Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dezastru fiscal pe primul trimestru: cifrele care arată cum economia subterană și evaziunea înfloresc. În ultimul an, salariul mediu la stat a crescut cu 952 lei, la privat, cu numai 606 lei. Nu este normal!

Oameni pe strada - 2024

Foto: Radu Razvan / Alamy / Profimedia

Am comentat recent la tv execuția bugetară pe trimestrul întâi. Într-un cuvânt: dezastru. Nu atât din cauza creșterii deficitului de la 22,7 mld lei (trimestrul I 2023) până la 35,7 mld lei (trimestrul I 2024), deoarece 10 din cele 13 mld deficit adițional provin din investiții publice finanțate pe fonduri naționale.

Problemele vin de la colectarea slabă a taxelor majorate, exact ceea ce avertizam în toamna anului trecut. Dovezi prin cifre:

- TVA – încasările cresc cu 14%, deci vânzările din retail sunt la +9,8% iar inflația la martie +6,6%. Deci, numai din consum și preturi majorate încasările din TVA trebuiau să crească cu 16,4%, iar datorită cotelor majorate trebuie să vedem +20% la încasări, cel puțin! Același lucru se observă și la accize, care înregistrează un avans de numai 10%. Deci, cresc economia subterană și evaziunea! Ultimele cifre publicate indică o creștere a traficului ilicit de produse, vezi segmentul țigaretelor de contrabandă, care înregistrează cel mai mare avans din ultimul deceniu pe parcursul primului trimestru din acest an, depășind 9% din volume.

- Salariile din sectorul public: cresc cu 20%, de la 30,5 mld lei (trimestrul I 2023) la 36,6 mld lei (trimestrul I 2024), în condițiile în care salariul mediu net la stat este de 6.554 lei, cu 34% peste media din privat. Doar în ultimul an salariul mediu la stat a crescut cu 952 lei, la privat avansul fiind de numai 606 lei. Nu este normal!

- Contribuțiile pe salariile încasate cresc doar cu 20%, în condițiile în care avansul salariului mediu net este de 15%, salariul minim +20%, și s-au eliminat foarte multe excepții din agricultură, IT sau construcții (aproape 20% din piața forței de muncă). Deci crește munca la negru.

Cine plătește pentru toate acestea? Ați ghicit: poporul, prin majorarea TVA și altor taxe, cel mai probabil în 2025, imediat după alegeri. Dar ce ne face să credem că se va colecta mai bine un TVA majorat, în condițiile în care avem cel mai mic TVA mediu ponderat din UE și colectat cel mai prost (doar 6,6% din PIB, minimul din UE).

Cine va plăti pentru un sistem public de pensii total nesustenabil din cauza evoluției demografice negative? Sau pentru pensiile speciale? Tot poporul, prin creșterea vârstei de pensionare, cel mai probabil undeva între 2027-2030, când se termină și banii europeni și ajung decrețeii la pensie (vârful de copii nou născuți din anii ‘70, când regimul Ceaușescu a interzis avortul).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Și a cui e vina că la privat salariile sunt așa mici? Și că se muncește la negru? Nenea Iancu, ați făcut vreo legătură cauzală între mizeria de salarii din privat și milioanele de români care au emigrat? Sau v-ați simți mai bine dacă și la bugetari ar fi același praf ca la hoții din privat? Adică, dacă e moartă capra din privat, să moară și capra de la stat, sau cum?
    A nu se înțelege că agreez ce se întâmplă în zona bugetarilor unde colcăie pilele, cunoștințele și relațiile, rubedeniile și amantele. Dar să vedem și ce se întâmplă în privat, unde cuvântul de ordine e "Nu muncești peste program și nu accepți salariul ăsta horror (completat – eventual – cu un bonus la negru)? Ești liber să pleci!".
    În concluzie, în loc să încăierați bugetarii și mediul privat, mai bine ați vedea că ambele sisteme sunt varză și necesită măsuri ample de restructurare. Și nu îmi dați exemple punctuale de business-uri care sunt ok, eu vorbesc de media pe țară.
    • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      bombonel check icon
      ''Și a cui e vina că la privat salariile sunt așa mici?'' In cea mai mare parte a statului, pentru ca ia mai mult de jumatate din veniturile celor din privat ca sa sustina salariile nejustificat de mari ale bugetarilor. Ar trebui ca banii respectivi sa mearga in investitii, respectiv locuri de munca mai multe de unde ar rezulta si salarii mai mari in privat. Si abia apoi, din incasari mai mari la buget, s-ar putea creste si veniturile bugetarilor in mod real. O fi normal asa, crestem salariile bugetarilor si pe urma ne imprumutam ca sa le putem plati?
      • Like 0
    • @ bombonel
      Aveți foarte mare dreptate în ce privește scăderea taxării muncii. Asta e o condiție necesară dar nu suficientă pentru ca patronii mioritici să crească salariile angajaților. O să dea fix aceleași salarii dar o să aibă un plus pentru ei înșiși (o vilă în plus, la munte sau la mare, Bentley în loc de BMW etc.). Mentalitatea patronilor trebuie schimbată și asta se va întâmpla – probabil – când nu o să mai aibă pe cine să angajeze.
      Concluzia dumneavoastră este una corectă în măsura în care și patronatul ar fi corect.
      P.S. Citeam ieri despre Ungaria pe care România a depășit-o la capitolul PIB pe cap de locuitor. Dar ministrul ungar al economiei se laudă că deși au rămas în urmă cu acest indicator, la ei indivizii sunt mult mai mulțumiți și nu emigrează în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite, din contră, Ungaria atrage forță de muncă. Ungaria a pus accentul pe creșterea investițiilor și nu pe consum (ca la noi). Mi-am pus întrebarea: dacă ungurii sunt mult mai mulțumiți deși au un PIB pe cap de locuitor mai mic, nu înseamnă că totuși nivelul de consum la ei se înregistrează într-o clasă majoritară de mijloc (adică, nu cumva societatea lor nu este atât de polarizată ca la noi, unde avuția se împarte între puțini mari bogați și mulți săraci)? Cum se poate așa ceva? Cumva avuția se distribuie mult mai echitabil între patronat și angajați?
      • Like 0
  • ove check icon
    Salariul mediu la bugetari este cu 34% peste cel mediu de la privat,iar calitatea muncii lor este execrabila.Asta pentru cei putini care mai fac cate ceva.Marea majoritate a lor nu fac nimic.Aici este raiul bugetarillor.De aia se da mita 10-15 mii de euro pentru o slujba la stat.
    • Like 3
  • Mihai check icon
    Acum e nevoie de bani pentru finantarea partidelor deci se fac exceptii iar la anul se plateste factura. Se va vedea cum o gramada de proiecte incepute raman fara finantare.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult