Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Delirul lui Vladimir Putin la un an de când a lansat invazia rusă în Ucraina

vladimir putin - Foto: Dmitry Astakhov / AP / Profimedia

Foto: Dmitry Astakhov / AP / Profimedia

Delirul lui Vladimir Putin la un an de când a lansat invazia rusă în Ucraina. Liderul de la Kremlin își reîncălzește vechea narațiune potrivit căreia „Occidentul este de vină pentru tot”.

Ucrainenii au așteptat ca rușii „să vină în ajutorul lor” și forțele ruse au făcut „tot ce a fost posibil” pentru a rezolva „această problemă într-un mod pașnic”, a spus Putin.

„Ucraina și Donbasul au devenit un simbol al minciunii totale”, a mai afirmat Putin, acuzând Occidentul că se retrage din „acorduri fundamentale” și dă „declarații ipocrite”, precum și că extinde NATO și „ne acoperă cu o umbrelă”. „Ei au început războiul, iar noi am folosit forța pentru a-l opri”, a ținut să spună Putin în aplauzele asistenței de propagandiști. A fost pentru prima dată când liderul regimului autocratic de la Moscova s-a referit la conflictul din Ucraina ca la un război și nu ca la o „operațiune militară specială”.

În rest, nimic nou, deoarece Putin a justificat distrugerea orașelor Ucrainei prin deja cunoscuta replică „Occidentul a provocat tot”.

Putin a repetat și afirmațiile false potrivit cărora Ucraina are un guvern neonazist. „Nu suntem în război cu poporul Ucrainei, ei înșiși sunt ostatici ai regimului de la Kiev și ai stăpânilor săi occidentali, care au ocupat această țară, i-au distrus industria și i-au jefuit bogăția”, a reafirmat Vladimir Putin.

Ignorând fără îndoială faptul că Rusia este agresorul în acest război, Putin a oferit un mesaj pe care Kremlinul trebuie să-l repete unui public rus care se întreabă din ce în ce mai des de ce războiul a durat un an și a provocat atât de multe victime.

Pentru ca regimul de la Moscova să beneficieze în continuare de sprijinul publicului intern este nevoie de referiri la „dușmanii tradiționali” ai poporului rus și teme care predomină în societatea rusă. De aceea Putin a făcut de multe ori apel în discursul său la SUA și la Occident, precum și la familie, credință ori biserică.

Majoritatea rușilor nu vor ști care este adevărata dimensiune a evenimentelor, dar vor începe să înțeleagă că țara lor se află într-un conflict mare.

„Occidentul l-ar folosi chiar și pe diavol însuși, ca parte a politicii sale de răzbunare față de Rusia”, a mai susținut Putin. Răzbunare pentru ce? NATO se extinde ca răspuns la amenințarea militară a Rusiei.

Pe scurt, Putin nu a reușit azi decât să scoată la suprafață niște idei vechi, pe care le-a prezentat într-o formă mult mai radicală.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult