(Foto: Inquam Photos)
Dezvoltarea unei națiuni depinde de foarte mulți factori: demografia, înzestrarea în resurse naturale, poziția geografică, tehnologia, inovarea, educația, capitalul etc. De cele mai multe ori, creșterea economică nu înseamnă și dezvoltare economică. Creșterea economică o aproximăm, cel mai adesea, prin indicatori macroeconomici specifici (PIB, venit național, PNB etc.). Există națiuni sărace și națiuni bogate. Există națiuni bogate în resurse naturale care rămân sărace de prea mult timp. Există națiuni bine populate care sunt foarte sărace. Dintre toți factorii dezvoltării capitalul rămâne esențial. Este factorul de producție fără de care nu putem crea bunuri de capital și fără de care inovarea nu are loc.
De ce este România săracă? Sunt multe răspunsuri care se pot da la această întrebare. Eu am să încerc un exercițiu simplu, dar foarte clar, din punctul meu de vedere în încercarea de a da un răspuns la această întrebare complexă.
Am luat pentru dumneavoastră top 10 companii din lume după cifra de afaceri (2015). Am marcat în tabel cu albastru companiile private și cu roșu cele publice sau care au afaceri exclusiv cu statul. Am realizat, deci și un top 10 companii private din lume.
(clic pe tabel pentru a mări)
Cifra de afaceri cumulată este de 2711 miliarde USD (top 10 companii) și de 2399 miliarde USD (top 10 companii private). Pentru aceste companii lucrează 6523919 angajați, respectiv 3865139 angajați (doar cele private).
(clic pe tabel pentru a mări)
În 2015 PIB-ul României a fost de circa 178 miliarde dolari (Banca Mondială) și populația activă economic de 9.159.000 persoane.
Un prim calcul a presupus împărțirea cifrei de afaceri cumulate de cele 10 companii de top la PIB-ul României și am obținut următorul rezultat:
- 15 Românii produc echivalentul a cifrei de afaceri cumulate TOP 10 companii din lume;
- 14 Românii produc echivalentul cifrei de afaceri cumulate TOP 10 companii private din lume.
(clic pe imagine pentru a mări)
Înmulțind acum acest rezultat cu populația activă economic din România și împărțind la total angajați în aceste companii am obținut un rezultat și mai interesant:
- 21,4 Românii produc echivalentul a cifrei de afaceri cumulate TOP 10 companii din lume
- 32 Românii produc echivalentul cifrei de afaceri cumulate TOP 10 companii private din lume (companile private sunt mai eficiente și obțin o cifră de afaceri cu mult mai puțin angajați).
Concluzia e clară: ne aflăm unde ne aflăm pentru că nu reușim să producem și să vindem suficient și eficient. O națiune care pune accent pe schimburi și specializare în producție este o națiune puternică și prosperă. O națiune care pune accent pe redistribuirea resurselor existente este o națiune slabă. Toți aceia care ne vor cât mai în afara schimburilor și cât mai izolați de aceste entități economice puternice ne vor slăbi. Ostilitatea față de mediul de afaceri și piață (văzută ca mecanism eficient de redistribuire a resurselor) trebuie să înceteze. Suntem prea săraci să punem redistribuirea pe primul plan.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pe o piaţă, inclusiv pe piaţa muncii, cererea şi oferta prezintă o anumită elasticitate în funcţie de preţ. În toate cazurile concrete, elasticitatea este limitată de condiţiile existente în piaţă. Aceasta nu depinde de voinţa sau dorinţa partenerilor. Credeţi că milioanele de oameni care au plecat din România nu ar fi dorit sau nu ar fi voit să intre în rândul producătorilor pe piaţa românească ? Este un proverb care spune: Lac să fie că broaşte s-or găsi. Aşa cum broaştele depind de lac, tot aşa şi posesorii forţei de muncă depind de piaţa. Aici poate interveni antreprenorul, cel care poate iniţia extinderea sau crearea ,,lacului". Antreprenorul este o ,,broască" capabilă să creeze pentru sine şi pentru alţii un lac dacă dispune de condiţiile necesare. Depinde de fiecare ,,broască" din ce categorie vrea sau poate să facă parte,
Exemplu: U.S.A/România: 5,35, Germania/România: 4, Slovenia/România: 2,4, Ungaria/România: 1,4, Bulgaria/România: 1,1, etc.
Simt ca de asemenea, din continuarea analizei am descoperi ca cele mai performante domenii sunt cele pe care statul sau UE nu le reglementeaza prea tare. Cum zice si Sikha Dalmia despre explozia economica din India de la inceputul anilor 1990: https://www.youtube.com/watch?v=70D2cDIZRrs
Sau poate continuarea articolului ar aborda altfel problema, nu neaparat pe ideea mea :)) Dar tot as fi curios de continuare!
La această întrebare cuprinsă în titlul prezentului articol, domnul Păun ne furnizează un răspuns şi o soluţie la problemă.
Răspunsul: România este săracă pentru că pune accentul pe redistribuire.
Soluţia :creşterea rolului pieţii ca mecanism eficient de redistribuire a resurselor.
Obiecţiuni:
- redistribuirea nu se face prin intermediul pieţii, ci, în primul rând, prin politica fiscală şi bugetul de stat;
- prin intermediul pieţii se realizează distribuirea.
În condiţiile restrângerii permanente şi severe a activităţilor economice în România ultimelor trei decenii, din ce în ce mai mulţi oameni nu-şi găsesc loc de muncă în domeniul economic şi, deci, nu-şi pot obţine veniturile prin distribuire, prin intermediul pieţii. Dintre aceştia, unii vor obţine venituri prin participare la redistribuire (bugetari şi asistaţi social). Ceilalţi, rămaşi fără venituri, vor recurge la o economie de subzistenţă (în afara pieţii dacă posedă condiţii minime) sau vor emigra. În România de azi, proporţiile emigrării sunt impresionante.
Cele mai păgubitoare forme de redistribuire sunt cele ilicite sub aspect legal (hoţia, evaziunea, mita etc) şi cele ilicite sub aspect moral (privilegiile nemeritate, salariile şi pensiile exorbitante etc),
Pentru a înţelege de ce este România săracă, ar trebui să aflăm cum a ajuns România săracă, mai săracă decât era.
Adevărul e că bogăţia înseamnă automat capital. Altfel n-ai cum să discuţi. Nu ştiu dacă ar trebui să vorbim de marile firme, dar am senzaţia că baza acumulării de capital e asigurată de micile firme. Întrebarea se pune cât de eficiente sunt micile firme.
Am lucrat la o editură al cărei patron n-avusese nimic în comun nici cu cartea, nici cu managementul. Speculase nişte situaţii, adunase bani dar nu avea o viziune de viitor, coerentă, clară. Avea intuiţie, dar intuiţia nu ajută decât pe termen scurt. Criza a pus capac editurii. Probabil că sunt importanţi şi oamenii. Când aud de un CEO mă gândesc automat la o persoană cu studii de management. Dacă am pasiunea cărţilor şi sunt editor n-aş conduce afacerea singur, pentru că n-am experienţă. Aş angaja un specialist, un manager.
Criza a măturat sute de asemenea firme şi firmuliţe. Poate că ar trebui să punem în calcul şi competenţele. Mi se par ciudaţi managerii care îşi fac singuri campaniile publicitare sau stau în coasta publicitarului cu motivaţia că "mie îmi place albastrul, vreau să-mi pui albastru pe siglă!" Nu te pricepi, laşi pe altul să se ocupe. Am senzaţia unui grad destul de mare de amatorism.
Aţi văzut cum a fost cu EADS-ul... La noi se scriau mandatele de arestare şi a venit răspunsul de la procurorii germani: În cazul EADS nu este corupţie, afaceriştii germani nu au săvârşit fapte penale etc. A lăsat-o mai moale şi doamna Kovesi... că dacă neamţul n-a dat, românul de unde a primit? Era greu de răspuns.
În Microsoft sunt anchetaţi doar românii, americanii nici usturoi n-au mâncat...doar sunt partenerul strategic. În cazul Bechtel nu au fost anchetaţi nici românii, pentru că toate firele duceau la americani şi n-a riscat nimeni să-l supere pe partenerul strategic. Fenechiu, de exemplu, a fost un prost şi un calic. Dacă în "Afacerea transformatorul" vâra şi un neamţ, astăzi era negustor cinstit, posibil viitor premier...
Unde vreau să ajung? Probabil că aveţi dreptate cu redistribuirea, dar cea mai mare problemă a nostră, cred eu, este lipsa capitalului românesc. Dumneavoastră vorbiţi despre importanţa capitalului, dar cred că vă referiţi la cel străin, pentru că băieţii ăia au fost întrebaţi de profituri. Fără un capital românesc solid, nu vom reuşi să producem şi să vindem suficient. Afaceristul olandez din România vinde roşii şi lalele aduse din Olanda, iar exemplele sunt multe.
Am fost să cumpăr pixuri şi creioane ... made în China, made în Germania şi made în ... Japonia. Foarte bine făcute iar preţurile accesibile: 10,12 lei. Înţeleg "made în China" (deşi nici chinezii nu au salariile mai mici decât noi), dar pixuri şi creioane din Germania şi Japonia? La maşini şi bormaşini nu ne pricem, dar nici la creioane şi pixuri? Păi dacă un creion mecanic japonez ajunge în România la un preţ de 12 lei, cât ar fi costat dacă îl făceam noi la Făurei? Ce salarii sunt în Japonia şi Germania? Dar transportul? Cum este posibil aşa ceva? Lipsa capitalului românesc? Cum este posibil ca nemţii şi japonezi să producă maşini şi bormaşini, dar şi pixuri sau creioane? Datorită capitalului japonez şi german existent în Japonia şi Germania.
Apropo de capitalul românesc, Ioan Niculae a rămas cu două făbricuţe de îngrăşăminte...A avut 6 combinate, cifră de afaceri de un miliard de euro şi 10 000 de angajaţi. Acum mai are câteva sute de angajaţi. Puşcărie şi l-au ras! Dacă era în Germania probabil că primea o amendă. Mare, dar amendă.În afacerea EADS, nemţii nu au dat nici măcar amenzi. Pentru că la nemţi exportul este la mare preţ. La noi, pentru export, Ioan Niculae a primit puşcărie. La nemţi ar fi contat mult cifra de afaceri de un miliard de euro şi 10 000 de angajaţi.
Aşadar...Încotro mergem?
Eu rămân la părerea că fără capital românesc adevărat, România nu face saltul către dezvoltare.
Fermierul olandez a ridicat Olanda la stadiul la care se află, nu Mc Donalds, Orange sau Vodafone... Au şi ele rolul lor, nu neg şi nici nu vreau să plece, dar fără fermieri români puternici şi fără industrie cu capital românesc, noi nu avem viitor. Şi nu văd elitele României susţinând acest adevăr.
Sistemul bancar aparţine capitalului străin, sprijină fermierul sau antreprenorul de la noi? Nu. Ei administrează conturi de salarii şi împrumută statul. Dacă mergeţi pentru a contracta un credit pe termen lung, în vederea dezvoltării afacerii, nici nu vă bagă în seamă. Nu-i interesaţi. Păi cum s-a dezvoltat capitalistul străin la el în ţară? I-a dat tac-su bani? Nu! Prin credite. De ce nu are şi românul acestă posibilitate? Ce să facă românul pentru a beneficia de capital dacă banca îl ignoră? Să vopsească un transformator ca Fenechiu şi să-i prostească pe unii? Da...din păcate. Faci puşcărie 2 ani, dar rămâi cu ceva bani... Ăsta-i drumul? De ce nu fac elitele de la ASE, de exemplu, conferinţe peste conferinţe în care să explice importanţa dezvoltării capitalului românesc? Poate aşa ar responsabiliza factorii de decizie. Să ne spună domnul Păun.
Nu sunt de acord că la ţară sunt doar hoţi şi proşti. Satul românesc a avut mereu gospodarii săi. Puţini, dar au fost şi sunt. Dacă se ridică 3 sau 4 dintr-o comunitate, de exemplu, puterea exemplului la ţară face minuni. Am văzut la televizor, cred că la Viaţa Satului, un sat în care toată lumea avea sere şi solarii în care erau cultivate roşii. Toţi locuitorii munceau, câştigau foarte bine, aveau gospodării frumoase, nu erau şomeri şi nu se plăteau ajutare sociale. Credeţi că s-au apucat toţi, în acelaşi timp, să cultive roşii? Nu, au început câţiva, le-a mers bine şi au intrat în afacere şi ceilalţi. Mai ales că o producţie mare la permitea să încheie contracte serioase cu cei care le vindeau. Se poate! Să nu ne mai lamentăm.