Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Declarație controversată a președintelui Ucrainei: În 1919, Bucovina de Nord a fost ocupată de români

Volodimir Zelenski

Foto: www.president.gov.ua

Președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, a făcut o declarație controversată cu ocazia Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei, spunând că în 1919 Bucovina de Nord a fost ocupată de români. 

„În urmă cu exact 101 ani, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statului ucrainean și a luptei de eliberare națională.

„Visurile dintotdeauna pentru care au trăit și au murit cei mai buni fii ai Ucrainei s-au împlinit” Acesta este un citat din Actul Zluky, care a anunțat reunificarea într-un singur stat independent și a fost proclamat în mod solemn de către liderii Republicii Populare Ucrainene (UPR) și ai Republicii Popularea Ucrainene Occidentale (WUPR) la 22 ianuarie 1919 la Kiev.

În toate colțurile Ucrainei, acest lucru a fost întâmpinat cu entuziasm: în sfârșit exista șansa de a construi o țară unită și independentă. Din păcate s-a pierdut. Ambițiile politicienilor i-au împiedicat să atingă adevărata unitate de stat. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte.

Curând, UPR a cedat Kievul sub presiunea bolșevicilor, cea mai mare parte a teritoriului Galiției a fost ocupată de trupe poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupată de români, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia.

Au trecut peste o sută de ani. Am tras concluzii din această poveste?”, a spus președintele Ucrainei.

În realitate. Bucovina de Nord a făcut prima dată parte din Ucraina abia în 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice. Bucovina de Nord a făcut parte din Principatul Moldovei până în anul 1775, când a fost cedată, după războiul ruso-turc, Imperiului Habsburgic. În noiembrie 1918, după prăbușirea Imperiului Austro-Ungar, Congresul General al Bucovinei a votat Unirea Bucovinei cu România. Aceasta a fost recunoscută la nivel internațional prin Tratatul de pace de la Saint Germain en Laye, semnat în septembrie 1919 între Aliații din Primul război mondial și reprezentanții nou createi republici a Austriei.  Acest teritoriu a fost ocupat la 28 iunie 1940 de către Uniunea Sovietică printr-un ultimatum adresat statului român în urma pactului Ribbentrop-Molotov.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ucraina este un stat creat artificial de către Uniunea Sovietică. S-a luat ceva din Polonia, ceva din România, le-au mai dat și rușii ceva și așa a apărut marele stat Ucraina. Nu știu să existe un popor mai naționalist și mai șovin (vezi cum s-au comportat ucrainenii în timpul celui de-al doilea război mondial, dar și cum tratează acum minoritățile). Statul român persistă în greșeala de a-i susține în relația cu Uniunea Europeana și cu Rusia, deși ucrainenii ocupă samavolnic teritorii românești ca Bucovina de Nord sau Sudul Basarabiei. Președintele lor își permite să conteste Trianonul, iar România, datorită impotenței politicienilor români ai ultimelor decenii, nu poate să conteste tratatul criminal Ribentrop- Molotov.
  • Like 0
 • Păi, să-i spună cineva dobitocului care este adevărul istoric! Bag mâna-n foc că cei din M. E. și guvernul României vor tăcea ”ca porcu-n păpușoi”!
  • Like 0
 • Rusii au fost de acord cu cedarea Bucovinei de Nord Romaniei la 1916, ca si conditie pentru intrarea in razboi. Acord dat doar ca urmare a presiunilor Frantei, care avea nevoie de reducerea presiunii pe frontul din vest. Fapt recunoscut si inclus in 1919 in Tratatul de pace de la Saint-Germain. Ucraina nu exista la acea data, a fost constituita ulterior ca stat satelit de catre sovietici, si umflata cu teritorii furate prin pactul de neagresiune germano-rus din 1939.
  Relatiile Ucrainei cu Rusia s-au stricat treptat, prin cresterea influentei SUA in regiune, ajungandu-se in cele din urma in est la un razboi ciudat al armatei ucrainene cu omulteti verzi, fara insemne nationale. Rusii revendica insa acolo o zona miniera bogata si sustin separatistii rusi majoritari.
  Jirinovski, un general rus membru al Dumei si si sef de partid ultranationalist rus propunea in urma cu doi ani rezolvarea problemei Ucrainei prin denuntarea de catre Rusia a Pactului de neagresiune si acordul pentru predarea teritoriilor catre statele ce le-au detinut.
  Confruntat cu probleme interne si externe, prin declaratii nationaliste, presedintele Ucrainei spera sa-si apropie cetatenii pe care n-are cum sa-i serveasca altfel decat prin demagogie. E un actor si se pricepe doar la emotii. Vai de ei ucraineni!
  • Like 0
 • Imbecil agreat de rusi; la ce va asteptati?
  • Like 1
 • Declaratie controversata? Nici vorba. Toti gandesc si actioneaza la fel cand este vorba despre alte tari mai mici, La episodul din Crimeea din urma cu cativa ani cand au intervenit Rusii ce au facut ukrainienii, tipau ca din gura de sarpe ca uite ce fac imperialistii de rusi.
  • Like 1
 • Ucrainienii sunt mai obraznici decât rușii, nu au fost niciodată majoritari în Bucovina de Nord. De fapt, realist vorbind, nici Crimeea nu e ucraineană, a fost un cadou făcut de Hrusciov. Și Putin a spus că Ucraina are în componența teritorii ale altor state iar pentru Europa de Est chiar ar fi indicată o Ucraină mică în granițele ei firești. Poate rezolvă rușii problema, ar fi util.
  • Like 2
  • @ Adrian Ionescu
   Rușii n-au rezolvat și nu vor rezolva niciodată nimic! Porcul tot porc este, și-n ziua de Paști! Dar vine el Crăciunul! A le da nas rușilor în orice chestiune înseamnă sinucidere curată! De ce nu ”rezolvăm” noi cu ucrainienii - nicio grijă, alți porci! - și să ne recuperăm restul de Bucovină?
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult