Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

De ce mă sperie creşterea economică lăudată de premierul Grindeanu

Premierul Sorin Grindeanu, vizită în Israel

Foto: gov.ro

Pentru azi vă propun un exerciţiu de imaginaţie. Presupunem că sunteţi în Bucureşti şi în oricare alt oraş la o distanţă mai mare de 200 de km de litoralul românesc. Şi vreţi să mergeţi la mare. Cu maşina. Vă urcaţi cu familia şi porniţi la drum. Din păcate, maşina este stricată şi nu merge decât până în viteza a doua. Dar vă grăbiţi, prin urmare staţi cu motorul turat la maximum. În cât timp credeţi că pistoanele vor lovi capota? Acum imaginaţi-vă că maşina despre care am discutat este chiar economia noastră. Deşi poate suna paradoxal, acel 5,7% anunţă dezastrul care urmează.

Dacă ne uităm la cifre vedem cum creştem. Consumul este cel care ne propulsează. El este, dacă vreţi, viteza a doua. E bun, dar dacă este singurul, în cele din urmă motorul cedează. Iar repararea lui costă… în primul rând timp. Ultima reparaţie ne-a luat mai bine de 3 ani, iar recuperarea randamentului pierdut a durat şi ea aproape 7 ani.

Uitaţi-vă la cifrele din spatele creşterii. Arată un singur lucru. Superficialitatea cu care privim economia. Şi mai arată ceva, lipsa de cultură financiară a poporului român. Au avut grijă politicienii de acest lucru, pentru că prostia este uşor manipulabilă.

Dacă-mi dai 3 lei azi la salariu o să mă bucur şi o să te votez. Dar pentru că nu s-a ocupat nimeni de educaţia mea financiară, o să mă duc şi o să cheltui 4 lei. Şi o să fiu din nou sărac, plin de nevoi, încă 4 ani. După care o să-mi mai dai 3 lei la salariu… şi tot aşa. Nu creşterea salariilor în mod administrativ, artificial este soluţia, ci educaţia financiară. Dar asta este periculoasă.

Revenind însă la ceea ce se întâmplă cu aceste cifre, mă sperie foarte tare un lucru. Am auzit clasa politică lăudându-se despre cât de bine merge economia, despre cum le pot da ei peste nas celor care se îndoiau de planul de guvernare, iar apogeul a fost îndemnul premierului de a o ţine tot aşa. Tocmai asta este problema! Oameni buni, schimbaţi viteza, altfel ne explodează motorul. Investiţi în economie, terminaţi cu pomenile, trimiteţi oamenii la muncă, renunţaţi la ajutorul minim garantat, educaţi-vă oamenii. Altfel, indiferent de cum arată cifrele, ţara asta nu are nicio şansă la civilizaţie, aşa cum este ea înţeleasă în ţările vest europene.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Discutabil exemplul dvs.. Aveti dreptate in privinta cresterii pe consum dar economia "romaneasca" de pana acum s-a bazat pe investitii !? mai degraba pe alocarea proasta a banilor de investit, pentru ca poti sa aloci sume record la investitii dar daca eficienta lor este subunitara degeaba ai procente mari. "Comisioanele", intelegeti dvs la ce ma refer, ajungeau si la 30 % acum 7-8 ani !!! Cel putin acum banii merg la oameni.........ca este bine, ca nu o fi bine...ramane de vazut. Investitia in resursa umana din educatie si sanatate este mai mult decat binevenita.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Probabil ca acest guvern incearca sa impresioneze cancelariile occidentale cu aceste cifre. Scopul ar putea fi acela de a accelera astfel intrarea in zona euro. La fel a facut Grecia ani la rand cand a raportat o crestere economica science-fiction, intr-un final intrand intr-o mare criza. Disciplina financiara romaneasca tinde spre 0.

    • Like 0
  • check icon
    Are dreptate autorul.Economia asta crescuta doar pe baza consumului e ca un om supraponderal care arata bine,dar e cu sanatatea la pamant!
    • Like 0
  • Crestere economica fara investitii ? Primul Contabil Sef in subordinea caruia am lucrat ,(un om deosebit ) ,are o vorba :,, daca nu-i flux si reflux , de unde apa-n plus?"Pe mine ma sperie aceasta ,,crestere economica" ! Nu vi se pare ca e ca un balon de sapun? Cred ca nici n-o sa putem sa-i vedem curcubeele!
    • Like 0
  • check icon
    România a avut creșteri economice mai mari decât media U.E., este drept. Fiind însă pe penultimul loc, conform statisticilor, are nevoie de asemenea creșteri ani la rând pentru a spera că, în decenii, ar ajunge undeva spre treimea U.E. Ne bucurăm, desigur, dacă este așa, dar trebuie perseverență pe mulți ani ca să depășești nivelul foarte mare de sărăcie.
    • Like 0
  • Ce aveti domnilor cu cresterea economica a Romaniei !. in schimb nu vreti sa acceptati ca bolile psihice din Romania ocupa un loc fruntas in societatea romaneasca, cu asta nu aveti treaba, ne spalam pe maini, da, dragi guvernanti posedati de iluzia cu "I" mare a prea maririi minusculei cresteri economice care la drept vorbind i se atribuie cetateanului consumator asemuit cu TERMITA. Pff, poate a "cresterii economice" a postacului de internet nationalist si indoctrinat dar cu tupeu lipsit de educatie si mestecator de pateu ! (NU AVEM LEAC ca si societate ci doar sperante aruncate in neant, ma includ aici, printre romanii care inca spera ca o sa ne vina mintea la cap in al 12-lea ceas desi stiu ca este inutil)
    • Like 0
  • Normal ca esti speriat,esti speriatul de serviciu.Nu trebuie sa bagam panica in bizoni? trebuie,normal ca trebuie.
    • Like 0
  • Nelu M. check icon
    Creștere peste 5%!!! Uraaaa.
    Mic problem.
    Legat doar de cum merge economia.
    Adică, creșterea de acum e efectul unor acțiuni de acum cam 6 luni. Nașpa.
    Adică nu prea e efectul efortului guvernului actual? Vedem peste 3 luni care e adevarul.
    • Like 0
    • @ Nelu M.
      check icon
      "creșterea de acum e efectul unor acțiuni de acum cam 6 luni. "
      Care au fost...?
      Cu subiect și predicat vă rog. Cauză și efect.
      • Like 0
    • @
      Nelu M. check icon
      @Ignis
      Imi pare rău că nu am timp să caut, dar, doar și pentru pentru ștința dumneavoastră, consultați pe proștii de economiști în cat timp efectele unor măsuri se fac simțite în mediul macroeconomic. Minim trei luni, dar avand în vedere că începutul anului a fost ocupat cu alte tipuri de măsuri...
      Observație. Mereu PSD-ul a guvernat după ce măsurile dure fuseseră luate de alții, care și-au asumat pierderile politice. Dacă erau convinsi că nu sunt necesare le anulau imediat, dar nu au prea făcut-o.
      Cel puțin așa se vede de la tribună. Probabil că măsurile ce vor fi lute de PSD/ALDE vor aduce creșteri si mai mari. Depinde la ce capitol.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult