partidei confirmandu-i superioritatea si spunand cam tot catre staff-ul propriu " IT`S OVER GUYS" ! Si ca sa-i raspund si agiamiului de mai sus ( chitibusar ) sau de mai jos ( credul ) cele mai inalte trepte ale TENNIS-ULUI si cei care le ATING nu au nici o legatura cu D-zeu !
  • Like 0
 • Same1 check icon
  zisa din final a lui ctp este doar un simplu joc de cuvinte, atat, menit sa "perplexeze" poate pe cei mai snobi, sau mai "slabi de inger", ca sa ramanem in registru. Cuvintele "dupa "Nimic fără Dumnezeu” poate fi pusă zisa apostolului Pavel: „Dacă dragoste nu e, nimic nu e”. Nici Dumnezeu." - este pt "agamiti", sau #rezisti de pe aici, ca bate vantul a pustiu, de lipsa a unei minime culturi crestine pe aici, pt ca vorbele acelea sunt fara substanta, fara nicio logica serioasa. Pur si simplu aruncate. Iar ctp stie. Si-a dat seama de cum a terminat articolul, sau macar atunci cand l-a recitit... Si nu a mai modificat. Asadar, de ce? Pai mai simplu decat atat cred ca nu poate fi pt un crestin de rand .. Pt ca nu e nici macar la nivelul unui silogism deocheat, sau unui sofism bine ticluit ..

  Intrucat orice crestin ortodox de rand cunoaste ca daca pui in loc de Dumnezeu iubire, in primul enunt, iti da exact cel de-al doilea enunt, adica cele doua enunturi sunt echivalente, asadar intersanjabile. De ce? Pt ca Dumnezeu e iubire. Atat. O alta spusa a mentionatului sfant apostol Pavel. Si a teologului mult iubit, Ioan. Dar pe care un ctp nu o aminteste. De ce? Numai ctp stie... Dar este impresionant. Perfecta echivalare a celor doua enunturi celebre, dovedeste inca o data, desi chiar nu mai era nevoie de asa ceva, afirmatia ca Dumnezeu e iubire. Asta s-a caznit ctp sa spuna de fapt, fara sa vrea. Fara sa-si dea seama? Numai el stie ...
  Qed.
  • Like 0
 • Da, ma rog... Motivele pentru care a pierdut sint destul de clare: a fost foarte obosit si uzat, atit fizic, cit si psihologic, de meciul cu Zverev, in care chiar ca a dat tot ce a putut. Nu a avut timp sa se recupereze. In plus, afost si presiunea psihica a situatiei posibile si aproape obligatorii de a ajunge GOAT. In plus, mai este si diferenta de 9 ani de virsta, plus faptul ca Medvedev este mai inalt, si mai slab... Toate astea l-au facut sa piarda... Ar fi fost prea frumos! A jucat tot timpul sub presiune psihica, a jucat imprecis, si a riscat prea putin, mai mult cu frica de a nu pierde, decit cu dorinta de a cistiga. Rezultatul se cam intrevedea, pentru cei lucizi. Poate ca si tactica adoptata, aceea de a-l uza pe Medvedev, cum i-a uzat si pe ceilalti, cu lovituri stinga-dreapta, dar fara a fi acute, nu a fost cea corecta. Djokovic, la ora actuala, il poate bate pe Medvedev, numai daca este intr-o forma perfecta, si poate numai in 50% din cazuri.
  • Like 0
 • Probabil cel mai bun articol pe tenis de anul ăsta din presa noastră. E perfect, superb și total. Nu mai e nimic de zis, nu mai trebuie schimbat nimic.
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult