Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce salariile din firmele străine sunt de două ori mai mari decât salariile din firmele antreprenorilor români

mic antreprenor - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Salariile din firmele străine sunt de două ori mai mari decât salariile din firmele antreprenorilor români. Și aici se vede foarte clar relația dintre capital și salarii: ai capital - ai salarii, n-ai capital - n-ai salarii.

Salariile sunt plătite din capitalul antreprenorului, nu din generozitatea vreunui klingonian. Iar noi, românii, suntem săraci pentru că nu am acumulat prea mult capital. Am vizitat zilele trecute făbricuța de bere a unor cunoscuți, era un singur om acolo, dintre proprietari, care muncea. Mi-a povestit că un alt acționar era la job - căci mai are un job. Despre asta e vorba, noi nu avem capital ca să stăm picior peste picior și să plătim salarii.

Unu la mână: țara nu se poate dezvolta fără acumulare de capital, de asta sunt excelente investițiile străine, fiindcă ele aduc capital și, implicit, sporesc nivelul de trai aici. Doi la mână: dacă tu ca stat folosești fiscalitatea și reglementările pentru a pune biciul pe antreprenorul român, care este mic și sărac, atunci tu duci o politică antinațională, feudală, chiar fascistă pentru că are drept rezultat cartelizarea industriei.

Avem câteva sute de mii de mici antreprenori. Nu sunt mulți, e cel mai mic număr din Europa, raportat la populație. Dacă tu le mărești povara fiscală cu biciul salariului minim (e clar că nu firmele străine sunt afectate, corect?), dacă le impui aceleași costuri birocratice ca marilor companii, dacă le ceri să facă negocieri colective și când nu au cu cine, dacă mărești taxele pe munca part-time, dacă pregătești impozitarea progresivă, dacă îi tot ameninți că le lichidezi firmele în cazul în care nu și le capitalizează corespunzător (știu, asta e de nino-nino), atunci nu e clar că această politică faultează acumularea de capital și capitalul românesc? Nu e clar că tu ești un trădător de țară vopsit în mare patriot?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • antreprenorii romani nu au capital pt ca arunca banii pe geam (scot totzi banii din firma atunci cind firma are bani si isi cumpara case). ..dupa care firma nu mai are bani si lefurile sunt mici ca nu mai sunt bani...si atunci lefurile sunt tinute jos pt ca patronul isi da singur leafa minima pe economie ca "la ce va trebuie bani, ca uite eu traiesc cu leafa minima"...si ma rog, cind iti decontezi chiria la locuintza de servici, cind circuli cu masina de servici, cind incarci rezervorul cu benzina si decontezi benzina, cind iti iei iphone si ipad cu minute nelimitate si cu internet nelimitat, cind te duci toata ziua la restaurant si la protocoale si decontezi...cind iti iei imbracaminte de servici si cind pleci in vacanbtza la munte si la mare in interes de servici...si decontezi toate cheltuielile...normal ca nu iti mai trebuie leafa...
    • Like 0
    • @ Chris Kay
      GabiC check icon
      gresit;
      probabil ca ai avut contacte doar cu buticari...
      treaba sta in felul urmator: Cine isi permite ( are profit) sa plateasca- din cauza impovararilor fiscale- prefera sa faca- ori contracte cu pfa, ori pe 4 ore, ori...alte tipuri de contracte din care sa se "aleaga' si angajatul- si firma cu ceva'. Restul- desi nu e legal- se mai plateste "din mana"; Banii "din mana" se pot scoate din firma prin diverse mijloace legale ( cum ar fi dividende- dar pentru astea trebuie sa astepti un an si sa-ti faci rezerve- e o solutie pentru cei cu firme mici...), insa multi platesc la "pretul pietei;
      Ca sa stii- sunt anuare scoase de diferite firme- in care se publica salariile medii pe zone, pozitii si industrii; De obicei se platesc ( dar cunosc o sursa care livreaza chiar gratuit- pe semestre chiar- aceste informatii);
      Sunt si angajatori care platesc la fel ( sau chiar mai mult) decat un angajator de multinationala; Problema apare acolo unde costul pe angajat depaseste venitul pe angajat; Pentru asta angajatii care sunt pe sales&mkt trebuie sa "produca" si pentru cei indirecti ( finance- procurement and admin, IT&C- daca nu e core business, etc)
      Ce ai scris tu sunt niste prostii populiste si au- probabil- ca reper- folclorul contemporan in ceea ce priveste angajatorii romani; - cel mai probabil cei din judetul teleorman si vaslui;
      • Like 1
  • Foarte multi dintre antreprenorii romani nu inteleg ca o afacere de un milion de euro, sau chiar mai mult, un castig de un milion de euro, sunt deziderate ce sunt la indemana a doar cativa dintre ei. Insa uita ca a economisi unul sau mai multi banuti pe secunda le este foarte la indemana. Patronul roman nu este interesat de economii, el alearga dupa castiguri, indiferent de cat de mult il costa acestea. Am intalnit multi patroni carora le-am propus solutii ieftine de oprire a risipei. "Cat? Cinci la suta la pretul energiei? Nu ma interesaza!" Am oferit solutii de reducere a consumurilor de apa rece si calda. Solutia mea atinge performate substantiale, circa 30-40% din volum in functie de anumiti factori, cu impact direct proportional asupra costurilor cu apa rece, incalzirea celei calde, cu efortul pompelor de a realiza distributia si pana la costurile percepute pentru apa menajera deversata la canalizare. "Aaaa...stiu, nu ma intereseaza!". Am adus o companie uriasa din vest, care propune si sustine in regim "ESCO" retehnologizarea eficienta a companiilor energofage. Dupa ce au facut analize circa doua luni pe un subiect, care are pierderi de circa 100.000 de euro lunar cu consumurile energetice, au solicitat o implicare minima a subiectului in proiect. Ei ofereau un milion de euro pentru eficientizare iar compania trebuia sa suporte o cheltuiala de cateva mii de lei, pentru tehnicienii ce urmau sa vina in Romania si sa realizeze proiectul tehnic la fata locului. Revin si spun ca vorbesc despre o companie multinationala uriasa, da? Ei bine, managementul clientului a decis ca nu doreste se finanteze "excursia" tehnicienilor! De fapt, strainii doreau sa vada daca ai nostri chiar sunt interesati de proiect sau doar se amuza pe seama lor! Am solutii de reducere a costurilor pe multiple paliere insa "seful" roman nu este interesat daca este vorba de cifre cuprinse intre 1 si 40%! Profitul unei companii se realizeaza inclusiv pe calea optimizarii costurilor si nu doar al realizarii de noi afaceri, unele facute doar ca sa fie, sa dea bine in bilant, la capitolul "cifra de afaceri"! Cineva mi-a spus candva "Baiete, rau cu sila poti sa faci, dar bine, niciodata!" Asa ca pana cand antreprenorul roman nu va accepta faptul ca o reducere de cost este la fel de importanta ca si oricare alt castig, intreprinderea lui va avea acelasi rapid si inevitabil sfarsit marcat de inchiderea acesteia, de cele mai multe ori cu datorii si costuri sociale importante. Imi pare rau ca nu le pot plange de mila, trebuie sa existe si grupul acela special pe seama carora cei bogati devin si mai bogati.
    • Like 1
    • @ Dan Dobre
      Din pacate cultura antreprenoriala nu prea exista in romania. Stiu ca deja a devenit un cliseu sa spui asta, dar cu mentalitate de bisnitar si valutist nu poti construi o companie de viitor. Pana acum cei care nu traiau exclusiv din afaceri cu statul au supravietuit datorita salariilor de mizerie pe care le dadeau ( nu conteaza cati bani scoteau ei din firma, e a lor, fac ce vor, da?) , dar asta se cam termina. Criza ce va sa vina pe piata interna a muncii ii va matura pe carnatzari, sau ii va obliga sa se maturizeze foarte mult, foarte repede ( desi dupa experienta crizei din 2008, ma indoiesc ). Patronul roman trebuie sa inteleaga, ca are si o obligatie fata de societatea care l-a facut bogat, si aici nu ma refer la institutiile statului, ci la comunitatea in care traieste si oamenii care depind de el. Nu e greu sa platesti un salariu corect, daca esti o persoana corecta, cum la fel nu e greu sa lasi curat in urma ta cand termini lucrul. Asa e, nu poti face bine cu sila, dar mai este o vorba romaneasca:"Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti".
      • Like 0
  • Autorul constată niște realități dar abereaza pe seama motivelor. Da e adevărat salariile sunt de cel puțin 2 ori mai mari la firmele străine față de cele românești și cu toate astea firmele străine au o rentabilitate de 2 ori mai mare la aceeași cifră de afaceri față de cele românești. Salariul minim nu poate fi cauza pentru ca oricum salariile sunt mai mari față de firmele românești. Explicațiile sunt mai multe , în primul rand capitalul mai mare avut la dispoziție, patronii străini au acces mai ușor la finanțări, apoi educația și mentalitatea antreprenorială ( ei provin din generații de patroni care au clădit afaceri de zeci sau sute de ani, la noi majoritatea nu au educație și acumularea s-a făcut pe seama evaziunii, a traficului ilegal în vama, a delapidărilor sau a afacerilor oneroase cu statul.) Putini antreprenori romani au făcut acumulare primitiva strict din muncă. Pentru patronii români sunt mai importante ratele la BMW ,la vile sau sejururile în zone exotice decât plata salariaților. Mentalitatea și lipsa educației și a viziunii strategice determina o competitivitate redusă nu salariile minime impuse. Exagerând putin răspunsul la comentariul lui Claudiu 1989 se poate spune ca firmele străine pot oferi pâine la 3 lei chiar cu salarii de 1600 € , de ce ? Pentru ca pentru străini competitivitatea se asigura cu management modern și inovare nu cu salarii mici. Nu poți asigura aceste 2 cerințe cu salariați plătiți cu minimul pe economie. De altfel puteți observa asta din faptul ca deși guvernul a mărit salariile din sectorul public și minimul pe economie , antreprenorii români au fost incapabili sa asigure oferta de produse și servicii pe masura cererii crescute și această s-a dus în proporție covârșitoare spre importuri în timp ce patronii romani se smiorcaiau ca a mai crescut salariul minim cu 100 lei în timp ce utilitățile, combustibilul, transportul și alimentele de bază au atins preturile din Germania.
    • Like 3
    • @ Rusu Liviu
      check icon
      Interesant ce spuneți.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      "în timp ce utilitățile, combustibilul, transportul și alimentele de bază au atins preturile din Germania." Chiar trebuie să tot repetăm prostia asta ? Zi după mine : Utilitățile, transportul și alimentele de bază sunt mai scumpe în Germania cu cel puțin 30%.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Sunt un patron român care nu are rate la BMW, care de 20 de ani are o firmă în IT și care nu poate da salarii duble angajaților mei pentru că nu are de unde. Nu am de unde nu pentru că nu suntem eficienți ci pentru că ne adresăm pieței românești, la fel ca imensa majoritate a antreprenorilor autohtoni. Firmele cu capital străin pot da salarii mai mari nu pentru că au capital mai mare sau management mai performant ci pentru că se adresează altei piețe. Produsele sau serviciile lor nu se vând în România. Dacă vinzi în Germania, la preț de Germania, e extrem de simplu să dai salarii la jumătate ca în Germania. Unde este aici vreo mare performanță managerială? Cei care se adresează pieței românești, dau și salarii românești (vezi lanțurile de retail).
      • Like 1
    • @ Cezar Jipa
      utilitatile or fi mai scumpe cu 30% in germania (deci de 1.3 ori mai scumpe)...dar lefurile in romania sunt la 20-30% din cit sunt in germania (deci de 3-5 ori mai mici!!)
      • Like 0
    • @ Chris Kay
      .... autorul vorbea de prețurile nominale, nu de puterea de cumpărare.
      Veniturile mediene din Germania sunt cam de 3-4 ori mai mari, iar puterea de cumpărare în RO a atins de curând 60% din media UE.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      check icon
      Bun comentariul,pertinent.
      • Like 0
    • @ László Szőke
      check icon
      Prețurile in magazinele de retail sunt la nivelul Germaniei iar la unele produse chiar mai mari iar salariile ,,de românica"aşa ca argumentul nu ține (trăiesc in Germania şi pot compara făra poveşti,legende) problema in economia din Ro e că nu producem nimic ,nu se investeşte in tehnologie ,in utilaje ,intre un utilaj modern ,o tehnologie modernă şi un Jiipan patronul român va alege a doua variantă plus un viloi
      • Like 0
    • @ Cezar Jipa
      Am fost în Germania , alimentele de bază sunt mai ieftine ca în România, combustibilul e comparabil ( mici diferențe) , în schimb salariile sunt de 5-10 ori mai mari acolo, singurele diferențe mari de prețuri sunt la chirii.
      • Like 0
    • @ László Szőke
      Comentariul dvs îmi confirmă articolul , ca patron în sectorul IT vă puteți adresa economiei globale , nu sunteți legat de servicii doar în Ro. Puteți exporta aplicațiile dvs oriunde. Totuși chiar și firmele străine din IT care se adresează pieței românești (nu toate lucrează pentru export) dau salarii mai mari față de cele autohtone exact din motivele enumerate (lipsa managementului modern/proceduri implementate și acces mai greu la finanțări) . Dacă dvs în 20 de ani nu ați reușit să acumulați suficient capital încât să concurați de pe poziții egale arată că nu puteți avea competitivitate echivalentă (cei mai buni programatori pleacă unde sunt salariile cele mai mari ) și implicit asigură și competitivitate și inovare în respectivele firme ( nu uitați că Apple de pildă are cele mai scumpe telefoane și în România și totuși sunt destui cumpărători pentru produsele lor , așa și cu aplicațiile IT în care profesați).
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Ai fost in Germania însă nu stăpânești aritmetica de ciclu primar. Treaba ta.
      • Like 0
  • Fiscalitatea s-a inrautatit pentru antreprenorul din Romania dar in niciun caz salariul minim marit ,ce este drept nu in concordanta cu productivitatea ci cu eludarea legii de catre angajatori.Exemplul fabricutei de bere nu are nicio relervanta.Fabricarea berii este o biotehnologie si necesita alt tip de personl.Daca nu este o fabrica restaurant ce produce alta bere decat cea gasita in comert,produsa de fabrici cu capacitati de peste 500000hl/an,pe fabricuta scrie faliment.Regasesc multa poezie si putia economie in acest editorial.
    • Like 0
  • Articol scris de un dom' profesor universitar ! Fara nici un fel de nuante , doar sentinte drastice . Daca impozitele si reglementarile inseamna fascism , atunci avem o problema serioasa : Germania anului 2018 si restul tarilor din Vest par mai fasciste decat pe vremea lui Hitler ! Bine ca ne-a avertizat Glavan. Acum stim sa o lasam mai usor cu impozitele si reglementarile ,sa nu ajungem ca ei .

    Inca o chestie socanta . Fara vreo dovada autorul considera ca salarii minime se platesc doar in firme cu capital romanesc . Cum ramane cu sumedenia de companii din industira textila/a lemnului etc., de exemplu , de prin orase mici , cu capital strain ( italian deseori ) unde se plateste salariul minim , nu atat ca asa cere piata , ca nu exista nici o piata a fortei de munca, fiind situatii de cvasimonopson ( adica exista un singura angajator important in toata zona ) ?

    Romania are o problema serioasa in ceea ce priveste distributia venitului intre munca si capital : raportul intre partea ce revine salariatilor si cea care revine capitalului e semnificativ mai mic decat in alte tari din UE . Cei interesati pot gasi detalii aici http://piketty.pse.ens.fr/files/Guerriero2012.pdf . Cu alte cuvinte , avem o pulitica de favorizare a investitorilor , nu a angajatilor . Scremutul lui Glavan nu-si are sensul .
    • Like 2
    • @ Claudiu1989
      Vasile check icon
      Majoritatea firmelor străine plătesc salariul minim plus bonuri și transport. Doar unele domenii plătesc mai bine, IT, proiectare, cercetare/dezvoltare. Cele care produc numai pentru piața externă, plătesc ceva mai mult. Doar pentru că pot vinde produsele la preț mai mare. Vă întreb, dacă un brutar român ar plăti 1600 eur net salariul unui angajat, ar mai putea vinde pâinea cu 3 lei? Așa că, acest articol ar trebui să fie ceva mai bine documentat.
      • Like 0
    • @ Vasile
      Raspunsul e nu , dar nu inteleg rostul intrebarii totusi :)) . Nu am sugerat ca ar trebui sa fie salariul minim 1600 de euro. Care ar fi valoarea optima ar trebui sa rezulte dintr-o dezbatere democratica si informata . Eu doar am aratat ca e un instrument folosit de tari pe care ni le luam ca model si care ar putea fi foarte util in actuala situatie .
      Ce ma deranjaza e fanatismul unor "economisti" , promovati intens de presa , care nu vor dezbatere, nu vor sa argumenteze , doar dau sentinte. Apropo, Glavan e consilierul lui Orban pe probleme economice. Oare cum ar pute sa voteze milioanele de angajati cu salariul minim un partid care le ataca direct si nejustificat interesul, care e in cazul de fata o supravietuire la limita decentei ?
      • Like 1
    • @ Vasile
      si firmele romansti din acelasi domeniu ce crezi ca platesc? tot leafa minima ...nu sunt sigur ca dau prea multe bonusuri
      • Like 0
    • @ Chris Kay
      Vasile check icon
      Era vorba în articol că firmele străine plătesc dublu. Eu am argumentat că nu, nu plătesc mai mult. Așa că nu înțeleg comentariul dvs.
      • Like 0
    • @ Vasile
      or plati dublu la bonusuri...sau cel putin asta e impresia unui patron roman...pt ca banuiesc ca ii fug angajatzii la firmele straine...deci or avea motiv sa fuga acolo
      • Like 0
    • @ Chris Kay
      Vasile check icon
      Văd că nu puteți înțelege cometariile mele. Firmele străine NU plătesc dublu. Nu știu cum pot fi mai clar de atât.
      • Like 0
    • @ Vasile
      check icon
      Ar vinde-o cu 5 lei ,e 1,20 € o pâine in Germania ,dar ar fi mai bine pt toata lumea .
      • Like 0
  • Marga check icon
    Taxele pt. munca part-time la niv. sal. minim pedepsesc exact pe cei corecti pt. eventuala incorectitudine a altora. In ceea ce priveste impunerea unui salariu minim si micilor intreprinzatori, cred ca tb. privit si din perspectiva angajatilor lor. Daca esti un angajat intr-o situatie nefavorabila (in zona saraca, fara multe locuri de munca; fara posibilitatea de a pleca in strainatate din diverse motive; mai in varsta, sau altele), fara salariul minim esti la bunul plac al patronului. Teoretic nu ar tb. sa putem trai din munca noastra, intr-un singur job cu norma intreaga, fie ea si mai putin calificata? Vi se pare exagerat nivelul salariului minim actual?
    • Like 0
  • Vă înțeleg argumentul, dar dacă nu vă raportați la o statistică atunci rămâne doar o părere.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult