Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

De când am citit că președintele nostru nu a avut nicio zi de concediu de odihnă în 10 ani, sunt copleșită de grijă și rușine

Klaus Iohannis în Delta Dunării

Foto: Presidency.ro

De când am citit comunicatul dat de Administrația Prezidențiale că președintele nostru nu a avut nicio zi de concediu de odihnă în zece ani de mandat nu mai am liniște.

Bietul om, a muncit pentru noi zi de zi, fără odihnă și eu l-am criticat că se plimbă prea mult, că are prea multe vacanțe, ba de schi, ba de golf și toate făcute cu avion privat! 

Na, că mă încearcă și rușinea că am fost nedreaptă! Omul avea bătături la tălpi de umblat prin lume pentru binele nostru și eu l-am bănuit a fi nepăsător. Eu cu critica și el extenuat de muncă.

Zic să îi facem dreptate. Să îi plătim concediul de odihnă peste salariu, așa cum se practică în orice instituție de stat, să îl și premiem că a muncit atât de mult. O diplomă ceva, că tot se poartă să dai diplomă pentru orice. Scris mare pe ea: Diplomă de excelență pentru președintele care a muncit zece ani pentru noi fără nicio zi de concediu. Știu că titlul e lung, dar nu am găsit altul care să cuprindă întregul adevăr. Mi-a venit altă idee mai concisă: Diplomă pentru cel mai harnic președinte.

Parcă, parcă mi-a trecut olecuță rușinea că l-am criticat atât pe nedrept. El muncea cu avionul privat, cu grija pentru a avea cel mai scump palat după ce i se termină mandatul și eu dă-i cu critica pe nedrept.

Și când m-am liniștit, mi-a trecut și rușinea, m-a lovit în moalele capului ca un baros un gând care m-a năucit iar. Ce ne făceam dacă voia concediu!? Dacă în exercițiul muncii era cheltuitor, pretențios, arogant și plimbăreț prin lume din Japonia până în Africa, vă dați seama cum putea fi în concediu!?

Nu îl puteam ține să își facă vacanța decât cu un împrumut pe câteva decenii la Banca Mondială.

Am scăpat așa cum scapă pământul la limită de o coliziune cu o cometă sau asteroid, care trece prin apropiere. Și dacă tot am pomenit de cometă și asteroid și suntem în domeniul acesta am niște întrebări pentru Administrația Prezidențială: Pe ce planetă trăiți!? În care cosmos!? În care univers!?

Mulțumim că nu ați avut concediu de odihnă, domnul președinte! Am scăpat.

Pe de altă parte ar fi fost și greu să îți ei concediu la concediu, vacanță la vacanță, plimbare după plimbare... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • andrei andrei check icon
    vorbim de parca presedintele nu se ocupa de afacerile externe si ar fi trebuit sa mearga pe jos in japonia sau africa.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult