Foto: Dmitry Astakhov / AP / Profimedia
Delirul lui Vladimir Putin la un an de când a lansat invazia rusă în Ucraina. Liderul de la Kremlin își reîncălzește vechea narațiune potrivit căreia „Occidentul este de vină pentru tot”.
Ucrainenii au așteptat ca rușii „să vină în ajutorul lor” și forțele ruse au făcut „tot ce a fost posibil” pentru a rezolva „această problemă într-un mod pașnic”, a spus Putin.
„Ucraina și Donbasul au devenit un simbol al minciunii totale”, a mai afirmat Putin, acuzând Occidentul că se retrage din „acorduri fundamentale” și dă „declarații ipocrite”, precum și că extinde NATO și „ne acoperă cu o umbrelă”. „Ei au început războiul, iar noi am folosit forța pentru a-l opri”, a ținut să spună Putin în aplauzele asistenței de propagandiști. A fost pentru prima dată când liderul regimului autocratic de la Moscova s-a referit la conflictul din Ucraina ca la un război și nu ca la o „operațiune militară specială”.
În rest, nimic nou, deoarece Putin a justificat distrugerea orașelor Ucrainei prin deja cunoscuta replică „Occidentul a provocat tot”.
Putin a repetat și afirmațiile false potrivit cărora Ucraina are un guvern neonazist. „Nu suntem în război cu poporul Ucrainei, ei înșiși sunt ostatici ai regimului de la Kiev și ai stăpânilor săi occidentali, care au ocupat această țară, i-au distrus industria și i-au jefuit bogăția”, a reafirmat Vladimir Putin.
Ignorând fără îndoială faptul că Rusia este agresorul în acest război, Putin a oferit un mesaj pe care Kremlinul trebuie să-l repete unui public rus care se întreabă din ce în ce mai des de ce războiul a durat un an și a provocat atât de multe victime.
Pentru ca regimul de la Moscova să beneficieze în continuare de sprijinul publicului intern este nevoie de referiri la „dușmanii tradiționali” ai poporului rus și teme care predomină în societatea rusă. De aceea Putin a făcut de multe ori apel în discursul său la SUA și la Occident, precum și la familie, credință ori biserică.
Majoritatea rușilor nu vor ști care este adevărata dimensiune a evenimentelor, dar vor începe să înțeleagă că țara lor se află într-un conflict mare.
„Occidentul l-ar folosi chiar și pe diavol însuși, ca parte a politicii sale de răzbunare față de Rusia”, a mai susținut Putin. Răzbunare pentru ce? NATO se extinde ca răspuns la amenințarea militară a Rusiei.
Pe scurt, Putin nu a reușit azi decât să scoată la suprafață niște idei vechi, pe care le-a prezentat într-o formă mult mai radicală.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.