Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Declarația lui Șerban Nicolae privind existența unei recomandări ca referendumurile să nu se suprapună cu alte tipuri de alegeri este falsă

Serban Nicolae - (Foto: Inquam Photos / George Calin)

 (Foto: Inquam Photos / George Călin)

Senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat pe 3 mai 2019 că există o recomandare ca referendumurile să nu se suprapună cu alte tipuri de alegeri:

„Dar Codul de bune practici al Comisiei de la Veneţia în materie referendară spune să nu se suprapună referendumurile cu alegerile, indiferent de tipul scrutinului.”

Ce verificăm?

Dacă într-adevăr Comisia de la Veneția recomandă ca alegerile electorale să nu fie suprapuse cu un referendum.

Verificare

Comisia de la Veneția funcționează sub umbrela Consiliului Europei și are un rol consultativ în materie de: justiție, alegeri, referendumuri, partide politice, instituții democratice și drepturi fundamentale.

Fiecare stat membru al Consiliului Europei are câte un reprezentant în această comisie, iar pentru România acest loc este ocupat de fostul ministru al Justiției, adică de Tudorel Toader.

Dar, senatorul Șerban Nicolae a menționat „Codul de bune practici al Comisiei de la Veneția în materie refendară”.

De fapt, este vorba despre Codul de bune practici în materie de referendum adoptat de Consiliul pentru Alegeri Democratice și de Comisia de la Veneția. Îl găsim pe site-ul Autorității Electorale Permanente, acolo unde găsim toată legislația în materie de referendum, dar și în materie electorală.

În codul despre care vorbește senatorul social-democrat nu scrie nicăieri că e recomandat ca alegerile europarlamentare să nu se desfășoare în aceeași zi cu un referendum.

Am vrut să fim siguri, așa că am solicitat oficial și Comisiei de la Veneția un punct de vedere, întrebând dacă a făcut vreodată o astfel de recomandare.

Comisia de la Veneția a răspuns scurt și la obiect:

Concluzie

Afirmația lui Șerban Nicolae este falsă. Comisia de la Veneția nu a luat nicio poziție cu privire la suprapunerea referendumurilor cu alegerile electorale, nici în general, nici în mod special cu privire la România.

Analiza a fost publicată și pe Factual.ro

Citiți și: 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult