Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Datoria Statelor Unite ridică semne de întrebare. Cine va cumpăra cea mai mare parte din datoria de 31.000 de miliarde de dolari a SUA? Și la ce preț?

Capitol Hill

Foto: Profimedia Images

Pentru prima dată în istorie, datoria Statelor Unite a depășit luna aceasta 31.000 de miliarde de dolari. Ne aflăm într-un moment în care Rezerva Federală restrânge cumpărarea de titluri de trezorerie. De asemenea, interesul investitorilor străini pentru acestea sunt în scădere.

Cu cei mai mari jucători ieșiți din peisaj, titlurile de trezorerie sunt acum în căutarea unui alt grup de cumpărători de încredere pentru o mare parte din această datorie. Există puține îndoieli că titlurile vor ajunge în cele din urmă în mâinile cuiva, potrivit strategului Matthew Hornbach de la Morgan Stanley.

Întrebarea cea mare, spune el, este la ce preț vor fi apoi cumpărate și vândute aceste titluri de valoare prin intermediul jucătorilor marginali.

Este sustenabilă datoria Statelor Unite?

Absența unor cumpărători importanți pentru titlurile de Trezorerie este doar o altă sursă de îngrijorare pe lista de probleme care afectează piața americană a obligațiunilor de stat. Piața de 23.700 de miliarde de dolari a obligațiunilor de Trezorerie, în mod normal cea mai profundă și mai lichidă piață de venituri fixe din lume. Însă se confruntă de fapt cu o lichiditate tot mai redusă. Potrivit unui număr de comercianți, academicieni și „guru” ai pieței de obligațiuni, această situație ar putea genera o criză. În plus, omologul britanic al pieței de obligațiuni de trezorerie s-a confruntat recent cu scăderi bruște care au dus la intervenții ale Băncii Angliei și au generat temeri de propagare pe piețele americane.

„O mare varietate de actori din economie cumpără titluri de stat americane. Indiferent dacă cumpărătorii sunt bănci comerciale, administratori de active sau gospodării din SUA, titlurile de trezorerie emise de guvern vor fi cumpărate de cineva”, a scris Hornbach într-o notă. Întrebarea mai relevantă pentru investitorii în general „nu este cine va cumpăra titlurile, ci la ce preț?”.

Scăderea prețurilor obligațiunilor se traduce prin creșterea randamentelor titlurilor de Trezorerie. În momentul de față, aceste randamente nu sunt departe de 4% sau ușor peste acest nivel. Aceste niveluri nu au mai fost văzute de mai bine de un deceniu. Teoretic, scăderi suplimentare ale prețurilor obligațiunilor ar împinge randamentele și mai sus, afectând atractivitatea activelor riscante, cum ar fi acțiunile, într-un moment în care unii participanți de pe piață au pus pe radar ideea unei ținte de aproape 5% pentru rata dobânzii Băncii Centrale din Statele Unite (FED). Așteptările tot mai mari privind o țintă de 5% pentru rata dobânzii FED ar împinge probabil randamentele titlurilor de trezorerie spre 5%.

În ultimii 30 de ani sau chiar mai mult, cel mai important factor care a determinat nivelul randamentelor titlurilor de trezorerie, care se mișcă în direcția opusă prețurilor, a fost FED, deoarece politica sa privind ratele dobânzilor și orientarea viitoare determină așteptările, a spus Hornbach.

Acum, când banca centrală majorează ratele dobânzilor în cel mai rapid ritm din ultimele decenii pentru a ține sub control inflația galopantă, aceasta își micșorează, de asemenea, bilanțul după ce a pus capăt achizițiilor de obligațiuni la începutul acestui an, toate acestea cu intenția de a înăspri condițiile financiare.

Între timp, investitorii străini – în frunte cu cei din Japonia și China, care au deschis calea pentru ca restul lumii să obțină poziții considerabile în titluri de Trezorerie din 2001 până în 2010, și-au redus în mod constant deținerile de obligațiuni guvernamentale americane din 2014, potrivit strategului Morgan Stanley.

Datele furnizate marți de Barclays BARC, +0,20% prezintă o imagine negativă în general pentru piețele americane de titluri cu venit fix

Pe scurt, acestea au arătat că fondurile de obligațiuni au înregistrat o creștere a ieșirilor în săptămâna care s-a încheiat pe 5 octombrie, la fel cum deținerile străine de obligațiuni de trezorerie aflate în custodie la FED au scăzut considerabil pentru a doua săptămână consecutiv.

Miercuri, randamentele pentru bonurile de trezorerie de la 3 luni la 1 an au crescut înainte de publicarea joi a raportului privind indicele prețurilor de consum pentru luna septembrie. Între timp, toți cei trei indici bursieri importanți din SUA au terminat în scădere – S&P 500 SPX, -2,37% a scăzut cu 0,3%, în timp ce indicele industrial Dow DJIA, -1,34% și Nasdaq Composite au scăzut fiecare cu 0,1%.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • corne check icon
    pe 19 octombrie citim acest articol, pe 21 octombrie, altul : "Deficitul bugetar al SUA, redus la jumătate în 2022 / „O redresare economică istorică”, susține Joe Biden"

    https://www.hotnews.ro/stiri-international-25858868-deficitul-bugetar-sua-redus-jumatate-2022-redresare-economica-istorica-sustine-joe-biden.htm
    • Like 0
  • Cifre la nivelul anului 2020
    "Privind în istorie, singurul președinte american ce și-a propus să plătească datoria SUA și a și reușit, a fost Andrew Jackson. Se întâmpla între anii 1835 – 1837, interval în care Statele Unite nu au înregistrat datorii. Începând cu 1838, în timpul președinției lui Martin Van Buren, datoria SUA a reînceput să crească. Ulterior, ca urmare a războiului civil (1861 – 1865), datoria publică a crescut de la aproximativ 65 milioane dolari în 1860 la 2,76 miliarde dolari în 1866.

    Creșterea datoriei Statelor Unite trebuie corelată și cu rata de creștere economică anuală și nu privită doar din punct de vedere valoric. Dacă în anul 2000, PIB-ul SUA era de 10 trilioane de dolari, pentru 2020 se estimează a atinge 22,3 trilioane USD. Valoarea economiei SUA s-a dublat în ultimii 20 de ani, iar la nivelul anului 2030 previziunile indică un PIB ce va depăși 30 de trilioane USD. Astfel, datoria, desi aflată la maxime istorice, va putea fi susținută de creșterea economică și în final de PIB-ului Statelor Unite.

    Datorii deținute de alte țări – Cei mai importanți cumpărători de obligațiuni americane sunt China și Japonia. Aceste două state asiatice au un interes major în finanțarea economiei americane, pentru ca propriile exporturi să nu fie afectate de o eventuală intrare în recesiune a economiei Statelor Unite. La nivelul lunii noiembrie 2019, Statele Unite datorau Chinei peste 1,1 trilioane USD, iar Japoniei 1,17 trilioane USD.

    Economia SUA a crescut constant, începând cu 1950. În ultimii 91 de ani, Statele Unite au înregistrat creștere economică în cursul a 73 de ani (medie de 4,87%). Scădere economică s-a înregistrat în cursul a 18 ani (medie -2,97%)."
    Hotnews - 10.02.2020 . Sursa: https://www.defensenews.com/congress/2019/12/16/hold-spending-deal-would-avoid-shutdown-give-738b-to-defense/)
    • Like 0
  • SUA are foarte multe datorii. Cam acum un an unii estimau o intrare în incapacite de plată.
    Cînd a început criza CoVid fostul președinte al SUA, Trump, căuta să găsească nod în papură Chinei, care în timp cumpărase titluri emise de FED, în valoare de circa 1100-1500 miliarde de $!!!
    Și China a decis să nu mai cumpere titluri emise de FED...
    SUA este azi o putere imperială în degringoladă.
    Oare nu SUA a distrus NS1?
    • Like 0
    • @ Sorin Constantin
      corne check icon
      am postat si mai sus, dar o mai fac si pentru matale personal, tavarisci:
      https://www.hotnews.ro/stiri-international-25858868-deficitul-bugetar-sua-redus-jumatate-2022-redresare-economica-istorica-sustine-joe-biden.htm
      • Like 0
    • @ corne
      Stii sa faci diferenta intre deficit bugetar si datorie? Datoria nu a scazut , ci doar ritmul la care se imprumuta., iar un deficit de 5,5 % ii destul de mare chiar si pt SUA. Un deficit nu ar trebuii sa depaseasca cresterea economica.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult