Foto: Inquam Photos
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus miercuri, la Parlament, că taxa de solidaritate și impozitul pe cifra de afaceri nu se vor aplica dacă se va constata „că fac rău” economiei. Anunțul vine pe fondul unei „rupturi” între Dragnea și Tudose, după cum puteți citi mai jos.
„Dacă efectul gândit pozitiv nu se justifică, nu va fi aplicată”, a explicat Liviu Dragnea, referindu-se la taxa de solidaritate.
„Dacă creează defecțiuni în altă parte a economiei nu va fi aplicat”, a precizat Liviu Dragnea vorbind despre impozitul pe cifra de afaceri.
Cele două măsuri sunt cuprinse în varianta revizuită a programului de guvernare, cu care premierul Tudose s-a prezentat în fața Parlamentului. Cu toate astea, imediat după ce măsurile au fost făcute publice de presă și au fost unanim criticate de mediul de afaceri, premierul Tudose și-a exprimat, pe surse, scepticismul în privința aplicării lor.
Discuții aprinse cu americanii
O poziție foarte tranșantă în această chestiune au avut-o companiile americane din România, care prin organizația profesională care le reprezintă, AmCham, au criticat noua „revoluție fiscală” încercată de Liviu Dragnea.
De precizat că premierul Tudose a dat înapoi și a anunțat pe surse presa de această poziție după ce a fost vizitat la Guvern de ambasadorul american Hans Klemm. Același ambasador, secondat de președintele României, Klaus Iohannis, spunea ieri, pe peluza Ambasadei SUA, cu ocazia Zilei Americii, că SUA așteaptă de la România un mediu fiscal predictibil și stabil. Tot Klemm anunța venirea în România a celei mai mari misiuni economice americane de până acum.
Liviu Dragnea a avut discuții intense pe această temă, ieri, la Ambasada SUA, după cum el însuși a mărturisit.
„Am avut o discuție aplicată cu dl. Tudose în timpul recepției și după recepție”, a spus Dragnea, care a precizat că ulterior s-a întâlnit cu partenerul său de guvernare Călin Popescu Tăriceanu, un alt opozant al măsurilor fiscale din noul program de guvernare.
Cine a venit cu aceste idei?
Liviu Dragnea a refuzat să răspundă la întrebarea de mai sus. „Vreți să facem o istorie romanțată a acestor zile?” s-a întrebat retoric.
Președintele PNL Ludovic Orban îl acuzase pe viceguvernatorul BNR Florin Georgescu de faptul că este în spatele acestor măsuri controversate. Cu toate acestea, guvernatorul Mugur Isărescu a răspuns că nu crede că aceste măsuri „au ieșit” de la BNR.
În privința protestelor companiilor românești și străine, Liviu Dragnea recomandă „răbdare”.
„Le sugerez tuturor să fie răbdători. Vor fi discuții deschise, sincere și foarte aplicate cu mediul de afaceri”, a spus Dragnea, care și-a permis și o ironie de final. „O industrie de 540 de miliarde declară profit 9 miliarde. Nu știu dacă din cauza sistemului fiscal din România declară profit mic. Poate avem o problemă, să-i ajutăm ca profitul să fie mai mare...”
Noul program de guvernare prevede că firmele cu sediul în România vor plăti impozit pe cifra de afaceri de la 1 Ianuarie 2018, iar impozitul pe profit va dispărea.
„Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare“, se arată în noul program de guvernare. Documentul nu specifică nicăieri care vor fi aceste „2 sau 3 trepte de impozitare”. Analiștii spun că impozitul pe cifra de afaceri va lovi companiile cu venituri mari, dar care raportează impozit mic.
Una din trei companii care activează în România riscă insolvența din cauza noilor măsuri fiscale privind impozitarea tuturor firmelor în funcție de venit, se arată într-un studiu de impact realizat de Iancu Guda, președintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din România.
Cele mai afectate de noile măsuri vor fi firmele din domeniul distribuției și al vânzărilor cu amănuntul, care înregistrează de obicei rulaje mari și marje de profit mai scăzute. Pentru acestea, dacă noile norme vor fi aplicate, povara fiscală va ajunge de aproape trei ori mai mare decât cea actuală, reiese din studiul menționat.
Antena 3: Ruptură Tudose - Dragnea
Declarațiile lui Liviu Dragnea vin la scurt timp după ce postul Antena 3 anunța o „ruptură” între premierul Mihai Tudose și șeful său de partid Liviu Dragnea. Potrivit unor surse politice citate de Antena3, Mihai Tudose i-ar fi spus lui Liviu Dragnea că refuză să aplice noul program de guvernare, „mai ales partea cu taxele și impozitele, despre care spune că va distruge economia și firmele”.
De asemenea, mai scrie sursa citată, Tudose i-ar fi spus lui Dragnea, la doar trei zile după depunerea jurământului, că nu are de gând „să execute ordine în orb”.
- Plus: Replica premierului Tudose: „Am citit şi eu ştirea că luni m-am certat cu domnul preşedinte Dragnea. Luni nu am reuşit să vorbim. Dar, dacă trebuie cumva, o să ne certăm ca să vă validăm ştirea. Nu am apucat să ne certăm încă, nici luni, nici ieri şi nici azi”, scrie News.ro. Premierul a precizat că a avut o discuţie „constructivă” cu Dragnea marţi, după ce au participat la recepţia oferită de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenţei, despre „cum să aşeze lucrurile pe linia de guvernare”. Întrebat despre posibila implementare a unor taxe, Tudose a afirmat că se fac încă analize, iar modificări nu vor fi operate decât dacă se demonstrează prin simulări că ele vor fi benefice. „Dacă vom vedea măsuri care fac mai mult rău decât bine, nu le vom aplica. Dacă sunt bine le introducem. Vom analiza introducerea de noi taxe dacă pe simulare dau rezultate bune. (...) Vom face toate simulările posibile”, a spus premierul. El a precizat că i-a cerut deja ministrului de Finanţe să înceapă aceste evaluări. Premierul a mai spus că este „optimist” cu privire la implementarea programului de guvernare. "Nu sunt sceptic în ceea ce priveşte programul de guvernare. Sunt optimist", a afirmat el.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Liviu Dragnea se pregătea să ceară implementarea acestei directive cât mai repede iar multinaţionalele se pregăteau să facă orice pentru amânarea acestei măsuri.
Liviu Dragnea a venit cu o măsură mult mai dură decât ceea ce prevedea directiva: impozitul pe cifra de afaceri. Lumea afacerilor a luat foc pe bună dreptate.
În final, Liviu Dragnea "va ceda", dar va aplica prevederile directivei mult mai devreme. Nu vor mai fi proteste, căci toţi vor fi mulţumiţi că au scăpat de impozitul pe cifra de afaceri... Şi toată lumea va trăi fericită până la adânci bătrâneţi.
Am încălecat pe-o şa şi v-am spus povestea aşa.
https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/company-tax/anti-tax-avoidance-package/anti-tax-avoidance-directive_en
nu are nicio legatura directiva aia cu ce vrea dragnea sa faca. ai incalecat pe tancul de propaganda si incerci sa ne speli creierii dar pe aici nu functioneaza stimabile.
Dracnea-i bun, dar nu-l lasa Polinomul sa ne umple si pe noi de bine!
P.S. Dincolo de ironie: din păcate modul cum analizează republica.ro temele esențiale ori mai puțin importante este de tip afectiv-emoțional, programat anti-PSD. Cu scuzele de rigoare, este un mod «unreliable», deoarece nu este bazat pe analize serioase, ci pe analize selective, unele «fabricate», care să corespundă programului politic al publicației. Pe asemenea teme, nu merg șmecherii d-astea, sunt prea ieftine, mai ales că impactul real al discuțiilor este minim, nu avem aici impact gen TVR 1 sau Antena 3 sau ProTV, nici măcar gen Gigi.TV. Scuze, nu m-am putut abține.
Pentru diacritice exista corectori la editura, aia e treaba lor, si fac o munca cinstita. Cand trebuie sa schimbi des limba, e o complicatie sa-ti schimbi si layout-ul la tastatura, in plus, nu-ti iese niciodata perfect. Cine imi intelege comentariile - le intelege si fara diacritice, cine nu - imi reproseaza ca n-am sapca...