Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De la Neptun, Liviu Dragnea spune că „nu înțelege” de ce protestează lumea: „Nu știam ce va propune Tudorel Toader. Este doar începutul unui proces”

Protest 23 august

(Foto: Dan Mihai Bălănescu)

Președintele PSD Liviu Dragnea, aflat la Neptun, susține că „nu înțelege” de ce au reînceput protestele antiguvernamentale din Piața Victoriei. El spune că ministrul Justiției Tudorel Toader, atunci când a anunţat propunerile de modificare a legilor justiţiei, a enunțat niște principii, care sunt doar începutul unui proces legislativ. 

„Sincer nu am înțeles împotriva a ce protestează, cu toată sinceritatea vă spun. Am înțeles că foarte mulți sunt supărați că în acest set de principii există și propunerea ca numirea procurorilor șefi să nu mai fie făcută de președinte, ci de CSM. E un punct de vedere. Eu nu am fost în stradă cu toate că și eu am avut același punct de vedere. Eu în toamnă am spus că nu sunt de acord cu propunerea dlui Călin Popescu Tăriceanu, susținând ideea că trebuie să existe 3 entități pe acest tip de numiri. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mă năpustesc pe un om care a enunțat niște principii. E practic doar începutul unui proces care nu va fi simplu, un proces legislativ, constituțional și democratic”, a spus joi Liviu Dragnea.

Liderul PSD a spus că nu cunoştea aceste propuneri, iar atunci când ministrul Justiţiei a anunţat că va ieşi în 23 august, a stat deoparte. „Şi foarte bine am făcut”, a adăugat el.

„Niciun ministru nu e robot. Membrii guvernului au puncte de vedere, le susțin, fiecare trebuie să pună argumente și contraargumente, dar într-un mod civilizat”, a continuat Dragnea.

Liviu Dragnea consideră „corectă” decizia ministrului Justiției de a nu prezenta pe site proiectele de modificare a legilor justiției.  

„Eu cred că a procedat corect. Nu cred că era corect să prezinte proiectele de lege înainte ca acestea să ajungă la CSM. Cred că a fost foarte riguros. CSM este prima instituție care trebuie să primească aceste proiecte de lege”, a adăugat liderul PSD.

„Nu am înțeles foarte bine supărarea dlui președinte”

Dragnea spune că nu a înțeles „supărarea” președintelui Klaus Iohannis care a criticat propunerile prezentate de Tudorel Toader. 

„Nu am înţeles foarte bine supărarea dlui preşedinte. Sunt niște principii aici. Sunt atât de multe ocazii în care să dezbatem aceste proiecte. (...) Anul acesta intră în parlament. (...) Dar eu nu dau cec în alb. Aștept să văd proiectele de legi. O să înceapă dezbaterile. O să ne gândim foarte serios. Dar eu îl sustin pe dl ministru Toader, îi susțin experiența, pregătirea”, a spus Dragnea.

Președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri printr-un comunicat că, „propunerile prezentate astăzi de ministrul Justiției se constituie într-un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție.”

Platforma România 100, lansată de fostul premier Dacian Cioloș, a avertizat că propunerile pun independenţa sistemului judiciar „în mare pericol”. Organizaţia a insistat că propunerile ar putea face România să regreseze la nivelul sistemului judiciar de dinainte de eforturile pentru aderarea la UE.

Peste 500 de persoane au protestat miercuri seara în Piața Victoriei față de modificările propuse la legile justiției anunțate miercuri de ministrul Tudorel Toader. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Infractorul condamnat penal dragnea nu stie nimic, nu a auzit de ce, nu intelege de ce, doar raii aia de ciraci ai lui vin cu astfel de propuneri. El nu este de acord, dar ce sa faca - daca astia mici si rai il tot imping din spate. Mai sa nu-ti vina sa crezi ca este vorba de seful celei mai mari maf.., astaaa, celui mai mare "partid" din tara - care se declara un mare nestiutor si un mare impotent (adica fara putere - traducere pentru ai lui). Ah, sa nu uit sa mai spun o data - pentru cine nu a inteles. Este vorba de infractorul condamnat penal dragnea.
    • Like 0
  • Daca nu era" strada" era in vigoare Ordonanta 13. Daca nu era "strada" Dragnea nu conducea Romania. Daca nu era "strada" multe lucruri nu ar fi acum in Romania. Daca nu era "strada" si daca nu ar fi frica de "strada" ..........
    • Like 2
  • Anon check icon
    A se traduce asa: "De-acuma iesiti in strada? Ohoo, nici n-ati vazut inca ce v-a pregatit daddy."
    • Like 0
  • check icon
    ce sa inteleaga dragnea ?
    el nu poate face deosebirea dintre un om cinstit si un hot, adica el nu intelege de ce un condamnat nu poate ajunge sa conduca o tara. dupa mintea lui, un bun general poate ajunge numai un crimial in serie, iar profesor universitar numai un plagiator de lucrari de doctorat.
    dar eu ma intreb cu de nu sunteti lamuriti si va mai uitati in gura lui ? dar ce zic eu "va mai uitati in gura lui", la ce NE mai uitam in gura celor de la PSD, pai astia toti nu au alta legatura cu romania decat prin fluxul banilor, alceva nu-i anima.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult