Foto: Vlad Ispas / Alamy / Alamy / Profimedia
Săptămâna trecută s-au publicat datele cu inflația din UE pe octombrie. România are o inflație triplă față de media europeană. (vezi link)
De ce România are încă o inflație atât de mare? Explic mai jos
Ratele anuale ale inflației în octombrie 2023/ sursa: Eurostat
1. De ce România are încă inflație mare
Inflația apare când se printează bani fără acoperire în nimic. Aceasta este o noțiune de bază a economiei pe care am învățat-o toți în clasa a XI-a la ora de economie. În 2023 România a printat 40 miliarde de lei ( bani noi). La fel de mult ca în pandemie.
Vezi aici linkul ( coloana M3 Total).
Banii funcționează din punct de vedere economic ca orice bun: mere, pere, cartofi etc. Dacă într-o piață vine cineva cu un camion de mere, prețul merelor va scădea. Dar prețul perelor, cartofilor rămâne la fel.
Din punct de vedere economic, este greșit să spui că preturile cresc. De fapt, banii se devalorizează. Prețurile bunurilor rămân relativ constante. În ultimii trei ani, statele au printat camioane de bani și au venit cu ele în piață. Este logic ca banii să se devalorizeze.
2. De ce inflația scade în celelalte țări
Spre deosebire de România, celelalte țări ( SUA, Marea Britanie, Germania etc) și-au modificat politica monetară. Aceste țări nu mai printează bani. Mai mult au început să retragă banii din piață. Astfel prețurile scad. Deci au o inflație mai mică.
Vezi link cu evoluția printării de bani din SUA.
În 2023 SUA nu a mai printat bani. Mai mult, au început să retragă bani din piață (link).
3. Inflația este o taxă plătită de toți
Impozitul pe venit, impozitul pe profit, CAS, CASS etc sunt taxe venite din politica fiscală a unei țări ( Codul Fiscal). Inflația este tot o taxă, plătită de toată populația. Dar vine din politica monetară a țării ( statul printează bani fără acoperire în nimic).
4. Concluzii
România va avea în continuare o inflație ridicată, deoarece încă printăm bani fără acoperire în nimic. Statul printează bani pentru a acoperi deficitul bugetar.
Statistic, privind în istorie, aceste situații de politică monetară duc la revolte sociale și la creșterea partidelor extremiste.
Pentru mine nu ar fi o surpriză ca alegerile de anul viitor să fie câștigate de partidele extremiste.
De aceea este foarte important să înțelegem ce impact au politicile fiscale și monetare pentru populație.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.