Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

De ce Mamaia nu seamănă cu Miami

Văzând-o cum ară zgura și lovește mingea ore în șir, cu parteneri băieți, într-un ritm sufocant, fie soare, fie ploaie, pe dezolantele arene BNR rămase în paragină, au fost momente în care m-a durut sufletul pentru Simona. O fată, la urma urmei o fată, care se supune unui regim de antrenament ca al trupelor speciale...

În aceste 3 săptămâni de muncă dură, asumată, stă „secretul” scorului, 6-1, 6-3, cu care Simona Halep a zdrobit-o pe Johanna Konta, cea în fața căreia pierduse în 3 seturi, pe hard, la Miami. Simona a vrut să-și ia neapărat ravanșa, dar și să contribuie decisiv la victoria României asupra Marii Britanii.

La un moment dat, situația pe tabelă a fost practic identică cu cea din Florida: set, 5-4 și serviciul pentru Simona la Miami, set, 5-3 și serviciul pentru Simona la Mamaia.

Atunci, mi-e greu și să-mi amintesc, a făcut două duble greșeli „cu frică” și a trimis, absolut neforțată, o dreaptă în burta fileului, pierzând ghemul, setul și meciul pe care îl avea în mână...

Acum, a servit, a lovit și a câștigat cu o siguranță încântătoare. De unde? Între Miami și Mamaia, Simona și-a construit încrederea în propria-i rezistență. Știa că și dacă s-ar întâmpla să nu ia setul, poate să ducă în forță un meci de 3 seturi și 3 ore. Era pregătită să lupte până la capăt – asta i-a alungat orice urmă a crispării denumite „frică de victorie”.

Nici absența lui Darren Cahill, nici cea a lui Ilie Năstase de pe bancă nu au contat. Simona și-a desenat tactic meciul cu tehnică și inteligență. Arma de bază a lui Konta, loviturile foarte tari, în special pe forehand (ce-i drept, oarecum atenuate de zgura jilavă), au fost neutralizate de Simona, așa cum vă spuneam că sper după meciul ei cu Heather Watson, prin contre curajoase, refuzul de a ceda inițiativa și o viteză de deplasare de „Djoković feminin”, cum o numea Mats Wilander.

Astfel, Konta a fost silită să lovească mai mult din alergare și nu așezată pe picioare, cum îi convine. Posesoare a unui voleu remarcabil, englezoaica a încercat în setul 2 să vină peste Simona, la fileu, dar a fost pusă la punct imediat cu niște passing-uri superbe.

Iar când am văzut că Mangusta se bate „parte-n parte” pe forehand-uri tari în cros cu „bombardiera” Johanna, și rezistă, nu am mai avut nicio îndoială că va câștiga...

„Injecția” de încredere pe care Simona Halep a dat-o echipei noastre s-a simțit în jocul Irinei Begu. Aflată nu în cea mai bună zi a ei, emoționată, Irina a reușit victoria decisivă în fața lui Heather Watson, într-un meci tensionat, confuz tactic, cu multe greșeli de ambele părți. Diferența a făcut-o mai buna stăpânire de sine a Irinei, bine susținută de pe bancă de Sorana Cîrstea, în punctele importante.

Bravo, Irina!, dar aș fi fost și mai bucuros dacă s-ar fi dus la fileu să dea mâna cu adversara și apoi cu arbitrul, ca la sfârșitul oricărui meci de tenis de pe Pământ. Irina Begu nu a făcut-o, încălcând astfel tradiția și fair play-ul în tenis... Păcat.

Învingând Marea Britanie, echipa feminină a României rămâne în tenisul de valoare și ne poate oferi în continuare meciuri de Fed Cup memorabile.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nasty! Keep quiet please! Silence please! Please quiet!
  • Like 1
 • IM check icon
  Mamaia tenisului nu e ca Miami si nici ca multe alte turnee dpdv al civilității si al fairplay-ului. Echipa Ro merita felicitări pentru victorie. O victorie lipsita de glorie/strălucire.
  Au castigat o competiție dar au pierdut / am pierdut mai mult.

  P.S. Tenisul mare e in alta parte.
  Le doresc sportivelor succes in continuare in FedCup. Sa ajungă in finala si s-o câștige!
  • Like 4
  • @ IM
   De ce am pierdut mai mult??!! A se vedea reactia lui Ion Tiriac, o atitudine corecta si categoric informata...Ori poate spuneti ca nici Tiriac nu are habar de regulile obligatorii la un turneu de tenis??!!
   Ce ne mai grabim sa dam in ai nostri, in orice ocazie, categoric condamnabila atitudine!
   • Like 1
 • Simona a jucat minunat:agresiv,inteligent,debordând de incredere in sine si rezultatul a fost pe masura.Ma bucur ca am castigat si am ramas in grupa valorica.
  • Like 2
 • Ilie Năstase s-a făcut de râsul curcilor
  • Like 4
 • Perfidul Albion! A pierdut războiul dar ne-a lăsat fără Rege. Ilie Năstase a fost compromis iremediabil. Ştiu, Ilie Năstase a contribuit şi el, dar era şi greu de provocat... Perfidul Albion a debarcat la Mamaia cu tot arsenalul de care dispune o mare putere şi nu s-a ruşinat să folosescă orice mijloc pentru atingerea scopului. Perfidului i s-a permis orice, pentru că marile puteri sunt peste tot acasă. Aşa a fost şi aşa va râmâne câtă vreme noi vom accepta statutul de provinciali, desculţii Lumii.

  Din fericire am câştigat, dar în acelaşi timp l-am pierdut pe domnul Năstase. Perfidul a pierdut dar n-a plecat cu mâna goală: i-a luat coroana Regelui. Nu-i foloseşte, dar aşa a fost învăţat: să nu plece niciodată cu mâna goală.

  Bravo, fetelor! Aţi dat dovadă de caracter şi pentru asta vă mulţumim.
  • Like 4
  • @ Constantin
   check icon
   Cred că Năstase s-a pierdut singur...
   • Like 4
  • @
   Am devenit o ţară de judecători. Alţii, în cazuri mai grave, sunt doar englezi, nemţi, americani, francezi sau olandezi. Are cine să-l judece pe Ilie Năstase, nu vă faceţi griji.
   Aţi auzit vreo critică din partea ziariştilor englezi cu privire la plânsul cu întârziere al Johannei Konta? Asta-i diferenţa între a fi român şi a fi englez.
   • Like 5
  • @ Constantin
   Cate complexe, vai! Au venit aia zici sa ne facă rău, o întreaga nație carevasăzică a complotat împotriva lui nastase, si deci a întregului popor român. Vai, câtă drama, io zic sa le declare Iohannis război dom'le.
   • Like 8
  • @ Marius Malus
   O altă ţară care să îşi devoreze valorile cu aşa poftă nu cunosc.
   Ilie Năstase s-a comportat ca întodeauna, ăsta e! Nu ştia lumea, Federaţia că aşa este? Englezii credeau că este un delicat? Poate că a sărit calul cam mult, dar nu cred că a surprins pe cineva. Aşa era şi ca jucător. La ţară este o vorbă: Calul bătrân nu se mai învaţă în buiestru.
   • Like 3
  • @ Marius Malus
   Si eu cred acelasi lucru! Sa mergem la lupta pentru dreptul domnului Nastase de a injura adversarii, a face propuneri indecente si de a pipai o femeie maritata si insarcinata, si pentru dreptul de a face misto de cupluri inter-rasiale!

   Aceste valori ale spatiului carpato-danubiano-pontic trebuie aparate de invazia femeilor care nu vor sa fie ciupite de popou sau numite curve in timpul unui eveniment sportiv. De asemenea agresiunea insidioasa barbatilor care cred ca nu e tocmai gentemanly sa faci asta trebuie respinsa cu furie. Evident, sunt gay, si nu apreciaza forma feminina cu dulci complimente tactile.


   • Like 2
  • @ Constantin
   check icon
   Cred că sunt mult mai multe diferențe între a fi român și a fi englez. Dar, dacă înțeleg, după părerea dv. nu avem voie să avem păreri, să judecăm cu propria minte, judecați dv. și pt noi ceilalți. Am înțeles corect?
   Mai înțeleg că un simplu meci de tenis, de handbal ori, mai ales, de fotbal este ocazia perfectă pt a ne arăta impulsurile primitive și a practica „patriotismul” de fațadă, pumnul în piept că suntem români recitând poeme de Adrian Păunescu și de Vadim Tudor.
   • Like 0
  • @ Maria Zamfir
   Bator check icon
   Stimata doamna, nu cred ca ati sesizat vreo reactie de indepartare sau de repulsie la d-na Keothavong. Consider limbajul si atitudinea d-lui Nastase necivilizate. Dar si normele au luat-o razna. Acum cativa ani era absolut in regula si galant sa faci un compliment si sa saruti mâna unei doamne, acum "corectitudinea politica" interzice - s-or simti doamnele mai bin e asa?
   • Like 0
  • @ Marius Malus
   Bator check icon
   S-au putut sesiza complexe de superioritate din partea britanicilor in ciuda corectitudinii politice. A fost publicul chiar asa de inacceptabil? D-na Halep a fost rugata sa transmita un mesaj de linistire a publicului ca altfel "VOM FI DESCALIFICATI" ! Asta era miza? Bravo fetelor, ati câstigat in fata unora care clar au jucat si in afara terenului.
   • Like 1
  • @ Bator
   Nu stiu daca a fost vreodata considerat galant ca o femeie maritata si insarcinata sa fie intrebata unde-i e patul. Pentru ca Nastase nu i-a dat o floare si i-a spus ca ii sta bine rochia; a intrebat-o in ce camera de hotel sta, si nu o data.
   • Like 0
  • @ Maria Zamfir
   Bator check icon
   La varsta lui a intrebat-o pentru baie, nu pentru pat. Am inteles ca le-a trimis englezoaicelor si buchete de flori, dupa aceea, dar cred ca nu cu cea mai deschisa inima, deci degeaba le-a dat. Dar nici ele nu le-au primit "inainte de terminarea meciului", grija asta cred ca vine tot din corectitudine politica.
   • Like 0
  • @ Bator
   Pai, da... Le-a trimis ca scuze, dupa ce toata chestia a scapat de sub control, si si-a dat seama ca de data asta vor fi repercursiuni.
   • Like 0
  • @ Maria Zamfir
   Bator check icon
   Din pacate, nu a aratat niciun moment ca intelege ca pot fi repercursiuni. Gestul trimiterii florilor, eu nu-l inteleg foarte bine, e poate tot un fel de galanterie.
   • Like 0
  • @ Bator
   Nu, nu a inteles. Nastase, din cate se spune (sunt nascuta in anii 80, deci nu l-am vazut in culmea gloriei) a fost o specie de bad-boy agreata, si lasata sa isi faca de cap, asa cum au fost multi.

   Cu unul mai putin acum.
   • Like 1
  • @ Maria Zamfir
   Bator check icon
   Foarte potrivit calificativul de "bad boy". Dar din acestia au fost mai multi. Lânga Nastase l-as incadra si pe Madalin Voicu, poate si pe Nicolae Herlea, ei insemnand totusi ceva, dar si pe nicusor ceausescu, care, de fapt, nu a insemnat nimic !
   • Like 0
  • @ Bator
   Andrei Herescu, un frumos care a sarit de pe o stanca in filmul sci-fi Dacii. Profesorul meu de fizica, in liceu. Profesorul meu de fizica, de asemenea, vecinul de la trei.

   Profesorul care a vazut ca sunt cam dezvoltata in zona superioara a corpului, si mi-a zis - Scoate sutienul si sterge tabla, sau poti sa o stergi cu o singura tzatza? O, ce gluma buna! Ce-am mai ras, ce-am mai glumit, ce-am mai petrecut dupa acea gluma!

   Dupa acea gluma m-am intors acasa si i-am spus mamei. A raspuns: Imposibil. Zeul Andrei Herescu nu s-ar da la una ca tine, nu vezi ca esti grasa? Ca altfel, nu aveai tzatze, neam.

   Am trait cu omul ala in bloc vreme de cinci ani. Si m-am bucurat, necrestin, cand a murit.

   Cand mi-a spus - scoate-ti sutienul si sterge tabla aveam 13 ani.

   O, ce au/a ras la gluma respectiva.

   Am ras si eu, mai mult cand a murit.   • Like 0
 • check icon
  Irina Begu nu a respectat fair play -ul si traditia unui final de meci. Oare cine i-o fi fost mentor?! Mârlãnia se ìntinde ca râia. Sper,din tot sufletul, cã celelalte jucãtoare au devenit imune si vor pãstra ,ca si pânã acum, igiena bunului-simt.
  • Like 5
  • @
   check icon
   P.S. Probabil cã ,ìntr-o situatie asemãnãtoare, I.Nãstase ar fi fãcut un comentariu de genul" mai e si urâtã!"
   • Like 2
  • @
   Bator check icon
   Si eu sunt impotriva mârlaniei. Dar aici includ si pe un ii jurnalisti care se baga cu camera de filmat in sufletul omului indiferent daca trece printr-o stare de nervi si e inconjurat de o armata de paznici, fie ca merge linistit cu sotia pe o strada in Timisoara. "That's my job nu e un raspuns, ca nu esti tu obligat nici sa faci pe mârlanul, nici pe denuntatorul.
   • Like 0
 • Crabu check icon
  Recomand si editorialul lui Radu Paraschivescu din GSP.
  • Like 1
 • Tot acasa, tot acasa, dragi sportivi romani ?. si aici ma refer la intreg spectrul competitional. si numai continui !
  • Like 0
  • @ Radu Panaitescu
   check icon
   Daaaa! Ar trebuie sã organizãm si olimpiada. Sã ne umplem de medalii! Altfel,nici o sansã.
   • Like 1
  • @
   Ei, da... Că alţii care organizează olimpiade nu se umplu de medalii. Ce să spun? Aţi descoperit apa caldă. Cetăţenii care gândesc aşa ne fac pe noi mici şi neînsemnaţi. În lumea asta pe invers, jefuitorii Lumii sunt nişte civilizaţi, iar noi, cei jefuiţi, suntem barbari. Nu mai pot cu ipocrizia asta.
   • Like 1
  • @
   Serios??!! Mai sa fie, ca de aia avem atatea medalii de toate culorile, ca am organizat olimpiade!
   Ce mandrie ca sunteti romani!
   Puah!
   • Like 0
  • @ Vivi Nistorescu
   check icon
   Nu am ìnteles sensul comentariu lui dvs. Dacã puteti sã traduceti in limba românã ,voi fi recunoscãtoare. Dacã nu, nu!
   • Like 0
  • @ Constantin
   check icon
   1.Dacã nu mai puteti cu ipocrizia asta,transformati-vã ìntr-o persoanã sincerã. Nu vã opreste nimeni!2.Nu stiu cine sunteti voi "cei jefuiti" ,ce valori iesite din comun ati avut si care sã fi justificat jaful. Pe mine nu m-a jefuit nimeni. Nu sunt nici român-verde,nici dacopatã,nici paranoicã ,deci,nu ar fi avut ce sã-mi fure.
   • Like 0
  • @
   Doamna, ma faceti sa rad, noi romanii si Olimpiada ? Noi suntem maestrii desavarsiti pe glia stramoseasca, curge cu medalii, cat despre rezultatele de pe alte meleaguri, credeti-ma, ne-a apus demult steaua !...dar ca sa inchei intr-un ton optimist sau cu vorba "speranta moare ultima" pana ce oficialii sportului romanesc nu se apuca serios de investit in cresterea adevaratilor copii talentati, adica mai pe inteles, investire in viitor, cred ca vom ramane numai cu rotile de la caruta si asa impovarata de deciziile politice haotice !
   • Like 0
  • @ Radu Panaitescu
   check icon
   AIA cu "olimpiada" a fost o ironie! Mã bucur,totusi,cã v-am stârnit râsul.
   • Like 0
 • check icon
  Cu Ilie Nastase capitan nejucator, da, vor fi meciuri memorabile in continuare. Romania mai mult a pierdut decat a castigat din aceasta intalnire cu Marea Britanie.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult