Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce „votez” cu Marine Le Pen

Votul de duminică din Hexagon nu este doar despre francezi, ci este, de fapt, despre noi, toți, cetățenii din cele 27 state membre UE și despre modul de viață pe care ni-l dorim. Alegerile pentru președinția franceză au devenit un veritabil referendum pentru sau împotriva unui UEexit general. Rezultatul acestui scrutin depășește ca importanță, prin urmările potențiale, mult discutatul Brexit, precum și desemnarea d-lui Donald J. Trump drept câștigător al alegerilor prezidențiale din Statele Unite.

Vă spun dintru început că „votez” cu d-na Marine Le Pen, pentru că este un candidat diferit, cu o viziune potrivită pentru timpurile de astăzi. În presa occidentală este prezentată drept un pericol teribil și sunt de acord. De fapt, este cel mai mare pericol la adresa elitei politicienilor de la Paris și Bruxelles. 

Omenirea s-a schimbat, dar încă trăim în societatea construită de cei care au luptat în cel de-al doilea război mondial. Am ajuns la punctul inevitabil în care lumea are nevoie de o schimbare profundă și radicală a sistemului, adaptată problemelor prezentului. Actualul „establishment” și-a atins limitele, nefiind capabil să mai ofere nimic altceva decât corupție și speranțe deșarte, iar nemulțumirea cetățenilor față de deciziile guvernelor a depășit limita suportabilității.

Candidata Frontului Național (FN) nu a apărut peste noapte „din spuma mării”, ci din nevoia oamenilor care își doresc altceva față de politicieni. Este un om politic ale cărui soluții de schimbare ale sistemului european se dovedesc a fi împărtășite și de dl. Macron.

Atât timp cât ideile d-nei Le Pen au ajuns să fie preluate și de dl Macron, de ce ne-am mulțumi cu imitația și nu am „vota” originalul?

În cursa pentru voturi, bune de luat din toate părțile, candidatul centrist și-a uitat propriul proiect electoral. A validat programul d-nei Le Pen, prin simplul fapt că i-a copiat aproape la indigo mesajele despre viitorul UE. Nu are absolut nicio remușcare să amenințe Bruxelles-ul cu un potențial Frexit.

(Foto Guliver/Getty Images)

Credeam că limbajul dublu și comportamentul balcanic sunt atributele politicienilor de la București, dar se dovedește că politica este aceeași mizerie și la case mai mari. De exemplu, când mă uit la Emmanuel Macron parcă îl văd pe Victor Ponta, în anul de grație 2014. Asemănările sunt uimitoare. Sesisez același stil politicianist al omului fără identitate care își pierde memoria la comandă pentru câștigul electoral de moment.

Fostul bancher s-a autoproclamat independent față de partidele clasice și a renegat sistemul. Apoi, fără nicio contradicție s-a afirmat ca fiind susținătorul globalizării și al UE.

Prezidenţiabilul „En Marche” s-a metamorfozat complet, devenind un veritabil cameleon. Fostul ministru al Economiei din guvernul socialist nu este nici de stânga, nici de dreapta. Se spală pe mâini ca Pilat din Pont de toate problemele existente în Franța și aruncă responsabilitatea eșecului socio-economic în spatele șefilor de la Bruxelles.

Vizita celor doi candidați la preşedinţia Republicii, făcută la o uzină din Amiens, în pericol să fie relocată în Polonia, iar muncitorii francezi să-și piardă locurile de muncă, confirmă anatemizarea Uniunii Europene. 

În dimineața acelei zile, dl. Macron și-a atacat frontal contracandidatul:

- „Care este proiectul lui Marine Le Pen? Ieșirea din UE? Vreau ca oamenii din această regiune să știe că dacă Marine Le Pen va fi aleasă această companie se va închide și vă mai pot oferi alte zeci de astfel de exemple”.

După câteva ore, replica d-nei Le Pen cade implacabil ca o ghilotină peste liniștea fără griji a centristului:

- „Faptul că Emmanuel Macron a venit aici în această dimineață și nu s-a întâlnit cu muncitorii, ci cu două sau trei persoane, atent alese, a arătat că nu îl interesează situația lor.”

Cred că nu poate exista o frântură de logică în discursul lui Macron decât inducerea spaimei în mintea angajaților că vor rămâne pe drumuri dacă o vor alege pe Le Pen. Luptând împotriva acesteia a uitat de beneficiile globalizării și a ajuns să utilizeze în mod straniu arma pe care i-o atribuie: frica.

Această acțiune a avut un efect de bumerang. Nu numai că nu a ieșit cum și-a dorit, dar teama pierderii alegerilor a ajuns să-l domine și să-i modifice, într-un timp foarte scurt, convingerile pro-europene. Din ceea ce spunea Macron cu emfază, în sala aproape goală, se înțelege că odată ajuns președinte va opri relocarea uzinei, ceea ce ar fi împotriva globalizării și UE.

Adică, exact ceea ce se străduiește să apere și să promoveze în această campanie, sau mai bine zis se străduia, pentru că acum nu prea mai știe nici el ce susține cu adevărat.

După reacția vulcanică a angajaților uzinei, putem presupune pe bună dreptate că pentru muncitorul francez lucrurile sunt simple și clare: cu UE rămâne fără locul de muncă.

(Foto Guliver/Getty Images)

Atât timp cât avem curaj să vorbim deschis și să recunoaștem evidența vom înțelege că francezii, ca și britanicii sau olandezii nu vor să își mai împartă bogăția cu nimeni. Au ajuns la fundul sacului și nu le convine să muncească gratis pentru alții.

Cetățenii Europei Occidentale nu își doresc să mai cotizeze pentru prosperitatea altor state din Est sau de aiurea. Nu vor ca străinii să le mai ocupe locurile de muncă sau ca firmele naționale să-și închidă activitatea pentru diminuarea costurilor și să le redeschidă în alte țări. Globalizarea și politicile UE au produs o decădere morală în întreaga societate. Banii controlează voința managerilor care urmăresc doar profitul fără să se gândească la soarta angajaților.

D-na Le Pen aseamănă UE, în forma actuală, cu Uniunea Sovietică. 27 de state și au cedat suveranitatea grupului select de la Bruxelles, dându-le dreptul de a hotărî, în tot și toate, pentru toți.

Curată democrație, nu-i așa?! Până la urmă, cine face parte din extrema dreaptă?

Marine Le Pen care propune consultarea cetățenilor printr-un referendum național pentru recuperarea suveranității monetare, legislative, teritoriale și economice a Franței? Sau Emmanuel Macron și elita politicienilor care se chinuie să ne țină prizonieri într-un club condus pe principiul „știm noi mai bine ce trebuie făcut, decât popoarele și oamenii”?

Realitatea este că prăbușirea UE este provocată de un deficit imens de democrație, cauzat de cei din rândurile cărora face parte și dl Macron. Ciudat este că aceștia sunt prezentați ca fiind democrați autentici, deși în realitate nu vor cu niciun chip să acorde popoarelor dreptul legal de a-și spune părerea pe niciun subiect.

Le este teamă de oameni, dovada stă și votul din anul 2005 atunci când francezii au respins proiectul Constituției Europene. Acest refuz a produs frisoane șefilor de la Bruxelles care și-au învățat lecția: gata cu democrația, renunțăm la consultările populare.

A mai avut loc de atunci vreun referendum să spunem și noi, vorba aia că suntem cetățeni europeni și avem drepturi, ce credem? Există democrație participativă sau de orice alt fel la nivelul UE?

În fapt, ceea ce își doresc șefii instituțiilor UE este mai multă putere și să primească o bucată și mai mare din suveranitatea națiunilor europene. În schimb, cei care vor să întrebe oamenii despre ce își doresc cu adevărat sunt acuzați că sunt extremiști.

Poate că și pentru clerul și aristocrația franceză de la 1789, revoluționarii de pe străzile Parisului erau doar niște extremiști care se săturaseră de pâine și nu știau că mai există și cozonac.

Istoria se repetă întotdeauna, dar în feluri diferite și are un mod ironic de a potrivi lucrurile și a face dreptate oamenilor. Revoluțiile secolelor trecute nu pot fi copiate ad litteram cu violențe și mișcări de stradă. Revoluția prezentului nu avea succes prin bătăile cu sticla pe asfalt, ci doar făcând efortul de a merge până la secția de vot în ziua alegerilor.

În ultimii 40 și ceva de ani s-a trecut de la visul lui Jean Monet de unire a popoarelor europene, la coșmarul concesiilor care au compromis Uniunea și liderii Bruxelles-ului. UE a devenit un monument dedicat compromisului pentru că a dat prioritate motivației politice. Extinderile succesive au fost realizate sub forma unor recompense și nu pentru că statele respective ar fi îndeplinit criteriile de aderare (exemplu: Spania pentru că a avut regim dictatorial până în 1973, Portugalia, Grecia, România etc). Toate aceste decizii politice au fost anormale fiind împotriva principiilor stabilite când a fost creată Uniunea.

Acum cea mai mare parte a statelor membre UE funcționează pe principiul „câinelui lui Pavlov". Au renunțat la gândirea critică și acceptă tot ce servește Bruxelles-ul pentru că simt cu musca pe căciulă. Aici am ajuns pentru că avem impresia greșită că trăim în democrația perfectă. Lupta pentru libertate nu are termen de valabilitate, iar rezultatul acestor alegeri va constitui dovada că oamenii nu mai acceptă deciziile elitei.

Revoluțiile franceze au schimbat întotdeauna lumea în bine. Cred că și în duminica aceasta spiritul revoluționar francez își va spune încă o dată cuvântul.

„Votez” cu Marine Le Pen pentru că vorbește pe înțelesul oamenilor, aducându-i în centrul dezbaterii.

„Votez” cu Marine Le Pen pentru că vrea ceea ce vor oamenii, și nu elitele.

„Votez” cu Marine Le Pen pentru că vrea binele compatrioților săi atacați de politicile globale ale oligarhiei europene.

„Votez” cu Marine Le Pen pentru că militează de ani de zile pentru un alt mod de viață în care primează omul, și nu profitul.

„Votez” cu Marine Le Pen pentru că luptă pentru protecția propriilor cetățeni, pentru educație gratuită și controlul granițelor naționale.

„Votez” cu Marine Le Pen pentru că atacă „establishment-ul” defect care a adus Uniunea Europenă în antecamera dezintegrării.

„Votez” cu Marine Le Pen pentru că are curaj.

„Votez” cu Marine Le Pen pentru că România și-a pierdut sensul și identitatea în UE.

„Votez” cu Marine Le Pen pentru ca românii să se întoarcă acasă.

„Votez” cu Marine Le Pen pentru că dispariția UE este de fapt o oportunitate pentru România. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Autorul acestei lecturi plina de snobism si vorbe tipice regimului comunist (adica vorbe care exclud multe aspecte ale realitatii si prezinta doar fragmente de realitati potentiale) fie este platit sa scrie asa ceva doar de dragul de a avea si un articol care sa arate altceva, fie chiar are probleme. Disparitia UE e o oportunitate pentru Romania????? Cu PSD la conducere care nu face altceva decat sa isi urmareasca propriile interese, cu Rusia expansiva la o granita distanta??? Cred ca traieste in alta realitate.
    • Like 0
  • Moncher, ai votat cu Le Pen ca un francez, probabil ca negand identitatea statului din care ai plecat. E corect sa votezi ce doresti , dar fuck off ba , si iti doresc sa nu mai faci nimic din relatia cu fosta ta tara.
    Pentru ca un cretin crede ca Romaniei i-ar merge mai bine inntr-o Europa fara EU , cu vecini agresivi sau instabili sau amandoua.
    Sansa noastra zici ca e fara UE? Cu astia la conducere? Nu vezi ca nu ii putem da jos ? Fara EU am devenii probabil hanatul PSD( nu ca nu am fi).
    Zici ca ar veni oamenii in tara? Prietene francez....tu ai venii? Nu nu?
    Nici ei nu ar venii, ar venii cei fara cetatenie, cei slab pregatiti si rromii, si sincer faptul ca au plecat toti acestia sunt o gura de oxigen pentru noi.
    Asa ca voteaza ce doresti , da cand mananci cacat meriti cateva palme peste bot de sa iti trezeasca mintea amortita de vinul si branza cu mucegai.
    • Like 0
  • Interesant comentariul dar… cam partinitor. Am inteles ca autorul s-a relocat in Franta intorcand spatele tarii sale si a celorlalte state foste comuniste. El adopta principiul "cine a ajuns in Franta sa-i fie de bine, celorlalti… nu mai conteaza". Nu a inteles ca francezii daca vor sa supravietuiasca trebuie sa se multumeasca cu venituri mai mici… Nu poti produce scump si sa vinzi la clienti saraci … Relocarea fabricilor inseamna scaderea costurilor de productie. Nimeni nu relocheaza daca n-ar fi in interesul companiei.
    • Like 0
  • Votezi cu Le Pen din teribilism. Bine ca a pierdut alegerile.
    • Like 1
  • Încep să cred că Uniune Europeană are nevoie de un şoc pentru aş reveni. Actuala UE arată ca un Spaţiu Vital al Germaniei şi nu ăsta a fost obiectivul. Nu este normal ca o singură ţară să poată beneficia de toate avantajele aceastei federaţii. Care sunt beneficiile României? Ne-am cedat mare parte din suveranitate şi principalele sectoare ale economiei care puteau aduce profituri frumoase acestei ţări ( exploatarea gazelor şi a petrolului, distribuţia de energie şi exploatarea codrilor României). Distribuţia de energie se face pe reţelele construite pe timpul lui Ceauşescu, dar profitul pleacă din ţară spre bunăstarea italienilor, nemţilor, cehilor sau francezilor. Ce s-a construit în România în acest timp? Mai nimic... Nu avem autostrăzi, spitale la standarde europene sau agricultură performantă. Cel mai grav este că am rămas fără forţă de muncă calificată. Învăţământul de stat românesc pregăteşte doctori, ingineri şi it-işti pentru Germania, Italia, Franţa sau Spania. Şi România ce primeşte în schimb? REPROŞURI! Să o întrebăm pe doamna Merkel dacă o fi bine să ai medici şi ingineri pregătiţi pe banii altor state?

    Românii au fost printre cei mai entuziaşti cetăţeni care au aderat la UE, dar acum constată că UE nu este pentru căţei, ci pentru dulăi.

    Franţa se află cam în aceeaşi situaţie, a devenit o anexă a Germaniei. Dacă vă imaginaţi că Merkel este supărată pe BREXIT vă înşelaţi. Cred că a şi sărbătorit la timpul respectiv. Englezii erau singurii care mai vociferau. După BREXIT, şi nu exagerez, UE va deveni o Cazarmă Prusacă.

    Dacă în Franţa va câştiga M. Le Pen, este posibil ca Germania să-şi revizuiască atitudine. După Franţa vor urma şi alţii, asta este sigur.
    • Like 2
    • @ Constantin
      check icon
      Cred că ați copiat din Tezele Congreselor IX, X, XI, XII și XIII ale P.C.R. Nu aveți și niște citate din tov. Nicolae Ceaușescu? Păcat, mai căutați...
      • Like 8
    • @
      Mă dezamăgiţi. Nu pentru că aveţi altă opinie, ci pentru că nu o argumentaţi. De lozincari este plină platforma. Chiar vă vedeam la alt nivel.
      • Like 1
    • @
      check icon
      gresit; De asta data Constantin pare a avea dreptate;
      Ce spune el aici ( mai sus) nu are legatura nici cu nationalismul, nici cu tezele ( apropos- le-ai citit, Nicu? - eu am fost obligat pe vremuri, ca socialism stiintific, si, la nivel teoretic pareau OK,Sau asa mi se pareau atunci), cu cu niste observatii de bun simt;
      Nu trebuie sa fii specialist ca sa-ti dai seama de cum "merge" treaba cu UE
      • Like 0
    • @ Constantin
      FlorinD check icon
      @ Costică Vladimirovici Trolov, vezi și mătăluță cât erau PIB-ul României, salariul mediu, nivelul investițiilor străine ș.a. înainte și după ce România a aderat la Uniunea Europeană. Dar poate ești prea preocupat să le spui românilor cât de greu le e cu francezii, francezilor cu românii, ambelor popoare cu englezii, germanii, evreii, arabii, musulmanii, imigranții, homosexualii și câte în lună și-n stele mai poți citi în „Manualul trolului neosovietic”.
      • Like 2
    • @ FlorinD
      Dormi liniştit, Merkel lucrează pentru tine...
      Eu nu am spus că UE trebuie să dispară, ci să devină ceea ce era în proiect: un stat federal. Nu să negociem pe rând preţul la gazele importate din Rusia, AVANZAJ GERMANIA. Aşa arată o federaţie?
      • Like 0
    • @ Constantin
      Mircea S check icon
      Si dvs credeti ca in cazul unei federatii nu pleaca forta de munca? Chiar plecarea fortei de munca a crescut salariile in Romania. Ia gaditi-va ce amuzant ar fi maine sa va pomeniti cu vreo un milion de oameni calificati cu experienta prin doua trei tari si care vb vreo trei limbi straine asa cu dvs la interviu. In ultima statistica era deficit de vreo 40 mii locuri de munca doar restul doar ar trage salariul in jos. Cat despre Germania asta face, merge spre federatie. Si daca va intrebati de ce nu au avut criza poate comparati reformele Hartz cu ce se facea in restul Europei inainte de criza si o sa va explicati. In 2007 ei aveau deja reformata asistenta sociala si sistemul de pensie.
      • Like 1
    • @ Constantin
      check icon
      O, da, poate aveți dreptate: înainte să intre în U.E., România pleznea de prosperitate, mai mai să intre în G 20, vuia industria românească de produse de calitate, ce mai... După ce am aderat, am căzut brusc pe penultimul loc din U.E., că înainte eram pe ultimul la modul absolut.
      Haideți, domnul meu, încercați să fiți mai serios un pic, baliverne d-astea am tot auzit, tot felul de aiureli.
      • Like 0
    • @ Constantin
      FlorinD check icon
      @ Costică, numai în închipuirea ta poate scrie că Uniunea Europeană „era în proiect un stat federal”, când ea nici nu era în proiect un stat. Merkel susține interesele legitime ale Germaniei și nu încalcă tratatele internaționale, inclusiv Tratatul de la Lisabona. Nu se poate negocia și nici nu e nevoie să se negocieze un preț comun pentru toate statele Uniunii Europene atâta timp cât sunt diferențe majore de consum și de structură economică. Așa arată o uniune, nu federație, spre deosebire de defuncta Uniune Sovietică, ce era mai degrabă un gulag decât o uniune.
      • Like 1
    • @ FlorinD
      Deci Uniunea Europeană nu este o federaţie... Dar ce este? Are guvern, parlament, preşedinte...
      • Like 0
    • @ Mircea S
      Stimabile, eu chiar mi-aş dori să revină în ţară acei români care au ales să plece, în nişte vremuri mult mai grele decât cele de astăzi. Calificarea şi experienţa lor nu trebuie să ne sperie, ar fi chiar un câştig pentru România.

      Mie nu mi se pare că Germania vrea o federaţie adevărată, ci o Europă formată din fostele mari puteri plus Scandinavia cu o periferie extrem de cuprinzătoare. Noi şi mulţi alţii vom fi periferia...şi asta mă sperie.
      • Like 0
    • @ Constantin
      FlorinD check icon
      @ Costică Vladimirovici, Și o asociație de locatari are președinte fără să fie federație. Uniunea Europeană e ceea ce Uniunea Sovietică, CSI sau Uniunea Euro-Asiatică nu a fost ori nu va fi vreodată. E o uniune de state care consimt să respecte principiile democrației liberale și ale solidarității sociale. Fără alegeri fraudate ca cele impuse de Uniunea Sovietică după cel de-al doilea război mondial, fără ocupație militară ca cea practicată de Uniunea Sovietică înainte, în timpul i după cel de-al doilea război mondial, respectând drepturile individuale ale cetățenilor, încurajând competitivitatea și concurența economică. Nu e o minune, dar e pur și simplu o uniune de state bazată pe principii democratice, foarte diferită de Gulagul Sovietic. Și asociația de locatari, și închisoarea, ambele au președinți, doar că sunt foarte diferite.
      • Like 0
  • „Votez” cu Marine Le Pen pentru că România și-a pierdut sensul și identitatea în UE.

    „Votez” cu Marine Le Pen pentru ca românii să se întoarcă acasă.

    Nu pot sa nu constat ipocrizia autorului deoarece zice de parca ar face cuiva un bine. Una dintre fortele reformatoare de care a beneficiat Romania este UE. Ne-au obligat sa avem standarde mai ridicate (directivele europene), ne-au tinut de mana cand aveam probleme cu justitia (MCV-ul) si au incercat sa ne ajute sa ne dezvoltam economic si social (fonduri europene nerambursabile pe care le-au pazit pe cat posibil de coruptie). Nu vad unde si-a pierdut Romania identitatea cand, de fapt, putem sa constatam in urma protestelor din ultimii ani ca Romania si-a regasit identitatea pierduta cu foarte multi ani in urma.
    • Like 7
    • @ Dan Culea
      Intéressant ca stiu romani din Franta ce voteaza contra Le Pen.
      • Like 0
    • @ Claudia Olteanu
      FlorinD check icon
      @ Claudia Olteanu, unde ai făcut această „cercetare sociologică” ? La Sankt Petersburg, la Arhanghelsk sau la Novosibirsk ?
      • Like 0
  • Nu mai pot cu "establishmentul corupt". Marine le Pen a prejudiciat Parlamentul European cu 5 milioane de euro angajandu-si fictiv bodiguardul si toti lacheii fideli. Am citit ca tac su vrea sa ii fie decontate si niste.vinuri extrem de scumpe.Vorbiti de coruptie, dar " votati" coruptia. Coruptia presedinte!
    • Like 6
  • Anon check icon
    "„Votez” cu Marine Le Pen pentru ca românii să se întoarcă acasă. " - haida! De unde si pana unde??
    • Like 3
  • Probabil comentariul meu va fi prea mic sa faca vreo diferenta, dar il voi scrie oricum. Cel mai bun argument din articol este dorinta oamenilor de a fi din nou în control. Aceasta 'democrație' utilizata ca piatra de temelie de toate partidele - in special cele de (extrema) dreapta - este departe de a fi corecta sau macar inteligenta. Din păcate, reîntoarcerea la ideea de state-națiuni este ultima cale de a renega trecutul. Sunt de acord cu nevoia omului de rând să se revolte împotriva "establishment-ului de la Bruxelles", dar nu văd cum oamenii de rând pot avea informația necesară unor astfel de decizii in contextul unei mass media democratice si usor accesibile în care informația își pierde valoarea. Dacă lumea nu citeste decat stirile cu care pot fi de acord, daca nu mai exista gandire critica, cum se poate considera rațională concluzia că întoarcerea la state independente ar fi mai buna decat UE? Ca viitorul sa aduca progres, globalismul trebuie sa asume alta forma, pentru că actualmente experimentul cu super-state este aceeași Mărie cu altă pălărie. Soluția este ca ideea de 'stat' in sine (alaturi de celelalte concepte asociate, precum nationalism, teritorii, patrie) să fie criticată. Da, e foarte greu sa iti imaginezi ca lepădarea de o conștiință națională te va scapa de belele, dar acesta este singurul viitor care nu ne întoarce în trecut. In goana dupa un trai de cent, omului de rând i'a fost servită de secole aceeași retorică, care are la baza apărarea tribului - orașului, țării, uniunii - ca principala sursa a securității sale. Dar este posibil sa ne oprim si sa vedem ca suntem toti oameni? Sau ne mai trebuie cateva razboaie mondiale ca sa venim cu solutii cu adevarat progresiste?
    • Like 0
  • Este incantator sa vezi verticalitatea domnului Solga. Faptul ca, asa cum reiese de pe site-ul Miscarii sale, acceseaza fonduri europene nu il impiedica sa sustina o politica care ar duce direct la incetarea existentei UE. De fapt, este o problema recurenta: foarte multe persoane critica Uniunea Europeana pe bani europeni, daca se poate spune asa. Inteleg ca, desigur, toate proiectele domnului autor in care au fost accesati bani europeni sunt inutile si Romaniei i-ar fi mult mai bine fara ele (dupa cum declara el insusi - "România și-a pierdut sensul și identitatea în UE").
    De asemenea, in politica, precum in viata, nu totul e alb/negru. Doamna Le Pen nu spune, desigur, doar lucruri detestabile. Autorul enumera cateva lucruri corecte. Dar este mai relevant ceea ce nu enumera. De exemplu, nu pomeneste nicaieri despre faptul ca doamna Le Pen este continuatoarea unei traditii rasiste sau despre faptul ca este sustinuta, inclusiv financiar, de catre Rusia. De asemenea, este o iluzie sa crezi ca, in lipsa UE, fabricile franceze nu s-ar reloca in alte tari. Ultima data cand am verificat Statele Unite nu faceau parte din UE dar se confrunta cu aceeasi problema...
    In fine, probabil toata lumea este de acord ca UE are nevoie sa se reformeze dar in momentul de fata disparitia Uniunii ar duce la un haos incredibil.
    • Like 7
    • @ Arlecchino
      check icon
      Scenariul unei U.E. care se dizolvă treptat sau brusc nu duce la haos, va duce direct la război, am ajunge undeva prin anii ’20 de după primul război mondial. Creatorii U.E. fie au trecut pe lumea cealaltă, fie au o vârstă, cum este Junckers. Generațiile mai tinere iau totul à la légère, au impresia că totul ar fi la fel cu U.E. ori fără U.E., vehiculează clișee ieftine, ca dl Solga, reprezentant al acelui grup de snobi care, vezi mata, e intelectual subțire, e «obiectiv». Madama Le Pen, ca și tac-so și ca și Nigel Farage, fost lider al unui partid care nu mai există, zicea la fel: că visul lui s-a împlinit, U.K. iese din U.E., dar el nu-și dă demisia, mai suge un pic din binefacerile Uniunii că, na, e ales.
      Sigur că U.E. are nevoie de niscai refreshment, lumea de azi nu mai e cea din anii ’50–60’ și nici măcar cea din anii ’90. Fostele țări comuniste au problemele lor, dar – cred – nu acestea pun probleme U.E., ci «cei vechi», unde au acces la putere ori vor să acceadă tot soiul de șmecheri populiști, oameni fără platformă, de fapt. Toți cei care clamează că U.E. are nevoie de reforme tac brusc dacă îi întrebi ceva gen «OK, ce reforme trebuie făcute? Concret, dacă mata ai fi șef pe la U.E., ce reforme propui?» În clipa aia, toți clampagii ăștia tac, că stai să vezi, că îi iei prea repede, că una, că alta... Cunosc cazuri concrete.
      • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult