Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De ce ne înecăm ca românii la mal

Cod roșu Constanța

Foto: Inquam Photos

Consider că ar fi mare nevoie în societatea românească de un studiu foarte serios referitor la valorile pe care le îmbrățișăm noi, ca popor, valori pe care să le și respectăm. Să se facă un chestionar foarte bine fundamentat, cu aplicare la nivel național, fără marjă de eroare, care să încerce să clarifice această problemă. Care sunt valorile poporului român?

Un studiu care să treacă de afirmațiile generale și superficiale că suntem un popor de oameni harnici, buni, primitori, ospitalieri și generoși. Un studiu care să treacă de nivelul declarativ și să ajungă la comportamentul real bazat pe valori.

Cred că ar trebui puse niște întrebări plecând de la factorul uman. De pilă: cât de mult respectă bravii bărbați români femeile, mamele, domnișoarele, fetele, toate persoanele de sex feminin? Care este respectul acordat femeilor în diferite situații, acasă, la birou, chiar la o nuntă sau un botez, pe stradă, în spațiul public ș.a.m.d. Mi se pare o chestiune deosebit de importantă, mai ales că au trecut peste noi mai bine de 30 de ani de democrație, dar mentalul colectiv pare destul de „ciudățel” în această privință.

O altă întrebare importantă este legată de probleme de mediu. Este respectul față de mediul înconjurător o valoare reală pentru români? Ne pasă de spațiile verzi? Iar atunci când le este schimbată destinația, ne adunăm ca respectați membri ai comunității și protestăm? Unde și cum aruncăm gunoiul menajer? Ne pasă de colectarea selectivă? Suntem mulțumiți de valorile mari ale poluării din marile orașe? Ne interesează defrișările masive? Ne pasă de activiștii de mediu, care sunt hărțuiți permanent, amenințați, chiar agresați? Facem ceva în privința asta? Ne interesează de gunoaiele adunate în gropi de gunoi improvizate? La o renovare, ne interesează unde aruncăm molozul, bateriile consumate, becurile și neoanele arse, uleiul de gătit?

Dar respectul pentru celălalt? Educația, civilizația, bunele maniere, sunt ele valori reale ale poporului român? Uneori am senzația că pe lângă proiectul „România educată” ar trebui să existe și un program numit „O Românie civilizată”. Unde sunt toate aceste valori când ne aflăm la cumpărături, de exemplu, sau în trafic, sau la plajă, sau în parc, sau așteptând la coadă, sau în avion, sau pe aeroport, sau pe stradă pur și simplu? Am îmbrățișat noi oare aceste valori și nu înjurăm, apoi nu ne înghesuim, nu ne îmbrâncim, nu ne șicanăm, nu încercăm să trecem în fața altuia, nu scuipăm pe jos, nu aruncăm gunoaie pe jos, nu ne gândim să moară capra vecinului? Unde este respectul pentru profesiile fundamentale, pentru medici, pentru profesori, pentru polițiști, pentru magistrați, când generalizăm cu o uluitoare ușurință „toți sunt proști” sau chiar „toți sunt la fel”?

Cred că ar putea fi identificate numeroase alte întrebări în chestionarul național.

Dar una dintre valorile de care unor români nu cred că le pasă absolut deloc, indiferent ce ar răspunde la chestionar, este însăși „viața”. Am impresia că suntem unul dintre popoarele care tratează cu cea mai mare indiferență „viața” ca valoare sau cel puțin așa pare. Altminteri este foarte greu să îmi explic cum există un număr important de persoane înecate la mare. Steagul roșu de alertă ridicat, valuri uriașe și unii sar în apă. Este dificil de înțeles cum de suntem țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe persoane decedate în accidente rutiere? Cum ne trece prin cap să circulăm cu mult peste limita de viteză admisă pe autostradă, uneori cu mașini precare. Cum de ne urcăm la volan după ce am consumat băuturi alcoolice? Cum ne avântăm la munte fără echipament minim, măcar o pereche de bocanci? Cum de nu este asigurată protecția muncii și atâția oameni dispar luați de valuri de pământ? Cum de e posibil, ca de multe ori, gropile, șantierele, reparațiile rutiere să nu fie semnalizate corespunzător? Cum de reușesc persoane fără permis de conducere să ia o mașină de undeva și să cauzeze accidente fatale? Cum de văd atâția bunici sau părinți cu copilași de mână care trec strada în locuri nemarcate sau chiar atunci când semaforul indică culoarea roșie? Cum de se pun în vânzare, în unele magazine sau în unele restaurante, produse expirate de ani de zile, poate? Cum de se dă foc la miriști? O fi oare pentru că nu ne pasă?!

Trăiesc cu impresia că „viața” este, poate, pentru unii români o firimitură infimă aflată pe colțul mesei, căreia îi dai un bobârnac și o arunci pe jos. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Perfect adevărat.Atăta timp cât românașul tipic are șoricul gros de Dac nesimțit nu cred că se v-a schimba ceva.Apropo ,un ultimul timp au apărut din ce în ce mai multe specimene Anti-UE , păi UE vine cu o civilizare pe care ei nu o vor,le place bălăceala în troaca cu neșțire și miserupism .
  • Like 3
 • Multe din lucrurile pe care le spuneți sunt reale. Dar păreți să tratați totul la nivelul simplu, de suprafață. Dacă ați gândi mai profund și mai puțin ”corect politic”, prima întrebare pe care ar trebui să v-o puneți după cele observate la români ar fi: DE CE? De ce se comportă românii așa? E suficientă explicația că nu suntem civilizați? Dar care e motivația unui asemenea comportament, chiar și necivilizat? Abia de aici încolo răspunsurile devin interesante. Până acum în articol a fost plictiseală cu idei de genul: toate popoarele civilizate respectă reguli, oricât de cretine, fără să-și pună deloc întrebări, deci hai să facem și noi așa, fără să ne punem întrebări. Și fără să crâcnim.
  • Like 3
  • @ Dan Cojocaru
   Vladov Vladov check icon
   Foarte corecta observatia dvs., subsecriu.

   Cred ca cea mai mare intrebare este DE CE ???

   DE CE ROMANII NU RESPECTA NIMIC LA EI ACASA ???
   DE CE ROMANII NU SE RESPECTA NICI MACAR INTRE EI ???

   Si eu m-am saturat de zecile si sutele de BLA, BLA, BLA stupide si plangacioase din presa, cu unic rol de a mai atrage cateva likeuri de la miorlaitorii de obicei (tot romani si ei).

   Cred ca problema este mult mai importanta, poate cea mai importanta, pentru ca de la asta pleaca toate necazurile noastre, de la lipsa de respect intre noi ca membri ai aceluiasi popor, lipsa de respect fata de legi si reguli, fata de mediu, civilizatie, educatie, etc, etc etc etc.

   SI AR MERITA O CAMPANIE LA NIVEL NATIONAL SI O ANALIZA SERIOASA.

   Dar cine sa o faca, gazetarii actuali, vanatori de likeuri, fara constiinta de vreun fel ????!!!!!

   HA, HA HA.
   Trist.
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   pai daca e asa de important de ce-ul ala, ce relevanta are sa ne intrebam de ce un roman a considerat ca stie el mai bine cand circula in sens invers pe autostrada cand e suficient sa-i luam acest drept. legea stie doar ca e interzis, ce se intampla in capul romanului e irelevant. are timp sa se gandeasca la asta mergand cu autobuzul.
   • Like 1


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult