Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

De ce „sâmbăta lucrătoare” este o capcană practică: oricine a lucrat o zi în mediul privat înțelege cum să-și facă angajații mai productivi

Atelier de tâmplărie

Foto: Guliver Getty Images

Dacă vă sperie perspectiva unei vieți cu tot mai puține ore de muncă, cu mai mult timp liber pentru a vă dedica pasiunilor, familie, odihnei sau altor slăbiciuni ale lumii moderne, nu disperați, veniți în România! Dacă ați fost deziluzionați și înfrânți sufletește de pretențiile milioanelor de lucrători leneși, care de-a lungul istoriei au reușit prin protestele și revoluțiile lor enervante reducerea săptămânii  de muncă de la a 100 de ore la 40, sau obținerea altor drepturi absurde precum weekendul liber, veniți în România! Dacă iubiți epuizarea profesională, stresul, și supra-muncă, dar lumea occidentală va restrânge tot mai mult din aceste plăceri, prin reducerea orelor de muncă, nu disperați, veniți în România, unde veți scăpa de toate aceste agasări moderniste. PNL-istul Dan Vîlceanu vine în întâmpinarea nevoie dumneavoastră de muncă neîntreruptă prin includerea sâmbetelor ca zi normală de muncă. Gata! Hai în România să trăiești în dulcele stil harnic. România: noi muncim, nu gândim!

Dl. Vîlceanu a depus o inițiativă legislativă prin care propune reducerea repaosului săptămânal la minim o zi (adică 24h) iar cealaltă zi de repaos poate fi DOAR remunerată, dacă salariatul își dă acordul. 

În forma actuală, legea prevede două zile (48h) de repaos săptămânal, de obicei consecutiv, sâmbăta și duminică, dar se poate acorda și în alte zile dacă prejudiciază interesul public sau desfășurarea normală a activității. Adică, dacă te cheamă patronul sâmbăta la serviciu, trebuie să-ți ofere o altă zi de repaos, ca să nu se încalce minimul de 2 zile de repaos săptămânal. 

În urma propunerii dlui. Vîlceanu, din două minimum de zile de repaos săptămânal, rămâne doar una, dar dânsul ne spune că nimic nu s-a schimbat.

„Proiectul pe care l-am depus nu impune obligații nici pentru angajați, nici pentru angajatori, ci doar permite celor două părți să își facă programul așa cum doresc”, ne spune dl. Vîlceanu. Adică dacă patronul îți face program și sâmbăta, fără a mai fi obligat să-ți ofere o altă zi de repaos (legea reducând la o zi minimul obligatoriu), sâmbăta devine o zi de muncă precum oricare alta, remunerată și atât, dar doar dacă își dă acordul și angajatul.

Practic, nu-i împiedică nimeni și nimic pe patroni/firme să stabilească un nou program de 6 zile lucrătoare. Această propunere desființează „opțiunea” angajatului și conferă angajatorului dreptul legal de a-l obliga pe acesta să muncească și sâmbăta dacă are interes, dispare caracterul opțional care este înlocuit cu o normă obligatorie! Propunerea este în avantajul exclusiv al angajatorului din privat, mai ales al firmelor mici și mijlocii unde salariații nu au protecție sindicală i-a transmis cineva pe Facebook dlui Vîlceanu, spunând-o mai bine decât aș putea-o eu face. Adică, dacă nu-ți convine si sâmbăta… la gară; stau alții la coadă.

Dacă ai lucrat o zi în economia reală, la privat, la patron, știi că angajatul are putere mult mai mică față de patron, și opțiuni limitate. 

Dl. Vîlceanu, care este specialist în economia reală și în munca la patron, dânsul rulând zeci de contracte cu companii de stat după cum relatează aceste ziare aici, aici, și aici, sau aici , prin firmele la care a fost acționar sau director, atât el, cât și mama dânsului, ne spune că dacă nu le convine cu patronul care-i cheamă și sâmbăta la serviciu, angajații își pot caută alt job, or știm cu toții cum și-au căutat alte joburi (NU) când le-au mărit patronii deducțiile salariale în urma legii Olguței.

Și chiar dacă am intra în logica dlui Vîlceanu, daca ai muncit o oră pe bune la privat, știi foarte bine că schimbarea locului de muncă nu e o opțiune pe care să o activezi la buton, peste noapte, pentru că mulți nu au aptitudinile sau vârsta necesară să-și găsească alte joburi, sau nu există alte joburi în zona în care locuiesc, sau nu au opțiunea de a-și lua viața în spinare spre alte zări unde patronii nu cer program de 6 zile. O familie cu copii, cu rate la bănci, cu obligații, nu-și poate abandona de pe-o zi pe alta serviciul să-și ia altul că nu le mai convine programul de 6 zile făcut de patroni cu ajutorul legii Vîlceanu. Si poate în noul loc unde își găsesc un job e program tot de 6 zile. În practică, propunerea Dlui. Vîlceanu e o capcană, e o reducere a zilelor minime de odihnă pentru cei mai mulți dintre angajați.

În timp ce dl. Vîlceanu dorește să ne facă să muncim mai mult, țări din Europa Occidentală reduc orele de muncă. Franța a introdus acum 20 de ani săptămâna de 35 de ore, în timp ce în Olanda săptămâna de 29 de ore s-a introdus printr-o lege care își propune să aducă un echilibru între serviciu și viața personală. În țări în care orele de muncă au fost reduse, muncitorii au devenit mai fericiți, mai productivi, cu mai puțin stres și epuizare profesională, și mai loiali patronilor. Cu mai mult timp personal la dispoziție, s-au putut dedica unor hobbyuri, sau au petrecut mai mult timp cu familia, s-au odihnit mai mult, ceea ce a contribuit la un moral mai ridicat, rezultă din studiile citate de un articol în Harvard Business Review.

Dacă e preocupat de productivitate și de orele de muncă, dl. Vîlceanu ar trebui să arunce un ochi peste programul de la parlament. Poate găsește acolo oportunități de creștere a productivității. Iar dacă pensiile speciale și demnitățile înalte necesită tot mai mulți bani,  să le susțină prin ingeniozitate și iscusință, prin politici publice care să creeze oportunități profitabile, care să transforme economia într-una specializată, cu profit ridicat, care să dea o mai mare valoarea serviciilor și produselor. Poate lansează dl. Vîlceanu niște inițiative în educație, în economie, în infrastructura și fiscalitate, care să ne ajute să producem mai mult cu aceleași resurse, nu adăugând o zi în calendar. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Chiar dacă voi fi criticată, îmi expun punctul de vedere: au rămas prea puțini cei care muncesc. Politica de ajutoare sociale n-a dus la nimic bun: ar trebui ca aceste ajutoare să fie acordate dar trebuie pus un pic (sau mai mult) de presiune: cursuri de calificare, prezentare periodică, etc, să nu mai fie atât de confortabil să iei ajutor social ci dimpotrivă, să fie mai atractiv să muncești.
    Pe de altă parte, măsura spune că lucrul sâmbăta trebuie remunerat cu cel puțin 175%. N-ar fi rău dacă s-ar și respecta. Dacă patronii ar fi controlați la sânge, ca aceste măsuri să se respecte. Dacă nu i-ar obliga pur și simplu pe angajați cu bine-cunoscutul "dacă tu nu vrei, sunt alții care vor". Ce văd eu bun, dacă tu, patron, vrei ca omul să-ți vină în weekend la muncă, scoate atunci banul...dacă n-o faci, te paște o amendă atât de mare, că poate va trebui să-ți închizi afacerea...


    • Like 1
  • check icon
    E o lipsa de muncitori in Romania incredibila. Eu mai vorbesc cu fosti colegi. Acolo unde erau 11-12 muncitori astazi mai sunt 4-5. Si intr-adevar multi patronasi au relatii in PNL. Stiu pentru ca am lucrat efectiv la ei. Astia nu stiu ce sa mai inventeze, le cer politrucilor sa faca ceva ca sa reziste. Vor iarasi part-time, adica sa dea doar 200 de lei/angajat taxe la stat, vor sa vina muncitorii si sambata la servici ca sa-si onoreze oarecum termenele de executie.
    Statistica spune ca in ultimii 3 ani au plecat la munca-n vest cate 80 000 in fiecare an. Daca ar fi scazut la 70 000 aparea o tendinta de incetinire a emigratiei, dar ritmul e acelasi. Asta inseamna ca-n 5 ani mai pleaca 400 000 de muncitori din cei 4 000 000 de nebugetari. Vietnamezi? Au venit doar 30 000. Ieri am mers sa-mi spal masina acolo unde in urma cu 3-4 saptamani lucrau niste indieni. Nici astia nu mai erau, acum e self-service si a trebuit sa-mi spal singur masina. Pai maine ce fac, ma tund singur?
    • Like 2
    • @
      AlexisZ check icon
      Eh Florine, lasa ca si-n vest e plin de spalatorii de masini self-service si nu le cad gradele de pe umeri...Acum lasand gluma de-o parte, e clar ca situatia e nasoala si uitandu-ne putin in viitorul apropiat si mediu nu poate fi decat la fel sau mai rau. Efectele politicilor demografice, sociale, economice, administrative, de sanatate, invatamant, investitii si ce mai vreti Dvs, politici (sau mais bine zis lipsa de politici) incepute acum 30 de ani, se vad acum. Deci chiar daca se apuca pan-la urma guvernantii nostri, indiferent de culoarea politica, sa ia niste masuri mai de Doamne-ajuta, efectele lor sunt cu bataie lunga...
      • Like 1
  • Dorin check icon
    De ce nu și Duminica? Să fie 7 din 7. Devenim sclavii bugetarilor și a pensionarilor.
    • Like 3
    • @ Dorin
      AlexisZ check icon
      I-ai uitat pe asistatii social, falsii handicapati, falsii pensionati de boala, falsii revolutionari, falsii deportati, pensionarii de lux si cei care au iesit la pensie la 48 de ani, analfabetii functionali si cei fara nici un statut clar in statistici...intr-un cuvant, toti cei care stau in mod nejustificat si ilegal pe spatele contribuabililor...
      • Like 2
    • @ AlexisZ
      Dorin check icon
      Adevărat .Sunt atât de mulți că nu-i m-ai ții minte pe toți
      • Like 1
    • @ AlexisZ
      Delia MC Delia MC check icon
      Să nu-i uităm totuși pe cei cu pensii speciale, astronomice, și asta de la 50(și puțin)+. Puțin respect, vă rog...
      • Like 1
  • ,, Initiativa” legislativa de pe urma careia beneficiaza doar angajatorii sub pretextul ca angajatilor li se ofera posibilitatea sa opteze pentru a lucra si sambata, daca doresc, pentru a-si creste venitul, reprezinta rezultatul presiunilor exercitate de privat asupra politicului pentru a lua masuri care sa compenseze lipsa de personal prin exploatarea actualilor angajati. Romanii vor avea, totusi, ceva de castigat: o zi platita in plus la salariu si pensionare anticipata pe caz de boala.
    • Like 0
  • Sambata si Duminica, precum si in afara programului de lucru, trebuie sa fie (si este considerat in mai toate tarile civilizate) ORE SUPLIMENTARE, si platite ca atare, cu un procent mai mare per/ora lucrata, de ex. in cursul saptamanii dupa orele de program 10% in plus fata de plata obisnuita / ora lucrata, sambata lucrata 30%, sambata noaptea 60%, sambata noaptea sarbatoare publica 200%, etc... SI este limitat si numarul de ore care pot fi efectuate intro luna si per total/an.

    Daca legal, prin codul muncii impui reguli ca cele de mai sus, atunci probabil ca angajatorilor nu le va mai conveni sa puna Romanii iubitori de repaos sa munceasca in weekend sau peste program, SAU, reversul ar fi sa inceapa sa le placa Romanasilor sa munceasca peste program, pentru ca inseamna un venit substantial :)

    Cam asa se face p-aci pe unde sunt io sclav pe plantatie. :)

    Dar, evident, daca implementezi asa ceva Romaneste, primesti... Romaneste, ca deh, nimanui nu-i pasa de sclavii de pe plantatie :)

    Daca am inteles io gresit sa-mi fie cu iertare!
    • Like 1
  • AlexisZ check icon
    Oricine a lucrat o zi în mediul privat înțelege cum : 1. cei din sectorul privat muncesc pentru cei din sectorul public; 2. cum se fac presiunile in sectorul privat ca treaba pentru 7 zile sa fie facuta in 5 zile, ca sa nu se plateasca ore suplimentare sau sa se compenseze cu zile libere 3. cum si in sectorul privat, nu numai in cel public, exista o droaie de putori, prezente doar fizic pe post de mobila in fata calculatorului, sau tot timpul bolnave vara, de sarbatori, la capete de saptamani sau cu enspe mii de scuze si probleme tot timpul, ori si mai si, pe care nici nu-i vezi dar stii ca sunt platiti din munca ta, Sleahta asta de pupincuristi si lingai ai sefilor sunt acoperiti de ei cu larghete pe spatele colegilor si cu ceva retururi in schimb, pentru ca oricum, mai ales in cazul firmelor straine, pe stapanii de sclavi nu-i intereseaza cine si cati au muncit pe plantatie, ci doar ca recolta sa fie stransa la timp si planul depasit.
    • Like 4
  • Comentariile la acest subiect erau diverse dar foarte importante acum...30 de ani, imediat după Decembrie 1989. E normală tendința de a da mai mult timp liber celor care muncesc mai ales în folosul participării și prezenței mai mult în creșterea și educarea copiilor. Eu sunt de părere că tăierea tuturor sâmbetelor chiar de la începutul perioadei post ceaușiste a fost o greșeală. A fost o măsură care s-a vrut să fie populară precum sunt acum sacoșele cu ulei, zahâr, orez, etc. Dar nimeni nu s-a gândit la faptul că uzufruirea de această măsură va fi urmată și de o delăsare de luat în seama pentru că a căzut și economia. De atunci a început această „apucătură” de a ne împrumuta, a ne îndatora la străini când toată lumea știa că la timpul execuției Ceaușeștilor nu mai aveam datorii la străini. Dacă cineva ar fi curios cât s-au împumutat alde Iliescu și urmașii lui dar mai ales ce dobânzi am plătit, unii dintre noi ar face infarct dacă le pasă. Și totul a fost doar pentru a avea o burghezie îmbuibată cu diplome false sau cumpărate.
    • Like 2
  • Americanii, japonezii si romanii își doteaza fabricile cu un ceas inteligent cu Cuc:
    S.UA
    Ora 08.00- Cucu, cucu bine-ati venit la lucru!
    Ora 12.00- Cucu, cucu pauza de lucru!
    Ora 17.00 - Cucu, cucu s-a terminat lucru!
    JAPONIA
    Ora 08.00- Cucu, cucu deja sunteti la lucru?
    Ora 12.00 - Cucu, cucu continuati lucru!
    Ora 17.00 - Cucu, cucu s-a terminat lucru!
    Ora 20.00 - Cucu, cucu plecati, va rog de la lucru!
    ROMANIA
    Ora 08.00 - Cucu, cucu a venit careva la lucru?
    Ora 12.00- Cucu, cucu a început cineva lucru?
    Ora 16.00- Cucu, cucu, mai e cineva la lucru?
    • Like 0
  • Un idiot penibil, asta e initiativa? Inteleg ca liberalismul are la baza cumva ideea de "laissez-faire" dar sa nu ne intoarcem in comunism. Tembelul probabil ca nu are cunostinte temeinice de nimic, da si el cu parul.... ca liberalul prost.
    • Like 3
  • Veniti in Romania daca, statul da libere nenumărate, (mediul privat trebuie obligat/forțat să se conformeze), asa-numitele sărbători legale votate tot de puturosii aleși ai neamului + concediul de odihna, concedii medicale pentru boli închipuite & viciile care toaca timpul de munca si vei ajunge la concluzia ca, angajatul efectiv presteaza efectiv dintr-un an calendaristic, intre 200-240 de zile. Au drepturi cu duiumul, cu productivitatea este mai greu si cu cheful de munca!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult