Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Declarația lui Șerban Nicolae privind existența unei recomandări ca referendumurile să nu se suprapună cu alte tipuri de alegeri este falsă

Serban Nicolae - (Foto: Inquam Photos / George Calin)

 (Foto: Inquam Photos / George Călin)

Senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat pe 3 mai 2019 că există o recomandare ca referendumurile să nu se suprapună cu alte tipuri de alegeri:

„Dar Codul de bune practici al Comisiei de la Veneţia în materie referendară spune să nu se suprapună referendumurile cu alegerile, indiferent de tipul scrutinului.”

Ce verificăm?

Dacă într-adevăr Comisia de la Veneția recomandă ca alegerile electorale să nu fie suprapuse cu un referendum.

Verificare

Comisia de la Veneția funcționează sub umbrela Consiliului Europei și are un rol consultativ în materie de: justiție, alegeri, referendumuri, partide politice, instituții democratice și drepturi fundamentale.

Fiecare stat membru al Consiliului Europei are câte un reprezentant în această comisie, iar pentru România acest loc este ocupat de fostul ministru al Justiției, adică de Tudorel Toader.

Dar, senatorul Șerban Nicolae a menționat „Codul de bune practici al Comisiei de la Veneția în materie refendară”.

De fapt, este vorba despre Codul de bune practici în materie de referendum adoptat de Consiliul pentru Alegeri Democratice și de Comisia de la Veneția. Îl găsim pe site-ul Autorității Electorale Permanente, acolo unde găsim toată legislația în materie de referendum, dar și în materie electorală.

În codul despre care vorbește senatorul social-democrat nu scrie nicăieri că e recomandat ca alegerile europarlamentare să nu se desfășoare în aceeași zi cu un referendum.

Am vrut să fim siguri, așa că am solicitat oficial și Comisiei de la Veneția un punct de vedere, întrebând dacă a făcut vreodată o astfel de recomandare.

Comisia de la Veneția a răspuns scurt și la obiect:

Concluzie

Afirmația lui Șerban Nicolae este falsă. Comisia de la Veneția nu a luat nicio poziție cu privire la suprapunerea referendumurilor cu alegerile electorale, nici în general, nici în mod special cu privire la România.

Analiza a fost publicată și pe Factual.ro

Citiți și: 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult