Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Putin a anexat 18 la sută din teritoriul Ucrainei. Ce se întâmpla însă pe front la ora momentului festiv de la Moscova

Putin anexare

Vladimir Putin a anunțat anexarea oficială a teritoriilor ocupate din Ucraina la Rusia, după așa-zisele „referendumuri” pe care rușii le-au organizat de-a lungul săptămânii care a trecut, sfidând astfel comunitatea internațională și prevederile dreptului internațional.

- Vladimir Putin a declarat că există patru noi regiuni ale Rusiei, în timp ce a anunțat anexarea oficială a regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk. Putin a mai spus că încorporarea acestor patru regiuni „este voința a milioane de oameni” și este „dreptul lor integral”, așa cum se precizează în Carta ONU.

- Pe scurt, Rusia revendică în mod ilegal aproximativ 109.000 km pătrați din teritoriul ucrainean, adică aproximativ 18%, în plus față de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Dacă armata rusă ar fi putut stabili controlul asupra întregii zone pe care o pretinde, Putin ar fi anexat astăzi aproximativ 22% din Ucraina.


- Conform The Guardian, bloggerii militari ucraineni și ruși au spus că forțele ruse împreună cu luptătorii locali din „Republica Populară Lugansk” au fost încercuite în orașul Lyman.

- În plus, șeful administrației separatiste susținute de Rusia în regiunea Donețk, în estul Ucrainei, Denis Pușilin, a declarat vineri că bastionul rusesc de la Lyman, din nordul regiunii, este „semi-încercuit” de armata ucraineană și că veștile de pe front sunt „alarmante”.

- Orașul, care este un nod feroviar strategic, se află sub controlul Moscovei din luna mai. Informațiile la acest moment sunt că aproximativ cinci mii și jumătate de luptători ruși au fost prinși în interiorul orașului, inclusiv trupe din Armata a 20-a Combinată a Rusiei. Soldații ruși înconjurați se confruntă în prezent cu perspectiva de a încerca să lupte pentru supraviețuire sau de a se preda.

- La începutul acestei luni, forțele armate ucrainene au lansat o contraofensivă surpriză în regiunea Harkov, eliberând o zonă ocupată de ruși de dimensiunea a jumătate din teritoriul Țării Galilor. De atunci, ucrainenii și-au consolidat pozițiile în jurul orașului Kupiansk și au trecut pe malul de est al râului Oskil.

- În ultimele zile, batalioanele ucrainene au înaintat rapid la nord de Lyman, avansând în același timp dinspre sud-est către orașul Yampil. 

- O eventuală predare a forțelor ruse din Lyman ar fi o umilință pentru Kremlin, într-un moment în care susține că întreaga regiune Donețk, inclusiv zonele aflate sub controlul guvernului ucrainean, este o parte a Rusiei „pentru totdeauna”. Pe câmpul de luptă, trupele ruse par să bată în retragere.

- Într-o analiză pe Twitter, Dara Massicot, o cercetătoare în cadrul think tank-ului militar internațional RAND Corporation, spune că Rusia are nevoie de încheierea rapidă a luptelor intense și că va încerca prin anexare să forțeze o terminare rapidă a acestei faze a războiului, să descurajeze Occidentul din a oferi asistență Ucrainei și să obțină timp pentru a-și reconstrui forțele armate după pierderile uriașe suferite în „operațiunea militară specială” ordonată de Vladimir Putin pe 24 februarie.

- Dara Massicot spune că, deși următoarele mutări ale Kremlinului după anexarea teritoriilor ucrainene sunt marcate de incertitudini, este posibil ca Moscova să ofere Ucrainei o încetare a focului pentru a încerca să „înghețe conflictul”. Acest lucru ar fi însă inacceptabil pentru Ucraina, liderii de la Kiev anunțând, evident, că nu vor recunoaște acest nou jaf teritorial rusesc și că vor accepta o încheiere a conflictului abia după ce își vor elibera toate teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv peninsula Crimeea anexată ilegal în 2014.

- Occidentul, dar și state aliate sau care au relații apropiate cu Moscova au anunțat deja la rândul lor că nu vor recunoaște anexarea teritoriilor ucrainene ocupate.

- Dara Massicot mai spune că regimul de la Kiev și susținătorii săi vor ignora propunerile eventualele propuneri de încetare a focului formulate de Rusia, moment în care regimul de la Kremlin ar putea arăta cu degetul spre Ucraina, spunând că aceasta este, de fapt, statul agresor. O astfel de mișcare ar avea în spate motivația de a-și justificare mobilizarea decretată săptămâna trecută de Vladimir Putin. În tot acest context intră și declarația purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, mai spune Massicot, care a anunțat deja vineri în timpul conferinței sale zilnice de presă că Moscova va privi orice atac asupra teritoriilor anexate ca un atac asupra Rusiei însăși.

- În ciuda decretării mobilizării parțiale, armata Rusiei este în cel mai vulnerabil punct al său de la declanșarea războiului, mai enunță Dara Massicot, care precizează și că rușii vor avea nevoie de luni de zile pentru a-și regenera forțele.

- Prin urmare, Ucraina are sens să încerce să exploateze acest avantaj, explică cercetătoarea Dara Massicot. Aceasta transmite însă că este greu de prezis cum va reacționa Kremlinul dacă forțele armate ucrainene vor lansa atacuri în teritoriile pe care Moscova le-a anexat și că răspunsul Moscovei va depinde de mai mulți factori. „Armele nucleare nu sunt însă primul pas într-o escaladare”, a ținut să sublinieze Dara Massicot. 

- Cercetătoarea de la RAND Corporation a mai spus în aceeași serie de tweet-uri că armata ucraineană va depune eforturi ca până la sfârșitul anului să împedice înghețarea luptelor de-a lungul unui front static, în timp ce Rusia își dorește tocmai acest lucru pentru a păstra controlul asupra cuceririlor sale.

- Totodată, Dara Massicot amintește că baza de mobilizare a Rusiei a fost ignorată de un deceniu și că, după cum au arătat evoluțiile din ultimele zile, va avea numeroase probleme cu procesul în sine.

- Avertismentul cercetătoarei din SUA are nuanțe istorice. Dara Massicot spune că Rusia este capabilă să trimită un număr mare de recruții în teritoriile ucrainene ocupate în următoarele săptămâni, chiar dacă aceștia nu sunt pregătiți, instruiți sau echipați. Rusia se va baza, ca în cazul Uniunii Sovietice în al Doilea Război Mondial, pe avantajul numerelor.

- Dara Massicot mai spune că o altă variantă pentru Rusia ar fi să folosească recruții instruiți pe repede înainte pentru a umple golurile din unitățile rusești epuizate de pe linia frontului pentru a încerca o stabilizare a situației, deși eficacitatea unei astfel de strategii este discutabilă. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Din pacate vad ca ne indreptam cu pasi siguri catre cel mai negru scenariu.
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult