Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

UiPath, „animalul fantastic” care a pariat pe colaborarea dintre om și robot

UiPath - Daniel Dines - getty

Foto: Guliver/Getty Images

Cea mai valoroasă companie românească din istorie a primit felicitări pe Wall Street. UiPath, compania născută într-un apartament de pe strada Delea Veche din Capitală, e evaluată la 10 miliarde de dolari, după ce a atras investiții record. 

Nasdaq i-a felicitat pentru această performanţă, dar pare a fi mai degrabă o invitație publică pentru o listare în piața de capital. De altfel reprezentanții primului unicorn românesc, devenit între timp decacorn (un start-up a cărui evaluare a ajuns să depăşească 10 miliarde de dolari), au anunțat deja că evoluțiile din ultimele luni au accelerat planurile de a intra pe bursă.

Evoluţia UiPath este un semnal că lumea are nevoie de automatizare şi soluţii individuale, oferite de inteligenţa artificială, dar cum o fi să lucrezi cu roboți și inteligență artificială într-o lume în care sunt atât de mulți cei care sunt convinși că firul metalic de la masca de protecție împotriva Covid-19 poate fi foarte ușor o antenă 5G și câte alte conspirații?

Răspunsul pe care mi l-au dat reprezentanții UiPath într-un dialog la Digi24 are legătură tot cu o formă de inteligență – creativitatea - iar diferența constă în modul în care aceasta e folosită: mintea umană este foarte creativă, dovadă că noi o folosim să realizăm marile lucruri pe care le realizăm, pentru că noi suntem persoane creative.

Cui folosește inteligența artificială în perioada pandemiei

În ciuda blocajului creat de pandemie, unic în istorie și care a afectat oameni și business-uri, pentru UiPath a fost un eveniment care a accelerat creșterea. A fost o surpriză și pentru noi, spune Alex Mihailciuc, global vice president pre-sales la UiPath, cu care am vorbit la Digi24.

Compania a pus la dispoziția sectorului public de la noi sistemele sale, pro-bono, așa se face că angajații Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială din zeci de județe au avut lunile acestea ajutorului unui sistem UiPath, care a procesat cererile de acordare a indemnizațiilor de ajutor pe perioada stării de urgență generate de criza Covid-19. 15 minute ar fi durat procesarea de către un funcționar a unei astfel de cereri, robotul a lucrat o sută de cereri pe oră. 

Compania fondată la București e cunoscută pentru tehnologia cu ajutorul căreia activitățile repetitive sunt automatizate prin roboți și sisteme cu inteligență artificială. Într-o situație în care forța de muncă e afectată prin impunerea izolării, a restricțiilor, companiile au înțeles imediat avantajul oferit de forța de muncă digitală, de roboți care să îți poată executa tranzacțiile de zi cu zi ale business-ului. Mulți clienți au solicitat în regim de urgență impunerea automatizărilor, care să îi ajute să depășească provocările generate de Covid-19. Câteva exemple, companiile aeriene – puternic afectate, care s-au confruntat cu creșteri enorme de cereri de refund, ca urmare a anulărilor zborurilor,, companiile de asigurări asaltate de cerințe de despăgubiri medicale, apoi cei care sunt în prima linie – spitale, laboratoare, în procesarea numărului enorm de teste, de aplicare a rezultatelor, în sistemul financiar băncile care au procesat cereri de oprire a ratelor, granturilor date de stat – sunt mii de astfel de industrii, spune Alex Mihailciuc.

Planurile de listare pe bursă

UiPath a automatizat deja milioane de sarcini repetitive pentru întreprinderi și organizații guvernamentale din întreaga lume si companii private. Este semnalul că firmele mari vor privi automatizarea ca pe o modalitate de a atenua riscurile potențialelor crize de resursă umană ale viitorului. „Noi nu înlocuim oamenii. Noi nu reducem joburile. Dacă ne gândim la ce face un om în fiecare zi, o să vedem că foarte multe activităţi sunt repetitive. Esenţa tehnologiei noastre este ca oamenii să colaboreze cu roboţii” – este răspunul pe care Daniel Dines, fondatorul companiei, l-a dat în ieșirile sale publice, ori de câte ori se ridica întrebarea dacă omul va fi înlocuit de roboți, mai ales că e dovedit: roboţi sunt încântați să facă aceleaşi lucruri zi de zi. Evoluțiile ultimelor luni au accelerat planurile de listare: noi aveam inițial în plan o posibilă listare la sfârșitului anului 2021, începutul lui 2022, dar pot să vă spun că această criză ne-a accelerat teribil planurile. Nu pot să vă spun unde deocamdată, dar știți că cele mai importante burse sunt în țările vestice – Nasdaq este cuibul companiilor din tehnologie, explică Alex Mihailciuc. 

Compania de software UiPath a fost înființată în anul 2005, la București, de Daniel Dines și Marius Tîrcă, doi IT-iști români care au lucrat la mari companii din SUA și s-au întors în țară pentru a face propriile afaceri: A fost un drum intens, au existat mulți ani în care acest business părea să nu aibă vreo tracțiune sau vreun viitor, dar în ultimii trei ani am avut un parcurs fantastic, iar rezultatele noastre ne îndreptățesc să sperăm la mai mult. Am reușit să ajungem aici prin enorm de multă muncă, dar având în vedere că suntem un grup de oameni foarte pasionați de ceea ce facem în momentul de față, rezistăm și avem același entuziam de a livra în continuare rezultate. 10 miliarde valoare de piață pentru noi reprezintă o bornă, suntem ambițioși și cu vântul pe care îl avem acum în pânze putem spera să ajungem la o companie de mărimea google, de ce nu?

Rețineți acest acronim, RPA - Robotic Process Automation, piaţa roboţilor software ar urma să ajungă la 8,75 mld. de dolari pe an în 2024, conform Grand View Research.  42% dintre cele mai mari companii din lume au un proiect RPA în derulare şi intenţionează să extindă aceste proiect. O felie generoasă din această piață este deținută de startup-ul fondat la București. Daniel Dines, fondatorul companiei, este posesorul unei averi de cel puțin 1,4 miliarde de dolari, după cum scria Forbes în septembrie 2019. În acest moment nu se știe cât deține CEO-ul din UiPath, însă are toate șansele să fi devenit cel mai bogat om de afaceri român. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce să comentezi?
    Felicitări și putere de continuare a proiectelor!
    • Like 0
    • @ Purice Narcis-Teofil
      Guvernul,ca executiv,sa si robotizeze si digitalizeze activitatea integral,ca de vorbit se tot vorbeste.
      Cand,vezi tari fost comuniste,Lituania,Estonia,care in afara de incheierea casatoriilor au digitalizat intreaga activitate a institutiilor publice,si de aici,obligat este si privatul,ba chiar,interesat primul sa nu mai stea la ghiseu.
      Apoi,birocratia si coruptia nu mai au spor in fata calculatorului.
      • Like 1
    • @ Nicolaie Apolzan
      Bună seara!
      În toate lunile trecute, fiind singur și cu starea vremii nu tot timpul prietenoasă, momente de bucurie îmi pricinuiau zilele cu reușite comunicări și rezolvări ale problemelor în mediul online cu instituțiile statului și furnizorii de utilități.
      Cele bune!
      1 st like e o greșeală a trecerii mouseului, chiar de mi-e Narcis numele!
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon