Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

De ce sfidează geniul nervos de la Tesla pandemia de coronavirus. Controversatul Elon Musk trăiește cel mai bun an pentru afacerile sale

Elon MUsk - Foto: Paul Hennessy/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Foto: Paul Hennessy/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sunt atât de multe motive pentru care 2020 ar trebui șters din calendar încât e greu de crezut că pentru cineva perioada care a adus o pandemie istorică poate reprezenta un an fantastic. Controversatul Elon Musk și-a dublat averea și a intrat în clasamentul celor mai bogați 10 oameni ai planetei: prețurile acțiunilor Tesla au zburat pe bursă anul acesta odată cu cei doi astronauți trimiși în spațiu de SpaceX și aduși cu bine acasă. Și deși pare că totul s-a mișcat cu spor anul acesta pentru Tesla, ar fi de spus că succesul lui Musk s-a construit în ultimul aproape un deceniu.

În 2012, valoarea de piață a Tesla era de aproximativ 4 miliarde de dolari, dar anul acesta a atins borna de 200 de miliarde de dolari, ba chiar a depășit-o. În ultimele 12 luni, Tesla și-a crescut valoarea de 5 ori, avansul a fost accelerat de vânzările Model 3, iar succesul SpaceX a contribuit de la începutul anului la o triplare a capitalizării, iar din 30 mai, acțiunile Tesla sunt în creștere cu 71%. Valul de încredere a fost motivat și de ultimele patru trimestre consecutive, în care compania lui Musk a anunțat profit peste așteptări, așa că Tesla este ca și inclusă în indicele S&P 500 de pe Wall Street. În iulie, Elon Musk a fost pentru o zi mai bogat decât Warren Buffet.


Oricum ne uităm, performanța este remarcabilă, poate să vă placă sau nu personajul. Și din nou, m-aș uita nu mai departe de 2018, când Tesla era departe de ce promitea, se străduia să crească producția Model 3, dar capacitatea de producție era mult depășită, sute de directori demisionau, acțiunile se prăbușeau, iar Musk era în fața unor acuzații de manipulare a pieței de capital după celebrul tweet în care anunța că se gândește să delisteze compania. SpaceX, fondată în 2002, a ajuns după 18 ani să trimită doi astronauți americani la Stația Spațială Internațională și i-a adus în siguranță acasă, deschizând o nouă epocă a călătoriilor spațiale motorizate de sectorul privat. 

Foto: Guliver / Getty Images

Tesla a devenit între timp cel mai valoros producător de automobile din lume și este angajatorul a peste 55 de mii de muncitori. Și apoi este Musk însuși, acum a 10-a cea mai bogată persoană din lume, imigrantul sud-african, în vârstă de 49 de ani, care a trimis americani în spațiu.

Geniul nervos de la Tesla care a sfidat pandemia

Elon Musk nu s-a ferit să își arate scepticismul cu privire la pandemia de coronavirus, chiar pe canalul său preferat de comunicare. În martie, șeful Tesla scria pe twitter că „panica coronavirusului este o prostie” și a prezis apoi că SUA vor avea probabil „aproape de zero cazuri noi” până la sfârșitul lunii aprilie. Pe 9 aprilie, America raporta peste 34 de mii de îmbolnăviri în 24 de ore. 

„Doar pentru că deține o companie de rachete nu înseamnă că înțelege sănătatea publică” a fost unul dintre comentarii după mesajul lui Musk. 

Șeful Tesla a sfidat autoritățile din California unde se află una dintre fabricile sale cu 10.000 de lucrători. A închis uzina târziu și a deschis-o mai repede în ciuda recomandărilor. De la începutul epidemiei, el a promovat pe Twitter studii care sugerează că medicii cresc numărul cazurilor din motive financiare sau că marea majoritate a deceselor din Italia se datorează „altor cauze”. În altă situație, el a comparat pandemia cu răcelile obișnuite și a militat pentru redeschiderea urgentă a activităților blocate de epidemie în ciuda riscurilor.

Ați putea spune că e doar o nebunie a unui libertarian cu mulți bani și care crede că 2025 e anul în care Marte ar putea fi locuită. Dar inclusiv în aceste ieșiri conspiraționiste există niște calcule ale afacerii Tesla. Iată și un argument: odată cu rezultatele trimestriale, Elon Musk a anunţat că Tesla îşi va construi următoarea fabrică în Austin, Texas. De aici vor ieși camionetele și camioanele Cybertruk - și dacă mesajele sunt exact cele pe care le așteaptă obișnuiții băieți de la țară, antreprenorii mici, „average Joe”? Nu ar fi o strategie deschizătoare de drumuri, dar poate fi „good business” - noi targeturi, forță de muncă disponibilă. Ultima oară strategia a produs un președinte. Dar sigur, la fel de bine poate fi doar „geniul greu de înțeles”.

Iată și alte predicții îndrăznețe ale lui Elon Musk:

  • 2020 va fi anul mașinilor autonome, un milion de mașini care se conduc singure vor fi pe drumuri;
  • 2019 va fi anul mașinilor Tesla electrice, alimentate de soare;
  • Rețele subterane de tuneluri vor decongestiona traficul urban;
  • Turismul spațial în jurul Lunii posibil după 2018;
  • Planeta Marte ar putea fi locuită după 2025;
  • Oamenii vor avea interfață creier-computer în 2025 - Neuralink, o companie Musk creată în 2017, creează o interfață om-calculator pentru a conecta fizic creierul unei persoane de un calculator;

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Majoritatea populatiei, potentiali clienti nu imbratiseaza rahatul asta "progresist" care se intampla de ceva ani in SUA. Atunci cand va trece moda si societatea va incepe sa revina la normalitate, omul trebuie sa se asigure ca mai poate face afaceri, ca-si mai poate pastra contractele si subventiile. Orice neadevar sau adevar care-i nemultumeste pe isterici e binevenit. Mai e o realitate, economia a scazut cu doua cifre iar boala are mortalitate subzecimala...Costurile combaterii epidemiei e posibil sa fie mai mare decat beneficiile! Nimic mai ipocrit decat "orice viata conteaza"!
    • Like 0
    • @ Ion
      Parerist check icon
      eu nu inteleg ce vrei sa spui. Trebuie sa traim ca sa muncim, sau sa muncim ca sa traim?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult