Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Decăderea din drepturi a diasporei

Laura Chiorean - Foto FB

(Foto Facebook/Laura Elena Pop Chiorean)

Cu o secretară zisă generală precum avocata pesedistă adusă de la Cluj, Ministerul Afacerilor Externe și diplomația română se scufundă în ridicol și obscenitate.

În tentativa de a se eschiva de la orice responsabilitate legală față de modul catastrofal în care a organizat alegerile europarlamentare în diaspora, secretara de la MAE nu ezită să-i decadă din drepturi pe românii care au stat câte șapte sau opt ore ca să-și exercite un drept garantat de Constituție. Doamna Chiorean nu inventează nimic nou, de altfel, ea rămâne în logica de raportare a partidului care a făcut-o mare: orice român care își cere drepturile sau critică puterea are profil de infractor. Decăderea din drepturi a cât mai multor cetățeni e visul secret al oricărei puteri care se vrea putere totală.

Grila de interpretare a avocatei teleportate politic în MAE este primitivă și disprețuitoare la adresa zecilor de mii de oameni care au fost umiliți de autoritățile române în văzul întregii lumi în ziua de 26 mai. Astfel, aflăm de la distinsa doamnă că am fost agitatori, că am făcut propagandă politică interzisă, că am înjurat, că am agresat verbal și fizic membrii comisiilor, că am folosit obiecte contondente, că am fost hoți și am furat buletine de vot, că am băut, că am participat și anterior la alte acțiuni violente, că am răspândit informații false despre buletinele de vot, că ne-am organizat de la 5 dimineața cu sutele ca să stăm la coadă de mai multe ori astfel încât să inducem nemulțumire în rândul celor care vor să voteze. Am mai aflat că noi, cei din Belgia, de exemplu, am scandat violent și am proferat amenințări, ba chiar că i-am fi amenințat cu moartea pe membrii Corpului diplomatic.

Vă puteți imagina toate acestea spuse de un înalt demnitar român despre poporul pe care s-ar cuveni să-l reprezinte și față de care avea onoarea și datoria de a organiza alegerile în diaspora în condiții măcar decente, dacă nu impecabile?

Rareori mi-a fost dat să citesc atâtea mizerii în atât de puține cuvinte. Impresia pe care o creează această descriere este că diaspora este o adunătură de huligani și de infractori violenți care nu merită favorurile care i s-au făcut oferindu-li-se dreptul de a vota. Avea dreptate primarul pesedist care spunea că dacă nu ești în țară, să nu ai dreptul să votezi, nu-i așa? Mai puține drepturi, mai multă liniște.

Am stat șapte ore la coadă la Bruxelles, în niște condiții inimaginabile, printre mii de români furioși, dar calmi și demni, care au rezistat cu eroism împotriva batjocurii create de statul român. Nimic, dar absolut nimic din ce s-a întâmplat de-a lungul acelei zile nu seamănă cu imaginea infracțională pe care o transmite secretara generală a MAE. O imagine care seamănă ca două picături de apă cu imaginea acelorași români oferită de cealaltă secretară, de la MAI, după 10 august.

Așa cum spuneam și în alte rânduri, nu cred ca România să fi cunoscut o putere care să-și urască atât de profund poporul. Ea nu a fost niciodată în serviciul public. Această putere este o putere de dominație pură asupra unor oameni cărora li se atribuie abuziv comportamente infracționale, pentru că un infractor își pierde din drepturi, iar față de el puterea poate acționa discreționar. Drepturile sunt un scut, iar acest scut se întărește când drepturile se exercită. Ceea ce face această putere ticăloasă este să creeze situații în care oamenii să poată fi acuzați de tot ce ați citit mai sus: de la alcoolism și furt până la violențe verbale și fizice, adică tot ce a mai rămas în Codul Penal după ce toți tovarășii de luptă ai doamnei Chiorean au fost albiți și au devenit ființe neprihănite. Locul lor în catalogul infracționalității poate fi luat de oricare dintre noi dacă protestează la 10 august sau votează la 26 mai. Doamnele secretare de la Afaceri Interne și Externe veghează la asta.

PS: Inutil să vorbim despre demisie de onoare: când ai fost împins politic pe un post nemeritat nu ai dreptul nici la demisie, nici la onoare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bataia de joc de la sectiile de votare din Diaspora nu se datoreaza, in ciuda a ceea ce pare, relei vointe a psdului - sunt si ei constienti cat i au costat cozile din 2014, ci este expresia amatorismului si incompetentei administratiei romanesti in general, a celor de la "externe" in special.
    • Like 0
  • Mă întristez citind comentariile pro și contra, referitoare, la articol, Din păcate, cei care ne-au condus 30 de ani, și ne conduc și acum, au reușit să ne învrăjbească, unii înpotriva altora, Se pare, că cuvîntul UNIRE, nu mai are nici o semnificație,,,,
    • Like 0
  • Diaspora , cine este diaspora ? Ne poate spune cineva ( eventual INS ) câți români mai suntem în total , cu cetățenie română , câți dintre aceștia au drept de vot , câți sunt plecați definitiv din țară , pe categorii profesionale ( medici , farmaciști ,ingineri ,constructori , şoferi , etc ) , câți îşi plătesc asigurarea medicala în România , câți beneficiază de tratamente medicale în țară şi care e costul acestora , şi mai sunt atâtea lucruri care nu sunt luate în calcul . Pentru cei plecați la muncă în străinătate - toată stima !
    Să nu uităm însă că România a rrămas fără floarea intelectualității , şcolită în țară , lucru care reprezintă un mare handicap pt noi toți . Să nu uităm nici de cei care merg în străinătate doar la furat . Să nu uităm de cei care își denigrează țara pe unde apucă . Să nu uităm că am devenit o țară de mâna a doua în cadrul UE , că ni se impun sancțiuni nemeritate ( vezi Schengen , MCV , GRECO , etc ) , că justiția mai are un drum lung de făcut pt a deveni cu adevărat independentă , că am devenit o țară importatoare de bunuri de consum , că am înstăinat avuția națională ( petrol, gaze, păduri, ape , terenuri agricole, bănci, asigurări, etc ) . Aştept să fiu catalogat după cum credeți de cuviință Toate cele bune !
    • Like 0
  • se vorbeste des de "demisie de onoare". pai daca nu exista onoare,cum sa fie demisie?
    • Like 0
    • @ Stefan Grozav
      Dorin check icon
      Demisiea de Onoare nu au avut-o nici Comuniștii de frunte și nu o au nici urmașii lor.
      • Like 2
  • Tot mai des în drumurile mele întâlnesc români plecați la muncă în străinătate, din ce în ce mai mulți. În cea mai mare parte sunt tineri sau până spre 40 de ani, persoane active. Din păcate, nu am văzut vreun studiu sociologic care să analizeze motivele plecării lor din țară, motive economice, sociale, psihologice...
    Prea puțin. Poate că o putere responsabilă cu asta ar trebui să înceapă orice acțiune care să vină în sprijinul diasporei. Ar fi o temă bună pentru doctorate. Totuși, indiferent de motiv, nu pot decât să observ că indiferent câți ar fi plecați 3, 4 sau 5 milioane, este enorm, este enorm pentru o țară în care este pace. Este un număr ce se apropie de numărul total de salariați din țară. Veniturile lor, (mici pentru țara gazdă), sunt impozitate și folosesc doar bugetelor țării gazdă. Dacă am considera că un salariat din diaspora ar câștiga dublu față de media salariatului român (ceea ce este destul de puțin), am putea spune că numai o treime din forța activă a țării contribuie cu ceva la bugetul și PIB-ul acestei țări, și asta pentru că țara nu găsește mijloace reale de a-și ține fiii acasă.
    Altceva este mai trist. Tot mai adesea în drumurile mele, observ copii de români plecați care nu mai vorbesc limba română. Am cunoscut, în schimb doar câțiva copii, născuți din părinți români, în țări străine care vorbesc perfect limba româna, din păcate puțini, sau poate nu i-am căutat eu destul. Asta înseamnă mai mult sau mai puțin metaforic că două treimi din potențialul de viitor a acestei țări se înstrăinează. Cineva spunea că ești limba care o vorbești, două treimi din viitorul acestei țări se pierde iar după noi ... potopul!
    Poate ar trebui odată să votăm în primul rând limba și ființa română.
    • Like 1
    • @ Septimiu Moga
      Studii sociologice pe tema emigrației românilor există, mai căutați, nu faceți ca autoritățile românești și să le ignorați pretinzând că ele nu există.
      • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Fix în același context demult știut. Mai miră pe cineva? Când diaspora e bună numai la trimis bani, bani pentru care statul nu mișcă un deget, dimpotrivă?
    O, da. Sunt toți "Lumpen-diaspora" după spusele dnei Alina Mungiu-Pippidi, care n-au altceva de făcut decât să se țină de golăneli, distrugeri, hoții, huliganism, ca și cum interesul lor ar fi exact să aibă de-a face cu autoritățile locale! Cei care au votat sunt cei ce locuiesc oficial acolo, nu cei de prin boscheți, ca să citez aceeași doamnă trecută inexplicabil în cealaltă tabără. Evident că n-au altă treabă decât să supraaglomereze anumite secții în timp ce altele stau goale...așa le place, poate, să stea cu orele, ca și cum n-ar fi fost din puținul lor timp liber. Apropo, arestări, contravenții, ceva? Ca să vorbim totuși concret.
    Se spune pe la cele posturi de propagandă că unii de pe la Bruxelles dar și din țară, obligatoriu din opoziție, defăimeaza România. În realitate o fac exact ei, cei pe care voturile diasporei i-ar proiecta acolo unde merită să fie.
    • Like 3
  • Autorul articolului stie si n-a dorit sau stie si tace de cate ori romanii ramasi in tara au fost jigniti de catre unii purtatori de vorbe de la diferite tv-uri in numele ''diasporei''? despre asta de ce n-a vorbit autorul.Stie ca chiar cei ce voteaza de buna credinta sunt folositi in jocurile politice din tara mai ales de catre opozitia schioapa , stie ca articolul sau mai adanceste putin falia intre romani din tara si romani din afara ei pentru ca de fapt termenul diaspora este incorect si manipulator ? de ce o face ?
    • Like 0
  • Ei isi permit asta pentru ca au stiut sa se imbogateasca in valuri(acum e randul celor de cea mai joasa factura) fabricand cu maiestrie false partide de opozitie care au parut ca sustin nemultumirile maselor, dar, de fapt, au tinut si continua sa tina de vorba aceste mase naive , in timp ce mafia pcr-isto securista si-a perfectionat metodele de prostire si timorare a populatiei Nu a existat nici-o clipa o opozitie autentica. Opozitia de fatzada a ajutat puterea tot timpul, tragand de timp cu spor!!! Obraznicii care ne conduc au anihilat orice cartire impotriva lor(nu va luati dupa ceva presa libera, ceva comentarii TV impotriva puterii, astea's de fatzada, nu se paleste nimeni de ele, NIMENI).Oamenii au plecat din tara sau s-au resemnat. Daca dupa 26 mai PSD-eii inca sunt pe cai mari, inseamna ca opozitia e FALSA si nu are putere sa schimbe nimic. OPOZITIA E TOT PUTEREA !!!
    • Like 5
    • @ Adriana Negruti
      Pentru Opoziție mai importante sunt calculele electorale decât interesul nației.
      • Like 0
  • Adrian S check icon
    Nu am citit articolul pana la capat, intrucat sunt sute cu aceeasi tema.
    Diaspora lipsita de drepturi..in acest caz de cel de vot.
    Cu regret spun ca nu am vazut nici un articol viral referitor la obligatiile unui cetatean din diaspora. Sau ale unui cetatean, in general.
    Avem tendinta de a crede ca exista doar drepturi...fals.
    Toti avem obligatia de a contribui la bunastarea cetatii. Prin plata taxelor si a impozitelor, prin munca de educare a celor mai putin inzestrati si care sunt victime ale dezinformarii, prin voluntariat, prin implicare in viata publica si politica, si multe altele.
    Diaspora se implica doar in manifeste pe retele de socializare si scandaluri in peruoada de concediu.
    In schimb beneficiaza de dreptul de libera circulatie, de dreprul de resedinta fiscala in alta tara, de dreptul de a isi abandona batranii si / sau copii, etc.
    Nici unul dintre aceste drepturi exercitate nu aduc plus valoare cetatii. Aduc cheltuieli fara venituri.
    Unde este echitatea ? In cei 500 eur platiti / an intrun concediu in tara pentru vizitarea rudelor?
    Statul roman ( cu banii din alte parti) poate platii 500 euro pentru Asistenta medicala a unui batran pentru 3 zile de spitalizare...
    Sunt unele tari care nu permit dubla cetatenie; sunt altele care retrag dreptul de vot , partial sau total, la scimbarea resedintei fiscale. Sunt alte tari care retrag drepturile copiilor atunci cand parintii nu contribuie ( exceptie facand cazurile sociale).
    Romania ofera cu generozitate ( macar pe hartie) foarte multe, cerand foarte putin. De ce oare ???
    • Like 2
    • @ Adrian S
      Generozitatea doar pe hartie nu foloseste decat statului mincinos si hot, pentru a se impauna cu ceea ce, cica, a facut pentru cetateni. Plateste statul roman 500 de euro unui batran pentru 3 zile de spitalizare? Zaaauu? Ai avut tu recent vreun batran intr-un spital de stat? Stii ca nu au nici macar medicamentele generice, necum alea specializate, si pana si sticlele de perfuzii le cumpara bolnavul din banii lui de la farmacie? Stii tu ca din salariul meu brut eu platesc acestui stat de mafioti 2/5 (doua cincimi pentru cei adica) pentru niste servicii de care nu sunt deloc sigura ca voi beneficia? Aia care au plecat si-au abandonat batranii si copiii? Nu cumva nu au avut incotro? Crezi ca pleca cineva daca existau locuri de munca decente in tara? Si stii cine a trimis cei mai multi bani in tara, la rude? Aceasta hulita diaspora - e cel mai mare contributor....
      Ce sa mai vorbim de dreptul de libera circulatie, ca il ai si tu, ca cetatean european - e una dintre cele 4 libertati fundamentale ale UE, consfintita prin Tratatul de Aderare.
      Oricine este cetatean al unei tari are dreptul sa voteze pentru tara lui in mod decent - chiar daca e afara din aceasta tara, in concediu sau la munca. PSD-ul nu prea e incantat de votul diaspora care este majoritar impotriva acestui partid de penali si idioti analfabeti. De aia nu s-au omorat sa organizeze ca lumea votul pentru ei. E simplu ca buna ziua.
      • Like 8
    • @ Adrian S
      Delia MC Delia MC check icon
      "În schimb beneficiaza de dreptul de libera circulatie, de dreprul de resedinta fiscala in alta tara, de dreptul de a isi abandona batranii si / sau copii, etc." ... dreptul acesta îl aveți și dvs ca cetățean european.
      Nu se prea pune problema dublei cetățenii căci ei rămân în majoritate cetățeni români.
      Desigur că au și drepturi suplimentare, pe care nu le-ați amintit: de a primi bastoane pe spinare, de a fi beșteliți, gazați, de a fi plastic invocați în "versuri" și cântări ca: " să vină diaspora că să ne pi**m pe ea"...
      • Like 8
    • @ Adrian S
      dan check icon
      Asa ai aflat tu de la antena 3 ca diaspora nu creaza plus valoare.
      Diaspora a plecat din tara datorita conditiilor minunate create de voi ba PSDistii care stati cu mana intinsa la pomeni.
      In 10 ani diaspora a trimis mai multi bani in Romania decat iti poti imagina dar stiu ca nu poti ,tu stai cu ochii beliti la antena 3 ,tu nici nu mai gandesti tu doar memorezi ca o banda stricata tot ce iti spun aia.
      • Like 6
    • @ Delia MC
      dan check icon
      Delia nu iti bate capul cu Adrian el stie ce a ascultat la antena 3 ,se mai da de gol si ca prostul ca nu a citit articolul.
      Asta era genul de om care era fericit daca noi nu aveam dreptul de circulatie libera ,pentru el noi diaspora nu avem voie sa votam pentru ca suntem ''fugari'' cum se spunea pe vremea lui Ceausescu.
      Ma uit ca a primit si un like ,iti dai seama ca astia nu au ce face decat sa manance rahat pe aici si sa comenteze aiurea fara sa citeasca articolul cum a recunoscut dealtfel.
      Indivizi ca asta ne-ar scoate din UE cu zambetul pe buze.
      • Like 2
    • @ Adrian S
      Ne-stimate troll, sigur nu cunosti proverbul: "Un prost arunca o piatra in apa si zece intelepti se chinuie sa o scoata". Ca sa-ti explic: matale faci parte din proverb dar nu esti unul din aia zece intelepti!
      • Like 5
  • mike mike check icon
    Aceste comuniste analfabete venite de la coada vacii ar trebui sa ne-o suga noua celor din diaspora, cu preludiu. Data viitoare vom sta si 20 de ore la cozi si vom fi si mai multi. Nu ne lasam pana nu scapam de astia. Nu subestimati romanii care traiesc in afara.
    • Like 7


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult