Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Delirul unui cinic absolut care trăiește în lumea lui

Putin - delir

Foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Am ascultat cu greu discursul de azi al lui Vladimir Putin.

A început cu „Rusia acceptă cele patru regiuni” care s-au exprimat „prin referendum” că vor să facă parte din Rusia.

Am zâmbit amar auzind asta și mi-am amintit de securiștii ce îi băteau de îi înnebuneau pe cei ce refuzau să se înscrie la CAP și după ce cedau, cu trupul strivit și cu degetele mâinilor zdrențe de oase și piele scriau o cerere ce începea așa: „Subsemnatul... vă rog să mă primiți în colectiv cu... Și enumerau toate bunurile și pământul cu care intrau în colectiv.”

Exact așa e și dorința cetățenilor din cele patru regiuni ocupate să facă parte din Rusia, exact ca dorința țăranilor români bătuți de a intra în colectiv.

...

A continuat cu elogiul soldaților ruși care au invadat Ucraina, despre care a spus că sunt eroii unei Rusii mărețe.

Am simțit greață. Care măreție?! Ce fel de eroi?! E măreț să violezi!? E eroism să ucizi copii, femei, bătrâni, civili?

Și totuși de ce fug rușii? De ce sunt cozi kilometrice la granițe cu toate țările vecine? Fug de măreție?! Fug de a fi eroi?!

Aud: „Putem să aducem trecutul înapoi” și simt fiori reci pe șira spinării.

Care trecut? Cu gulag, cu Siberia, cu frică și teroare?!

...

Mai vorbește de ajutor, reconstrucție, grijă față de fiecare cetățean rus.

Foto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

Câtă milostenie! Câtă bunătate! E de necomentat. Am văzut „mila” și „bunătatea” în Ucraina, despre care Putin spune în același discurs că rușii și ucrainenii au rădăcini comune. Deci ceea ce le-au făcut ucrainenilor le-au făcut unor frați de sânge și vor să credem că mai sunt încă oameni, că poate trăi cineva cu ei în pace și având încredere?!

PS. Chiar înainte de discursul lui Putin am văzut știrea cu atacul rusesc asupra convoiului de civili ce părăseau Zaporojie, soldat cu zecile de morți și răniți împrăștiați printre mașini strivite. Acesta e ajutorul și grija pentru fiecare cetățean ce a fost făcut cu pușca la cap din ucrainean rus.

...

„Vestul mai caută o șansă să ne distrugă, să ne ucidă populația. Ne vor pământul cu orice preț” și pot rosti un singur cuvânt: delir... delir... delir al unui om aflat în lumea lui. Nu vă distruge vestul. Nimeni nu vă vrea pământul. Nimeni nu v-a invadat.

Dar dacă e să fiți distruși, o veți face singuri, mergând pe acest drum.

Foto: Dmitry Astakhov / Sputnik / Profimedia

„Ne cred proști”, spune.

Nu vă crede nimeni proști, dar sigur sunteți și ucigași, și violatori, și invadatori...

Foto: Dmitry Astakhov / Sputnik / Profimedia

...

E greu de ascultat în continuare delirul despre păcatele vestului și raiul din Rusia... Nici nu pot asculta. Am în fața ochilor imaginile de la Zaporojie și mă gândesc că vestul are păcate, e perfectibil, dar Rusia e transformată în iad de un cinic ce delirează și trăiește în lumea lui.

Foto: Vitaliy Ankov / Sputnik / Profimedia

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Filbert check icon
  Ce colcaie trollimea muscaleasca pe aici...Sa fi bagat ceva samagon proaspat de pufoaica sau hahalerele se plictisesc la barierele spre Gruzia si Kazakhstan?!
  • Like 2
 • Eu nu pot să înțeleg cum un om matur și cu urme minime de inteligență poate să acceseze la propaganda grotescă care ne bombardează. Eu nu am citit de 7 luni o singură știre negativă despre ucraineni sau vreuna pozitivă despre ruși. Oricât de spălat pe creier ai fi și tot începi să-ți pui întrebări. E viață reală sau desene animate, în alb și negru cu Făt Frumos și balaurul?
  Ați auzit cumva de crime de război comise de ucraineni? Or exista sau procedeul ăsta este exclusiv proprietatea rușilor? Or exista soldați ucraineni proști, slab instruiți care să se omoare între ei? Care să n-aibă echipamente sau mâncare, care să nu vrea să participe la război?
  Cum s-or simți oare soldații ucraineni trimiși ”să elibereze” regiuni din Ucraina locuite majoritar de ruși? Nu rusofoni, ruși 100%.
  Când toți se aliniază și recită aceeași poezie, în fiecare zi, luni întregi, noi ce-ar trebui să facem? Să aplaudăm ca focile și să-l înjurăm pe Putin? Ca să ce? Ca să ne arătăm devotamentul pentru noua cauză?
  • Like 3
  • @ Adrian Ionascu
   Filbert check icon
   Noi il injuram pe stalputin, tu il pupi pe unde iti place si ii place. Fiecare cu gustu' lui, asa e democratic.
   P.S. Se pare ca nu te uiti pe unde trebuie, pe la ghita tv si la emisiunile idiotilor dumitrescu si badea de la varAntena3 isi fac veacu' alde budeanca, puric, cristoriu si alte 'somitati' de aceeasi teapa care ciripesc pe gustu' tau. Bucura-te!
   • Like 3
  • @ Filbert
   să vorbești despre realitatea istorică nu e pupat în fund. Să înțelegi de ce acționează așa rușii, care sunt factorii care le-au declanșat acțiunile mie mi se pare realism. Asta dacă vrem cumva să ajungi la o înțelegere cu ei. Și asta ar trebui să se întâmple până la urmă. Tu păstrează-ți ochelarii de cal și continuă să aplauzi ca foca
   • Like 1
  • @ Adrian Ionascu
   Cand Ungaria va dori ceva din Transilvania, sa-i dam. Ca si acolo sunt localitati 100% locuite de maghiari, plus "drepturile" lor istorice, plus.... plus... Si daca Putin bate maine la usa altei tari, iar aceasta nu va vrea sa-i deschida... Si daca China se duce peste Taiwan pentru ca-i "dreptul" lor.... si daca o tinem tot asa... mai bine sa terminam odata. Niste bombe nucleare, nici macar nu trebuie multe, si ne linistim 1000 de ani. Nu o sa mai vrea nimeni nimic de la nimeni.
   Daca vi se pare normal sa sustineti dictatura, teroarea, cenzura, daca vi se pare normal sa omori sute de copii doar ca sa-i scapi de fascisti, sa devastezi, sa anexezi cu forta teritorii dupa un simulacru de referendum, faceti-o la dvs in sufragerie. Sau mai bine mergeti in Rusia si inrolati-va. Am auzit ca au nevoie, ca ai lor fug pe capete. Nimeni nu vrea sa contribuie la maretia Rusiei. In felul asta va veti putea apara idolul si veti putea contribui in mod direct la realizarea viselor sale. Si apoi veti arata tuturor ca sunteti gata sa muriti pentru idealurile in care credeti. Pana atunci taceti putin din gura.
   • Like 2
  • @ Adrian Ionascu
   Adică dvs.găsiți circumstanțe atenuante pentru atacarea manu militari a unui stat suveran și independent?
   Dvs.credeți deci că anexarea Crimeei în 2014 a fost OK,iar incitarea la separatism a populației rusofone,inclusiv prin umplerea regiunii Lugansk-Donețk cu militari ruși,așa-numiții omuleți verzi,ăia care acționau și prin Țările Baltice înainte ca ele să devină deplin independente) și cu arme?
   Ce dreak de realism o fi ăla în care să accept crearea unui precedent periculos prin care un/orice stat revanșard și iredentist-mai țineți minte chestiunea zonei HarCov?-va putea să își „tragă” ce teritoriu va vrea,când va vrea și de unde va vrea?!?
   Aveți grijă ce vă doriți...Sau,cine știe,poate că urâți România!?!
   • Like 1
  • @ Adrian Ionascu
   Filbert check icon
   Ce realitate 'istorica'? Ce e aia, realitate 'istorica'? Realitatea e constituita din granitele si tratatele semnate. Dupa realitatea asta 'istorica' a ta, ar trebui sa fie razboaie la toate granitele din Europa si din lume. Realitatea istorica spune ca Transilvania a fost a Ungariei o mie de ani iar in 1918 n-a fost nici un referendum, au fost armatele romane in afara Blajului, asadar ar trebui sa inminam Ardealu' lui orban. Nu cred c-o sa-l refuze. Tot realitate istorica e faptul ca 1878, cind Principatele Romane au anexat Dobrogea, romanii erau acolo, ca numar, nu prima etnie, nu a doua ci a treia. Ce facem, il invitam pe erdogan sa faca referendum la Constanta?
   • Like 0
 • Ba, daca nu ingenunchezi in fata occidentului inseamna ca delirezi. Hai bai rasPUTIN da o data cu ghiuleaua aia nucleara, ce nu intelegi? Noi suntem pregatiti, presa ne-a obisnuit cu ideea c-o s-o dai, da-o o data ca daca nu o dau ei vesticii si zic ca-i de la tine. Hai NATO, ia si Rusia sa vedem ce naiba o sa faci cand vei avea hotar cu China.
  S-a trezit careva?
  Dupa 2 ani de pandemie si o iarna de frig sa vezi ioropenii ce mai pornesc la razboi. Franta lui Napoleon n-o putut razbi, Germania lui Hitler la fel. No amu-i toata ioropa plus america. Hai cu razbelul sa rada jidanelul.
  P.S. Acum foarte serios va spun ca elita rusa vazand dezastrul priteniei cu occidentul din 1991-1999, l-a pus pe Putin tatuc, iar raspunsul occidentului a fost lovirea submarinului Kursk, urmat de replica rusa pe 11.09. 2001, reincepand razboiul rece cu varianta Ucraina in 2004 (revolutia portocalie), 2014(maidan) si ce vedeti acum. Noi puseram genuchii in pamant si ne dadura bunastare, avem masini, datorii si vacante-n lumea larga iar facturile nu ustura ca-n vest pentru ca au nevoie sa stam linistiti cat isi plimba ei armele si ostasii pe aici. Mie mi-e teama ca vom plati bunastarea asta in curand , fiind mai aproape de foc.
  Cumparati-va lemne de foc!
  • Like 1
  • @ Ciobanu Florin
   Filbert check icon
   Ba, daca ingenunchezi in fata lu' stalputin si prestezi cu daruire, asa cum ii place, nu mai ai cum sa ingenunchezi in fata Occidentului, e la mintea cocosului.
   De ce nu ne spui de ce elita aia ruseasca a cumparat tot ce era mai scump si sta
   pe la Londra, pe Coasta de Azur, prin Sardinia, Paris, Miami, Los Angeles?! De ce membrii 'elitei' isi trimit copiii la scolile blestematului de Occident, se imbraca si se deplaseaza cu ce e mai scump de acolo? Aud?
   • Like 5
  • @ Ciobanu Florin
   nu a razbit nimeni cu rusii, nici in 1612, 1711, 1853, 1905, 1918, 1921, 1989, nu-i asa
   • Like 0
 • Doamna contributoare ,Putin a anexat 18 la sută din teritoriul Ucrainei ! Si eu care credeam c-a luat numai 15 % ! Maine e mare sarbatoare , Maica Domnului a aparat Constantinopolul de RUSII KIEVENI , care se pregateau sa-l atace . Doamna contributoare , cum vine asta :RUSII KIEVENI si asta in secolul al -X- lea ? Atunci , inseamna ca ucraina nu exista , era totul o mare Rusie ?Aveti curaj sau stiinta sa raspundeti si sa nu ne mai izmenim atata !? Multumesc !
  • Like 3
  • @ Costel Iordanescu
   Filbert check icon
   Nici Romania nu exista, totul era o mare Rusie, de ce ne mai izmenim atit?!
   • Like 3
 • Rucs Rucs check icon
  Amicus plato, sed magis amica veritas. E maxima lui Aristotel - mi-e prieten Platon, dar mai prieten imi este adevarul.
  Nenumarati istorici au spus, mai direct, mai pe soptite, ca acelea sunt teritorii rusesti, de facto.
  Apoi ni s-a spus: nu conteaza istoria, avem un status quo de care sa tinem. Daca fiecare ar lua-o de la mosi-stramosi, am incepe cu totii razboaie. Si-ar aminti si polonezii ca au teritorii pe la ucrainieni. Si-ar aminti si romanii. Ar avea revendicari fiecare, ba si pe alte continente (dispute de tipul Mexic-Sua etc). Bun, deci suntem in mileniul trei si mergem pe ideea ca statul national oricum e desuet (regionalizare, federalizare, globalizare, civis mundus sum etc), iar pacea e mai importanta decat sentimentul apartenentei identitare. Putem accepta asta ca baza de discutie si e un punct de vedere valid.
  Dar ce te faci cu alte neadevaruri si inflamari emotionale care rastoarna adevarul? De unde aveti informatia ca acele referendumuri sunt precum la noi, in anii 50? Ati fost acolo? Sau ca sa intre in narativa asta alb-negru si in retorica ingeri-demoni, acceptati orice va convine? Ati auzit de prorusi, da? De separatisti? Neindoielnic, e plina presa de referirea la ei. Ei bine, abia de aici se complica lucrurile. Credeti ca manipularea e numai apanajul unora? Din pacate, sau din fericire, cum vreti sa o luati - dar priviti adevarul in fata: acolo prorusii sunt majoritari. De ce? Pai sunt mai multe motive. Sunt majoritari pentru ca si la Cernauti ma tem ca ar fi majoritari; posibil din pricina campaniei de rusificare, intretinuta abil ani de zile. Sunt majoritari pentru ca unii sunt nostalgici, oamenii in varsta afirma ca o duceau mai bine economic in URSS, decat in Ucraina. Sunt majoritari pentru ca unii vorbesc, citesc, simt ruseste. Multi au copii la munca in Rusia (cum mergem noi in Vest).
  Ati auzit de scriitorul Evgheni Vodolazkin? Este nascut in 1964 la Kiev, Ucraina. Se declara scriitor rus (nu ucrainian) si traieste la Sankt Petersburg.
  Deci nu discut de intentiile si varsarea de sange de pe teritoriul Ucrainei. Cine e vinovat, sa dea seama pentru asta. Pacat de carnea de tun de acolo, pioni pe o tabla de sah pe care nu o intelegem. Dar a spune ca acei oameni, din acele teritorii de curand anexate, nu isi doresc majoritar asta, pur si simplu este o minciuna si o manipulare. Liderii aia patru care sarbatoresc si dau mana cu Putin sunt realmente sprijiniti de o populatie prorusa insemnata. Ca raportat la tot teritoriul Ucrainei nu or mai fi majoritari, asta e alta poveste. Dar aceia de acolo isi doresc sa fie cu Rusia. Inainte de a fi un razboi Rusia-Ucraina, trebuie sa intelegem ca in Ucraina e un razboi civil, de multisor, documentat de presa si organizatio vestice inca de prin 2013-2014. Un razboi civil intre cei care se simt ucrainieni si cei (pro)rusi.
  • Like 3
  • @ Rucs
   Și dacă acum,în AD 2022.pământul statului Ucraina este locuit de o majoritatea care NU se recunoaște a fi rusească,care vă e propunerea,e în regulă să fie alungați prin uciganie???
   • Like 3
  • @ Maria Rusu
   Rucs Rucs check icon
   Doamna, in teritoriile anexate majoritatea e ruseasca. Asta e problema si asta complica narativa noastra, la vest de Ucraina.
   • Like 2
  • @ Rucs
   NU, în teritoriile anexate, majoritatea nu e rusească. În afară de Crimeea. Nu că asta ar conta.
   • Like 0
  • @ Rucs
   Tare as vrea sa va citesc "retorica" in situatia in care in judetele Harghita si Covasna s-ar organiza un referendum pentru alipirea la Ungaria!
   Aveti vreo indoiala in privinta rezultatului?
   Sincer, in acelasi timp imi faceti greata si totusi imi e mila de dvs.
   • Like 8
  • @ Rucs
   Filbert check icon
   Da. 'Nenumarati' istorici rusi & marga, toti pe statele de plata kremlineze.
   • Like 4
  • @ Ovidiu Grigore
   Rucs Rucs check icon
   Excelent exemplul cu Harghita si Covasna! Numai ca e fix pe dos. Adica daca ne-ar fi fost luate de unguri si am incerca sa le recuperam, populatia romaneasca cerandu-ne ajutorul (cum ni l-a cerut in secolul 19), atunci comunitatea internationala ne-ar sari in cap sa nu stricam status quo. Deci istoric HG si CV nu sunt ale Ungariei, asa cum istoric Crimeea, Hersonul, Harkovul etc nu sunt ale Ucrainei. Amestecati grav lucrurile. Conteaza sau nu conteaza dreptul istoric? Pareti sa il invocati in cazul Romaniei si sa il ignorati in cazul Rusiei. Ca sa stim dupa ce criterii ne luam. Iar la Rusia e si mai limpede: au si drept istoric, mai au si dreptul autodeterminarii, recunoscut de pilda de comunitatea internationala in cazul Kosovo. De la craiul Serbiei, Lazar, de la lupta sa la Kosovopolie, stim ca aceea e inima Serbiei, teritoriu sarbesc 100%. Totusi, Nato a rupt acel teritoriu de Serbia. Romania a protestat cum protestati dvs acum: nu conteaza referendumul si dorinta localnicilor, din moment ce acela nu e teritoriu albanez/kosovar, conform istoriei. Just si bravo lui Basescu, ce a refuzat recunoasterea statului Kosovo. Dar, repet, aici avem o cu totul alta situatie: si dreptul istoric, si dorinta populatiei autohtone. Va mai pot intreba ceva? De ce sare lumea in capul unuia ca mine? De ce atata ura, daca incerci sa spui adevarul? Sau na, nu credem ca e adevarul- dar de ce nici macar nu vrem sa auzim un dialog plurifonic, ci numai ce ne convine? Marga a fost sfasiat, da. Ca atare, cati oameni de cultura credeti ca se abtin sa se mai pronunte? Este asta libertate de expresie? Si nu ne apropiem de zicala “somnul ratiunii naste monstri”?
   • Like 0
  • @ Ovidiu Grigore
   ASTA nu înțeleg(analfabetism funcțional sau incultură crasă?) fanii lui Putin:ieri,30 sept.2022 s-a creat un precedent extrem de periculos și dacă Rusia nu va fi făcută una cu pământul,ca Germania în 1945,primii rași,tunși și frezați vom fi noi,valahii!
   Rusiei îi trebuie o înfrângere catastrofală ca să coboare rușiu de rând cu picioarele pe pământ,să înțeleagă ce păgubos este să se creadă îndrituiți la Imperiu!
   • Like 1
  • @ Rucs
   Prostii,doar ca să credeți dvs.înșivă că aveți dreptate.
   • Like 1
  • @ Rucs
   "De unde aveti informatia ca acele referendumuri sunt precum la noi, in anii 50? Ati fost acolo?"
   Dar dvs ati fost?
   Stiti, cand va citesc mizeria de text la care ati lucrat, probabil, o zi intreaga, ma intreb cum poate cineva sa scrie atatea tampenii?
   Sa afirmati ca totul e in regula, ca dupa macel, minciuni, distrugeri, morti si un referendum facut in doua zile, totul e in regula, inseamna ca ori nu ganditi de loc, ori ati fumat mult, ori va plateste cineva.
   Va rog sa va mutati in Rusia, sa participati activ la lupta impotriva neo-fascistilor de la Kiev, sa ucideti copii, femei, batrani si sa infaptuiti idealurile delirante ale tovarasului Putin.
   Romania a traversat zeci de ani de comunism din care nu am iesit nici acum. Romania a fost distrusa de nenorocita asta de ideologie. Romania, dupa instalarea comunismului din noiembrie 1946, prin frauda, a fost tavalita in mizerie. S-a ales praful de natia romana, de politica, economie, industrie, cultura. Cati oameni au murit torturati in inchisorile comuniste, cati au murit la canal, trimisi prin Siberia, cate destine frante, cati copii amarati. Da, sa ne amintim de copiii orfani ai Romaniei tinuti in conditii de lagar. Spitalele mizere, lipsa de medicamente. Interdictia de a avea acces la carti, la studiu, la tot ce era nou in cercetare, etc. Si in toate astea Rusia a fost implicata activ, direct si total.
   Asa ca atunci cand aud pe cineva vorbind de bine regimuri dictatoriale, nebune ma gandesc cati monstri zac printre noi.
   Mi-e asa o scarba de "dvs" cum nu va imaginati.
   • Like 2
  • @ Rucs
   Si nu mai rasuciti problema ridicata cu Harghita si Covasna. Ati inteles exact despre ce e vorba. Nu incercati sa dati interpretari eronate.
   Adica asa cred eu, ca ati inteles. Daca nu, inseamna ca sunteti analfabet/analfabeta functional. Dupa nume nu-mi dau seama ce sunteti, barbat sau femeie sau sunteti de gen neutru? Ups! Lui Putin nu-i place chestia asta cu genurile. Aveti grija.
   • Like 1
  • @ Daniela Damian
   Rucs Rucs check icon
   Doamna, carui cuvant ii datorez aceasta cinste din partea dvs, atata agresivitate? Puneti-va intrebarea cata empatie aveti. Vorbiti de scarba unui om pe care nu il cunoasteti si care intamplator vine dintr-o familie cu 2 bunici si 2 strabunici pe front (si un strabunic mort in 1877). In sfarsit, va inteleg. Vorbiti in conformitate cu ceea ce vi se spune in media pe toate canalele. Nu are nimic, dupa cum nu am nimic cu dvs. Dar sunt curioasa. Ati fi de acord sa va uitati pe niste documentare occidentale si apoi, eventual, sa reveniti chiar aici cu o parere? Poate gresesc tot eu si am tras concluzia gresita. Uitati-va pe documentarele Vice Russian Roulette, de acum 8 ani. Ati auzit de vice? E o mare platforma media occidentala. Veti vedea acolo, in zeci de filme (nu doar unul), ca in teritoriile acelea populatia e majoritar prorusa. Veti vedea razboi civil, inca din 2013-2014. Puteti vedea, intr-un clip ce se numeste Republic of Donetsk, doua mitinguri. Cel proucrainian e incercuit de prorusi, inclusiv femei, care striga la cei adunati acolo ca sunt adusi din Vest, de la Kiev. Veti putea vedea multa agresivitate, si de o parte, si de alta. Eu am rude prin alianta in zona Ismail- Odessa- romani care intre timp s-au mutat in Romania, la studii. Romani din Bugeac, persecutati de ucrainieni, nu de putine ori. Dar sa zicem ca asta poate fi o perspectiva subiectiva. Uitati-va insa pe filmarile astea (occidentale, nu propaganda Russia Today) si apoi mai vorbim, daca veti dori. Va las niste linkuri, dar puteti sa va uitati la oricare, aveti pe alese!

   https://youtu.be/CW6LznHN_Ys
   (Aici filmarea se deschide cu o scena greu de indurat. Un barbat plange peste cadavrul unei femei. Este prorus si civilii ii acuza pe paramilitarii ucrainieni ca ucid oameni nevinovati. Spre final, un sat asista la inmormantarea unui tanar separatist prorus)

   https://youtu.be/fi575J_wYdM
   (Aici - titlul Hunting separatists in eastern Ukraine. La min 0:43 puteti vedea un paramilitar care are pe brat steagul ucrainian, iar pe umar are steagul Germaniei. Filonazism, sau ce? In acelasi cadru, prizonierul sau prorus are mainile legate cu un cablu, iar in cap un sac. Cum concorda asta cu drepturile omului?)

   https://youtu.be/wMMXuKB0BoY
   (Aici, despre gruparile paramilitare anarhiste ucrainiene)

   https://youtu.be/lzO7gIT5GYU
   (Aici, acum 2 ani, locuitorii din Crimeea afirma ca ei nu sunt sub ocupatie, ci aceea e dorinta lor)

   Sunt zeci de documentare. Oricine poate vedea din ele abuzuri din ambele parti (desi parca domina cele ucrainiene), insa un lucru e indubitabil, reiese clar din toate documentarele: acolo prorusii sunt majoritari, deci nici vorba de manipularea de aici din Ro, cum ca Rusia ar fi invadat un teritoriu strain, cu o populatie ostila. Nu, realmente rusii au fost intampinati cu bucurie de foarte multi localnici. Iar proucrainienii acum, dupa anexare, s-au trezit izolati, pt ca sunt intr-un razboi civil, dinainte de a fi unul cu adversar extern.

   Poate ati vazut si documentarul Anne Laure Bonnel.
   https://youtu.be/b8j0tJsKltg
   • Like 0
  • @ Rucs
   Tovarasa Rucs, tovarasa Rucs cum nu va lasati dvs, asa cum v-a invatat partidul: daca te dau afara pe usa, tu intri pe geam. De 32 de ani incercam sa scapam de voi si nu putem. Va agatati de noi cu dintii, cu ghearele.
   Stiti stadioanele acelea pline din timpul tovarasului Ceausescu? Stiti cati il injurau in acele momente? Dar cati nu? Cati erau acolo sa intretina atmosfera, sa-i tina mobilizati pe cei adusi fortat sa aplaude maretele realizari? Si totusi cei ce-l injurau in gand, afisau zambete si aduceau vii ovatii geniului din Carpati. Cam asa si cu documentarele.
   Da, acolo sunt si pro-rusi. Dar stiti cat au fost ei de incitati de-a lungul anilor? Stiti cum propaganda rusa nu s-a oprit nicio clipa? Cum a otravit permanent viata tuturor? Cum si-au infiltrat oamenii si nimeni nu a fost lasat sa traiasca in pace?
   Unii s-au declarat rusi de frica. unii si-au facut pasapoarte rusesti ca n-au avut incotro. Stim prea bine de ce e in stare partidul comunist.
   Stiti cum a aparut Transnistria? Tot o enclava formata si intretinuta de la Moscova. Cu asta s-au ocupat, cu formarea unor teritorii pe care sa le zgandare mereu.
   Da, stim cu totii ca romanilor din Ucraina nu li s-au respectat drepturile, dar astea nu sunt motive sa macelaresti o tara. Viata in Ucraina nu era perfecta, dar nu poti sa stergi o tara de pe fata pamantului cu pretextul ca-i salvezi pe rusi. Nu mai putea Rusia de dragul alora. Pe Rusia o intereseaza sa faca rau. Atata au putut ei face in intreaga lor existenta. Estonia, Lituania, Letonia s-au eliberat de sub jugul lor si o duc foarte bine. Altele, Georgia, Ucraina incearca sa-si faca un drum pro-democratie. Greu cand ai atatea mosteniri sovietice. Totusi nu stiu de ce am impresia ca nu va pasa deloc de romanii de acolo, ci pur si simplu e ceva de care sa va agatati in "argumentatia" dvs.
   Imi dati niste link-uri. Dvs. chiar nu sunteti in toata firea? Pai, normal ca s-au facut filme de propaganda, nu va mai chinuiti sa dati link-uri, pot sa va dau si eu o suta care sa dovedeasca contrariul.
   Lasati-va bunicii sa se odihneasca in pace si nu-i mai aduceti in discutie in acest context in care faceti propaganda unui regim criminal. Nu cred ca si-ar dori asa ceva.
   Opozitia decimata, oligarhii care au miscat in front, omorati, unii impreuna cu familia (sotia, copilul), populatia amenintata cu 15 ani de inchisoare daca doar se pomeneste cuvantul razboi, cenzura, minciunile, sute de copii ucisi in Ucraina, rusi luati cu arcanul si trimisi la moarte fara cel mai mic regret si dvs imi dati din gura cu niste filme, cum au facut niste insi o demonstratie si Rusia e indreptatita pe aceasta baza sa casapeasca un popor intreg?
   Inseamna ca nu mai judecati.
   Va rog sa faceti un pas in spate si sa ne lasati in pace, tovarasa Rucs.
   Si nu, nu sunt agresiva, doar neingaduitoare cu cei ca dvs.
   • Like 0
  • @ Daniela Damian
   Rucs Rucs check icon
   Ce propaganda la Vice? Ca sa intelegem? Dvs ati auzit de Vice? Uitati-va la profilul lor. Romania sau Vice international. Poate nu stiti cu ce se mananca platforma asta media. Nu ati pierdut nimic ca nu stiti de ei, dar imi permit sa va lamuresc. Factual, verificabil. Nu e nicio fakenews aici, le puteti verifica istoricul si ii puteti acuza de orice, numai de filorusism, nu. Au enorm de multe articole: pro lgbt, pro avort, pro liberalizare marihuana, pro globalizare, antisuveranism, antinationalism etc. Tot spanacul. Despre ce propaganda vorbim? E ca si cum am spune ca NY Times face propaganda ruseasca.
   Este ca v-ati schimbat discursul? Nu mai spuneti ca nu sunt prorusi, ci ca se datoreaza manipularii. Pot fi de acord cu dvs! Nu am declarat nici eu altceva, adica am spus ca sunt complicate cauzele. Atata doar ca nu mai trebuie sa ni se puna “referendum” intre ghilimele, ca si cand nu ar fi real sentimentul apartenentei identitare la Rusia. Nu am de ce sa ma cert cu dvs, nici dvs cu mine. V-am furnizat niste dovezi indubitabile (daca veti vrea sa le vedeti), iar daca sunteti asa de sigura pe opiniile dvs, ele nu va vor clatina. Daca nu vreti sa le vedeti, insa, asta inseamna un picut prejudecata si acuzare fara “altera pars auditur”; judecata fara proces, cum ar veni. Doar pe ce ni se pare si avem insurubat si cimentat in convingeri.
   • Like 0
  • @ Rucs
   Dar dvs ati auzit de PBC NEWSHOUR, 60 MINUTES AUSTRALIA, BBC, THE GUARDIAN, AL JAZEERA, DEUTSCHE WELLE, etc, etc?
   Pe internet sunt miliarde de pagini, zeci de mii de grupuri, tot felul de insi.
   Acum ce sa facem? sa pornim la al 3-lea razboi mondial doar pentru ca VICE asta a facut niste reportaje?
   Cine e VICE pana la urma? Ce-l recomanda pe el? Ce autoritate are in lumea jurnalistica mondiala? Care sunt realizarile lui notabile? Si cum de am ajuns sa ne luam dupa un site la care noi trebuie sa plecam urechea in asa hal incat sa amenintam cu armele nucleare?
   Pe net sunt o gramada de site-uri care promoveaza tot felul de idei. De la cele care promoveaza fanatismul religios pana la cele care anunta apocalipsa la o anumita data si ora. Sunt oameni care se raliaza ideilor radicale si ajung sa ucida, ei insisi murind, sunt oameni care s-au sinucis pentru ca le-a intrat in cap ca vine apocalipsa la 12.12.2012. Pe fiecare cat il duce capul. Deci netul e plin de tot felul de insi, de la nebuni, la fanatici, la prosti, la manipulatori, la idioti, la excentrici si pana la saraci cu duhul, naivi, creduli.
   Dar daca VICE a spus ca trebuie sa-i omoram pe ucraineni, gata, facem lucrul asta. Maine poate zice VICE sa-i omoram pe peruani ca acolo au facut ei un reportaj si au ajuns la concluzia ca cei aproximativ 15% din populatia de origine europeana, in zonele unde aceasta e preponderenta, i se incalca nu stiu ce drepturi.
   Uite, noi suntem din Sibiu-Cluj-Targu Mures. Suntem un amestec de romani, sasi, maghiari. Oricand ne putem declara nemultumiti si neindreptatiti de statul roman si ne putem declara dorinta sa apartinem de statul ungar. Ne da noua cineva, ceva, pe lumea asta, autoritatea de a starni, de a crea si de a intretine o stare de tensiune, de a compromite orice dorinta de pace in judetele cu populatie majoritar maghiara? Eu zic ca nu. Nimic nu ne autorizeaza sa sustinem unele idei excentrice, care nu aduc nimic bun nimanui. Da ceva dreptul statului ungar sa creeze o stare de tensiune si de conflict permanent doar pentru ca noi nu vrem cu Romania, noi vrem cu Ungaria? Pai, asta-i dementa curata. Daca noi nu vrem in Romania suntem liberi sa plecam oriunde ne dorim si cu asta basta.
   Asa ca mai usor cu pianul pe scari. Sa nu ne jucam cu ideile periculoase, sa nu ne jucam cu armamentul nuclear, sa nu amenintam ca exterminam planeta doar pentru ca VICE a aratat niste oameni foarte nemultumiti de cum traiesc.
   • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult