Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Descifrat, cu Andi Moisescu. „Când spui bănuți, ai îngustat deja calea dialogului. Să discutăm și despre bani”

Andi Moisescu

Care este relația românilor cu banii, cum se gestionează banii în familia lui și ce ar trebui să stea scris pe bancnote? Sunt câteva dintre întrebările la care a răspuns Andi Moisescu în timpul unei ediții Descifrat - o inițiativă prin care BT deschide conversația pe tema unui subiect tabu: banii și cum ne raportăm la ei. 

Deseori, când se vorbește despre bani, este folosit diminutivul - bănuți. „Deja când spui bănuți ai îngustat calea dialogului. Înseamnă că jucăm pe mic, parcă totuși aș zice să ne mai eliberăm puțin mințile. Să discutăm, și de bani, că bănuți...”, a spus Andi Moisescu.

Realizatorul emisiunii Apropo TV a vorbit despre două principii sănătoase pe care familia sa le aplică în ceea ce privește banii. „Principiile noastre sunt foarte simple. În primul rând, încercăm să câștigăm mai mult decât cheltuim, că e cea mai simplă socoteală. Și al doilea principiu de viață: încercăm să nu risipim, să nu dăm banii pe prostii,. Atât de simplă devine viața cu aceste două principii, încât nu știu de ce aș renunța niciodată la ele”, a explicat el.

Întrebat dacă au românii talent la bani, Andi Moisescu a răspuns: „Unii dintre ei au talent la bani, zic. Surprinzător, au talent la bani și unii care nu mi se pare că ar avea talent la afaceri. Nu mă refer sub nicio formă la antreprenori, că antreprenorii pe care îi văd acum sunt foarte talentați la afaceri și mi se pare firesc să aibă și întoarcere, adică să fie talentați și la bani”.

El crede că românii sunt pe drumul cel bun în ceea ce privește relația cu banii. „Unii dintre români au deja o relație normală cu banii. Când românii o să-și propună să aibă o relație normală și civilizată cu banii, o să o aibă. Oricum, sunt pe drumul cel bun, hai să ne înțelegem. Noi întotdeauna suntem tentați să facem comparație doar cu ziua de ieri. Dar, dacă e să dăm timpul înapoi să zicem cu 10 ani și să vedem diferențele dintre relația noastră cu banii acum 10 ani și relația noastră de astăzi, o să vezi că evoluția e semnificativă”.

Dacă ar fi să aleagă ce ar trebui să fie scris pe bancnote, Andi Moisescu ar alege proverbele. „Măcar să rămâi și cu ceva deștept, dacă tot stai cu ochii în ele non-stop. Și, dacă le-ai pune pe banim eu cred că lumea ar fi mai bună la noi. Pe aia mare să scrie așa: Banul e ochiul dracului”, a spus el.

Vă invităm să urmăriți întregul episod Descifrat care îl are drept invitat pe Andi Moisescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mirea check icon
    Când folosești diminutive pentru unități de măsură ești pur și simplu imbecil! Părerea mea ...
    • Like 0
  • Nume check icon
    Sa incercam sa castigam mai mult decat cheltuim? Nu ar fi bine sa facem pe dos pentru inceput?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult