Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De la Neptun, Liviu Dragnea spune că „nu înțelege” de ce protestează lumea: „Nu știam ce va propune Tudorel Toader. Este doar începutul unui proces”

Protest 23 august

(Foto: Dan Mihai Bălănescu)

Președintele PSD Liviu Dragnea, aflat la Neptun, susține că „nu înțelege” de ce au reînceput protestele antiguvernamentale din Piața Victoriei. El spune că ministrul Justiției Tudorel Toader, atunci când a anunţat propunerile de modificare a legilor justiţiei, a enunțat niște principii, care sunt doar începutul unui proces legislativ. 

„Sincer nu am înțeles împotriva a ce protestează, cu toată sinceritatea vă spun. Am înțeles că foarte mulți sunt supărați că în acest set de principii există și propunerea ca numirea procurorilor șefi să nu mai fie făcută de președinte, ci de CSM. E un punct de vedere. Eu nu am fost în stradă cu toate că și eu am avut același punct de vedere. Eu în toamnă am spus că nu sunt de acord cu propunerea dlui Călin Popescu Tăriceanu, susținând ideea că trebuie să existe 3 entități pe acest tip de numiri. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mă năpustesc pe un om care a enunțat niște principii. E practic doar începutul unui proces care nu va fi simplu, un proces legislativ, constituțional și democratic”, a spus joi Liviu Dragnea.

Liderul PSD a spus că nu cunoştea aceste propuneri, iar atunci când ministrul Justiţiei a anunţat că va ieşi în 23 august, a stat deoparte. „Şi foarte bine am făcut”, a adăugat el.

„Niciun ministru nu e robot. Membrii guvernului au puncte de vedere, le susțin, fiecare trebuie să pună argumente și contraargumente, dar într-un mod civilizat”, a continuat Dragnea.

Liviu Dragnea consideră „corectă” decizia ministrului Justiției de a nu prezenta pe site proiectele de modificare a legilor justiției.  

„Eu cred că a procedat corect. Nu cred că era corect să prezinte proiectele de lege înainte ca acestea să ajungă la CSM. Cred că a fost foarte riguros. CSM este prima instituție care trebuie să primească aceste proiecte de lege”, a adăugat liderul PSD.

„Nu am înțeles foarte bine supărarea dlui președinte”

Dragnea spune că nu a înțeles „supărarea” președintelui Klaus Iohannis care a criticat propunerile prezentate de Tudorel Toader. 

„Nu am înţeles foarte bine supărarea dlui preşedinte. Sunt niște principii aici. Sunt atât de multe ocazii în care să dezbatem aceste proiecte. (...) Anul acesta intră în parlament. (...) Dar eu nu dau cec în alb. Aștept să văd proiectele de legi. O să înceapă dezbaterile. O să ne gândim foarte serios. Dar eu îl sustin pe dl ministru Toader, îi susțin experiența, pregătirea”, a spus Dragnea.

Președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri printr-un comunicat că, „propunerile prezentate astăzi de ministrul Justiției se constituie într-un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție.”

Platforma România 100, lansată de fostul premier Dacian Cioloș, a avertizat că propunerile pun independenţa sistemului judiciar „în mare pericol”. Organizaţia a insistat că propunerile ar putea face România să regreseze la nivelul sistemului judiciar de dinainte de eforturile pentru aderarea la UE.

Peste 500 de persoane au protestat miercuri seara în Piața Victoriei față de modificările propuse la legile justiției anunțate miercuri de ministrul Tudorel Toader. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Infractorul condamnat penal dragnea nu stie nimic, nu a auzit de ce, nu intelege de ce, doar raii aia de ciraci ai lui vin cu astfel de propuneri. El nu este de acord, dar ce sa faca - daca astia mici si rai il tot imping din spate. Mai sa nu-ti vina sa crezi ca este vorba de seful celei mai mari maf.., astaaa, celui mai mare "partid" din tara - care se declara un mare nestiutor si un mare impotent (adica fara putere - traducere pentru ai lui). Ah, sa nu uit sa mai spun o data - pentru cine nu a inteles. Este vorba de infractorul condamnat penal dragnea.
    • Like 0
  • Daca nu era" strada" era in vigoare Ordonanta 13. Daca nu era "strada" Dragnea nu conducea Romania. Daca nu era "strada" multe lucruri nu ar fi acum in Romania. Daca nu era "strada" si daca nu ar fi frica de "strada" ..........
    • Like 2
  • Anon check icon
    A se traduce asa: "De-acuma iesiti in strada? Ohoo, nici n-ati vazut inca ce v-a pregatit daddy."
    • Like 0
  • check icon
    ce sa inteleaga dragnea ?
    el nu poate face deosebirea dintre un om cinstit si un hot, adica el nu intelege de ce un condamnat nu poate ajunge sa conduca o tara. dupa mintea lui, un bun general poate ajunge numai un crimial in serie, iar profesor universitar numai un plagiator de lucrari de doctorat.
    dar eu ma intreb cu de nu sunteti lamuriti si va mai uitati in gura lui ? dar ce zic eu "va mai uitati in gura lui", la ce NE mai uitam in gura celor de la PSD, pai astia toti nu au alta legatura cu romania decat prin fluxul banilor, alceva nu-i anima.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult