Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

David Popovici e mai mult decât mintea sa. Este suflet și voce

David Popovici zâmbind

 Foto: PA Images / Alamy/ Profimedia

În copilărie și adolescență am fost fascinată de mințile sclipitoare. Am continuat această fascinație și la vârsta adultă, dar la un moment dat, nu îmi aduc aminte momentul exact, această fascinație a încetat.

Am apreciat mințile sclipitoare, dar doar la pachet cu alte calități. La pachet cu bunătatea, cu empatia, cu blândețea, solidaritatea, recunoștința și alte calități. Am întâlnit minți sclipitoare în foarte multe domenii, însă mai important decât sclipiciul minții este ceea ce oamenii fac cu această minte. La ce o folosesc. 

Am citit recent un articol al unui jurnalist care vorbea despre fabuloasa minte a lui David Popovici. Educația de calitate primită de acest tânăr iese la iveală în discursurile lui publice și este o plăcere să îl auzi vorbind, să simți fluența, curgerea cuvintelor și a ideilor la fel de natural precum înoată.

Mintea lui David Popovici a fost ridicată pe piedestal, comparându-l pe sportiv cu alți campioni considerați de autor nu la fel de înzestrați în acest domeniu.

Consider că și această perspectivă este una limitativă din mai multe puncte de vedere.

David Popovici nu face caz nici de corpul său, nici de mintea sa. El se prezintă cu smerenie ca fiind un băiat care înoată repede. Și deși puterea minții sale iese la iveală, el își dorește să scoată în față omul, cu minte, trup și suflet. Omul în armonie, omul care vrea să facă bine. Omul care își folosește darurile, care muncește pentru a le înmulți și care are mai mult decât o minte și un corp. Are o misiune, o voce, un mesaj, niște valori. Are responsabilitate pentru modelul care a devenit în fața tinerii generații.

David Popovici vorbește și despre bucurie. Despre bucuria de a fi în competiție împreună cu cei mai buni oameni din lume pe domeniul lui, despre bucuria competiției și despre bucuria de după competiție. Se bucură desigur și mintea. Dar bucuria despre care vorbește David este din inimă. Iar puterea inimii lui David este cea care va avea cele mai mari ecouri în anii ce vor urma. Mintea va fi doar un instrument pentru ca inima sa își ducă darurile către oameni.

Și pentru că ne-a tot fermecat David cu un citat în limba latină, discuția aceasta despre mintea lui m-a făcut să mă gândesc la o actualizare a vechii expresii latinești: Mens sana et anima sana in corpore sano. O actualizare care se potrivește mai mult cu timpurile pe care le trăim în care grija pentru sufletul nostru poate face diferența în viața și în societatea noastră. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mă bucur enorm ca România a dobândit, după mulți ani de așteptare, un model pentru generația tânără. Urmați-l, dragi copii! Uitați toate modelele degenerate pe care le vedeți la TV cu buzele umflate și silicoane, cu ochelari de soare în studiouri, cu lanțuri groase la gât, cu mașini de neam prost și cu 5 cuvinte în vocabular. Alegeți simplitatea și modestia lui David. Iar dacă credeți că nu-l puteți urma, alegeți-vă ca modele canotorii noștri cu palmele lor bătătorite, sau gimnastele cu grația lor. Bravo olimpicilor români, adevărații noștri reprezentanți!
    • Like 4
    • @ Dan Filip
      Francisc check icon
      David Popovici e exemplul perfect de care era nevoie pentru a înțelege că succesul (nu doar în sport!) înseamnă seriozitate, perseverență și muncă, Foarte multă muncă...

      „Băiatul ăsta care înoată repede” chiar e un model de urmat pentru tineri. Din păcate, trăim într-o societate care nu a învățat încă să prețuiască cu adevărat pe cei ce merită prețuiți.

      Olimpicii noștri merită din plin aprecierea tuturor pentru succesele lor (sau „succesurile”, că așa spunea cândva o „reprezentantă” de-a noastră, EBA, dacă vă mai amintiți?).

      UN SINCER BRAVO!
      • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult