Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Democrația va rezista. Și în Statele Unite, și în Europa de Est

Macron Bolojan

Foto: Profimedia

Chiar dacă Trump va retrage trupele, chiar dacă parteneriatul nostru strategic va fi folosit ca obiect de șantaj - democrația noastră va rezista. Cu singura condiție să nu cedăm șantajului. Suntem un stat de drept, nu extrădăm lorzi ai crimei organizate când suntem șantajați. Suntem o democrație, decidem singuri cine are dreptul legal să candideze și cine nu, nu cedăm la șantaj. 

Așa cum Ucraina e o democrație și un stat de drept, știe singură când să organizeze alegeri și când să se apere și când să negocieze pacea în propriii ei termeni.

Vom rămâne democrații - cu singura condiție să nu cedăm la șantaje. Și să credem în continuare în extraordinara poveste a democrației - cel mai puternic și mai eficient mit politic dintotdeauna, cu toate imperfecțiunile ei.

Democrația americană și cea europeană au viitor. Nici un narcisist șantajist, nici un dictator invadator nu-l pot distruge. Cu singura condiție ca, de ambele părți ale oceanului, să continuăm să credem în democrație. 

Și vom crede. Așa cum au crezut Churchill și Zelenski când cauza democrației părea pierdută. Și o vom construi în continuare. Cum au făcut-o și ei. Pentru că știm și putem. Inclusiv în România. Cu toate defectele ei exasperante, democrația românească de după '90 e o poveste de succes.

Și, de dragul copiilor noștri trebuie să putem vorbi despre ea și la viitor. Ar fi cel mai îngrozitor lucru pe care-l putem face copiilor noștri: să-i aducem în situația în care să vorbească despre democrația românească exclusiv la trecut.

Așa că nu vom lăsa nici un șantaj să-i despartă pe copiii noștri de viitorul democrației lor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • IraM check icon
    "Suntem o democrație, decidem singuri cine are dreptul legal să candideze și cine nu"
    Deci aia e democratia: candideaza doar cei pe care ii vrem noi. Daca unul/una nu ne place, nu ii dam dreptul sa candideze.
    Democratie PCR. Succesuri!
    • Like 4
    • @ IraM
      Decidem conform legii, adica o aplicam. Nu are dreptul un crestin bigot din SUA sa ne spuna care e legea buna. In Constitutia noastra scrie ca nimeni nu e mai presus de lege. La fel scrie si in a lor, dar de curand popularul lor Presedinte a spus raspicat ca nu exista legi pentru cel care salveaza tara (!?), de cine o salveaza? Daca e sa interpretam asa atunci si noi ne salvam tara de Putin!
      • Like 1
    • @ Daniel Sibisan
      IraM check icon
      Si comunistii aveau ldgi, si la aplicau.
      Era democratie?
      Era libertate?
      • Like 0
  • Frumos, inspirational. Dl Vâncu, vă sustin cand o sa candidati ! Până atunci, avem vreo 40% din tară care trebuie să audă aceste lucruri.
    • Like 2
  • Aşa sperăm. Totuşi, pentru ca răul să învingă, e de-ajuns ca oamenii buni să nu facă nimic. În '45, România a căzut pradă răului, într-un context istoric cumplit, iar istoria se poate repeta. Oamenii buni, inteligenți, educați şi raționali trebuie să fie mai solidari şi să-şi facă vocea auzită.
    • Like 0
    • @ Ariela Veronique
      Dacă e și e context al raului nu putem face nimic. În istorie noi suntem la și ăștia.
      • Like 0
  • Și eu sunt de acord cu afirmația din titlu, adică democrația din SUA și UE va rezista. Dar văd această afirmație cu înțeles total diferit pe fond. Adică eu zic că abia acum e democrație în SUA, în timp ce în UE sper să revină și să reziste.
    Ziceți, domnule autor că noi decidem cine are dreptul să candideze și cine nu. Corect. Dar dacă decidem total nedemocratic? Ar trebui să aibă dreptul de a candida oricine NU e împiedicat de o decizie definitivă a unei INSTANȚE de judecată, Nu e democratic deloc ca CCR să facă jocuri politice la comanda celor interesați și să dea cu parul în deciziile sale, profitând de faptul că acestea sunt definitive și general obligatorii. E o rușine ce trăim în această perioadă, iar faptul că toți iubitorii de democrație (inclusiv administrația Trump) ne arată cu degetul și fac presiuni publice pentru revenirea la normalitatea democratică, e ceva CORECT. Fiindcă dincolo de persoane - pe care americanii nu le specifică în pozițiile lor publice și bine fac - e vorba de principiile democratice. Ăsta nu e șantaj. Indicarea publică a acțiunilor NEDEMOCRATICE la care s-a dedat administrația de la București e CORECTĂ și BENEFICĂ. Dar România și conducerea UE sunt soroșiste, la fel ca fosta administrație Biden. Conducerile UE și ale statelor Europei de azi sunt reminiscența regimului Biden. Care conduceri se zbat pe ultima sută de metri în încercarea de a rămâne la putere. dar se zbat degeaba. Ei au pierdut deja dar le mai trebuie un timp până să realizeze. După aceea, democrația va reveni și în Europa noastră iar aerul va redeveni respirabil.
    • Like 2
  • Sa nu uitam ca am iesit in strada (ordonanta 13) ca sa nu ii lasam pe Dragnea, Grindeanu si Iordache sa faca ceea ce face acum imparatul SUA. Da afara procurorii care l-au anchetat, opreste urmari penale pentru cei care ii suntprieteni sau de ajutor (vezi primarul New York-ului) si in principiu da livber la coruptie: Oamenii de afaceri americani sunt liberi sa mituiasca pe oricine in strainatate pentru a castiga business, fara ca FBI-ul sa ii mai urmareasca. Va amintiti ce zicea un fost prim ministru al Romaniei (Ponta)? "Oamenii de afaceri imi spun ca le e frica sa mai faca ceva ca vine DNA-ul peste ei, asa nu se poate lucra in tara asta"- citat din memorie...
    • Like 3
  • Mă faceți să râd când afirmați că suntem un stat de drept, domnule Vancu. Iar când spuneți că „democrația românească de după '90 e o poveste de succes” îmi vine să plâng...

    • Like 2
    • @ Francisc
      mg check icon
      ..dac-ați fi o blondă sexy, v-aș oferi o batistă roz, parfumată.. :))
      • Like 2
    • @ mg
      Dacă aș fi o blondă sexy, aș accepta batista roz pe care mi-o oferiți, domnule mg. Din păcate sunt doar un bătrânel nemulțumit de „parfumul” (a se citi duhoarea!) „democrației” în care am îmbătrânit...
      • Like 3
    • @ Francisc
      mg check icon
      ..lăsați că vin ele și zilele cu mici sfârâind pe grătarele patriei, într-un fum de nu se va vedea om cu cetățean. Și berea va curge precum apa aia a lui CG..
      • Like 0
  • Nimic mai bun decât o Democrație rațională!
    • Like 0
  • Andrei check icon
    Frumos, înălțător și adevărat. Să nu uităm totusi de mecanismele noasre de autocorecție.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult