Foto: Radu Razvan / Alamy / Profimedia
Am comentat recent la tv execuția bugetară pe trimestrul întâi. Într-un cuvânt: dezastru. Nu atât din cauza creșterii deficitului de la 22,7 mld lei (trimestrul I 2023) până la 35,7 mld lei (trimestrul I 2024), deoarece 10 din cele 13 mld deficit adițional provin din investiții publice finanțate pe fonduri naționale.
Problemele vin de la colectarea slabă a taxelor majorate, exact ceea ce avertizam în toamna anului trecut. Dovezi prin cifre:
- TVA – încasările cresc cu 14%, deci vânzările din retail sunt la +9,8% iar inflația la martie +6,6%. Deci, numai din consum și preturi majorate încasările din TVA trebuiau să crească cu 16,4%, iar datorită cotelor majorate trebuie să vedem +20% la încasări, cel puțin! Același lucru se observă și la accize, care înregistrează un avans de numai 10%. Deci, cresc economia subterană și evaziunea! Ultimele cifre publicate indică o creștere a traficului ilicit de produse, vezi segmentul țigaretelor de contrabandă, care înregistrează cel mai mare avans din ultimul deceniu pe parcursul primului trimestru din acest an, depășind 9% din volume.
- Salariile din sectorul public: cresc cu 20%, de la 30,5 mld lei (trimestrul I 2023) la 36,6 mld lei (trimestrul I 2024), în condițiile în care salariul mediu net la stat este de 6.554 lei, cu 34% peste media din privat. Doar în ultimul an salariul mediu la stat a crescut cu 952 lei, la privat avansul fiind de numai 606 lei. Nu este normal!
- Contribuțiile pe salariile încasate cresc doar cu 20%, în condițiile în care avansul salariului mediu net este de 15%, salariul minim +20%, și s-au eliminat foarte multe excepții din agricultură, IT sau construcții (aproape 20% din piața forței de muncă). Deci crește munca la negru.
Cine plătește pentru toate acestea? Ați ghicit: poporul, prin majorarea TVA și altor taxe, cel mai probabil în 2025, imediat după alegeri. Dar ce ne face să credem că se va colecta mai bine un TVA majorat, în condițiile în care avem cel mai mic TVA mediu ponderat din UE și colectat cel mai prost (doar 6,6% din PIB, minimul din UE).
Cine va plăti pentru un sistem public de pensii total nesustenabil din cauza evoluției demografice negative? Sau pentru pensiile speciale? Tot poporul, prin creșterea vârstei de pensionare, cel mai probabil undeva între 2027-2030, când se termină și banii europeni și ajung decrețeii la pensie (vârful de copii nou născuți din anii ‘70, când regimul Ceaușescu a interzis avortul).
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
A nu se înțelege că agreez ce se întâmplă în zona bugetarilor unde colcăie pilele, cunoștințele și relațiile, rubedeniile și amantele. Dar să vedem și ce se întâmplă în privat, unde cuvântul de ordine e "Nu muncești peste program și nu accepți salariul ăsta horror (completat – eventual – cu un bonus la negru)? Ești liber să pleci!".
În concluzie, în loc să încăierați bugetarii și mediul privat, mai bine ați vedea că ambele sisteme sunt varză și necesită măsuri ample de restructurare. Și nu îmi dați exemple punctuale de business-uri care sunt ok, eu vorbesc de media pe țară.
Concluzia dumneavoastră este una corectă în măsura în care și patronatul ar fi corect.
P.S. Citeam ieri despre Ungaria pe care România a depășit-o la capitolul PIB pe cap de locuitor. Dar ministrul ungar al economiei se laudă că deși au rămas în urmă cu acest indicator, la ei indivizii sunt mult mai mulțumiți și nu emigrează în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite, din contră, Ungaria atrage forță de muncă. Ungaria a pus accentul pe creșterea investițiilor și nu pe consum (ca la noi). Mi-am pus întrebarea: dacă ungurii sunt mult mai mulțumiți deși au un PIB pe cap de locuitor mai mic, nu înseamnă că totuși nivelul de consum la ei se înregistrează într-o clasă majoritară de mijloc (adică, nu cumva societatea lor nu este atât de polarizată ca la noi, unde avuția se împarte între puțini mari bogați și mulți săraci)? Cum se poate așa ceva? Cumva avuția se distribuie mult mai echitabil între patronat și angajați?