Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Declarații incendiare ale sociologului Alin Teodorescu, fost consilier al lui Adrian Năstase: Există un rând într-o lege care le permite politicienilor să-și ascundă averile

Sociologul Alin Teodorescu a declrat miercuri seara, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, că explicația pentru averile mari ale unor politicieni stă în legea privind acțiunile la purtător nenominale. 

„(Politicienii) au participat la gestiunea fondurilor publice. În România în ultimii 30 de ani au fost aproape 1000 de miliarde de euro. Dacă 3% s-au furat, dar s-au furat, după primul raport SRI cel din '97 se furau 30%, dar hai să zicem că s-au furat 3% înseamnă 30 de miliarde de euro, pentru 500-600 de oameni care se aflau în funcții de conducere”, a spus Alin Teodorescu.

Întrebat de moderatori cum au fost ascunse aceste sume, sociologul Alin Teodorescu a explicat că este vorba de „un rând” în legea 15 și legea 30 din 1990 care permite să ai acțiuni la purtător nenominale.

„E o copie după o lege interbelică și care se poate modifica imediat, sunt 350 de firme cu acțiuni la purtător, între care si Teldrum, care nu are nici o legătura cu Dragnea. (...) Dacă se modifică legea, aceste firme ar trebui să-și dezvăluie proprietarul. Sunt 350 de firme în țară în această situație. Prin ele se scurge, după unele estimări, aproximativ 1% din bugetul anual”, a spus Alin Teodrescu. 

Teodorescu a explicat că dacă vor fi modificate aceste legi din 1990, fie prin inițiativă guvernamentală, fie prin inițiativă parlamentară, atunci proprietarii acestor 350 de firme care rulează aproximativ 1% din bugetul României în fiecare an ar trebui să-și declare proprietatea și atunci ar putea fi cunoscuți.

Întrebat de unde are datele, sociologul a răspuns că acestea sunt publice, la Registrul Comerțului și Ministerul Finanțelor.

(Foto: captura video)

„Sunt anumite grupuri care fac studii. Veți vedea că proprietarii lui Teldrum sunt în Brazilia, Madagascar, Cipru și Indonezia, nu știu, inventez, sunt off shore-uri. Uitați-vă câte off-shore-uri câștigă licitații mari pe SEAP”, a afirmat Alin Teodorescu.

Întrebat dacă a existat o încercare de modificare a legii menționate, fostul consilier al lui Adrian Năstase a răspuns afirmativ.

„ A existat în 2004 (...) În 2004 s-a încercat modificarea legii și eliminarea sistemului prin care proprietarii își declară proprietatea doar când se prezintă la AGA”, a continuat Alin Teodorescu.

La întrebarea cine a încercat acest lucru, sociologul a răspuns că „s-a încercat de la guvern, dar nu am probe, deci nu discutăm despre asta”.

Îți recomandăm

Teodorescu a povestit un moment dintr-o ședință din 2005 a social-democraților.

„Vă spun ceva ce nu cred că am spus vreodată și probabil că o să îmi pară rău. La o ședință de partid în 2005 în care se discutau diferite forme ale noului statut, vorbim de perioada aprilie, când a fost celebrul congres în care Iliescu a pierdut în fața lui Geoană, și Năstase a fost reconfirmat în funcția de președinte executiv al partidului. Mulți alții nu s-au calificat pentru funcțiile de vicepreședinte pentru că oamenii din sală aveau propria judecată care nu avea legătură cu ce ni se spunea la centru.

Mă uitam la un prezidiu și din 7 oameni câți erau acolo - nu era prezidiul congresului, era prezidiul unor întâlniri la care se discutau proiecte de transformare a partidului, de reformare - am făcut socoteala că 4 dintre 7 sunt penali. Unul era naiv, total naiv, era complet naiv și încrezător în firea dreaptă a oamenilor și doi erau sătui de ce vedeau. Cei doi sătui s-au retras, naivul s-a dus în treaba lui în sectorul privat și cei patru au fost condamnați și trei dintre ei deja judecați și și-au făcut stagiul”, a relatat sociologul Alin Teodorescu.

Invitatul emisiunii „În fața ta” spune că în unele posturi cheie ajungeau oameni care puneau bunăstarea individuală mai presus de orice.

„Se știa cine fură, cam cum fură și se știa că 9 din 10 miniștri și secretari de stat sunt oameni cinstiți și nu ar pune mâna pe un pix care nu le aparținea, dar în anumite posturi-cheie erau oameni care puneau bunăstarea individuală mai presus de orice. Și nu aveai ce să faci. Nu exista mecanism de protecție”, spune Teodorescu.

„Dacă cineva câștigă alegerile azi și spune « am venit să fac gestiunea corectă a fondurilor publice » , cum a fost Cioloș, că avem proba, ajunge de la 15% grad de încredere, la 30%, pentru că publicul îl crede, dar este expediat imediat de pe scena politică (...) (experidat - n.n) de conducerea parlamentului, a unor agenții și autorități de stat”, a mai spus Teodorescu.

„Acum e moda cu elicoptere” 

Sociologul a arătat că în ultimele șase luni pe scena politică a văzut efortul unui om și al unui grup mic de oameni de a modifica legile justiției, dar nu au reușit, iar acest fapt a fost „o enormă bucurie” pentru foarte mulți oameni, „inclusiv pentru membrii PSD”.

„Membrii PSD nu sunt toți 400.000 hoți și bandiți. 390.000 sunt oameni cinstiți care trăiesc din salarii, sau din pensie, sau din venitul relativ mic pe care îl au ca proprietari al unor firme mici și care se uită cu disperare cum proprii lor lideri își fac vilă după vilă, își cumpără iaht după iaht, acum e moda cu elicoptere”, a dezvăluit fostul consilier al lui Adrian Năstase.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am facut parte din "beneficiarii COLEGIULUI 8 SENAT SI 15 C. DEP. castigat detasat de PSD;oamenii i-au votat cu incredere;DAR iata ce am vazut:atat senatoarea COCA ANDRONESCU ,cat si DEPUTATUL DE BUC. -ALIN PETRACHE i-au si ne-au dezamagit:nici macar sa dea cu pasul ,nici inainte ,nici dupa ,lucru confirmat ,NU AU CALCAT IN TERITORIU-SECTORUL 3 M. BUC;nu si-au divulgat sediu, adresa BIROULUI ELECTORAL ;Programul de lucru si AUDIENTELE .;nimic conf. ROF de desfas. a activitatii parlamentare;
  IN PLUS ce s-a constatat:O GRAVA INCOMPATIBILITATE si CONFLICT DE INTERESE la DEPUTATUL ALIN PETRACHE;SA NE EXPLICAM:PRESEDINTE plin al FEDERATIEI ROMANE DE RUGBY,salarizat din fonduri publice si DEPUTAT IN MAREA ADUNARE NAT,la fel de stipendiat din fonduri publice ,pentru care ar cam trebui sa fie scuturat si impozitat ,daca nu mai rau;
  pentru ca mai tarziu ceva,sa fie UNS de amicul sau ,de amicii sai in functia de PRESEDINTE al celui mai important for sportiv national-PRES. CIO,salarizat din fonduri publice si in acelasi timp remunerat din aceleasi fonduri publice in pres. al FRR;Doamna G. FIREA,vicepres. al PSD ,dupa toate acestea ,deja de notorietate publica il mai UNGETI SI LA PRESEDENTIA CLUBULUI CSM BUC. al PRIMARIEI BUC. ?
  ACT. pres. al FED. R. DE RUGBY SI PRES. AL CLUBULUI CSM al PMB,preumblat acum 2 sapt. in:JAPONIA,CANADA s.a. plaiuri sponsorizate de STATUL ROMAN;
  Las la aprecierea instit. statului cele relatate in care exista probe si date certe in doc. si deciziile stat. existente ,PARLAMENT,DOC. DIN ALEGERI;documente FRR si CIO si ale PRIMARIEI CAPITALEI etc.semnez ,un alegator constant,un fost rugbist si un devotat soc. civile in care ne regasim ; semnez : dan v. stanesu
  /7.7.2017
  • Like 0
 • Cri check icon
  Dl. Alin Teodorescu este un om inteligent, educat si un distins intelectual.
  Ca atare, este foarte posibil ca asertiunile d-lui Alin Teodorescu sa fie corecte.
  Insa domnia sa a fost multi ani membru PSD, a fost om de incredere si sfatuitorul tuturor liderilor PDS, a fost si consilierul oficial al lui Adrian Nastase.
  Domnul Alin Teodorescu, cat timp a stat in PSD, s-a bucurat de aprecierea si increderea pesedistilor. La acea vreme, domnul Alin Teodorescu nu a avut nimic de reprosat PSD-ului.
  Cand in viata domniei sale s-au ivit alte oportunitati, mai atragatoare si mai profitabile decat PSD-ul, dl. Teodorescu a parasit fara probleme barca pesedista.
  Astazi, domnia sa critica cu dezinvoltura exact zona politica ce l-a lansat si in care s-a simtit foarte bine multi ani.
  Mai am o versiune pentru comportamentul domniei sale: astazi este atat de critic cu politicienii pentru ca acestia nu i-au oferit d-lui Teodeorescu ceea ce domnia sa credea ca i se cuvine.

  • Like 0
 • Am trăit, fiecare pe strada lui, ceva ce descrie domnul Alin Teodorescu. Fiecare dintre noi a văzut ceva. Suma tuturor fragmentelor dau un tablou înfiorător. Plutoane, detașamente de foști militari ai Securității au monopolizat exportul în anii 90. Ei au format avangarda neocapitalistă. De unde provenea majoritatea cadrelor Securității? Mai țineți minte sintagma ”dosar curat”? Erau fiii clasei muncitoare, băieți tineri orientați, în general mediocri, dornici de afirmare rapidă, dornici să evadeze din mediocritatea clasei din care proveneau. Știți ce se zicea printre fundamenraliștii leniniști ai PCR: ”Ferească Dumnezeu de proletarul înburghezit”. Ăsta e proletarul îmburghezit, securistul care în pofida jurământului militar a ajuns la fabrica socialista, a pus valiza de bani pe masă, marfa poporului s-a facturat la prețul convenabil, adică subevaluat că nu era problemă proștii de muncitori să rămână fără locul de muncă... Apoi fabrica a dat faliment, un morman de fiare vechi, bune și alea, tot securistul le vinde la export fier vechi dana din Agigea... Apoi terenul de sub fabrică intră pe mâna mafiei terenurilor... Cînd nu mai sunt nici terenuri nici fabrici nici produse, fraierii care au intrat pe piață trebuie să plătească impozit cât zicem noi tot ăștia 300 -400 câți facem cărțile ăn contractele cu Statul
  • Like 1
 • check icon
  Ei,da, incendiar interviu! Îi dai un fâs si se stinge! Multe " noutãti" am aflat : unii pesedeii furã ca- n codru,cu legea în mână si sunt securisti! Ceilalti -sunt bãieti buni. Penibil!!
  • Like 0
 • Cel puțin Italia luptă împotriva mafiei proprii. La noi s-a normalizat deja situația... ne complacem în corupție și dăm vina pe vremuri...
  • Like 0
 • Nimic nou sub soare - încă se lucrează cu pronume nehotărâte, vagi insinuări și verbe la pasiv. Niciodată un nume sau ceva concret. Și ne plângem că această mafie este adânc înrădăcinată în sistem... normal, pentru ca ea ESTE de fapt sistemul... iar cei ce pot interveni și dezvălui nume preferă să tacă și să-și protejeze propriile interese, exact aşa cum procedează și mafia... deci nicio diferență între cele 2 categorii... Noi încă nu știm bine "cine-a tras în noi" - au trecut atâția ani, dar nimic nu s-a schimbat. Restul lumii & Europa evoluează în jurul nostru, însă noi batem pasul pe loc... pentru că atâta vreme cât se protejează mafia de la conducere NIMIC nu se poate schimba... până când nu se vor dezvălui numele mafioților & anvergura crimelor acestora nu are ce să se investigheze, se vor descoperi doar urme reziduale și vor fi jetfiți doar cei care au ieșit în evidență prin delicte amatoriceşti (punând astfel în pericol sfintele interese ale "grupului"), pe post de carne de tun, doar pentru a distrage atenția de la activitatea capilor & a oferi mulțimii câțiva țapi ispășitori.
  • Like 1
 • Bulgaria are lege prin care nu permite nicio achizitie a statului de la firme infiintate in offshore sau cu actionariat din offshore. Ar mai trebui introdus in lege ca nici marfa respectiva sa nu fie provenita de la un furnizor cu sediul in offshore si gata, s-a rezolvat problema.
  • Like 3
 • george check icon
  Daca din titlu apare panseul extraordinar"ca sa scada PSD trebuie sa creasca altii" atunci restul, pe baza logigii indestructibile, nu mai prezinta atentie.
  • Like 0
 • Ok, în aceste condiții dacă se face un proiect de lege pentru modificarea acelui rând care permite acțiunile la purtător nenominale, înseamnă că îl vor vota și pesediștii cinstiți nu ? Păi, ce mai așteptați ?
  • Like 2
 • John check icon
  Citiți aici ! Poveste incendiară veche dar cunoscută
  http://www.bursa.ro/unii-politicieni-prefera-actiunile-la-purtator-43272&s=politica&articol=43272.html
  • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult