Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Deslușire pentru credincioși

Sare din Google la mine un titlu lăbărțat ca o libarcă: „Eroare de proporții a lui Cristian Tudor Popescu. Ce confuzie a făcut reputatul jurnalist în ajunul Paștelui. Și dedesubt: „Ce nu știe CTP și a fost corectat de urmăritorii săi este că Sf. Ioan Botezătorul nu mânca lăcuste, ci lacuste, o hrană complet diferită, practic o plantă.” Și mai sare un titlu: „Gafă de proporții a lui Cristian Tudor Popescu. Celebrul jurnalist s-a făcut de râs chiar de Paște”, urmat de o „știre” identică.

Ce nu fac „jurnaliștii” de azi pentru un titlu care să stoarcă ceva audiență… Să luăm monumentala Biblie tipărită în 2001, cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, diortosită după Septuaginta, redactată și adnotată de Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Clujului. Ce citim în paragraful respectiv, Matei, 3, 4 : „Iar acest Ioan avea îmbrăcămintea din păr de cămilă și cingătoare de piele în jurul mijlocului, iar hrana lui erau lăcuste și miere sălbatică.” L-ă-c-u-s-t-e, scris limpede în românește.

În toate edițiile Bibliei tipărite de BOR pe care le-am cercetat, același cuvânt, lăcuste. În Biblia franceză (La Sainte Bible, Paris, 1946) apare sauterelles – lăcuste. În cea engleză – locusts, specie de grasshopper cu coarne scurte, comestibilă. În fine, cuvântul grecesc original din Evanghelia lui Matei și cea a lui Marcu, este akrides – lăcuste.

Aceste insecte făceau parte din hrana evreilor antici, cum consemnează sursele istorice.

Iată, deci, cu cine este asociat în neștiință numitul CTP „de către următorii săi”. Am scris acest text pentru lămurirea credincioșilor, nicidecum pentru a răspunde colportorilor Ziare.com sau gurii de canal Romania TV.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult