Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

De la banal la extraordinar. Câteva principii de design interior pe care le poți aplica ușor din baie până dormitor

Dede_patern

Atunci când intri într-o locuință sau într-o anumită încăpere, reușești să-ți formezi destul de rapid o părere. Știi sau mai degrabă simți, din primele câteva secunde, dacă îți place sau nu.

Apoi, dacă încerci să-ți obiectivezi impresia, începi să descompui spațiul și să analizezi fiecare piesă. Atenția îți poate fi captată de un element central, precum patul din dormitor sau masa din zona de dining, de un perete de contrast, de o piesă mică de mobilier, de câteva tablouri sau pur și simplu de felul în care lumina își face loc și creionează atmosfera.

Senzațiile care pot varia de la banal până la extraordinar sunt date de felul în care elementele care îți atrag atenția intră în dialog cu celelalte, mai puțin vizibile inițial, și reușesc să se pună reciproc în valoare.

Unele dintre instrumentele care fac posibil acest dialog sunt textura și pattern-ul, două elemente esențiale ale designului de interior pe care specialiștii le folosesc pentru a crea centre de atenție, profunzime și caracter în amenajări. Le poți valorifica fie separat, fie împreună, în orice încăpere a unei locuințe, chiar dacă nu ești designer de interior, cu puțin ajutor de la DedeSign.   

Texturi. Experiențe senzoriale

În designul de interior, textura se referă la calitatea suprafeței unui material sau a unui finisaj. Poate fi vorba de o textură vizuală, tactilă sau de o combinație a celor două.

Aceasta poate fi aspră sau netedă, moale sau dură, lucioasă sau mată, iar fiecare textură imprimă o senzație distinctă într-o încăpere. Încorporarea mai multor texturi diferite poate crea o experiență senzorială completă, ceea ce conferă dimensiune și caracter într-un spațiu.

De exemplu, în conceptul de amenajare a unei băi propus de DedeSign, combinarea unui perete de mozaic mat cu o oglindă lucioasă și accesorii de baie metalice - baterie pentru lavoar, duș, suport de prosop în mai multe variante, dozator de săpun, pahar și alte accesorii - poate avea ca rezultat un amestec armonios de texturi care atrag atât privirea, cât și atingerea.

Amenajarea este completată de calorifer cu o formă inedită, un paravan cu profil negru și un sistem de duș.  

Pattern-uri. Dinamism și personalitate

Pattern-urile sunt modele repetitive vizuale, care pot fi regăsite pe diverse elemente, cum ar fi plăcile ceramice, tapetul, covoarele sau tablourile. Ele aduc energie, dinamism și personalitate într-un spațiu.

Acestea pot fi subtile, desentate în linii fine, sau vibrante și îndrăznețe, în funcție de efectul dorit. Combinarea pattern-urilor necesită o echilibrare atentă pentru a evita aglomerarea vizuală a unei amenajări. O regulă de bază este combinarea pattern-urilor de diferite dimensiuni.

De exemplu, în conceptul DedeSign, pattern-ul geometric mare - gresia Belfast White – combinat cu mozaicul Dover White creează un efect vizual plăcut, fără ca cele două pattern-uri să concureze sau să se neutralizeze. 

Efect combinat

Când sunt utilizate împreună și cu atenție, textura și pattern-ul pot influența percepția spațiului. În încăperi mai mici, utilizarea strategică a texturilor precum oglinzile, sticla sau finisajele metalice, poate crea o iluzie de profunzime și deschidere. În schimb, în spații mai mari, încorporarea texturilor confortabile, cum ar fi covoarele de lână, tapițeria de pluș sau tencuielile decorative în relief, poate aduce o senzație de intimitate și căldură.

Combinația de textură și pattern poate fi folosită și pentru a defini zone funcționale distincte într-un spațiu deschis. Folosind texturi sau pattern-uri diferite pentru zone specifice, poți delimita vizual aceste zone, păstrând în același timp o estetică generală coerentă.

În plus, textura și pattern-ul joacă un rol crucial în stabilirea tonului și stilului unei încăperi. De exemplu, o cameră cu țesături moi, fluide, modele florale și nuanțe pastelate, poate evoca un sentiment de liniște și feminitate, în timp ce un spațiu cu pattern-uri geometrice îndrăznețe, accente metalice și finisaje lucioase, conturează o atmosferă modernă și mai masculină. 

Înțelegerea și aplicarea principiilor prin care poți valorifica textura și pattern-ul te pot ajuta să transformi un spațiu banal într-unul extraordinar. Astfel, poți obține încăperi care atrag atenția, stimulează vizual, încurajează simțurile, definesc caracterul și îți reflectă personalitatea.

Indiferent dacă dorești să adaugi căldură, profunzime, dramatism sau interes vizual, încorporarea texturii și a pattern-ului rămâne un instrument foarte important în arsenalul prin care poți crea spații nu doar plăcute din punct de vedere estetic, ci și funcționale și primitoare.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă DedeSign, îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon