Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

De ce în România inflația este de triplă față de media europeană, iar în celelalte țări din UE scade

inflatie - supermarket

Foto: Vlad Ispas / Alamy / Alamy / Profimedia

Săptămâna trecută s-au publicat datele cu inflația din UE pe octombrie. România are o inflație triplă față de media europeană. (vezi link)

De ce România are încă o inflație atât de mare? Explic mai jos

Ratele anuale ale inflației în octombrie 2023/ sursa: Eurostat

1. De ce România are încă inflație mare

Inflația apare când se printează bani fără acoperire în nimic. Aceasta este o noțiune de bază a economiei pe care am învățat-o toți în clasa a XI-a la ora de economie. În 2023 România a printat 40 miliarde de lei ( bani noi). La fel de mult ca în pandemie.

Vezi aici linkul ( coloana M3 Total).

Banii funcționează din punct de vedere economic ca orice bun: mere, pere, cartofi etc. Dacă într-o piață vine cineva cu un camion de mere, prețul merelor va scădea. Dar prețul perelor, cartofilor rămâne la fel. 

Din punct de vedere economic, este greșit să spui că preturile cresc. De fapt, banii se devalorizează. Prețurile bunurilor rămân relativ constante. În ultimii trei ani, statele au printat camioane de bani și au venit cu ele în piață. Este logic ca banii să se devalorizeze.

2. De ce inflația scade în celelalte țări

Spre deosebire de România, celelalte țări ( SUA, Marea Britanie, Germania etc) și-au modificat politica monetară. Aceste țări nu mai printează bani. Mai mult au început să retragă banii din piață. Astfel prețurile scad. Deci au o inflație mai mică. 

Vezi link cu evoluția printării de bani din SUA. 

În 2023 SUA nu a mai printat bani. Mai mult, au început să retragă bani din piață (link).

3. Inflația este o taxă plătită de toți

Impozitul pe venit, impozitul pe profit, CAS, CASS etc sunt taxe venite din politica fiscală a unei țări ( Codul Fiscal). Inflația este tot o taxă, plătită de toată populația. Dar vine din politica monetară a țării ( statul printează bani fără acoperire în nimic).

4. Concluzii

România va avea în continuare o inflație ridicată, deoarece încă printăm bani fără acoperire în nimic. Statul printează bani pentru a acoperi deficitul bugetar. 

Statistic, privind în istorie, aceste situații de politică monetară duc la revolte sociale și la creșterea partidelor extremiste.

Pentru mine nu ar fi o surpriză ca alegerile de anul viitor să fie câștigate de partidele extremiste. 

De aceea este foarte important să înțelegem ce impact au politicile fiscale și monetare pentru populație.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • User779 check icon
    Daca romania printeaza bani, adica lei, de ce nu se devalorizeaza leul fata de euro si alte monede?
    • Like 1
  • O explicatie pe intelesul tuturor a inflatiei.
    • Like 1
  • Îmi pare cea mai faină explicație a inflației, felicitări! Diferențele de abordare românească a situației monetare îmi dă fiori și-mi amintește de Grecia 2009
    • Like 1
  • Felicitari pentru articol! Inflatia e, intradevar, un fenomen monetar! Insa politicienii si toti guru de pe la Banca Nationala o sa bage tot felul de strambe, cea mai comuna e cu razboiul din Ucraina, fara sa aminteasca faptul ca trebuie oprita tiparnita (si crearea de moneda de catre bancile comerciale) daca vrem sa nu mai avem inflatie!
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon