Foto: PA Images / Alamy/ Profimedia
În copilărie și adolescență am fost fascinată de mințile sclipitoare. Am continuat această fascinație și la vârsta adultă, dar la un moment dat, nu îmi aduc aminte momentul exact, această fascinație a încetat.
Am apreciat mințile sclipitoare, dar doar la pachet cu alte calități. La pachet cu bunătatea, cu empatia, cu blândețea, solidaritatea, recunoștința și alte calități. Am întâlnit minți sclipitoare în foarte multe domenii, însă mai important decât sclipiciul minții este ceea ce oamenii fac cu această minte. La ce o folosesc.
Am citit recent un articol al unui jurnalist care vorbea despre fabuloasa minte a lui David Popovici. Educația de calitate primită de acest tânăr iese la iveală în discursurile lui publice și este o plăcere să îl auzi vorbind, să simți fluența, curgerea cuvintelor și a ideilor la fel de natural precum înoată.
Mintea lui David Popovici a fost ridicată pe piedestal, comparându-l pe sportiv cu alți campioni considerați de autor nu la fel de înzestrați în acest domeniu.
Consider că și această perspectivă este una limitativă din mai multe puncte de vedere.
David Popovici nu face caz nici de corpul său, nici de mintea sa. El se prezintă cu smerenie ca fiind un băiat care înoată repede. Și deși puterea minții sale iese la iveală, el își dorește să scoată în față omul, cu minte, trup și suflet. Omul în armonie, omul care vrea să facă bine. Omul care își folosește darurile, care muncește pentru a le înmulți și care are mai mult decât o minte și un corp. Are o misiune, o voce, un mesaj, niște valori. Are responsabilitate pentru modelul care a devenit în fața tinerii generații.
David Popovici vorbește și despre bucurie. Despre bucuria de a fi în competiție împreună cu cei mai buni oameni din lume pe domeniul lui, despre bucuria competiției și despre bucuria de după competiție. Se bucură desigur și mintea. Dar bucuria despre care vorbește David este din inimă. Iar puterea inimii lui David este cea care va avea cele mai mari ecouri în anii ce vor urma. Mintea va fi doar un instrument pentru ca inima sa își ducă darurile către oameni.
Și pentru că ne-a tot fermecat David cu un citat în limba latină, discuția aceasta despre mintea lui m-a făcut să mă gândesc la o actualizare a vechii expresii latinești: Mens sana et anima sana in corpore sano. O actualizare care se potrivește mai mult cu timpurile pe care le trăim în care grija pentru sufletul nostru poate face diferența în viața și în societatea noastră.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
„Băiatul ăsta care înoată repede” chiar e un model de urmat pentru tineri. Din păcate, trăim într-o societate care nu a învățat încă să prețuiască cu adevărat pe cei ce merită prețuiți.
Olimpicii noștri merită din plin aprecierea tuturor pentru succesele lor (sau „succesurile”, că așa spunea cândva o „reprezentantă” de-a noastră, EBA, dacă vă mai amintiți?).
UN SINCER BRAVO!