Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Deslușire pentru credincioși

Sare din Google la mine un titlu lăbărțat ca o libarcă: „Eroare de proporții a lui Cristian Tudor Popescu. Ce confuzie a făcut reputatul jurnalist în ajunul Paștelui. Și dedesubt: „Ce nu știe CTP și a fost corectat de urmăritorii săi este că Sf. Ioan Botezătorul nu mânca lăcuste, ci lacuste, o hrană complet diferită, practic o plantă.” Și mai sare un titlu: „Gafă de proporții a lui Cristian Tudor Popescu. Celebrul jurnalist s-a făcut de râs chiar de Paște”, urmat de o „știre” identică.

Ce nu fac „jurnaliștii” de azi pentru un titlu care să stoarcă ceva audiență… Să luăm monumentala Biblie tipărită în 2001, cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, diortosită după Septuaginta, redactată și adnotată de Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Clujului. Ce citim în paragraful respectiv, Matei, 3, 4 : „Iar acest Ioan avea îmbrăcămintea din păr de cămilă și cingătoare de piele în jurul mijlocului, iar hrana lui erau lăcuste și miere sălbatică.” L-ă-c-u-s-t-e, scris limpede în românește.

În toate edițiile Bibliei tipărite de BOR pe care le-am cercetat, același cuvânt, lăcuste. În Biblia franceză (La Sainte Bible, Paris, 1946) apare sauterelles – lăcuste. În cea engleză – locusts, specie de grasshopper cu coarne scurte, comestibilă. În fine, cuvântul grecesc original din Evanghelia lui Matei și cea a lui Marcu, este akrides – lăcuste.

Aceste insecte făceau parte din hrana evreilor antici, cum consemnează sursele istorice.

Iată, deci, cu cine este asociat în neștiință numitul CTP „de către următorii săi”. Am scris acest text pentru lămurirea credincioșilor, nicidecum pentru a răspunde colportorilor Ziare.com sau gurii de canal Romania TV.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult