Foto: www.president.gov.ua
Președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, a făcut o declarație controversată cu ocazia Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei, spunând că în 1919 Bucovina de Nord a fost ocupată de români.
„În urmă cu exact 101 ani, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statului ucrainean și a luptei de eliberare națională.
„Visurile dintotdeauna pentru care au trăit și au murit cei mai buni fii ai Ucrainei s-au împlinit” Acesta este un citat din Actul Zluky, care a anunțat reunificarea într-un singur stat independent și a fost proclamat în mod solemn de către liderii Republicii Populare Ucrainene (UPR) și ai Republicii Popularea Ucrainene Occidentale (WUPR) la 22 ianuarie 1919 la Kiev.
În toate colțurile Ucrainei, acest lucru a fost întâmpinat cu entuziasm: în sfârșit exista șansa de a construi o țară unită și independentă. Din păcate s-a pierdut. Ambițiile politicienilor i-au împiedicat să atingă adevărata unitate de stat. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte.
Curând, UPR a cedat Kievul sub presiunea bolșevicilor, cea mai mare parte a teritoriului Galiției a fost ocupată de trupe poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupată de români, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia.
Au trecut peste o sută de ani. Am tras concluzii din această poveste?”, a spus președintele Ucrainei.
În realitate. Bucovina de Nord a făcut prima dată parte din Ucraina abia în 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice. Bucovina de Nord a făcut parte din Principatul Moldovei până în anul 1775, când a fost cedată, după războiul ruso-turc, Imperiului Habsburgic. În noiembrie 1918, după prăbușirea Imperiului Austro-Ungar, Congresul General al Bucovinei a votat Unirea Bucovinei cu România. Aceasta a fost recunoscută la nivel internațional prin Tratatul de pace de la Saint Germain en Laye, semnat în septembrie 1919 între Aliații din Primul război mondial și reprezentanții nou createi republici a Austriei. Acest teritoriu a fost ocupat la 28 iunie 1940 de către Uniunea Sovietică printr-un ultimatum adresat statului român în urma pactului Ribbentrop-Molotov.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Relatiile Ucrainei cu Rusia s-au stricat treptat, prin cresterea influentei SUA in regiune, ajungandu-se in cele din urma in est la un razboi ciudat al armatei ucrainene cu omulteti verzi, fara insemne nationale. Rusii revendica insa acolo o zona miniera bogata si sustin separatistii rusi majoritari.
Jirinovski, un general rus membru al Dumei si si sef de partid ultranationalist rus propunea in urma cu doi ani rezolvarea problemei Ucrainei prin denuntarea de catre Rusia a Pactului de neagresiune si acordul pentru predarea teritoriilor catre statele ce le-au detinut.
Confruntat cu probleme interne si externe, prin declaratii nationaliste, presedintele Ucrainei spera sa-si apropie cetatenii pe care n-are cum sa-i serveasca altfel decat prin demagogie. E un actor si se pricepe doar la emotii. Vai de ei ucraineni!