Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

De ce continuă democrații să susțină un candidat care dă semne de tulburări mintale?

Joe Biden - Guliver/ Getty Images

Foto: Guliver/ Getty Images

Motto: Nu trebuie să vizităm un ospiciu pentru a vedea minți demente; planeta noastră este un spital de nebuni al universului - Johann Wolfgang von Goethe

Nu trebuie să fii psihiatru sau să ai cunoștințe medicale, pentru a observa că felul în care funcționează mintea lui Joe Biden, candidatul democrat pentru postul de președinte al țării, nu este în ordine.

Politicianul de carieră, în vârstă de 77 de ani, a petrecut mulți ani în Senat și a fost pentru opt ani vicepreședintele uniunii americane, sub președintele Barack Obama.

De-a lungul anilor, Biden îi obișnuise pe observatori cu afirmații sau propuneri surprinzătoare, dar ele erau coerente și aveau o logică a lor.

După începerea campaniei democrate preliminare din anul trecut, publicul și analiștii au observat că fostul vicepreședinte se comportă diferit, are o performanță slabă, sugerează lipsa de energie și nu are - adeseori - replica la observații sau critici venite de la competitorii săi.

Mai mult, el își pierde în mod repetat șirul vorbirii și uneori uită despre ce vorbește.

În prima dezbatere publică a candidaților democrați, Joe Biden a părut mai mult absent și observatorii au numit prestația lui drept catastrofală.

Apoi Biden și-a revenit parțial, avansul lui a crescut și el a reușit să-i facă pe toți ceilalți candidați să abandoneze cursa electorală. Conducerea democrată oficială și - mai din umbră - fostul președinte Obama au ajutat ca acest lucru să se întâmple, ba chiar mult mai devreme decât se așteptau cei mai mulți.

Dar lucrurile au progresat, gafele lui Biden s-au înmulțit și au apărut noi elemente, identificate și comentate de politicieni, dar și de oameni din domeniul științelor neuro-psihice, sau de specialiști în comunicarea neverbală.

Mai întâi au fost bâlbâielile și dificultatea de a termina propozițiile, pauzele cu privirea în gol, ca și repetatele răspunsuri „Nu-mi amintesc”.

S-a remarcat faptul că, pe măsură ce lunile treceau, Biden nu a acceptat nici un interviu lung și detaliat, iar strategii din campania lui i-au scurtat drastic discursurile și aparițiile publice.

Apoi au apărut lapsusurile: încercând să citeze un fragment din Constituție, Biden a uitat textul, referindu-se de mai multe ori la Obama, fostul lui vicepreședinte i-a uitat numele și a încercat să camufleze lapsusul cu numele surogat „my boss”.

Vorbind despre Bernie Sanders, al cărui nume l-a uitat de asemenea, Biden l-a numit „prietenul meu Vermont” (nu din statul Vermont).

Afirmațiile din discursurile publice s-au dovedit adesea inexacte sau chiar confabulații: Joe Biden a afirmat că a fost profesor universitar și apoi că a fost arestat în Africa de Sud, când a încercat să-l viziteze pe Nelson Mandela. Niciunul din aceste lucruri nu s-a întâmplat.

El a mai afirmat că lipsa de control a armelor de foc a dus la pierderea vieții a 150.000.000 de americani (!), a spus că fiul său și-a pierdut viața în războiul din Irak (Joseph Beau Biden a murit din cauza unei tumori cerebrale) și că va fi primul președinte care va desemna o senatoare de culoare (senatorii nu se desemnează, ci se aleg prin vot direct; premiera cu alegerea unei senatoare de culoare din anul 1993 este bine cunoscută).

Aproximativ 10% dintre oamenii de vârsta lui Joe Biden, adică dintre cei care se apropie de 80 de ani, au dificultăți de memorie, de diferite grade.

Dar situația candidatului democrat este diferită: schimbările survenite sunt mai mult decât uitări, sunt recente, se acumulează continuu și sugerează un proces de deficit cognitiv nou, prea vizibil pentru a fi ignorat.

„Biden ar trebuie să fie testat pentru funcțiile cognitive” a scris editorialistul John Hendrickson de la publicația The Atlantic (www.theatlantic.com), iar Elizabeth Bauer (www.forbes.com), citându-l pe Roger Kimball de la The Spectator, a formulat mai de-a dreptul: „acestea nu sunt gafe...sunt semnele unei incapacități mintale severe”.

Psihiatrul norvegian Fred Heggen a publicat editorialul „De ce susțin democrații un candidat posibil dement?”(www.netavissen.no) și a afirmat că „este o nebunie să lași pe cineva ca Biden să fie cel care are degetul pe butonul nuclear”.

„Încetați să mai numiți asta o simplă bâlbâială”, a scris Caitlin Johnstone, „sunt duzini de exemple despre simptomele de demență ale lui Biden”, comparând „gafele”, bâlbâielile, lapsusurile și atitudinile filmate ale candidatul democrat cu lista simptomelor descrise de Mayo Clinic pentru recunoașterea condițiilor de boală mintală (www.caitlinjohnstone.com).

Articol apărut inițial pe Marginaliaetc

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Biden poate ca e dement, o fi Alzheimer, are o varsta - dar Trump e o catastrofa! De cand cu trump presedinte, mi-am pierdut orice dram de respect pentru "minunatul" popor american....
  • Like 1
 • Un articol foarte slab!
  Uita-te in tabara cealalta, cand vorbesti!
  E cel putin ciudat ca Trump ti se pare sanatos!
  E de-a dreptul plecat, omul!
  Ma intreb... ce a ajuns America de a votat asa ceva?!
  Imi pare mai degraba un articol platit!
  • Like 2
 • Traduci foarte prost engleza. Catastrofal este ca ai dreptul sa emiti o parere publica in urma nefericitei traduceri. Pacat ca publici aici alaturi de nume mari ca CTP etc
  Sper ca cineva totusi sa se sesizeze.
  • Like 1
 • Ca sa raspund aluziv la intrebarea din titlu cu o replica dintr-un film classic : "Trimiteti un maniac ca sa prinda un maniac". America alege intr-adevar.
  • Like 1
 • Bogdan check icon
  hai sa ne mai miram un pic de ce e Trump presedinte... hai sa ne mai miram un pic de ce democratii nu sunt in stare sa aiba un candidat puternic... si alegerile trecute si la astea care urmeaza, din o gramada de posibili candidati i-au ales pe cei mai terni, care nu spun nimic, care nu sunt in stare sa coaguleze un electorat disperat si satul de Trump si de tampeniile lui. De Bernie Sanders nu le place ca-i prea socialist, desi America fix de asta cam are nevoie acuma, prea mare discrepanta dintre saraci si bogati, capitalismul ala salbatic mai trebuie temperat un pic. Joe Biden mai are o boala, daca o sa cautati poze cu el pe net sau filmulete sa vedeti cum se comporta in preajma femeilor si a minorelor... daca nu era Biden si era altcineva fix la cremenal ajungea... de asemenea, sa nu uitam ca Jeffrey Epstein nu s-a sinucis...
  • Like 0
 • check icon
  În primul rând, ar trebui ca prin constituție orice funcție publică să fie ocupată până la vârsta oficială de pensionare(65-67 de ani) ca toată lumea, nu numai din motive de sănătate psihică ci și din motive de conservatorism exagerat specific vârstei. Oricum în SUA , candidații și președinții sunt rareori de o competență evidentă și ajung la putere tot felul de ciudați.
  • Like 0
 • Simplu, au fost selectați să corespundă ideologic până au rămas doar nulitățile sau ăia cu probleme psihice. Cam ca la noi în comunism.
  • Like 0
 • mhm check icon
  Dement in limba romana are alta conotatie - de scelerat, descreierat. Iar my Vermont friend are in engleza fix acest inteles: amicul meu din Vermont. C'mon man, you're better than this.
  • Like 0
  • @ mhm
   Maybe you want to say 'my friend of/from Vermont'.
   My friend Vermont means prietenul meu Vermont.
   • Like 0
  • @ Doru Ovidiu
   Dan check icon
   nu-i adevarat. stau de mult timp in state si nu prea auzi from Vermont. Toata lumea zice my New York friend, my LA friend is visiting etc.
   • Like 2
  • @ Doru Ovidiu
   mhm check icon
   My Vermont friend a zis, nu my friend Vermont.
   • Like 1
  • @ Dan
   E foarte posibil sa ai dreptate. Engleza de USA este diferita de cea din UK. :))
   • Like 0
  • @ Doru Ovidiu
   Exactly! Is not "my friend Vermont", but "my Vermont friend"!
   • Like 0
 • Ce articol de rahat! Am vazut toate dezbaterile democratilor si nici vorba de ce elucubreaza acest "autor"! Ma indoiesc ca a vazut vreuna si doar exagereaza in mod tendentios culegind de prin presa ostila citeva episoade mai neinspirate din prestatia lui Biden, episoade pe care practic orice candidat le are in decursul lungilor campanii americane! Bidon nu este deloc "dement" ci dement este "autorul" acestui articol care ar trebui sanctionat de catre CNCD si altii pentru o asemenea afirmatie denigratoare si absolut falsa! Un suporter Trump clar care pe modelul idolului, jigneste fara motiv si fara sa clipeasca! e nu stie lumea este ca Biden a suferit de bilbiiala in copilarie, o afectiune pe care a depasit-o cu succes dar nu fara efort si multa vointa! Intr-una din dezbateri, un townhall cum se spune in care candidatul este doar de unul singur, cu un prezentator, raspunzind intrebarilor din public, cam ce Iohannis a vrut sa faca, a fost intrebat de catre o mama al carei copil sufera de bilbiala cum a reusit sa treaca peste asta. Raspunsul lui Biden a fost unul cit se poate de sincer si de la subiect descriind chiar metodele pe care le-a folosit, un raspuns in care a aratat nu doar o compasiune si o dimensiune umana rar intilnite dar si o reala dispozitie de a impartasi lucruri incomode pentru a ajuta! In plus, Biden a pierdut un copil din cauza unui cancer cerebral apoi pierzindu-si sotia si una dintre fice intr-un accident de masina! Deci, iata un om care nu e strain de suferinte si care a trecut cu mult caracter prin ele si care in pofida tuturor loviturilor soartei este o poveste de succes ca politician dar mai ales ca om. Daca cineva e dement atunci acela este fara indoiala actualul locatar de la Casa Alba care a domonstrat asta cu prisosinta in fiecare zi de cind ocupa functia. Deci Biden nu o fi el perfect dar nici vorba sa fie dement cum acest "autor" mizerabil afirma fara rusine inca in titlu, ci este fara indoiala incomparabil superior lui Trump in orice privinta!

  Catre Republica.ro, scoteti-l pe acest Martin S. Martin de pe lista contributorilor pentru ca ori sufera de dementa ori de lipsa de caracter si compasiune! Sa-ti fie rusine, mizerabile!
  • Like 7
  • @ Adrian Bertea-Toth
   Gr Mihai Gr Mihai check icon
   Dement sau nu eu mi-as tine fica prin preajma lui
   https://www.youtube.com/watch?v=8_oqC1bVtvs
   • Like 2
  • @ Adrian Bertea-Toth
   Am vazut 2 si mi-a fost de ajuns. Tipul e dus cu pluta. Cred ca varsta isi spune cuvantul.
   Faptul ca-l aperi cu atat verva imi arata cine esti. Si de ce esti capabil.
   • Like 2
  • @ Adrian Bertea-Toth
   @Adrian Modul de abordare al articolului denota faptul ca esti tipicul comunist ('democrat') american. Cum spune cineva ceva ce nu-ti place, cum vrei sa apelei la politia gandirii, CNCD! In fine, sper ca sa nominalizeze democratii pe unul cat de dement si sa nu iasa comunistii. Nu ca Trump ar fi un sfant, dar socialistii sunt ignoranti prin definitie.
   • Like 2
  • @ Doru Ovidiu
   Roxana B check icon
   Nu tre sa fii doctor sa vezi ca Biden are major cognitive impairment, cu alte cuvinte Alzheimer.
   • Like 1
 • Articolul nu este complet... vezi pe Marginaliaetc...
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult