Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

La loc comanda! Liviu Dragnea anunță că taxa de solidaritate și impozitul pe cifra de afaceri nu se vor aplica „dacă vor face rău” economiei

Tudose program guvernare

Foto: Inquam Photos

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus miercuri, la Parlament, că taxa de solidaritate și impozitul pe cifra de afaceri nu se vor aplica dacă se va constata „că fac rău” economiei. Anunțul vine pe fondul unei „rupturi” între Dragnea și Tudose, după cum puteți citi mai jos.

„Dacă efectul gândit pozitiv nu se justifică, nu va fi aplicată”, a explicat Liviu Dragnea, referindu-se la taxa de solidaritate. 

„Dacă creează defecțiuni în altă parte a economiei nu va fi aplicat”, a precizat Liviu Dragnea vorbind despre impozitul pe cifra de afaceri.

Cele două măsuri sunt cuprinse în varianta revizuită a programului de guvernare, cu care premierul Tudose s-a prezentat în fața Parlamentului. Cu toate astea, imediat după ce măsurile au fost făcute publice de presă și au fost unanim criticate de mediul de afaceri, premierul Tudose și-a exprimat, pe surse, scepticismul în privința aplicării lor.

Discuții aprinse cu americanii

O poziție foarte tranșantă în această chestiune au avut-o companiile americane din România, care prin organizația profesională care le reprezintă, AmCham, au criticat noua „revoluție fiscală” încercată de Liviu Dragnea. 

De precizat că premierul Tudose a dat înapoi și a anunțat pe surse presa de această poziție după ce a fost vizitat la Guvern de ambasadorul american Hans Klemm. Același ambasador, secondat de președintele României, Klaus Iohannis, spunea ieri, pe peluza Ambasadei SUA, cu ocazia Zilei Americii, că SUA așteaptă de la România un mediu fiscal predictibil și stabil. Tot Klemm anunța venirea în România a celei mai mari misiuni economice americane de până acum.

Liviu Dragnea a avut discuții intense pe această temă, ieri, la Ambasada SUA, după cum el însuși a mărturisit. 

„Am avut o discuție aplicată cu dl. Tudose în timpul recepției și după recepție”, a spus Dragnea, care a precizat că ulterior s-a întâlnit cu partenerul său de guvernare Călin Popescu Tăriceanu, un alt opozant al măsurilor fiscale din noul program de guvernare.

Cine a venit cu aceste idei?

Liviu Dragnea a refuzat să răspundă la întrebarea de mai sus. „Vreți să facem o istorie romanțată a acestor zile?” s-a întrebat retoric. 

Președintele PNL Ludovic Orban îl acuzase pe viceguvernatorul BNR Florin Georgescu de faptul că este în spatele acestor măsuri controversate. Cu toate acestea, guvernatorul Mugur Isărescu a răspuns că nu crede că aceste măsuri „au ieșit” de la BNR.

În privința protestelor companiilor românești și străine, Liviu Dragnea recomandă „răbdare”. 

„Le sugerez tuturor să fie răbdători. Vor fi discuții deschise, sincere și foarte aplicate cu mediul de afaceri”, a spus Dragnea, care și-a permis și o ironie de final. „O industrie de 540 de miliarde declară profit 9 miliarde. Nu știu dacă din cauza sistemului fiscal din România declară profit mic. Poate avem o problemă, să-i ajutăm ca profitul să fie mai mare...”

Noul program de guvernare prevede că firmele cu sediul în România vor plăti impozit pe cifra de afaceri de la 1 Ianuarie 2018, iar impozitul pe profit va dispărea.

„Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare“, se arată în noul program de guvernare. Documentul nu specifică nicăieri care vor fi aceste „2 sau 3 trepte de impozitare”. Analiștii spun că impozitul pe cifra de afaceri va lovi companiile cu venituri mari, dar care raportează impozit mic.

Una din trei companii care activează în România riscă insolvența din cauza noilor măsuri fiscale privind impozitarea tuturor firmelor în funcție de venit, se arată într-un studiu de impact realizat de Iancu Guda, președintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din România.

Cele mai afectate de noile măsuri vor fi firmele din domeniul distribuției și al vânzărilor cu amănuntul, care înregistrează de obicei rulaje mari și marje de profit mai scăzute. Pentru acestea, dacă noile norme vor fi aplicate, povara fiscală va ajunge de aproape trei ori mai mare decât cea actuală, reiese din studiul menționat.

Îți recomandăm

Antena 3: Ruptură Tudose - Dragnea

Declarațiile lui Liviu Dragnea vin la scurt timp după ce postul Antena 3 anunța o „ruptură” între premierul Mihai Tudose și șeful său de partid Liviu Dragnea. Potrivit unor surse politice citate de Antena3, Mihai Tudose i-ar fi spus lui Liviu Dragnea că refuză să aplice noul program de guvernare, „mai ales partea cu taxele și impozitele, despre care spune că va distruge economia și firmele”.

Premierul Mihai Tudose l-a primit la Guvern pe ambasadorul SUA, Hans Klemm (sursa: gov.ro)

De asemenea, mai scrie sursa citată, Tudose i-ar fi spus lui Dragnea, la doar trei zile după depunerea jurământului, că nu are de gând „să execute ordine în orb”.

  • Plus: Replica premierului Tudose: „Am citit şi eu ştirea că luni m-am certat cu domnul preşedinte Dragnea. Luni nu am reuşit să vorbim. Dar, dacă trebuie cumva, o să ne certăm ca să vă validăm ştirea. Nu am apucat să ne certăm încă, nici luni, nici ieri şi nici azi”, scrie News.ro. Premierul a precizat că a avut o discuţie „constructivă” cu Dragnea marţi, după ce au participat la recepţia oferită de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenţei, despre „cum să aşeze lucrurile pe linia de guvernare”. Întrebat despre posibila implementare a unor taxe, Tudose a afirmat că se fac încă analize, iar modificări nu vor fi operate decât dacă se demonstrează prin simulări că ele vor fi benefice. „Dacă vom vedea măsuri care fac mai mult rău decât bine, nu le vom aplica. Dacă sunt bine le introducem. Vom analiza introducerea de noi taxe dacă pe simulare dau rezultate bune. (...) Vom face toate simulările posibile”, a spus premierul. El a precizat că i-a cerut deja ministrului de Finanţe să înceapă aceste evaluări. Premierul a mai spus că este „optimist” cu privire la implementarea programului de guvernare. "Nu sunt sceptic în ceea ce priveşte programul de guvernare. Sunt optimist", a afirmat el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Deci vine cam asa:majoritatea din guvern,adica Dragnea,incearca doua noi talharii-taxa pe cifra de afaceri si aia de solidaritate(cu dracu' stie cine).Dar deja gasca s-a "scos" verbal,deja:"Daca nu merge,nu aplicam."Si cand o sa vedeti ca nu merge,dupa falimente??? PNL si celelalte partide sunt MUTI! Deci tot Senatul,Parlamentul,guvernatorii nostri sunt o supa lunga,aqua chiara, cafea prin care se vede fundul cestii si se invart precum gastele bete in cautarea unor rezolvari.Cum sa impaci talharia, lipsa de experienta si incultura parvenitilor ajunsi unde nu au ce cauta,cu cresterea Romaniei si tot ce implica asta?
    • Like 0
  • Pai asa ! lasa uamenii sa munceasca linistiti. Bate-te" cu pensionarii,bugetarii cat doresti dle Dragnea
    • Like 0
  • Bineinteles ca renunta, toate programele astea bombastice sunt doar aruncari in aer care mascheaza adevarata tinta - justitia. Un grup de infractori ataca Romania.
    • Like 1
  • check icon
    Au început oare să vadă că stilul heirupist nu e bun în guvernarea unei țări? M-ar mira dar ar fi unul din puținele lucruri bune făcute de partitul hoților, acela de a gândi mai întâi, a conulcra/sfătui cu factorii majori sociali/economici interni și europeni și a face apoi „probe„,„scenarii„,etc iar la sfârșit să implementeze așa zisele programe.
    • Like 0
  • Eu cred că lucrurile stau aşa: există o directivă europeană cu privire la impozitarea multinaţionalelor care are ca termen de implementare în legislaţia naţională 31 decembrie 2018.
    Liviu Dragnea se pregătea să ceară implementarea acestei directive cât mai repede iar multinaţionalele se pregăteau să facă orice pentru amânarea acestei măsuri.
    Liviu Dragnea a venit cu o măsură mult mai dură decât ceea ce prevedea directiva: impozitul pe cifra de afaceri. Lumea afacerilor a luat foc pe bună dreptate.
    În final, Liviu Dragnea "va ceda", dar va aplica prevederile directivei mult mai devreme. Nu vor mai fi proteste, căci toţi vor fi mulţumiţi că au scăpat de impozitul pe cifra de afaceri... Şi toată lumea va trăi fericită până la adânci bătrâneţi.

    Am încălecat pe-o şa şi v-am spus povestea aşa.
    • Like 0
    • @ Constantin
      asa a venit de la Kremlin ?

      https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/company-tax/anti-tax-avoidance-package/anti-tax-avoidance-directive_en

      nu are nicio legatura directiva aia cu ce vrea dragnea sa faca. ai incalecat pe tancul de propaganda si incerci sa ne speli creierii dar pe aici nu functioneaza stimabile.
      • Like 3
    • @ Constantin
      check icon
      @constantin , Și care ar cam fi directiva aia? Bănuiesc că nu e secretă, să o citim și noi pe site-urile EU.?Sau iar aruncăm cu zvonistică sau interpretări la ceva care se va face dar despre care nu știm nimic concret?
      • Like 0
  • check icon
    Tot e bine că îşi dau seama ca pe lumea asts nu faci doar ce vrei fără să ți cont şi de cei din jurul tău. Nu poți să iei măsuri iîn mediul economic în mod urechist specific Psd-ului şi celor ancalați în gândire comunistoid/cretină. Nu ar fi bine totuşi ca psd-ul să lase linguşitorii de serviciu acasă şi să bage la înaintare specialişti dacă are?
    • Like 1
    • @
      Dee Dee check icon
      Poa-te ape-lează la ti-ne care gândește capitalistoid/inteli-gent.
      • Like 1
    • @ Dee Dee
      check icon
      @Dee Dee , poate măi rusnacule,cine știe,ești invidios? TE roade pizma?
      • Like 0
  • Vasile check icon
    Păi atunci să-și dea demisia dl Dracnea, că tot pentru neîndeplinirea bibliei numită program de guverdare l-au demis pe Grindeanu. Și să-l demită și pe Tudose. Adică Grindeanu trebuia, ceilalți nu?
    • Like 4
    • @ Vasile
      Dragule,
      Dracnea-i bun, dar nu-l lasa Polinomul sa ne umple si pe noi de bine!
      • Like 6
    • @ Adrian Andrei
      Dee Dee check icon
      L-o fi având Korvesi cu ceva la mână. Nu degeaba l-au condamnat cu suspendare pentru număratul votanților. Și lupta împotriva număratului oilor continuă.
      • Like 0
  • check icon
    Ceea ce articolul NU spune, dar era momentul să o facă, deoarece tema curge la vale de ceva zile, este că subiectul modului de impozitare este aprins discutat și în cadrul U.E., urmăriți Euronews pt detalii. Temporizarea discuțiilor se face pt simți pulsurile diverselor componente ale problemei. Dacă și alte țări vor aplica măsuri similare, o va face și RO. Dacă reacția de la Bruxelles, combinată cu reacția americanilor, va fi negativă, atunci nu se va aplica sau se va aplica într-un mod coordonat cu partenerii. RO nu este o insulă în cosmos, este legată ombilical de o sumedenie de parteneri în U.E., mai ales, deci nu poate decide unilateral.
    • Like 0
    • @
      Subiectul curge si este aprins discutat, caci nu-i de ieri-alaltaieri de cand lumea s-a prins ca multinationalele (care nu-s ONG-uri de binefacere) folosesc orice gaura de lege pentru a-si conserva profiturile. Este natural, este scris in codul genetic ca "leul mananca puii de gazele, mai atunci cand sunt mame proaste sau corupte si-si lasa puii de izbeliste". Nu exista tara in UE care sa nu reclame vreo multinationala. Insa Dragnea vrea mortis sa dea foc la savana ca sa le spuna oilor "v-am protejat de lei, acum mancati si voi ce-a mai ramas... eu plec in Brazilia, la cocotieri si va las, natie nerecunoscatoare, oi proaste!"
      • Like 3
    • @ Adrian Andrei
      check icon
      Fiți mai clar, vă rog, dacă faceți analiză. Dacă nu, scrieți un volum de versuri, îl voi citi cu plăcere. Nu prea mai scrie nimeni poezie de calitate în România de azi, e timpul să o faceți.
      P.S. Dincolo de ironie: din păcate modul cum analizează republica.ro temele esențiale ori mai puțin importante este de tip afectiv-emoțional, programat anti-PSD. Cu scuzele de rigoare, este un mod «unreliable», deoarece nu este bazat pe analize serioase, ci pe analize selective, unele «fabricate», care să corespundă programului politic al publicației. Pe asemenea teme, nu merg șmecherii d-astea, sunt prea ieftine, mai ales că impactul real al discuțiilor este minim, nu avem aici impact gen TVR 1 sau Antena 3 sau ProTV, nici măcar gen Gigi.TV. Scuze, nu m-am putut abține.
      • Like 1
    • @
      Si eu imi iau stirile de pe satelit, cel mai adesea in limbi straine. Spre deosebire de porc, care digera orice rahat, de la oaie am luat ce are ea mai bun, adica 4 stomacuri diferite, pentru o asimilare corecta a informatiei. Poezie nu fac, caci ma bate in versuri albe "Daea cu oaia". Politica nu fac, caci ma supar usor, uit de politicheza si injur de mama. Nici analiza nu fac, insa am tradus niste chestii pentru National Geografic, ceea ce traduceam eu acolo se potriveste perfect Romaniei de azi. Iar "Idiocracy" ( http://www.imdb.com/title/tt0387808/ ) nu este un film de fictiune, ci un inspaimantator documentar.
      • Like 3
    • @ Adrian Andrei
      check icon
      Presupun că, dacă ați tradus pt ăia, ați folosit ă î â ș ț, folosiți-le și aici ca să vă cred. Și ați folosit, de asemenea, corect semnele citării „...” sau/și «...». Folosiți-le și aici. Stimă și succes în muncă, veți fi, fără dubiu, afișat la gazeta de perete a unității.
      • Like 0
    • @
      Vad ca tii mortis sa te bagi in categoria lui Garcea care, cand nu mai gaseste argumente, te amendeaza ca n-ai sapca!
      Pentru diacritice exista corectori la editura, aia e treaba lor, si fac o munca cinstita. Cand trebuie sa schimbi des limba, e o complicatie sa-ti schimbi si layout-ul la tastatura, in plus, nu-ti iese niciodata perfect. Cine imi intelege comentariile - le intelege si fara diacritice, cine nu - imi reproseaza ca n-am sapca...
      • Like 5
    • @ Adrian Andrei
      check icon
      Mă bag în categoria celor care răspund unor aroganți șmecheri sau care se cred șmecheri. Lasă-l pe Garcea, comportă-te ca un flăcău care s-a lăudat că e traducător. Lasă aluziile, sunt prea ieftine, nu le cumpăr. Văd că ai și 2 admiratori, bravo.
      • Like 0
    • @ Adrian Andrei
      Vasile check icon
      Sunt mândru că nu știu a scrie corect românește. Cum zicea un cunoscut, ”la căpșuni nu-mi trebe româna ...”
      • Like 0
    • @ Adrian Andrei
      jet.@ nickadyudrea
      • Like 0
  • John check icon
    Testarea pragului de excitație a mediului de afaceri sau a populației cu lansarea acestor baloane meteorologice ( Ord 13, impozit pe cifra de afaceri, taxă de solidaritate etc. ) sau cu prima prostie care ne vine în minte. Stil original de guvernare. Bere gratis, ceva, pe când ?
    • Like 4
    • @ John
      Gravity check icon
      Daca esti din Bucuresti, pana la bere gratis, ar trebui sa zici bogdaproste pentru biciclete gratis.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult