Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

De 1 Decembrie, Republica vă prezintă „DOR de România”, un reportaj video despre românii plecați în străinătate

DOR de România

Milioane de români au plecat după Revoluție în străinătate și au devenit rezidenți sau chiar cetățeni ai altor state. Potrivit statisticilor, România este pe locul cinci în lume după numărul emigranților către țările din Uniunea Europeană, raportat la numărul total al populației.

Astăzi românii plecați trăiesc într-un alt decor, înconjurați de alți oameni și alte repere, complet diferite de universul în care și l-au format în zeci de ani. Un univers care, în cea mai mare parte a timpului, supraviețuiește doar prin amintiri și prin dor.

Am vrut să vedem ce înseamnă dorul pentru câțiva români plecați în străinătate în căutarea unei vieți mai bune. Așa i-am cunoscut pe Sorin, pe Marius, pe Ciprian, pe Oana, pe Mădălina. Vă invităm să îi cunoașteți și dumneavoastră mâine, de 1 Decembrie, și să le aflați povestea chiar de la ei înșiși, în reportajul video „DOR de România”, realizat cu sprijinul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria, care va fi difuzat pe platforma Republica.ro. „De fiecare dată când mă gândesc la dor, e un singur lucru care-mi vine în cap, care e povestea lui Petre Ispirescu, „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. Societatea se schimbă, oamenii dispar, oamenii pier, oamenii îmbătrânesc și ce avem noi în cap că „ne e dor de” la un moment dat nici nu mai există”, spune Sorin Manta, un român stabilit în Canada, care și-a petrecut aproape jumătate din viață în străinătate.

Antropologul Alexandru Dincovici, doctor în sociologie, a încercat să descifreze emoțiile pe care le trăiesc cei plecați afară și să-l transpună într-o cercetare sociologică. „Dorul este un dor față de niște repere care ne defineau existența la un anumit moment, cu care am crescut cumva, care erau reperele noastre cele mai stabile. Asta înseamnă că puteau să fie repere materiale. Cu cât e mai străină țara în care plecăm după aceste repere, cu atât mai puternic este și dorul acesta resimțit”, explică el.

„DOR de România” poate fi văzut începând de mâine pe Republica.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult