Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

De la salariu mic, la nimic: cazul companiei britanice care a închis fabrica din Urziceni după ce Guvernul a mărit salariul minim

De la creșterea salariului minim pe economie, industria textilă a început să trimită, prin diverse voci, în spațiul public mesaje prin care susținea că această măsura va face mai multe companii să se retragă din România, iar mii de angajații vor rămâne fără niciun venit. 

Iată că acum, scrie ZF, compania britanică Alison Hayes a decis să închidă fabrica din Urziceni unde lucrează 350 de cusătorese și croitorese. Erau plătite cu salarii între 1.300 și 1.425 de lei. 

„Doar producţia o închidem, deci vom re­nunţa la 350 de angajaţi. Rămân restul de 200-220 de oa­meni", a spus un oficial al companiei pentru ZF.

Tabloul general

Dificilă și repetitivă, munca în industria confecțiilor este remunerată, cel mai adesea în România, cu salariul minim. Atunci când salariul minim crește, cresc și costurile de producție, iar afacerea devine mai puțin rentabilă. Patronul poate chiar să ajungă să închidă fabrica și să dea apoi vina pe faptul că e forțat să le dea mai mulți bani angajaților.

Ce măsuri să luăm atunci pentru ca investitorii să rămână în România? Dacă angajații ar munci mai multe ore, ar primi mai puțini bani, s-ar duce mai puțin la toaletă, ar mânca doar în zorii zilei, când ar pleca de acasă, și în creierii nopții, când ar veni înapoi, atunci negreșit costurile de producție ar scădea. Fabrica ar rămâne la locul ei. Muncitorii ar pune o umbră de pâine pe masa familiilor lor. Iar România ar reuși să recupereze din handicap și să se apropie în clasamentul mondial de Bangladesh și Cambodgia. 

Discuția nu se poate purta, firește, în acești termeni, care în traducere înseamnă următorul lucru: din cauză că lucrătorii nu trăiesc suficient de mizerabil, economia nu prosperă, iar rata șomajului crește. 

Oficialii companiei de textile care va concedia 350 de angajați admit că salariul din acest domeniu este prea mic în România. „Nu suntem împotriva creşterii salariului mi­nim din Romania, ba chiar credem că este prea mic dacă ne uităm la Europa. Totuşi, dacă luăm în calcul majorările acestuia, taxele prea mari şi lipsa de infrastructură, atunci realizăm că avem un cost de producţie prea mare în Romania”, a spus directorul operațional Nicolas Georghiades.

Cum s-a ajuns ca localități întregi din România, existența unor comunități mari de oameni să depindă în așa de mare măsură de existența unor joburi slab plătite? Cum ar putea să se schimbe lucrurile? Cu siguranță nu cu un salariu minim mai mic.

Pe termen lung, una dintre soluții nu poate fi decât aceea de a avea o politică susținută care să asigure o educație de bună calitate copiilor, oriunde s-ar afla ei, și oportunități pentru ca adulții slab calificați să își crească șansele pe piața muncii. De a crea un mediu fiscal predictibil și atractiv pentru companiile care generează valoare mare. De a dezvolta infrastructura. De a atrage meseriașii - adică forța de muncă bine calificată - înapoi în țară. 

Când statul face atât de puțin în aceste direcții, principalul atu care îi rămâne României este forța de muncă ieftină. Însă este un atu plătit scump. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dna Raluca Ion se demonstrează a fi, prin acest articol, o insuficient documentată ziaristă.
    Nu numai investitorii străini din industria confecțiilor din România, ci majoritatea investitorilor străini sau români implicați în acest tip de producție au de multă vreme probleme grave, iar acum , odată cu creșterea salariului minim, o dată în plus se pune problema imposibilității continuării activității!
    Lăsând de o parte populismele tip Elena Ceaușescu/ Văcăroiu, se vede că trebuie reiterată ideea că niciun investitor nu dorește adâncirea în mizerie a angajaților, dar nici o afacere care să producă pagube.
    Sistemul taxelor deosebit de mari, lipsa infrastructurii, lipsa oricăror forme de sprijinire a producției românești de către stat sunt tot atâtea motive pentru dificultatea desfășurării producției confecțiilor textile în România!
    După ce zeci de ani am fost „croitorul Europei”, aspectele de mai sus, impredictibilitatea măsurilor financiare etc au determinat scăderea majoră a interesului extern pentru România, în favoarea nu numai a Chinei, Indiei etc, ci a Ungariei, Cehiei, Bulgariei, unde se vede că se poate obține un cost al producției mai performant.
    • Like 0
  • Rezultatul firesc al unei economii care este motorizata cu ajutorul unui singur stimul...salarii de mizerie...rezultand o industrie bazata pe sclavism modern...sa nu credeti ca sclavii din antichitate ( sau unele zone ale globului in ziua de azi ) primeau mai mult decat cazare si mancare ...cu 1000 RON iti permiti mai multe? ESTI SCLAV!
    • Like 0
  • Cri check icon
    Este evident ca nivelul scazut al salariilor este unul dintre motivele pentru care firmele straine isi deschid sucursale in Romania, pe langa "complezenta" autoritatilor fatza de investitorii straini; adica avem cam aceleasi "atuuri" ca ale tarilor din lumea a treia.
    Pe de alta parte, infrastructura deplorabila, impozitarea excesiva a muncii, precum si fiscalitatea si legislatia economica volatile sunt factori care descurajeaza investitiile straine, incurajand in schimb coruptia si munca la negru.
    Pe langa cele spuse mai sus, as indrazni sa remarc faptul ca Romania pare in acest moment o tara in care implicarea elitelor economiice, culturale si politice, atatea cate mai avem, este practic absenta.
    Din 1990 incoace, sectoarele vitale ale Romaniei ( economie, invatamant, sanatate, etc ) sunt gestionate aproape exclusiv de amatori, de parveniti sau de veleitari. Politicul inca nu a reusit sa implice si profesionistii adevarati in guvernarea tarii.
    Putinii indivizi de elita care s-au strecurat in politica romaneasca, s-au lasat repede corupti de mirajul puterii, al sinecurilor sau al altor beneficii personale, demonstrand ca onestitatea si taria de caracter nu sunt deloc apanajul celor inzestrati si cu creier si cu profesionalism.
    Astfel ca exodul masiv catre Occident al tinerilor superinstruiti si superspecializati este o consecinta logica a politicilor autiste, anacronice si uneori de-a dreptul toxice practicate in Romania din 1990 incoace.
    Acest exod al creierelor va avea in curand consecinte dramatice pentru devenirea democratica si pentru dezvoltarea tarii noastre.



    • Like 0
  • Raul check icon
    Companiile care nu pot performa cu un salariu minim de 1000 de lei insemana ca nu sunt benefice pentru Romania. Daca nu-ti platesti angajatii in prezent nici cu suma asta, ce poti oferi tu economiei in viitor?! Nimic. Deci e mai bine sa se curete piata de astfel de firme, cine rezista bine, cine nu... asta e....la revedere. Pentru cei ramasi someri e greu, dar nu putem tine in loc 19 milioane de oameni pentru ca salariul minim nu e pe placul unor firme care cauta sclavi...
    • Like 0
    • @ Raul
      check icon
      Iar proaspetii someri sa se angajeze la stat. Ca acolo se dubleaza salariile. !
      Spui niste ineptii.
      Raportul dintre munca prestata si venitul per capita se calculeaza in functie de beneficiul pe care-l aduce muncitorul firmei/patronului. Daca beneficiul depaseste-sau se apropie de valoarea prestata (cost cu salarizarea din cadrul costului de productie) si incasata (cost de productie+mkt+logistica+sales+ marja de profit) atunci nu mai e business profitabil si e firesc sa-si caute patronul angajati in alta parte. Daca ceea ce-mi produci tu nu inglobeaza cat mai multa inteligenta (scoala, calificare inalta) nu te pot plati cu mai mult.
      Daaar...evident, ramane jobul la stat- tot redusul isi gaseste un culcus pe banii "cotizantilor" care, pana la urma, se vor satura de tara asta si vor da salarii minime altora, fara a mai sustine amploaiatii "de la stat".
      • Like 1
    • @ Raul
      Complet eronată opinia dv.!
      Întoarceți-vă în prezent (din sclavagism) și gândiți-vă măcar la aspectele elementare ale construirii unei activități de producție în România: investiție românească ori străină, productivitate, costuri performante, infrastructură, predictibilitatea taxelor percepute de stat, sprijinirea producției românești de către stat și nu sufocarea ei!
      • Like 0
  • Raul Pop Raul Pop check icon
    "taxele prea mari şi lipsa de infrastructură"...citatul acesta exprima perfect problemele macroeconomice in Romania. Romania PSD-ista nu are nevoie de infrastructura europeana, are doar nevoie de 'lucratori' la stat si pensionati anticipati, cu alte cuvinte masa ideala de votanti PSD.
    • Like 1
    • @ Raul Pop
      De ce nu a fost construită infrastructură europeană de România PDL-istă, România PNL-istă sau România Tehnocrată? Nu se puteau opri din furat, un miliard la 4 hoţi în cazul ANRP, ăsta-i adevărul. Credeai că actualul guvern va construi în două luni cât PDL, PNL şi Tehnocraţi ? Bine, Tehnocraţii sunt ca şi absenţi: ei nu doar că nu au construit autostrăzi, dar în timpul guvernării lor s-a surpat o parte dintr-o autostradă...
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      N-ai inteles nimic. D-aia se duce totul de rapa. Dupa ce ca suntem prosti,.ne mai si punem poalele in cap.
      ..
      • Like 1
  • Mie mi se pare un pas bun. Cum scrie si in articol, ce ar trebui sa se intample este cresterea calitatii muncii si a calificarii.
    Treburile astea insa nu se intampla singure intr-o societate indobitocita pentru care iesirea din zona de confort este cea mai mare neplacere posibila. Chiar daca zona de confort inseamna niste conditii de viata mizere si umilinta totala, nu dorim sa o pierdem!
    Eh, iata ca iesirea din zona de confort se face fortat. Ce o sa facem acum?
    • Like 2
    • @ Matei Negriu
      Ce facem de fiecare data, invatam a trai cu problema. Ultima rezolvare a unei probleme a fost cea ridicata de cainii vagabonzi, rezultat de verificat pe strazi.
      • Like 0
  • check icon
    O spun cu părere de rău: mă tem că la Urziceni toată localitatea a votat psd-ul „cu ochii legați” și „capul înainte”! Soarta săraca ...
    • Like 3
    • @
      check icon
      De ce cu parere de rau? Cu parere de bine. Sa culeaga roadele...
      • Like 1
  • Si eu as fi inchis pravalia. O mica naratiune: Prin 2014 ma intorceam din Praga si sotia a vrut sa vizitam Hateg si Manastirea Prislop. Am intrat in tara pe la Nadlac la ora 16:00 , si am ajuns in Hateg la 1 noaptea :) Imaginati-va cat ar face un tir cu haine care e limitat la 90km/h pe autostrada (pe care nu prea le avem) , 80 km/h pe drumuri europene/nationale ... de la Urziceni... oriunde catre iesirea din tara. Unde sunt drumuri libere, gasesti oricand niste politisti ascunsi intr-o tufa gata sa-ti ia permisul pt viteza, unde sunt drumurile facute praf (DN17B, de la Brosteni catre Cheile Bicazului/Toplita, prin 2013 am zis ca imi cad rotile de la masina, 40km numai si numai gropi de nu aveai pe unde sa ocolesti) nu e niciun indicator. Apoi vine factorul ANAF, am un amic care importa din China chestii si le vinde in alte tari, dar marfa nu trece prin RO, doar flow-ul de bani , si a fost intrebat cum de face el comert fara sa plateasca vama ...
    • Like 1
  • Este doar inceputul. Inconstienta, lipsa de informare, obiceiul cel prost de a ne da cu parerea si, mai ales, a lasa lucrurile in voia sortii. Totul se va prabusi in Romania. Nu am investit in viitor, ne-am vandut resursele, padurile, infrastructura este praf si pulbere, poporul e bolnav pe capete, sanatatea si invatamantul sunt praf, valorile sunt plecate la cimitir sau afara, iar lista poate continua. La ora actuala, in lume, scenarii science fiction se transpun in fapte. Va sa zica, fermierii din Marea Britanie se gandesc la modul cel mai serios sa cumpere roboti pentru munci agricole, asta pentru ca lucratorii costa prea mult. Iar noi, ne miram ca inchid o fabrica, in Urziceni. Au fost construiti roboti care imita functiile sexuale umane, au fost vanduti in timp de doua ore, in 2016, in Japonia, roboti cu infatisare unanoida: drone zboara in aer, in S.U.A se fac teste pe sosele cu automobile fara conducator auto. Sau construit roboti care pot construi case, se folosesc in armata. Si, atentie, termenul de roboti nu se refera strict la cei cu infatisare umana. Toate astea se intampla, la vremea in care exista excedent de populatie umana, care trebuie hranita ori lasata sa moara de foame. In agricultura, in armata, administratie, in case, I.O.T, sau Internetul tuturor lucrurilor , munca soferilor, exploatari miniere, toate aceste potentiale locuri de munca dispar de pe o zi pe alta. Slujbe preluate de roboti. Cu fiecare zi, pretul robotilor scade si tot cu fiecare zi alti si alti oameni isi pierd locul de munca si din aceasta cauza. Adaugati guverne iresponsabile, lipsa de solutii reale, schimbari climatice, lacomie, prostie si coruptie pentru a vedea "Marele Tablou" pentru viitorul fericit. Peste tot in lume, situatia nu este de loc roz. Si in timp ce nemtii vor furniza lumii energie rezultata din fuziunea nucleara iar japonezii roboti, la noi se vor fabrica cosciuge din inlocuitori din scandura, pantofi de mort si aerosoli contra foamei.
    • Like 6
    • @ Victorin Borsciov
      Nemţii nu vor furniza energie din fuziunea nucleară, pentru că au început să-şi închidă centralele nucleare. Ei se axează pe energia eoliană şi vor să importe energie din fuziune nucleară din ţări ca România, Bulgaria şi Rusia... Nu ştiu dacă înţelegeţi, riscul unui accident nuclear este transferat spre periferia Europei în ţări de mâna a doua... Din cauza faptului că industria României a fost ucisă prin dezmembrare, în curând vom ajunge să exportăm energie pentru că nu mai avem consumatori.
      • Like 3
    • @ Victorin Borsciov
      A big Like for the comment i agree totally in reality nobody gives a shit from politicians to the brainwashed people...must be the love ! (ironic)
      P.s : putina engleza nu strica ! ( :) )
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Ce analize de încredere ați folosit în afirmație? Este adevărat că Germania are în plan închiderea graduală a unor centrale nucleare după accidentul din Japonia. Deocamdată însă, este departe de acest țel. Franța, de asemenea, are foarte multe centrale nucleare, Japonia și SUA la fel. Ce va fi peste 50 de ani este greu de anticipat în detaliu, dar afirmațiile dv. privind snopul de centrale nucleare din România și Bulgaria sunt scoase efectiv din burtă, să spun așa.
      Vă rog să mă contraziceți cu date clare, nu cu bazaconii.
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Domnule, vă rog, nu confundați lucrurile: fuziunea nucleară (futuristă) e una, fisiunea nucleară (clasică) e alta.
      • Like 3
    • @
      Este posibil să mă înşel. Nu este domeniul meu de activitate. Totuşi...
      Reactoarele nucleare se pot clasifica în funcție de tipul de reacție nucleară folosit, de materialele folosite la construcția instalației, de utilizarea energiei produse și de stadiul de dezvoltare a tehnologiei.

      În funcție de reacția nucleară folosită reactoarele se clasifică în:
      - reactoare de fisiune (cu neutroni termici sau cu neutroni rapizi)

      - reactoare de fuziune

      Fuziunea nucleară este procesul prin care două nuclee atomice reacționează pentru a forma un nou nucleu, mai greu (cu masă mai ridicată) decât nucleele inițiale. Ca urmare a fuziunii se produc și alte particule subatomice, ca de exemplu neutroni sau raze alfa (nuclee de heliu) sau beta (electroni sau pozitroni). Transformarea hidrogenului in heliu este cea mai frecventa reactie de fuziune nucleara. Aceste reactii ofera energie soarelui nostru si celorlalte stele.

      Cuvantul “fisiune” inseamna “divizare”, prin urmare, aceasta reactie implica divizarea atomilor grei in elemente mai usoare.

      • Like 0
    • @
      check icon
      HI HI HI!
      • Like 0
    • @
      check icon
      laurențiu ar fi știut sigur asta!
      Despre legea gravitației universale nu știe, că nu era atent când a votat-o parlamentul, altfel e la curent cu toate noutățile!
      Hi, hi, hi!
      • Like 2
    • @ Constantin
      Cu tot respectul, domnul meu, faceti confuzie intre fisiune si fuziune. Este adevarat ca nemtii au un program de "nuclear faze out" pana in 2024,este vorba de inchiderea reactoarelor de fisiune, insa au facut deja experimente cu fuziune, un mic soare in batatura.Un proces in urma caruia rezulta mult mai putine reziduuri toxice.
      • Like 0
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Love my foot, for some, ignorance it is a bliss.
      • Like 0
    • @ Constantin
      nobody check icon
      N-ai ce sa clasifici, pentru ca cel putin momentan nu exista reactoare nucleare care sa foloseasca fuziunea. In prezent, pur si simplu un astfel de reactor nu poate produce mai multa energie decat consuma. Poate ca situatia se va schimba in viitor, dar cred ca mai avem mult de asteptat.
      • Like 0
    • @
      Anul trecut au avut loc discuţii între România, Bulgaria şi Ungaria pentru construirea unei centrale nucleare în comun pentru a asigura necesarul de energie pentru regiune. Proiectul este negociat în prezent cu o companie chineză, China General Nuclear Power Corporation.

      În acelaşi timp România vrea să construiască reactoarele 3 si 4 de la Cernavodă.

      În concluzie, la periferia Europei se măresc capacităţile de producere a energiei, sunt închişi marii consumatori (industria din cele trei ţări este desfiinţată) şi apare un surplus de energie care va fi exportat. Energia nu poate fi stocată...
      În acelaşi timp, Germania renunţă la centralele nucleare şi va fi cel mai solvabil cumpărător.
      Sper că nu te aştepţi ca Merkel să organizeze o conferinţă de presă în care să spună că transferă riscul unui accident nuclear în ţările sărace de la periferia Europei... Nu... Ţări ca România, Ungaria, Bulgaria şi chiar Serbia sunt încurajate să-şi dezvolte capacităţile de producere a energiei deşi marii consumatori naţionali sunt închişi...
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Da, stimate conlocutor, deoarece partea asta din Europa NU le are, pe când în Occident AU PREA MULTE. Dv. cum faceți analizele astea, pe colțul mese când luați cina? Sau cum procedați? Mă scuzați că sunt cam abrupt, dar nu mă pot abține.
      • Like 0
    • @
      Nu vă înţeleg nervozitatea, este o discuţie între doi cetăţeni obişnuiţi care au acces doar la informaţiile publice. Spusele mele se regăsesc şi în analizele celor care au mai multe informaţii şi vorbesc în spaţiul public. Mai am şi ceva legături profesionale cu domeniu energetic, fără să fiu inginer.

      Introduceţi în ecuaţie Occidentul...dar noi vorbeam despre Germania. Germania are multe centrale nucleare şi are un consum mare de energie ( o ţară puternic industrializată), dar, cu toate astea, renunţă la nişte capacităţi de producere a energiei... Aveţi dumneavoastră informaţii că Germania intenţionează să-şi închidă nişte mari consumatori de energie? Nu cred. Consumul de energie al Germaniei va creşte, aşa cum va creşte şi capacitatea noastră de a produce, asta pe fondul lichidării industriei naţionale. Surplusul de energie va merge în Germania. Q.E.D.

      Dumneavoastră sunteţi un român adevărat: gândiţi pe termen scurt. Nemţii gândesc pe termen lung şi se pricep foarte bine să-şi urmărească interesele . Din acest motiv România este unde este iar Germania este o putere mondială. Şi-i felicit pe nemţi.
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Vreți să spuneți că e deja târziu să mai construim centrale nucleare, trebuie să construim centrale solare. Se poate. Din informațiile pe care le am eu, tehnologia actuală este departe de a oferi soluții pe zona asta. În plus, și centrale eoliene și cele solare distrug natura mult mai mult decât ar lăsa se înțeleagă o analiză superficială. Ca să produci curent electric din energie solară ai nevoie de mulți metri pătrați de panouri ca să acoperi nevoile unei locuințe, iar costurile nu justifică – deocamdată – investițiile. Sigur, pe termen mediu și lung lucrurile se pot schimba. Deocamdată, pentru câteva decenii de acum înainte, energia nucleare este singura curată și cu tehnologia pusă la punct. Sigur, ca să fie curată, are nevoie de atenție și să nu apară emoții precum relativ recent în Japonia, ca să nu mai vorbesc de Cernobîl.
      Mulțumesc pt apreciere, înțeleg că mă considerați cu IQ-ul mult sub media națională. Ei, asta e... mă reculeg peste weekend.
      • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      check icon
      De la un exemplu, metaforic, s-a ajuns la o mare dilema (sau trilema! :-)). Uite-asa e si cu guvernarea: nu vedem fondul din cauza formei. As muri de ras,.dar comedia asta ma doare prea tare.
      • Like 0
  • check icon
    "No business which depends for existence on paying less than living wages to its workers has any right to continue in this country."
    A zis-o Roosevelt referindu-se la America, înainte de războiul 2 mondial...
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult