Foto: Álex Cámara / ContactoPhoto / Profimedia
În timp ce toată lumea se uită către Orientul Mijlociu, de la Kiev nu vin deloc vești bune. Zelenski crede că lumea s-a obișnuit cu războiul din Ucraina, iar Occidentul l-a trădat, așa reiese dintr-un reportaj publicat pe 30 octombrie de revista americană TIME (reportajul se bazează pe interviuri cu președintele Zelenski, membri ai echipei sale, precum și surse anonime apropiate de președinția Ucrainei).
- Atmosfera nu e una pozitivă în capitala Ucrainei, având în vedere că unii dintre consilierii președintelui Zelenski nu mai cred în victoria împotriva Rusiei, mai scriu jurnaliștii de la TIME, care țin să vorbească încă de la începutul textului despre vizita pe care Zelenski a efectuat-o la Washington în septembrie anul acesta. La acea vreme presa americană a scris că președintele ucrainean a fost primit mult mai rece decât în timpul primei vizite pe care a efectuat-o în Statele Unite după începerea invaziei rusești pe scară largă asupra Ucrainei.
- Revista TIME scrie că Zelenski a părut distant și agitat în timpul vizitei, el însuși explicându-i jurnalistului Simon Shuster acest lucru prin faptul că s-a săturat să-și convingă aliații că Ucraina poate învinge armata rusă, cu ajutorul lor.
„Nimeni nu crede în victoria noastră la fel de mult ca mine. Nimeni”, a subliniat președintele Ucrainei în interviul acordat celor de la Time după noua sa vizită în SUA. El a relatat că politicienii americani l-au întrebat direct ce s-ar întâmpla cu Ucraina dacă ar pierde susținerea Statelor Unite. „Vom pierde”, le-a răspuns Zelenski.
- „Cel mai rău este că o parte a lumii s-a obișnuit cu războiul din Ucraina. Oboseala de război vine ca un val. Iar valul ăsta se vede deja în SUA și în Europa. Și vedem că, de îndată ce [occidentalii] obosesc puțin, pentru ei totul devine ca un serial TV: [Nu pot să văd asta a zecea oară]”, le-a mai spus Zelenski celor de la Time.
- Publicația independentă rusă Meduza scrie că că vizita președintelui ucrainean la Washington nu a schimbat în vreun fel trendul de scădere a susținerii americanilor pentru asistența acordată Ucrainei. De altfel, un sondaj Reuters/Ipsos publicat la începutul lui octombrie a arătat că doar 41% din respondenți sunt de acord că Washingtonul ar trebui să ofere arme Ucrainei, în timp ce 35% au răspuns că se opun sau nu sunt siguri de această măsură.
- Unul dintre oficialii ucraineni care au vorbit cu cei de la TIME, despre care jurnaliștii americani scriu că face parte din „cercul interior” al lui Zelenski, a spus că președintele Ucrainei s-a întors la Kiev „furios”.
- „Sclipirea obișnuită a optimismului său, simțul său al umorului, tendința sa de a înviora o ședință din camera de război cu puțină tachinare sau o glumă deocheată - nimic din toate acestea nu au supraviețuit în al doilea său an de război total”, scrie jurnalistul Simon Shuster cu privire la schimbarea lui Zelenski.
- „Vine, primește actualizările, dă ordine și pleacă”, a descris comportamentul președintelui unul dintre membrii de cursă lungă ai echipei sale. O altă sursă a spus chiar că Zelenski crede că aliații săi occidentali l-au „trădat” pentru că Ucraina nu primește armele de care are nevoie pentru a câștiga războiul, ci doar pentru a-l continua.
- Însă oamenii din echipa lui Zelenski au declarat pentru TIME că, în ciuda lipsei de progrese înregistrate pe front în ultima perioadă, el nu intenționează să renunțe la luptă sau demareze orice fel de negocieri de pace cu Vladimir Putin.
- Poziția liderului de la Kiev în acest sens s-a radicalizat mai degrabă, potrivit consilierilor săi, unii făcându-și griji din această cauză. „Se amăgește singur. Am rămas fără opțiuni. Nu câștigăm. Dar încercați să îi spuneți lui asta”, i-a declarat unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Zelenski jurnalistului Simon Schuster.
- Zelenski a admis el însuși că nu intenționează să negocieze nici măcar un armistițiu temporar cu autoritățile ruse până când Ucraina nu își va elibera teritoriile. „Pentru noi asta ar însemna să lăsăm o rană deschisă pentru generațiile viitoare. Poate îi va calma pe unii din interiorul și afara țării noastre, cel puțin pe cei care vor ca lucrurile să se încheie cu orice preț. Dar pentru mine asta este o problemă”, a declarat Zelenski pentru TIME, cu referire la prezența trupelor rusești în teritoriile ucrainene ocupate.
- Zelenski a mai admis că se teme că, dacă Ucraina nu oprește pe deplin Rusia, situația se va înrăutăți și există riscul că „al Treilea Război Mondial să poată începe în Ucraina, apoi ar putea continua în Israel și apoi s-ar extinde în Asia”.
- Time crede că iarna care vine ar putea fi și mai dificilă pentru Ucraina decât cea anterioară, când trupele ruse au bombardat în mod regulat infrastructura în încercarea de a dezactiva sistemul energetic al țării. Dacă în urmă cu un an ucrainienii de rând dădeau vina doar pe Rusia pentru întreruperile de curent, acum nemulțumirea s-ar putea răspândi până spre oficialii de la Kiev, sugerează TIME, care mai precizează că frigul va împiedica și înaintarea militarilor pe front.
- Ca urmare a acestui fapt, pot apărea schimbări semnificative în sistemul de conducere al Ucrainei, scrie TIME, citând surse anonime. Potrivit acestora, unii dintre miniștri și generalii de rang înalt ar putea fi concediați, fiind considerați responsabili pentru „progresul lent pe front” în timpul contraofensivei.
- Făcând referire la surse anonime din conducerea țării și a armatei, revista TIME mai notează că Forțele Armate ale Ucrainei duc lipsă atât de echipamente, cât și de oameni. Potrivit interlocutorilor Time, din această cauză, unii comandanți ucraineni refuză să urmeze ordinele, chiar dacă vin din biroul președintelui, întrebându-se: „Unde sunt armele? Unde este artileria? Unde sunt recruții?”.
- În reportajul revistei TIME se mai precizează că partenerii occidentali sunt nemulțumiți de situația corupției din Ucraina. Pentru a răspunde la această situație, Zelenski a făcut câțiva pași decisivi în acest sens. Spre exemplu, la începutul lunii septembrie, pe fundalul unor scandaluri de corupție, ministrul Apărării Reznikov a fost demis.
Șeful biroului prezidențial, Andrei Ermak, într-o conversație cu TIME, a subliniat că personalul din conducerea de vârf a țării „nu duce o viață de lux”. Concret, salariul mediu în biroul prezidențial este de aproximativ o mie de dolari, în timp ce oficialii de rang superior primesc suma de mie și jumătate de dolari pe lună.
- În același timp, un consilier al lui Zelenski i-a spus lui Simon Schuster, că „oamenii fură de parcă nu ar exista mâine” în Ucraina, iar demiterea lui Reznikov nu a schimbat situația, căci corupția este extinsă în mai multe domenii.
- Încă din primele zile ale invaziei ruse, prioritatea principală a lui Zelenski și poate contribuția sa principală la apărarea națiunii a fost să păstreze atenția asupra Ucrainei și să direcționeze atenția lumii democratice către cauza ucraineană. Ambele sarcini au devenit mult mai grele odată cu izbucnirea războiului în Orientul Mijlociu, căci atenția aliaților Ucrainei (adică SUA și statele europene) și al presei globale s-a mutat rapid către Fâșia Gaza.
- „Bineînțeles că pierdem în urma evenimentelor din Orientul Mijlociu. Oamenii mor și este nevoie și acolo de ajutorul lumii pentru a salva vieți, pentru a salva omenirea”, așa a descris Zelenski impactul noului război asupra situației din Ucraina. TIME mai notează că, pe fondul agravării conflictului palestiniano-israelian, lui Zelenski îi este din ce în ce mai greu să negocieze cu partenerii occidentali. Cu toate acestea, președintele Ucrainei nu vede nicio alternativă la continuarea războiului: „Nu cred că Ucraina își poate permite luxul de a obosi în acest război”.
- La începutul invaziei ruse, misiunea lui Zelenski era să mențină simpatia omenirii în raport cu țara sa. Acum sarcina lui este mai complicată. În călătoriile sale în străinătate și convorbirile telefonice cu liderii lumii, liderul de la Kiev trebuie să-i convingă pe decidenții politici de pe mapamond că a ajuta Ucraina este în interesul lor național. Numai că realizarea acestei sarcini devine din ce în ce mai dificilă pe măsură ce crizele globale se înmulțesc.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Armele in Ucraina vin cu taraita (nu e de unde) si oamenii care mai pot fi mobilizati sunt din ce in ce mai putini, ei nu mai pot mobiliza nici 10 mii pe luna, si aia...abia daca primesc ceva antrenament militar.
In schimb, in partea rusa, unde armata a ramas obligatorie inca (minim 1 an de serviciu militar) devine din ce in ce mai numeroasa, tot mai multi rezervisti semneaza contract cu Ministerul Apararii.
Balanta se inclina incet incet in favoarea Rusiei. Rezultatul razboiului este deja clar, ce nu est inca stabilit este cati ucrainieni vor muri si cat teritoriu vor pierde pana accepta inevitabilul.