Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De ce nu suntem pregătiți pentru sistemul e-TVA

tva

Foto: Getty

Câteva idei despre care am discutat recent la Digi24: 

  • De ce NU suntem pregătiți pentru sistemul e-TVA? Pur și simplu vor rezulta enorm de multe diferențe între D300 de TVA (declarația pentru decontul de TVA) realizată de contabili în baza informațiilor puse la dispoziție de contribuabili vs. decontul calculat de ANAF (care se uită în baza de date incomplete, fără B2C - tranzacție făcută între o companie și o persoană -, fără intracomunitar etc.). Rezultatul: Blocaj total și prăbușirea încasărilor TVA. Ideea poate fi bună, dar numai după conformarea cu SAFT și înrolarea B2C în e-Factura (deci doar peste un an). 
  • De ce promisiunile electorale înaintate peste tot de George Simion, candidat AUR la prezidențiale (vezi panou electoral), sunt păcăleli imposibile … și care pot transforma România într-un stat falimentar dacă, prin absurd, așa ceva ar fi posibil. Pe scurt:

Foto: Inquam Photos / George Călin

- în primul rând, Președintele nu poate lua astfel de măsuri - să reduci dobânda la credite sau să construiești un milion de locuințe la 35.000 euro. Nici dictatorul Ceaușescu nu a reușit acest volum, în comunism, cu tot regimul obedient. Fizic, nu există spațiu și cerere pentru așa ceva.

- un milion de locuințe în cinci ani la 35.000 euro (estimat 600 euro / mp) într-o țară în care s-au livrat aproape 0,5 milioane locuințe în ultimul deceniu la un cost de 1100 euro / mp, înseamnă două lucruri: falimentul sectorului de construcții (nu mai este nimeni competitiv la aceste prețuri ilegale de dumping) care contribuie cu 13% la formarea PIB și are cca 0,7 milion de angajați (colaps total) + deficit fiscal de minim 30 miliarde de euro în următorii cinci ani (diferența dintre prețul subvenționat și cost)

- tăierea dobânzilor la credite „din pix” este o aberație sinucigașă. Volumul depozitelor este dublu, deci 2%-3% reducere impusă a dobânzilor la credite înseamnă o reducere dublă a dobânzilor la depozite, care vor tinde aproape de zero. Nu mai este decât un pas până la retragerea masivă a fondurilor din bănci și colaps total. Nu în ultimul rând, dobânzile sunt apropiate de inflație și costul de finanțare al statului. Nicio bancă pe acest pământ nu poate oferi, în mod persistent, credite cu dobânzi mai mici decât ratele la depozite, inflație sau dobânzile la care se împrumută statul

- ultimul cui în sicriu - „tăiem fără milă din taxele pe salariul tău” - va fi urmat și de „tăierea fără milă a accesului la finanțare a statului” din cauza deficitului excesiv nefinanțabil 

Știu, aceste panouri nu sunt pentru mine sau pentru comunitatea mea. Dar trebuie să înțelegem că această „segmentare” a electoratului ne lovește pe noi toți, economia în ansamblu. Trebuie să înțelegem că avem datoria să mergem la vot și de a explica celor din jurul nostru de ce aceste promisiuni populiste sunt imposibile și nesustenabile, oricât de frumos sună pentru unii, riscăm izolare și sinucidere economică, ne întoarcem în anii ‘90 …

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gigi check icon
    E-tva perfect de acord.
    Constructii -nu sunt de acord.Ideea este sa construiești cartiere dotate cu scoli, magazine , grădinițe din câte am înțeles.O firma cheltuie f mult pe organizări de șantier, transporturi, etc.Una e un contract de materiale pt o casa, bloc și alt preț ar avea pt un cartier.Plus stabilitatea în timp care permite angajări eficiente, credite ieftine.
    Și la credite se poate umbla-capitalizam băncile românești.Lupii vestici se vor alinia sau vor pleca.Vor fi obligați sa ne crediteze după modelul de la ei de acasă, model infinit mai corect.
    Părerea mea!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult