Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

De la 153 la 107 kilograme, în 7 luni. „Copilul meu a fost motivul pentru care am vrut să fac schimbarea asta”

Adrian Stoica

De la 153, la 107 kilograme, în șapte luni. Poate părea incredibil, însă transformarea impresionantă prin care a trecut un tată devotat are în spate o motivație emoționantă: dorința simplă dar puternică de a fi parte activă din viața copilului său de doi ani. În călătoria sa pentru pierderea masivă în greutate, Adrian Stoica a avut un aliat puternic, un instrument aparent banal: un balon gastric, care l-a ajutat să înceapă să dezvolte obiceiuri sănătoase. Povestea lui nu e doar despre pierdere în greutate, este despre regăsirea vitalității și continuarea călătoriei către un stil de viață sănătos și echilibrat, un portret al rezilienței și determinării personale.

Pozele pe care Adrian le are cu el din perioada în care era o persoană „cu greutate” le poate număra pe degetele de la o mână. Poate și pentru că grosul kilogramelor, vreo 60, le-a luat pandemie, când a muncit de acasă, iar toată activitatea fizică, ca a multor altora dintre noi, se limita la drumul între pat și birou. 

Într-una dintre serile trecute, bărbatul se uita cu soția la fotografii și nu și-a putut ascunde mirarea, când a găsit o poză mai veche: „Doamne, când am fost atât?! Eu nu îmi aduc aminte să fi fost chiar atât. Atât de mare am fost?!” În fotografie, așezat pe un scăunel, încerca să se joace cu copilul său care nu împlinise doi ani. Își amintește că, după ce îl ridica în brațe de două ori, tânărul tată își pierdea suflul. „Eram mort, gâfâiam, mă înroșeam, transpiram, de parcă erau 60 de grade afară”.

Fire activă, înainte de pandemie Adrian obișnuia să meargă la schi în fiecare an, făcea sport de cinci ori pe săptămână și, chiar dacă mânca și „prostii”, nu considera că avea probleme mari cu greutatea, deși niciodată nu a fost o persoană ce poate fi considerată slabă. „Am fost mare de mic”, se descrie el cu umor.

Unul dintre momentele în care bărbatul a conștientizat excesul de greutate a fost cel în care, invitat de sora sa la schi, a încercat să-și probeze costumul de schi oversized. A avut un șoc.

„Pantalonii nu mai treceau de pulpa piciorului, iar geaca - să o închid nu aveam nicio șansă, fermoarul - nu se vedea o parte cu cealaltă, erau departe rău de tot una de alta. Acela a fost un moment în care mi-am dat seama exact cât de mare sunt”, povestește Adrian Stoica.

În pandemie a lucrat de acasă și spune că nu a realizat când a pus nu mai puțin de 60 de kilograme. „Atunci, nesocializând atât de mult cu oameni, în afara vecinilor, nu îți dai seama neapărat. Nu trebuia să îți pui blugi pe tine, nu trebuia să pui o cămașă, nu trebuia să te apleci să te legi la șireturi”, zâmbește Adrian.

Însă motivația sa profundă în lupta cu kilogramele a fost ancorată în dorința de a se juca cu fiul său în mod activ și de a participa deplin la clipele prețioase în creșterea și dezvoltarea lui. „Am copil mic, vreau să mă joc cu el, să merg după el. Pe la începutul anului ajunsesem ca, după 250 de metri de mers, la 160 de kg, să transpir și să gâfâi. Și atunci mi-am adus aminte că nu e ok unde sunt și că trebuie să fac ceva”, spune el.

„Asta e partea care pe mine m-a fascinat - nu sunt intervenții complicate, nu trebuie să te duci să ți-l scoată”

După ce a încercat mai multe diete, fără să poată mențină rezultatele pe termen lung, Adrian a aflat de pe internet despre programul Allurion, o procedură relativ nouă în România, dar care în peste alte 60 de țări din lume se practică de mai mult timp, cu bune rezultate.

În martie anul acesta a sunat la clinică, a cerut mai multe informații, iar după discuții cu medici a luat decizia să intre în program. Acesta este unul complex și nu se rezumă doar la cele 16 săptămâni, timp în care balonul se află în stomac, pentru inițierea pierderii în greutate. Programul de 6 luni susținut științific ajută persoanele care vor să slăbească să își regleze mentalitatea față de alimente pentru a-și susține pierderea în greutate, pentru o sănătate pe termen lung.

Pe scurt, balonul Allurion, odată ajuns în stomac și umplut, contribuie la reducerea senzației de foame, în timp ce pacientul dezvoltă noi obiceiuri alimentare, mai sănătoase. Balonul este conceput sub formă de capsulă de înghițit, care este apoi transformată, sub supravegherea medicului, într-un balon gastric în stomac. Plasarea se face în aproximativ 20 de minute. Nu este nevoie de intervenții chirurgicale, endoscopie sau de anestezie pentru plasarea și îndepărtarea acestuia. Procedura se poate repeta, cu o pauză de minimum două luni. 

După aproximativ 16 săptămâni, balonul se va goli în mod natural și va fi eliminat prin sistemul digestiv. În medie, pierderea în greutate este de 10-15% din kilogramele de la care se pornește.

Minus 20 de kilograme în prima lună. „O unealtă absolut genială”

„Plasarea balonului Allurion nu a fost ceva foarte complicat pentru mine. Ajungi la spital, ți se face un control, trebuie să iei o pastilă – de reducere a acidității gastrice - înainte de a se face plasarea, apoi intri în camera de radiologie unde ți se plasează balonul, se verifică funcționarea lui, se umple, se verifică încă o dată și apoi poți să pleci acasă. Asta e partea care pe mine m-a fascinat - nu sunt intervenții complicate, nu trebuie să te duci să ți-l scoată”, explică Adrian. 

În primele două-trei zile de la plasarea balonului, el spune că a avut o ușoară stare de greață, iar după aceea „nu am mai simțit nimic, nu am mai simțit nici foamea”.

„Eu l-am recomandat și prietenilor care mai au probleme cu greutatea, mi se pare o unealtă absolut genială”, a adăugat el.

Dincolo de efectul pozitiv asupra greutății, Adrian subliniază importanța susținerii nutriționale în cadrul programului Allurion. „Programul nu este doar despre balon, este despre întregul drum parcurs. Balonul este doar unul din elemente. Este foarte importantă și nutriția, iar programul include discuții cu un medic nutritionist. Eu mi-am făcut singur dieta și am început să fac mult sport. Cât de mult slăbești depinde de cât de mult sport faci sau, dimpotrivă, dacă ești o persoană sedentară”, spune Adrian.

„În prima săptămână după plasarea balonului eu am fost destul de lipsit de energie, dar din a doua săptămână m-am apucat de fitness, de ridicat greutăți, de mers mult, de înot, am făcut trei luni sport de cinci ori pe săptămână – sală de forță, înot, squash. Acum am ajuns să joc squash de trei-patru ori pe săptămână.

În prima lună și jumătate după plasarea balonului, pierderea în greutate este accelerată, apoi începe să fie mai lină din două motive: cantitatea de mâncare mai crește, iar organismul se obișnuiește cu balonul. În martie, când i-a fost plasat balonul gastric, Adrian avea 152,7 de kilograme, iar prima lună a slăbit 20 de kilograme.

„După intervenție, în primele zile, cred că e asemănător cu primele zile după o operație. Eu beam o cană de supă strecurată pe zi și foarte multă apă. Atât. Nu mai simțeam nevoia de altceva, nu îmi era foame. Apoi, din a doua săptămână, copilul meu de doi ani mânca mai mult decât mâncam eu. Primele mese au fost, cred, de 100 de grame. Acum mănânc normal din punct de vedere al cantității, dar de obicei am grijă cum e distribuită mâncarea în farfurie – proteină, carbohidrați, fibre. Și nu mai mănânc înainte să mă culc.

În cazul în care cantitatea de mâncare de la o masă e foarte mare, organismul se adaptează, învață să consume ce îi dai. Balonul e un tool (instrument) care te ajută să începi să dezvolți obiceiuri sănătoase, dar ca pierderea în greutate să fie un proces de durată, totul ține de psihic”, vede el.

„Nu cred că oricine se apucă acum de slăbit slăbește 50 de kilograme în 5 luni”

În prezent, Adrian are 107 kilograme și vrea să mai slăbească până la 85-90 de kilograme, după care să câștige masă musculară. „E un proces de durată. nu cred în lucrurile făcute rapid. Foarte probabil că am slăbit destul de mult și destul de repede și pentru că am avut o greutate foarte mare. Nu cred că oricine se apucă acum de slăbit slăbește 50 de kilograme în 4-5 luni. După ce am postat primele poze cu rezultatul în grupul de Facebook al echipei Doctor Dejeu, am primit foarte multe întrebări - Cum, eu nu am slăbit atât!? Erau oameni care au intrat în programul Allurion, au mâncat mai puțin, dar au avut același stil sedentar, fără mișcare. Mișcarea și masa musculară au un rol foarte important în slăbit”, explică Adrian.

Adrian este fericit că acum, după ce a scăpat de mai multe kilograme, își poate dedica energia copilului său. Joaca în parc cu copilul, plimbarea cu bicicleta, înot – înainte toate erau resimțite ca un mare efort. Tânărul tată și-a schimbat inclusiv jobul, ca să aibă mai mult timp pentru copilul său – nu mai lucrează în ture și nici în weekenduri.

„Pentru mine, faptul că pot să fac activități cu copilul și că pot să fiu parte activă din viața lui înseamnă cel mai mult, e cel mai important lucru pentru mine, nu am nevoie de altceva. El a fost motivul pentru care am vrut să fac schimbarea asta, să slăbesc. Am soție, am serviciu, nu sunt fan ieșit în oraș, că nu am energie pentru toate, dar pentru copil mi-am schimbat locul de muncă, să pot petrece după-amiezele cu el”, mărturisește Adrian.

Fără cumpărături impulsive: „Am economisit undeva la 3.500 de lei lejer în primele cinci luni”

Prin renunțarea la cumpărăturile impulsive și la alimentele procesate, Adrian a reușit nu numai să-și îmbunătățească sănătatea, ci și să economisească bani din bugetul familiei.

„Din calculele mele, în primele cinci luni, am economisit din cumpărături undeva la 3.500 de lei lejer. Pentru că nu am mai avut cumpărături impulsive, nu m-am mai dus la cumpărături să zic - mamă, mi-e poftă și de asta, și de asta. Și de obicei ți-e poftă de „prostii”, nu te uiți la un rasol de vită și zici - „oh, ce poftă îmi era de rasol de vită”, ci te uiți la chestii procesate, ambalate, nesănătoase, cu multe calorii”. S-a învățat să citească etichetele alimentelor pe care le cumpără, un detaliu pe care nu îl lua în seamă înainte. În orice moment al zilei știe cam câte calorii a consumat, inclusiv din cafele. „La început foloseam aplicații, cântăream alimentele înainte de masă. Acum nu mai cântăresc, știu din privire că dacă pun două linguri de legume mexicane, de exemplu, asta înseamnă o anumită cantitate, un anumit aport caloric”.

La șase luni își face analizele uzuale de sânge, obicei pe care îl avea și înainte. „Eu am avut analizele bune și când cântăream 160 de kilograme. Numai că doctorița mea mi-a zis că la 160 de kilograme, cu analizele bune, poți să faci un infarct. Faptul că ai analizele bune nu e singurul lucru care contează.

„Ziua este mai lungă, am energie pentru cel puțin 14 ore de stat treaz”

Alt mare avantaj descoperit de când are o greutate corporală mai mică: se odihnește mai bine noaptea, are mult mai multă energie, chef de viață. „Dorm mai bine, respir mai bine, cheltui mai mulți bani pe haine, ceea ce nu e neapărat bine. Ziua este mai lungă, chiar este mai lungă, am energie pentru cel puțin 14 ore de stat treaz, fără nicio problemă, fără să simt nevoia să stau jos, să mă întind”.

Ce sfat i-ar da celui de dinainte de plasarea balonului Allurion? „Să fie mai atent, că altfel trebuie să plătească. Din păcate, programele astea nu sunt subvenționate, nu sunt la îndemâna oricui. Eu sunt un caz fericit”.

Fondate în 2009, balonul și programul Allurion pentru scăderea în greutate au ajutat mii de oameni din întreaga lume. Oamenii au reușit să devină participanți activi la propria sănătate, oferindu-le șanse de succes, pe termen lung. Pentru a realiza acest lucru, cei care vor intra în programul Allurion vor beneficia, pe lângă balonul Allurion, și de un program complet care îi va ajuta să își schimbe stilul de viață. Programul include, pe lângă suportul constant al medicilor și cântar conectabil pentru monitorizarea greutății, ceasul de monitorizare a activității fizice și aplicația mobilă Allurion, prin care echipa condusă de medici să poată monitoriza evoluția și să ofere sfaturi suplimentare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult