Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Cândva, pe timpul când mergeam la internet cafe-uri și telefoanele GSM erau o fiță, exista Romtelecom. O mare companie a statului român, cu monopol pe telefonia fixă. Și cu pierderi. În 1998 a fost privatizată parțial, către grecii de la OTE. Statul a scos pe ea o grămadă de bani, cam 1 miliard de euro la vremea aceea. Spre deosebire de alți mamuți de stat care au dispărut și în ciuda evoluției tehnologice rapide firma asta mai mai trăiește și astăzi, în epoca televizoarelor inteligente și a internetului pe telefon. E drept, sub altă formă, cu alți proprietari, cu altfel de management. Și-a diversificat mult serviciile. La finalul anului trecut, Orange a devenit proprietarul afacerii cu servicii de comunicații fixe. Și povestea va continua.
Loteria Română este o companie a statului român. Are monopol pe jocurile de tip loto. Și are aceeași cifră de afaceri ca acum 12-13 ani, deși între timp piața jocurilor de noroc s-a mărit considerabil. Din informațiile publice, veniturile industriei jocurilor de noroc se cifrează la peste 10 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că Loteria mai deține sub 10% din piață.
P.S. Acum un an guvernul francez a vândut jumătate din acțiunile loteriei naționale, Francaise des Jeux.
Aflați și:
- Cristian Tudor Popescu: Botezul lui Mache. Cipanzeii. Pantelimon e Otopeni. Irina!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În general, privatizările care nu au legătură cu cele de mai sus se fac din doar 2 motive:
1) Șpaga decidenților politici (guvernanții);
2) Banii (de regulă nu prea mulți) obținuți pe vânzare și de care bugetul (cheltuielile zilnice) are nevoie ca de aer.
Loteria a fost mereu monopol de stat și a fost foarte bine. Simțim cumva nevoia ca statul român să nu mai câștige venituri din loterie și în schimb să câștige bani buni niște șmecheri prieteni ai guvernării, fără să facă mare lucru?
Același lucru și în cazul CEC-ului. La Tarom e o situație diferită, dar ar trebui rezolvată situația tot de stat, fiindcă ar trebui să fie obiectiv de interes strategic, național.
Dar e clar că actualul guvern intenționează să facă aceste privatizări din motivele 1) și 2) de mai sus.
Iar Dvs. vă faceți conștiincios datoria de propagandist.
M-am săturat de asta: ”îi plătim din banii noștri degeaba”. Să facă statul naibi ceva, să taie în carne vie și să îi aducă pe profit. Ce poate să facă managementul privat mai mult decât cel de stat, serios vorbind? Nu tot cu oameni se face? Nu aceleași obiective de eficiență are, dacă se acționează cu bună credință? De unde convingerea că statul e cel mai prost gestionar? Dacă vrea, e bun, dacă vrea să fure și să devalizeze, e prost. Dacă guvernanții sunt de bună credință și profesioniști, vor impune cu severitate excluderea sinecurilor politice, devalizării și excesului de cheltuieli, precum și orientarea către activități aducătoare de profit. Ce-i împiedică să facă asta dacă vor cu adevărat și sunt profesioniști?
Revenind la privatizare, după ce s-a privatizat Petrom și băncile (vezi Doamne, condiție pentru intrare în UE !), am ajuns doar piață de desfacere pentru produsele occidentalilor . iar ca locuri de muncă, ”am devenit” agenți de vânzări pentru mărfurile străinilor, samd... De privatizat, nu trebuie privatizat nimic care ne poate influența negativ ulterior. Și în nici un caz obiective care aduc profir statului român în prezent (CEC, Eximbank, Portul Constanța, chiar și Tarom în condiții/exploatare eficientă). Viziunea PNL /Orban /Câțu este catastrofală pentru România !