Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Declarație controversată a președintelui Ucrainei: În 1919, Bucovina de Nord a fost ocupată de români

Volodimir Zelenski

Foto: www.president.gov.ua

Președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, a făcut o declarație controversată cu ocazia Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei, spunând că în 1919 Bucovina de Nord a fost ocupată de români. 

„În urmă cu exact 101 ani, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statului ucrainean și a luptei de eliberare națională.

„Visurile dintotdeauna pentru care au trăit și au murit cei mai buni fii ai Ucrainei s-au împlinit” Acesta este un citat din Actul Zluky, care a anunțat reunificarea într-un singur stat independent și a fost proclamat în mod solemn de către liderii Republicii Populare Ucrainene (UPR) și ai Republicii Popularea Ucrainene Occidentale (WUPR) la 22 ianuarie 1919 la Kiev.

În toate colțurile Ucrainei, acest lucru a fost întâmpinat cu entuziasm: în sfârșit exista șansa de a construi o țară unită și independentă. Din păcate s-a pierdut. Ambițiile politicienilor i-au împiedicat să atingă adevărata unitate de stat. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte.

Curând, UPR a cedat Kievul sub presiunea bolșevicilor, cea mai mare parte a teritoriului Galiției a fost ocupată de trupe poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupată de români, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia.

Au trecut peste o sută de ani. Am tras concluzii din această poveste?”, a spus președintele Ucrainei.

În realitate. Bucovina de Nord a făcut prima dată parte din Ucraina abia în 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice. Bucovina de Nord a făcut parte din Principatul Moldovei până în anul 1775, când a fost cedată, după războiul ruso-turc, Imperiului Habsburgic. În noiembrie 1918, după prăbușirea Imperiului Austro-Ungar, Congresul General al Bucovinei a votat Unirea Bucovinei cu România. Aceasta a fost recunoscută la nivel internațional prin Tratatul de pace de la Saint Germain en Laye, semnat în septembrie 1919 între Aliații din Primul război mondial și reprezentanții nou createi republici a Austriei.  Acest teritoriu a fost ocupat la 28 iunie 1940 de către Uniunea Sovietică printr-un ultimatum adresat statului român în urma pactului Ribbentrop-Molotov.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ucraina este un stat creat artificial de către Uniunea Sovietică. S-a luat ceva din Polonia, ceva din România, le-au mai dat și rușii ceva și așa a apărut marele stat Ucraina. Nu știu să existe un popor mai naționalist și mai șovin (vezi cum s-au comportat ucrainenii în timpul celui de-al doilea război mondial, dar și cum tratează acum minoritățile). Statul român persistă în greșeala de a-i susține în relația cu Uniunea Europeana și cu Rusia, deși ucrainenii ocupă samavolnic teritorii românești ca Bucovina de Nord sau Sudul Basarabiei. Președintele lor își permite să conteste Trianonul, iar România, datorită impotenței politicienilor români ai ultimelor decenii, nu poate să conteste tratatul criminal Ribentrop- Molotov.
  • Like 0
 • Păi, să-i spună cineva dobitocului care este adevărul istoric! Bag mâna-n foc că cei din M. E. și guvernul României vor tăcea ”ca porcu-n păpușoi”!
  • Like 0
 • Rusii au fost de acord cu cedarea Bucovinei de Nord Romaniei la 1916, ca si conditie pentru intrarea in razboi. Acord dat doar ca urmare a presiunilor Frantei, care avea nevoie de reducerea presiunii pe frontul din vest. Fapt recunoscut si inclus in 1919 in Tratatul de pace de la Saint-Germain. Ucraina nu exista la acea data, a fost constituita ulterior ca stat satelit de catre sovietici, si umflata cu teritorii furate prin pactul de neagresiune germano-rus din 1939.
  Relatiile Ucrainei cu Rusia s-au stricat treptat, prin cresterea influentei SUA in regiune, ajungandu-se in cele din urma in est la un razboi ciudat al armatei ucrainene cu omulteti verzi, fara insemne nationale. Rusii revendica insa acolo o zona miniera bogata si sustin separatistii rusi majoritari.
  Jirinovski, un general rus membru al Dumei si si sef de partid ultranationalist rus propunea in urma cu doi ani rezolvarea problemei Ucrainei prin denuntarea de catre Rusia a Pactului de neagresiune si acordul pentru predarea teritoriilor catre statele ce le-au detinut.
  Confruntat cu probleme interne si externe, prin declaratii nationaliste, presedintele Ucrainei spera sa-si apropie cetatenii pe care n-are cum sa-i serveasca altfel decat prin demagogie. E un actor si se pricepe doar la emotii. Vai de ei ucraineni!
  • Like 0
 • Imbecil agreat de rusi; la ce va asteptati?
  • Like 1
 • Declaratie controversata? Nici vorba. Toti gandesc si actioneaza la fel cand este vorba despre alte tari mai mici, La episodul din Crimeea din urma cu cativa ani cand au intervenit Rusii ce au facut ukrainienii, tipau ca din gura de sarpe ca uite ce fac imperialistii de rusi.
  • Like 1
 • Ucrainienii sunt mai obraznici decât rușii, nu au fost niciodată majoritari în Bucovina de Nord. De fapt, realist vorbind, nici Crimeea nu e ucraineană, a fost un cadou făcut de Hrusciov. Și Putin a spus că Ucraina are în componența teritorii ale altor state iar pentru Europa de Est chiar ar fi indicată o Ucraină mică în granițele ei firești. Poate rezolvă rușii problema, ar fi util.
  • Like 2
  • @ Adrian Ionescu
   Rușii n-au rezolvat și nu vor rezolva niciodată nimic! Porcul tot porc este, și-n ziua de Paști! Dar vine el Crăciunul! A le da nas rușilor în orice chestiune înseamnă sinucidere curată! De ce nu ”rezolvăm” noi cu ucrainienii - nicio grijă, alți porci! - și să ne recuperăm restul de Bucovină?
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult