Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Demonii internetului și-au făcut apariția pe Threads

Threads

Foto - Fabio Ferrar/ LaPresse/ Shutterstock Editorial/ Profimedia

De vineri, Meta a permis accesul și europenilor la platforma Threads, rețeaua socială care are rolul de a concura cu X, platforma lui Elon Musk, fostul Twitter. Meta inaugurase Threads la jumătatea anului, dar după îndelungi negocieri cu autoritățile europene privind siguranța GDPR-ul, a primit în cele din urmă undă verde abia în decembrie 2023. 

Ce este de fapt Threads?

Threads este o aplicație conexă Instagram prin care utilizatorii pot vizualiza și partaja conversații publice. Spre deosebire de Insta, pe Threads poți pune poze, video-uri, texte scurte, GIFs, poze, dar și înregistrări audio sau combinații dintre acestea. Pe scurt, este un X (Twitter), dar virgin. Și tocmai această virginitate oferă efervescență rețelei sociale. Dacă la început, aceasta fusese inundată de influenceri, așa cum este și normal de altfel, nu riști să pierzi trenul de a obține urmăritori pe un teren încă neinvadat de ”toată lumea”, sâmbătă și-au făcut apariția cei pe care-i vom numi, mai în glumă, mai în serios, demonii internetului.

Ascunși până acum în grupuri de Snapchat și fiind fantome pe Instagram, vor să pună stăpânire pe Threads, considerând că acesta este terenul lor, nicidecum al companiilor, influencerilor sau „bătrânilor”, despre care cred că au deja destule alte rețele sociale unde pot pune: ”pisici (Facebook)”, ”glam and wealth (Instagram)”, ”podcasturi (YouTube)”, ”ceartă (Twitter)”, ”video-uri (TikTok)”.

Neavând nimic de pierdut, ci doar de câștigat, neavând un filtru, demonii internetului atacă furibund pe toată lumea care nu e ca ei, de la influenceri, la companii, neținând cont de repercusiuni, pentru că acestea încă nu există. Algoritmul e încă neadaptat: pentru cine a prins în pandemie Boom-ul TikTok ține minte că a fost nevoie de ceva timp până când algoritmul s-a aliniat cu nevoile fiecărui utilizator.

Ce e acum pe Threads?

Are loc o manifestare a trendului ”unhinged”, adică a minților deranjate, nebalansate. Oameni cunoscuți sau nu, care au trăit până acum într-o bulă pe alte rețele sociale, sunt bombardați de hate de cei care vor să înfigă steagul puterii în Threads transformând rețeaua în propriul lor teren de joacă, nesupravegheat momentan, un fel de reeditare a ”Împăratului muștelor” în varianta 2024.

Cine câștigă bătălia generațiilor?

Dacă vrei să intri acum pe Threads o poți face, dar trebuie să știi la ce să te aștepți: momentan, totul este hilar. Replicile copiilor de 14 ani, care s-au născut cu tehnologia servită, sunt savuroase, (lăsând la o parte înjurăturile de prost gust), pentru că ele sunt adresate persoanelor publice sau aproape publice, persoane care n-au fost obișnuite până acum decât cu o bulă dominată de propriii fani. Dacă ești în căutarea unei noi rețele sociale inovatoare, poate ar fi mai bine să stai pe ce ai stat până acum. Sau, să mai aștepți câteva zile până când algoritmul lui Zuckerberg își va face treaba și va delimita zonele. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
Text: Mihai Crăciun/ Voce: Mihai Livadaru
sound-bars icon