Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dau în scris!

signing a document

foto Profimedia

Scriu acest text în condițiile în care peste 4 zile, indiferent de rezultatul alegerilor, discuțiile din spațiul public se vor concentra inevitabil pe salvarea țării de la faliment și în contextul promisiunii scrise a unui candidat că, pe timpul mandatului său (5 ani), nu va crește TVA. Situația deficitelor gemene, bugetar și de cont curent, este dramatică, iar guvernul, oricare ar fi acela, nu va avea încotro și va trebui să ia măsuri urgente pentru a face față plăților curente.

Vom trece cu toții, fără doar și poate, printr-o curbă de sacrificiu, pentru că România este dependentă într-o mare măsură de finanțarea externă, atât pentru a acoperi necesarul bugetului, cât și pentru a rostogoli serviciul împrumuturilor anterior contractate. Veniturile disponibile vor fi serios ciuntite, chiar începând cu luna iulie, și ca o notă de plată pentru inacțiunea determinată de cel puțin un an și jumătate de campanie electorală. Reducerea deficitului public nu este niciodată o sarcină ușoară, cu atât mai mult acum, când a devenit nenegociabilă. Nici vorbă de a mai pune în dezbatere publică diverse formule de ajustare bugetară că nu mai e timp, l-am pierdut pe tot. România este ca la UPU (unitatea de primiri urgențe) trebuie acționat imediat sau pacientul dă ortul popii. Și nu mai merge cu mai buna colectare și lupta cu evaziunea fiscală și economia subterană, adică lozincile goale servite de decenii pentru inacțiune, și contractarea de datorie externă fără număr, pentru că, nu-i așa, este loc, ca raport în PIB. Nu doar că nu mai este loc, dar cheltuielile cu dobânzile au ajuns la un nivel nesustenabil, iar probabilitatea foarte mare de downgrade de rating la junk este iminentă. Aceasta ar însemna practic imposibilitate de finanțare pe piețele private de capital, urmată imediat de tot cortegiul de efecte, criză financiară, economică, socială toate profunde.

La un deficit de 9,3 la sută, cu unul de cont curent în creștere cu 80% (!) în primul trimestru din anul curent, pentru a evita un domino catastrofal nu este nevoie doar de un set de măsuri imediate, ci de unul credibil în fața creditorilor străini, care să readucă încrederea acestora măcar la un nivel acceptabil. Și pentru că se folosește expresia din domeniul aviatic, de aterizare ușoară sau brutală, opinia publică ar trebui să știe că episodul recent de depreciere care a costat multe miliarde de euro este o ușoară turbulență în comparație cu ce-ar putea urma. Să cadă măștile de oxigen, capul între genunchi și Dumnezeu cu mila! Nu trebuie să ajungem acolo, dar asta presupune intrarea rapid în funcțiune a unui Guvern care va deveni rapid unul de sacrificiu, pentru că, dincolo de nivelul relativ precar de educație economică, populația nu este deloc pregătită pentru ce urmează. Pentru că a fost bine anesteziată. Dar variantele astea sunt, greu, foarte greu sau catastrofal. 

Dacă acesta este contextul și acesta este, dacă luni vom mai fi buni de ceva, atunci tot ceea ce trebuie să facă guvernul este să se țină credibil de angajamentul de a reduce deficitul la 7 procente din PIB la finalul acestui an. Asta ne-ar salva de junk și de pierderea a multe miliarde de euro de la Uniunea Europeană, în caz că alege să rămânem de facto în ea și nu o luăm pe calea Ungariei. Pentru asta, majorarea TVA - așa cum de altfel este și una din recomandările FMI și CE - este nu doar o măsură care aduce imediat venituri de care este nevoie ca de aer pentru funcționarea pe avarii a statului, ci este una inevitabilă. La fel și renunțarea imediată la orice excepții de la plata cotei unice, care trebuie să redevină unică. Plus creșteri de accize - și toate acestea începând de la 1 iulie, dacă vrem să ne mai creadă cineva. Dau în scris!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da' de ce nu dai în scris cu cîte mld eur trebuie statul să micșoreze părăduiala din bani publici ? De ce nu se închid firmele statului care sint găuri negre, de ce nu se pune limită la cheltuielile cu "consiliile de administrație", de ce nu se pun manageri privați la hidroelectrica, nuclearelectrica, etc cum exista la petrom ? Asta trebuia să dai în scris, nu cresterea de tva pe care o vede tot prostul ! Ai dovedit că ai creier cît Ciolacu & co...
    • Like 0
    • @ Tudor Cîşlariu
      Bănuiesc că sunteți un mare specialist în domeniul finanțelor, ca să jigniți autorul, fără niciun argument. Suntem în luna mai și deficitul bugetar trebuie redus cu mai mult de 2% în următoarele 7 luni. Reducerile de cheltuieli nu se pot face de azi pe mâine, așa cum spune Simion: dăm afară 500.000 de bugetari, din pix. Pentru asta trebuie analize serioase, care durează. În plus, să zicem că Simion are date pe care noi, novicii, nu le cunoaștem și știe el exact cine trebuie dat afară din sistemul bugetar, cu nume și prenume. 500.000 de bugetari mai puțin nu vor determina imediat cine știe ce reducere e cheltuielilor, pentru că ei nu se pot angaja a doua zi în privat. Va fi nevoie de timp până să-și găsească un nou loc de muncă. Impactul? Dispar toate veniturile statului din impozitele pe salarii, CAS și CASS pe care le-ar fi plătit acești 500.000 de indivizi. Dispare și TVA-ul din consumul acestor bugetari. V-ați făcut o idee sau ar trebui să detaliem mai mult care ar fi economiile realizate cu aceste concedieri făcute peste noapte?
      În schimb, o creștere începând chiar din luna iunie a cotei de TVA , cum s-a procedat în criza din 2009-2010 (TVA-ul a crescut atunci la 24%) va aduce venituri imediate, consistente, la bugetul de stat.
      O singură observație am la precizările din articol: cota TVA, crescută, nu este binevenită să devină cotă unică, pentru că ar lovi dramatic în cei cu venituri foarte mici. Cred că trebuie păstrată o diferență de cotă pentru produsele alimentare de bază și pentru medicamente.
      Și, o precizare de final: guvernul ar trebui să înceapă imediat reformele necesare pentru reducerea cheltuielilor, astfel încât perioada de timp în care cota TVA va fi majorată să nu fie foarte lungă. Probabil un an ar fi suficient pentru asigurarea sustenabilității în atingerea țintelor de deficit.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Mă ucideți cu gândirea dumneavoastră, domnule Tarlea. Carevasăzică dacă statul concediază 500.000 de angajați (nu discutăm cifra, e evident că e o aberație simionistă!) „pierde” impozitul pe salarii, CAS-ul și CASS-ul „plătit” de acești angajați. Uitați că salariile acestor domni sunt plătite cu banii proveniți din economia reală, cea în care pălmașii muncesc de le sar capacele ca să-și asigure traiul de zi cu zi.

      Ce-ar fi să ne întoarcem la o economie etatizată, în care statul să dea de lucru la toți?



      • Like 0
    • @ Francisc
      Mie îmi place să lucrez cu cifre. Sunt - ca formație inițială - inginer electronist și manager de proiect care a derulat proiecte la nivel național de multe zeci de milioane de euro. Am lucrat din ‘87 atât la stat cât și în privat și cunosc bine ambele sisteme.
      Ce am vrut să spun este că dacă cei 500.000 de bugetari au un salariu mediu brut X, plătit din banii noștri, ai contribuabililor, economia reală în cazul scoaterii lor din sistemul bugetar nu va fi de 500.000 * X, va fi mult mai mică. Vă las pe dumneavoastră să calculați, scăzând din X impozitul pe venit, CAS, CASS și TVA din, să zicem, 80% din ce a mai rămas (în ipoteza că oamenii ăia își cumpără una, alta, în sistem fiscalizat). Astea ar fi economiile reale aduse de cei 500.000 de concediați. Cam mici, nu credeți?
      • Like 0
  • fan CTP check icon
    aha. sa inteleg ca urmatorul presedinte, impreuna cu un guvern competent, trebuie sa mai gaseasca si cateva milioane de roboti sa termine pana in aprilie 2026 proiectele neincepute de ani de zile. ca sa nu piarda miliardele din pnrr, nu?
    • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    Și atunci, din moment ce dl N Dan a spus că dă în scris că nu va creste TVA, oare cum are de gând să reducă acest deficit? Bănuiesc că d-lui și echipa au totuși un plan. Tăieri salariale? Concedieri? Alt gen de taxe, poate?
    • Like 0
    • @ Rucs
      Cine este lucid își dă seama că numai o creștere rapidă a cotei TVA poate redresa, PE TERMEN SCURT deficitul bugetar, indiferent cine ajunge președinte. Ar putea fi inclusiv o creștere a impozitului pe venituri, tot PE TERMEN SCURT. Măsurile astea ar da timp pentru realizarea reformelor și reducerea cheltuielilor statului în mod coerent, nu pe genunchi. Sau putem merge în continuare pe împrumuturi nesustenabile care ne vor duce destul de rapid spre falimentul de țară.
      Evident că oricare dintre candidați ar fi spus asta, ar fi pierdut zeci de procente din electorat. Pentru că electoratul reacționează emoțional, nu rațional. Un exemplu îl vedeți într-un comentariu de mai jos, inclusiv încercarea mea de răspuns.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Vă consider om serios, domnule Tarlea. Dumneavoastră chiar credeți că o creștere rapidă a TVA poate redresa situația?

      Eu zic că soluția este reducerea cheltuielilor statului. Cum? Sunt atâtea posibilități...

      Haideți să nu dăm cu biciul în spatele electoratului care reacționează emoțional și să judecăm rațional. Ce mama dracului fac funcționarii acestui stat de am ajuns unde-am ajuns?

      Cum să fie mulțumit „proletariatul” din mediul privat că statul îl buzunărește fără scrupule ca să-și plătească trântorii?

      Eu unul m-am săturat să tot fiu calul de bătaie al unor guvernanți iresponsabili. Nu eu trebuie să plătesc mai mult, ci ei trebuie să cheltuie mai puțin...
      • Like 0
    • @ Francisc
      Și eu vă consider om serios, tocmai de aceea vă invit să citiți și comentariul meu de mai jos. Bineînțeles că soluția PE TERMEN LUNG (remarcați majusculele și în comentariul meu de mai sus) o reprezintă reducerea cheltuielilor statului.
      Din contră, cine crede că reducerea cheltuielilor statului se poate face de azi pe mânie dă dovadă de neseriozitate.
      Asta este nota de plată pentru că am suportat o clasă politică incompetentă, începând cu epoca Tăriceanu, care, deși a beneficiat de o creștere economică sănătoasă, a expandat cheltuielile statului mult peste nivelul optim, în timp ce o serie de sectoare, tot din zona bugetarilor, suferă în continuare un deficit de personal. Sper că sunteți de acord cu mine că este necesară o analiză la nivel de individ bugetar, nu să fie dați afară pe apucate (păstrând evident pe posturi pilele, rudele, amantele etc.) și blocând angajările acolo unde e lipsă cronică de personal.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Știți cum se manifestă „lipsa cronică de personal” la mine în sat, domnule Tarlea? Într-o primărie de o sută de metri pătrați șaptesprezece amploiați își împart scaunele între ei și sunt plătiți boierește pentru „munca” lor. Comuna are vreo 1200 de locuitori, nu are medic, dar are 2 agenți de turism care freacă menta și sunt plătiți pentru asta...

      La școala din sat sunt 5 elevi și 7 dascăli. Ăsta da deficit de personal! Avem două cămine culturale (câte unul în cele două localități ce formează împreună comuna!) și doi directori plătiți ca să se ocupe de „cultură”, că (vorba aia) țăranul e prost și are nevoie de „culturalizare”.

      Salariile „șefimii” din comună „costă” 2 milioane de lei, taxele și impozitele plătite de localnici sunt de 400 de mii. Nu vă mint, cifrele sunt luate din bugetul aprobat de cei 9 consilieri locali.

      De unde vine restul de bani? Păi de la stat, care se împrumută ca să sprijine căpușele ce îl susțin...

      • Like 0
    • @ Francisc
      Exact asta am scris. Fiecare post de bugetar trebuie re-evaluat, organigramele trebuie optimizate și pe urmă să fie ocupate toate posturile prin concurs. Nu mă întrebați cine ar trebui să se ocupe de toată reforma asta, eu spun doar ce cred că ar trebui făcut.
      Și dacă nu o să se facă asta (pentru că directorii ăia de cămin cultural și primarii și consilierii și toți tăietorii de frunze la câini aduc voturi partidelor mainstream) atunci să nu ne mirăm că o să intrăm în vrie, dar așa cum nu s-a văzut în ultimii 35 de ani. Durerea va fi mult mai mare și mai lungă.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Suntem deja în vrie, domnule Tarlea. Tovarășul Ciolacu a avut „grijă” să prăbușească țara împărțind cu nonșalanță banii pe care România nu îi are.

      Colac peste pupăză, vine Simion să ne salveze. Ce noroc chior ne-a picat în brațe, ce pleașcă ne-a căzut în cap...

      După „neamțul” care a educat România pas cu pas, urmează reeducarea în spiritul galeriei...Dacă nu strigi huo împotriva Europei ești pasibil de pedeapsă. Numa' cei cuminți o să aibă parte de case ieftine la 35.000 de euro...

      Eu încă sper că Simion nu va ajunge președintele României. Ar fi culmea democrației. Sau a prostiei, depinde din ce unghi privești situația...

      Nu vreau să-mi imaginez o Românie cu Simion președinte și Georgescu premier.
      • Like 0
    • @ Francisc
      Deocamdată vria nu e resimțită la nivel individual (prea tare). Eu intuiesc ce urmează. Acum avionul este cu botul în jos dar măsuri disperate ar putea să salveze situația, așa cum prevede în acest articol un expert în ale finanțelor.
      De ce mi-e teamă cel mai tare, e că mărirea TVA nu ar fi urmată și de reducerile cheltuielilor bugetarilor, făcute ca la carte. Asta nu ar face decât să prelungească boala.
      Cât despre Simion și gașca lui, ăsta este un vis urât pe care milioane de români îl văd ca soluție. Nu mă sperie Simion cât susținătorii lui, care și-au pierdut orice speranță că avionul mai poate fi redresat. Cu Simion la manșă avionul nici nu va mai apuca să intre în vrie, va exploda ca acel nefericit Concorde care a pus cruce unei legende.
      Acum, cine are cap, să gândească.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult