![Putin anexare](https://assets.republica.ro/20220930/900x600/eff47e6507692a2defb0a429ff45526f25a74ea1.png)
Vladimir Putin a anunțat anexarea oficială a teritoriilor ocupate din Ucraina la Rusia, după așa-zisele „referendumuri” pe care rușii le-au organizat de-a lungul săptămânii care a trecut, sfidând astfel comunitatea internațională și prevederile dreptului internațional.
- Vladimir Putin a declarat că există patru noi regiuni ale Rusiei, în timp ce a anunțat anexarea oficială a regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk. Putin a mai spus că încorporarea acestor patru regiuni „este voința a milioane de oameni” și este „dreptul lor integral”, așa cum se precizează în Carta ONU.
- Pe scurt, Rusia revendică în mod ilegal aproximativ 109.000 km pătrați din teritoriul ucrainean, adică aproximativ 18%, în plus față de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Dacă armata rusă ar fi putut stabili controlul asupra întregii zone pe care o pretinde, Putin ar fi anexat astăzi aproximativ 22% din Ucraina.
![](https://assets.republica.ro/20220930/400x0/0511a95c69c33a56ee6eee4628498803b7c74231.jpg)
- Conform The Guardian, bloggerii militari ucraineni și ruși au spus că forțele ruse împreună cu luptătorii locali din „Republica Populară Lugansk” au fost încercuite în orașul Lyman.
- În plus, șeful administrației separatiste susținute de Rusia în regiunea Donețk, în estul Ucrainei, Denis Pușilin, a declarat vineri că bastionul rusesc de la Lyman, din nordul regiunii, este „semi-încercuit” de armata ucraineană și că veștile de pe front sunt „alarmante”.
- Orașul, care este un nod feroviar strategic, se află sub controlul Moscovei din luna mai. Informațiile la acest moment sunt că aproximativ cinci mii și jumătate de luptători ruși au fost prinși în interiorul orașului, inclusiv trupe din Armata a 20-a Combinată a Rusiei. Soldații ruși înconjurați se confruntă în prezent cu perspectiva de a încerca să lupte pentru supraviețuire sau de a se preda.
- La începutul acestei luni, forțele armate ucrainene au lansat o contraofensivă surpriză în regiunea Harkov, eliberând o zonă ocupată de ruși de dimensiunea a jumătate din teritoriul Țării Galilor. De atunci, ucrainenii și-au consolidat pozițiile în jurul orașului Kupiansk și au trecut pe malul de est al râului Oskil.
- În ultimele zile, batalioanele ucrainene au înaintat rapid la nord de Lyman, avansând în același timp dinspre sud-est către orașul Yampil.
- O eventuală predare a forțelor ruse din Lyman ar fi o umilință pentru Kremlin, într-un moment în care susține că întreaga regiune Donețk, inclusiv zonele aflate sub controlul guvernului ucrainean, este o parte a Rusiei „pentru totdeauna”. Pe câmpul de luptă, trupele ruse par să bată în retragere.
- Într-o analiză pe Twitter, Dara Massicot, o cercetătoare în cadrul think tank-ului militar internațional RAND Corporation, spune că Rusia are nevoie de încheierea rapidă a luptelor intense și că va încerca prin anexare să forțeze o terminare rapidă a acestei faze a războiului, să descurajeze Occidentul din a oferi asistență Ucrainei și să obțină timp pentru a-și reconstrui forțele armate după pierderile uriașe suferite în „operațiunea militară specială” ordonată de Vladimir Putin pe 24 februarie.
- Dara Massicot spune că, deși următoarele mutări ale Kremlinului după anexarea teritoriilor ucrainene sunt marcate de incertitudini, este posibil ca Moscova să ofere Ucrainei o încetare a focului pentru a încerca să „înghețe conflictul”. Acest lucru ar fi însă inacceptabil pentru Ucraina, liderii de la Kiev anunțând, evident, că nu vor recunoaște acest nou jaf teritorial rusesc și că vor accepta o încheiere a conflictului abia după ce își vor elibera toate teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv peninsula Crimeea anexată ilegal în 2014.
- Occidentul, dar și state aliate sau care au relații apropiate cu Moscova au anunțat deja la rândul lor că nu vor recunoaște anexarea teritoriilor ucrainene ocupate.
- Dara Massicot mai spune că regimul de la Kiev și susținătorii săi vor ignora propunerile eventualele propuneri de încetare a focului formulate de Rusia, moment în care regimul de la Kremlin ar putea arăta cu degetul spre Ucraina, spunând că aceasta este, de fapt, statul agresor. O astfel de mișcare ar avea în spate motivația de a-și justificare mobilizarea decretată săptămâna trecută de Vladimir Putin. În tot acest context intră și declarația purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, mai spune Massicot, care a anunțat deja vineri în timpul conferinței sale zilnice de presă că Moscova va privi orice atac asupra teritoriilor anexate ca un atac asupra Rusiei însăși.
- În ciuda decretării mobilizării parțiale, armata Rusiei este în cel mai vulnerabil punct al său de la declanșarea războiului, mai enunță Dara Massicot, care precizează și că rușii vor avea nevoie de luni de zile pentru a-și regenera forțele.
- Prin urmare, Ucraina are sens să încerce să exploateze acest avantaj, explică cercetătoarea Dara Massicot. Aceasta transmite însă că este greu de prezis cum va reacționa Kremlinul dacă forțele armate ucrainene vor lansa atacuri în teritoriile pe care Moscova le-a anexat și că răspunsul Moscovei va depinde de mai mulți factori. „Armele nucleare nu sunt însă primul pas într-o escaladare”, a ținut să sublinieze Dara Massicot.
- Cercetătoarea de la RAND Corporation a mai spus în aceeași serie de tweet-uri că armata ucraineană va depune eforturi ca până la sfârșitul anului să împedice înghețarea luptelor de-a lungul unui front static, în timp ce Rusia își dorește tocmai acest lucru pentru a păstra controlul asupra cuceririlor sale.
- Totodată, Dara Massicot amintește că baza de mobilizare a Rusiei a fost ignorată de un deceniu și că, după cum au arătat evoluțiile din ultimele zile, va avea numeroase probleme cu procesul în sine.
- Avertismentul cercetătoarei din SUA are nuanțe istorice. Dara Massicot spune că Rusia este capabilă să trimită un număr mare de recruții în teritoriile ucrainene ocupate în următoarele săptămâni, chiar dacă aceștia nu sunt pregătiți, instruiți sau echipați. Rusia se va baza, ca în cazul Uniunii Sovietice în al Doilea Război Mondial, pe avantajul numerelor.
- Dara Massicot mai spune că o altă variantă pentru Rusia ar fi să folosească recruții instruiți pe repede înainte pentru a umple golurile din unitățile rusești epuizate de pe linia frontului pentru a încerca o stabilizare a situației, deși eficacitatea unei astfel de strategii este discutabilă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.