Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

De ce în România inflația este de triplă față de media europeană, iar în celelalte țări din UE scade

inflatie - supermarket

Foto: Vlad Ispas / Alamy / Alamy / Profimedia

Săptămâna trecută s-au publicat datele cu inflația din UE pe octombrie. România are o inflație triplă față de media europeană. (vezi link)

De ce România are încă o inflație atât de mare? Explic mai jos

Ratele anuale ale inflației în octombrie 2023/ sursa: Eurostat

1. De ce România are încă inflație mare

Inflația apare când se printează bani fără acoperire în nimic. Aceasta este o noțiune de bază a economiei pe care am învățat-o toți în clasa a XI-a la ora de economie. În 2023 România a printat 40 miliarde de lei ( bani noi). La fel de mult ca în pandemie.

Vezi aici linkul ( coloana M3 Total).

Banii funcționează din punct de vedere economic ca orice bun: mere, pere, cartofi etc. Dacă într-o piață vine cineva cu un camion de mere, prețul merelor va scădea. Dar prețul perelor, cartofilor rămâne la fel. 

Din punct de vedere economic, este greșit să spui că preturile cresc. De fapt, banii se devalorizează. Prețurile bunurilor rămân relativ constante. În ultimii trei ani, statele au printat camioane de bani și au venit cu ele în piață. Este logic ca banii să se devalorizeze.

2. De ce inflația scade în celelalte țări

Spre deosebire de România, celelalte țări ( SUA, Marea Britanie, Germania etc) și-au modificat politica monetară. Aceste țări nu mai printează bani. Mai mult au început să retragă banii din piață. Astfel prețurile scad. Deci au o inflație mai mică. 

Vezi link cu evoluția printării de bani din SUA. 

În 2023 SUA nu a mai printat bani. Mai mult, au început să retragă bani din piață (link).

3. Inflația este o taxă plătită de toți

Impozitul pe venit, impozitul pe profit, CAS, CASS etc sunt taxe venite din politica fiscală a unei țări ( Codul Fiscal). Inflația este tot o taxă, plătită de toată populația. Dar vine din politica monetară a țării ( statul printează bani fără acoperire în nimic).

4. Concluzii

România va avea în continuare o inflație ridicată, deoarece încă printăm bani fără acoperire în nimic. Statul printează bani pentru a acoperi deficitul bugetar. 

Statistic, privind în istorie, aceste situații de politică monetară duc la revolte sociale și la creșterea partidelor extremiste.

Pentru mine nu ar fi o surpriză ca alegerile de anul viitor să fie câștigate de partidele extremiste. 

De aceea este foarte important să înțelegem ce impact au politicile fiscale și monetare pentru populație.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • User779 check icon
  Daca romania printeaza bani, adica lei, de ce nu se devalorizeaza leul fata de euro si alte monede?
  • Like 1
 • O explicatie pe intelesul tuturor a inflatiei.
  • Like 1
 • Îmi pare cea mai faină explicație a inflației, felicitări! Diferențele de abordare românească a situației monetare îmi dă fiori și-mi amintește de Grecia 2009
  • Like 1
 • Felicitari pentru articol! Inflatia e, intradevar, un fenomen monetar! Insa politicienii si toti guru de pe la Banca Nationala o sa bage tot felul de strambe, cea mai comuna e cu razboiul din Ucraina, fara sa aminteasca faptul ca trebuie oprita tiparnita (si crearea de moneda de catre bancile comerciale) daca vrem sa nu mai avem inflatie!
  • Like 1


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult
sound-bars icon