Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

De ce nu vedeți creșterea economică „record” în buzunarele voastre? Pentru că ea se află deja în buzunarele altora

oameni pe stradă - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Un guvern slab nu poate produce decât un program de guvernare la fel de slab. Ca și programele de guvernare trecute, și acest „nou” program pleacă la drum cu aceeași filozofie păguboasă: să stimulăm cu orice preț consumul.

În programele trecute filozofia de bază a fost:

1. creșterea salariului minim - creșterea consumului - creșterea producției - creștere economică accelerată (inclusiv creșterea nivelului de ocupare)

2. creșterea salariilor în sectorul bugetar (selectiv) - creșterea consumului - creșterea producției - creștere economică accelerată (inclusiv creșterea nivelului de ocupare)

3. creșterea pensiilor (inclusiv prin neimpozitarea lor) - creșterea consumului - creșterea producției - creștere economică accelerată (inclusiv creșterea nivelului de ocupare).

În programul actual filozofia de bază va fi:

1. creșterea salariului minim (diferențiat de data aceasta, nu este clar cum au decis între 150 lei și 100 lei) care să stimuleze și mai mult consumul;

2. scăderea TVA la 18%: o taxă pe consum care va stimula atât consumul dar și producția;

3. credite fără dobândă pentru cei sub 26 de ani: trăiască Marx, și-a văzut visul cu ochii, o țară în care capitalul se împrumută fără dobândă. Măsura vizează tot stimularea consumului;

4. creșterea punctului de pensie: va crește și mai mult consumul;

Obsesia pentru consum este evidentă. Filozofia aceasta are la bază o teză keynesistă falsă, cum că stimulând consumul artificial poți crește durabil și robust. Keynes, când a elaborat fundamentul său teoretic, a interpretat eronat legea lui Say care spune un lucru clar: înainte de a fi consumator trebuie să produci ceva pentru a avea resursele cu care să consumi. Resursele cu care putem consuma mai mult pot proveni din trei surse: una sănătoasă - producția (vezi legea lui Say); una care nu duce la creștere economică pentru că redistribuie veniturile în societate (iei de la unii să dai la alții; cei de la care iei nu mai consumă ca să consume cei la care dai mai mult prin redistribuție) și una care nu duce nici ea la creștere economică pentru că redistribuie resurse din viitor, adică sacrifică creșterea economică viitoare (împrumutul de resurse) și transferă resurse de la cei care economisesc (nu mai consumă) către cei care consumă mai mult.

Ideea este că acest model de dezvoltare propus României pune carul înaintea boilor. Care sunt efectele acestei stimulări iraționale a consumului? Creșterea importurilor și a deficitului comercial care presează permanent pe cursul de schimb. Inflația care arată că producția internă nu poate ține deloc pasul cu consumul în creștere. Inflația alimentează în plus deprecierea leului. Dobânzile care cresc și ele pentru că includ în ele prima de inflație, dar și pentru că atunci când piața anticipează o creștere de prețuri vor economisi mai puțin (preferând să consume acum) și firmele vor împrumuta resurse mai multe pentru a le returna la o putere de cumpărare mai mică în viitor (efectul Fisher). Dobânzile mai cresc suplimentar și pentru că stimularea veniturilor s-a făcut mai ales în sectorul bugetar (salarii, pensii publice), care au crescut deficitul și prezența statului în piața financiară la concurență cu mediul privat.

Ce se întâmplă acum în România este un studiu de caz perfect pentru a demonstra nesustenabilitatea obsesiei keynesiste cu privire la consum. Asta pățim când cei care ne guvernează nu cunosc teoriile economice alternative și nici nu au studiat critic aparatul pseudo-economic propus de Lord. Sfatul meu este să nu vă lăsați atrași în această iluzie a consumului și să economisiți / investiți / speculați cât mai mult! Evitați creditul pe cât posibil, chiar dacă e oferit în condiții „avantajoase”!

De ce nu vedeți creșterea economică „record” în buzunarele voastre? Pentru că ea se află deja în buzunarele altora, din afară (vezi creșterea importurilor). Pentru că inflația care însoțește întotdeauna modelul keynesist mută creșterea economică din buzunarele celor mulți în buzunarele unor priviliegiați, accentuând și mai mult sărăcia și inegalitatea veniturilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ce am inteles eu, acum e mai pe fata, e ca geniul economic este un colectionar - discret - de tablouri;
    ce nu inteleg este :"de ce?", adica de ce alege - partidul, acest mod, sau care sunt beneficiile partidului (conducator) ori e doar stricta prostie
    totusi, principiile ne cer sa ne intrebam, cui foloseste, ca nu pare doar ceva cu iz electoral!
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Amestecati date reale cu altele...dle Paun. Programul de gvernare, la noi, nu il face guvernul ci partidul. Asta este valabil la orice partid. Guvernul pune in aplicare programul partidului. Nu toti guvernantii sunt competenti sau doctori in domeniul lor, unii chiar slabi, dar daca cei de sub el sunt competenti si stiu cum trebuie facute lucrurile....este altceva. De acord, cu ce spuneti dvs in rest, mai putin in legatura cu cresterea pensiilor. Noul mod de calcul a introdus contributivitate si a stabilit ca punctul de pensie este 45 % din sal mediu brut pe economie. A fost el respectat de vreun guvern pana acum ? de niciunul. Un pensionar care iese la 65 de ani are in medie de trait cca 8 ani la barbati si ceva mai mult la femei. Dvs spuneti ca daca le cresc lor pensiile creste consumul !!!! si asta este rau pentru economie !!! daca dvs ati avea 1000 de lei pensie, 1 punct, v-ati descurca ?
    • Like 0
    • @ Ionel
      Tema articolului nu a fost daca se poate sau nu descurca pensionarul cu 1000 de lei.
      • Like 0
    • @ Ionel
      Această "majoritate parlamentară" este discutabilă. Partidul care o alcătuiește împreună cu acoliții lui nu a făcut decât să mintă alegătorii cu promisiuni irealizabile. Se vede din ce se întâmplă in economie in prezent. Consumul nu poate asigură o creștere economică reală și durabilă. Singurul scop al "lor" a fost să pună mâna pe justiție in așa fel încât să nu mai poată fi trași la răspundere pentru ilegalități, in primul rând blestemul dragnea și complicele tariceanu. Apoi toți susținătorii, inconștienți, ai lor. De aia "majoritatea" este alcătuită din penali, pușcăriași și puscariabili, fideli votanți ai "genialelor" idei ale leaderilor lor. De aia guvernul este alcătuit din prosti, agramați, "doctori plagiatori",, toți in " siguranța națională ". Pot fi cu ușurință șantajați pentru prostia lor și executanți fideli a ordinelor primite de la realul guvern liviu dragnea pe numele lui.
      • Like 2
    • @ Ionel
      check icon
      Fals, contributivitatea nu este legata de salariul mediu. In conditiile in care numarul salariatilor ar fi egal cu cel al pensionarilor, CAS strins de la salariati ar fi de 25% din salariu mediu. Si restul? Statul sa plateasca, ca d'aia e stat (apud conu Leonida, culmea fata cu reactiunea). In tarile deja organizate pensiile (cele de stat) sunt acoperite 100% din contributii.
      • Like 0
    • @ Ionel
      Ionel. nu este rau pentru economie sa creasca consumul, inclusiv cel rezultat din marirea pensiilor; RAU este ca acest consum sa fie singurul sau cel mai important vector de crestere a economiei... si inca si mai RAU este sa maresti pensiile in conditiile in care nu ai din ce sa le platesti, si te vei imprumuta pentru asta... altfel zis, in loc sa "pui mana sa muncesti" ca sa produci (vorbesc de Romania la nivel macro) te imprumuti "sa ai ce manca" (adica din ce plati pensiile)
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Ionel check icon
      Am dreptul sa nu fiu de acord cu tine ?
      • Like 0
    • @ Sergiu F.
      Ionel check icon
      Am spus eu ca asta a fost tema ? La pct 3 din articol autorul vorbeste de indexarea pensiilor !!!
      • Like 0
    • @ Ionel
      Trăim intr-o țară in care toți au numai drepturi. Obligații doar unii, de regulă aia care duc in spinare țară. Evident, din această categorie, a celor cu obligații, nu face parte "clasa politică". Deci, ai tot și toate drepturile.
      • Like 0
  • O problema la modelul asta e si ca productia aia de zic ei ca o stimuleaza, nu e la noi in tara, ci prin China sau India. Ceea ce duce la import, nu export. Asa se intampla cand pui oameni care nu au de-a face cu doemniul economic, nici macar tangential, sa creeze planuri economice.
    • Like 0
  • Favorizarea consumului in raport cu productia ar putea fi o problema reala . Cum nu avem nici un studiu serios pe acasta tema ( din acela de moda veche, cu cifre , ipoteze testabile si testate ) putem doar banui .
    Ce mi se pare curios ( a se citi scarbos) e ca doar banii dati "saracanilor" - salariati cu salariul minim , tineri si pensionari "stimuleaza consumul" si ne strica economia . Banii dati , de exemplu , urmatoarelor categorii :
    1. Samsari imobiliare persoane fizice- a se vedea amnistia fiscala introdusa recent si votata cu veselie de TOATE partidele -PSD, PNL, USR(n-ai cu cine...) etc. - https://www.rfi.ro/economie-100647-amnistie-fiscala-dezvoltatori-imobiliari-persoane-fizice-initiator-pnl . Apropo, fiti atenti cum a ignorat aceasta stire mai toata presa .
    2. IT-sti - tocmai s-a extins aplicabilitatea legii cu scutirea de impozit pe venit . ( de asta beneficiez si eu, traiasca Marx ! ) - http://ziuadecj.realitatea.net/economie/vesti-bune-pentru-tinerii-din-it-noi-scutiri-de-impozit-din-1-februarie--169620.html
    Nu sunt si astea exemple de capital gratuit ? Banii aceia nu vor stimula consumul ? Raspunsul e vanare de vant , vorba poetului, pentru ca intrebarile astea nu exista . Scopul e doar sa infieram cu manie antreprenoriala niste clase sociale . Ce-ar mai rade Milton Friedman de i-ar vedea in actiune pe acesti "economisti liberali", pretinsi adepti ai "pietei libere" .
    • Like 1
  • felicitari autorului!!! simplu, concis, la obiect, perfect inteligibil pentru oricine poate si vrea sa inteleaga!
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult