Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Descifrat, cu Andi Moisescu. „Când spui bănuți, ai îngustat deja calea dialogului. Să discutăm și despre bani”

Andi Moisescu

Care este relația românilor cu banii, cum se gestionează banii în familia lui și ce ar trebui să stea scris pe bancnote? Sunt câteva dintre întrebările la care a răspuns Andi Moisescu în timpul unei ediții Descifrat - o inițiativă prin care BT deschide conversația pe tema unui subiect tabu: banii și cum ne raportăm la ei. 

Deseori, când se vorbește despre bani, este folosit diminutivul - bănuți. „Deja când spui bănuți ai îngustat calea dialogului. Înseamnă că jucăm pe mic, parcă totuși aș zice să ne mai eliberăm puțin mințile. Să discutăm, și de bani, că bănuți...”, a spus Andi Moisescu.

Realizatorul emisiunii Apropo TV a vorbit despre două principii sănătoase pe care familia sa le aplică în ceea ce privește banii. „Principiile noastre sunt foarte simple. În primul rând, încercăm să câștigăm mai mult decât cheltuim, că e cea mai simplă socoteală. Și al doilea principiu de viață: încercăm să nu risipim, să nu dăm banii pe prostii,. Atât de simplă devine viața cu aceste două principii, încât nu știu de ce aș renunța niciodată la ele”, a explicat el.

Întrebat dacă au românii talent la bani, Andi Moisescu a răspuns: „Unii dintre ei au talent la bani, zic. Surprinzător, au talent la bani și unii care nu mi se pare că ar avea talent la afaceri. Nu mă refer sub nicio formă la antreprenori, că antreprenorii pe care îi văd acum sunt foarte talentați la afaceri și mi se pare firesc să aibă și întoarcere, adică să fie talentați și la bani”.

El crede că românii sunt pe drumul cel bun în ceea ce privește relația cu banii. „Unii dintre români au deja o relație normală cu banii. Când românii o să-și propună să aibă o relație normală și civilizată cu banii, o să o aibă. Oricum, sunt pe drumul cel bun, hai să ne înțelegem. Noi întotdeauna suntem tentați să facem comparație doar cu ziua de ieri. Dar, dacă e să dăm timpul înapoi să zicem cu 10 ani și să vedem diferențele dintre relația noastră cu banii acum 10 ani și relația noastră de astăzi, o să vezi că evoluția e semnificativă”.

Dacă ar fi să aleagă ce ar trebui să fie scris pe bancnote, Andi Moisescu ar alege proverbele. „Măcar să rămâi și cu ceva deștept, dacă tot stai cu ochii în ele non-stop. Și, dacă le-ai pune pe banim eu cred că lumea ar fi mai bună la noi. Pe aia mare să scrie așa: Banul e ochiul dracului”, a spus el.

Vă invităm să urmăriți întregul episod Descifrat care îl are drept invitat pe Andi Moisescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mirea check icon
    Când folosești diminutive pentru unități de măsură ești pur și simplu imbecil! Părerea mea ...
    • Like 0
  • Nume check icon
    Sa incercam sa castigam mai mult decat cheltuim? Nu ar fi bine sa facem pe dos pentru inceput?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult