Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Despre milițieni și hohote de râs. Interviu cu actorul Corneliu Ulici

Comrade Detective

Articol de Ruxandra Cosma și Luiza Vasiliu

Comrade Detective (aka Tovarășul milițian) e un serial românesc de propagandă din anii ‘80. Ba nu. Comrade Detective e un serial filmat în zilele noastre post-revoluționare, ca și cum ar fi un produs anti-capitalist al României ceaușiste. Capodopera e lost & then found de actorul Channing Tatum, care-o dublează în engleză împreună cu o gașcă de all star-uri de la Hollywood. Și, iată, o dă pe Amazon Prime.

Premiera mondială a avut loc vineri, 4 august, iar personajele principale sunt jucate de Florin Piersic Jr și Corneliu Ulici, doi milițieni în căutărea unui asasin cu masca lui Ronald Reagan pe față, sinistru ucigător de idealuri comuniste. GQ zice că se râde mult la comedia asta în 6 episoade, Channing Tatum spune că actorii români sunt atât de buni, încât nu i-a prea venit să-i dubleze. 

Dar convenția e convenție, așa că serialul e dublat în engleză (inclusiv de, oh, Kim Basinger!) și fiecare episod începe cu un intro în care Tatum și Jon Ronson (tipul care-a scris Testul psihopatului și Umilirea publică) discută despre cum acest serial românesc din anii ‘80 e un clasic al genului, preferatul lui Stanley Kubrik. Hahaa. Cic-ar fi vorba despre cum lucrează propaganda, despre cum se consolidează imaginea străinului și despre eterna luptă dintre comunism și capitalism.

Până o s-ajungă serialul și la noi, că deocamdată e disponibil doar în SUA, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă, l-am luat la întrebări pe Corneliu Ulici, tânărul milițian care face echipă cu milițianul ceva mai matur, jucat de Florin Piersic Jr. Corneliu nu era în București, așa că i-am trimis întrebările pe mail. Enjoy. (Luiza Vasiliu)

Unde ești acum?

La Tuzla, pe plajă.

Ce vezi pe fereastră?

Pe fereastră văd plaja și marea, pescaruși, cormorani, și puțin mai devreme, răsăritul.

Există vreun detaliu în jurul tău care să te ducă cu gândul la universul serialului „Comrade Detective”?

Da, mobilierul rulotei mele, care datează din perioada aia și pe care mi l-am luat în urmă cu câteva luni, din banii de la film.

Te uiţi la seriale?

În general nu mă uit la seriale, dar, din când în când sunt prins în capcană de câte unul. Așa am ajuns să văd primul sezon din Prison Break, toate episoadele, unul după altul, până a doua zi la prânz. La fel și Breaking Bad, Suits și, desigur, Game of Thrones.

Ai 34 de ani şi ai ajuns să joci într-o coproducţie a două studiouri americane importante: Amazon şi A24. Care e povestea din spate?

Am fost chemat sa dau o probă la una dintre agențiile de casting la care sunt înscris. Am dat proba si bănuiesc că le-a plăcut de mine, că m-au chemat să mai dau o probă pentru un alt personaj, adică pentru Iosif Baciu. Am rămas doi actori în cursa finală pentru rol și au făcut o serie de combinații cu celelalte personaje ca să vadă cum ne potrivim.

Povestea e cât se poate de simplă și naturală și e minunată așa.

Ulici și Florin Piersic Jr., © A24

Ce știai despre serial înainte să te apuci de filmare? Cum ți s-a părut premisa lui, a filmului de propagandă pierdut și recuperat?

Știam exact ce știți și voi până în acest moment. Că va fi o comedie, genul serial polițist, care va avea ca protagoniști doi milițieni în România comunistă și care va fi dublat în limba engleză, iar una dintre cele două voci va fi a lui Channing Tatum.

Cum a apărut ideea unui serial plasat în România comunistă?

Cred ca le place zona de Est a Europei. Probabil găsesc în România un teren de „joacă” foarte bun, exotic, cu nenumărate posibilități. Cred că va plăcea publicului indiferent de generația din care face parte. Este o comedie presărată și cu poante subtile, și cu unele foarte evidente, nu sunt neapărat genul de „inside jokes” care să limiteze impactul la o anumită categorie de oameni.

Unde au avut loc filmările?

Filmările au avut loc în București, Constanța și pe platourile Castel Film.

Care a fost cel mai greu moment de la filmări?

Au existat mai multe momente grele. Pentru mine, au fost legate de frig, ploaie sau evadarea din autobuzul în flăcări. Însă, dacă ar fi să numesc un singur moment, probabil aș spune că ultima zi-noapte și dimineață de filmare au fost foarte frumoase, dar grele. A fost o zi de filmare lungă, a fost cu efort, cu frig, cu oboseală acumulată, iar ultima secvență avea loc în mașină, la căldură. Îți dai seama ce provocare!:)

Căpitanul începea cu un discurs moralizator, iar noi îl ascultam, apoi eu aveam o replică. Efectiv adormeam între replici, dar, în mod inexplicabil, mă trezeam fix înainte să-mi vină rândul.

Ne amuzăm foarte tare, eu și Florin, când ne amintim de scena asta. 

Actorii români au contribuit cu input-ul lor la scenariu?

Am colaborat foarte bine cu Rhys [Thomas] - regizorul și cei doi scenariști, Brian [Gatewood] și Alex [Tanaka] , au avut deschidere totală față de propunerile noastre, însă filmul nu-și propune să redea fidel acea perioadă, așa că sunt lucruri care nu sunt neapărat specifice comunismului, însă care funcționează foarte bine în economia poveștii și a situațiilor.

Cum ți-ai făcut documentarea pentru rol? Ai vorbit cu milițieni, te-ai uitat la filmele lui Nicolaescu?

Am 34 de ani și încă multe amintiri din comunism și am început să-mi răscolesc memoria după senzații, mirosuri, curiozități și nelămuriri din acea perioadă. Am ascultat cântece patriotice și m-am uitat la înregistrări cu congresele De asemenea, mi-au fost de foarte mare ajutor sesiunile de pregătire si discuțiile cu buna mea prietenă și colegă actriță, Ana Popescu. Ea mi-a fost coach și împreună cu ea am construit baza personajului și a situațiilor importante.

Rolul din serialul ăsta și toată munca ta cu restul echipei te-au ajutat în vreun fel să-ţi formezi o imagine mai clară despre cum se trăia atunci?

În primă fază, am crezut că nu voi avea nicio revelație, că știu despre ce e vorba, auzind atât de multe povești despre asta, încât nimic nu mă mai poate surprinde. A fost atat de bine realizat filmul ăsta din punctul de vedere al scenografiei, costumelor, textului, încât mi-am schimbat . părerea. M-am simțit acolo. În multe scene, am avut senzația de călătorie în timp.

Ce are neobişnuit acest milițian din România anilor ‘80?

Nu fumează.

Citiți continuarea pe Scena9. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am văzut primele trei episoade, serialul este o parodie reușită a comunismului și, nu în ultimul rând, a capitalismului.
  E filmat în București, și se vede cam multă fibră optică pe stradă, pentru o capitală comunistă din anii 80, dar nu e o problemă.
  Eu aveam 15 ani în 1989, așa că pentru mine și generația mea, unele situații și acțiuni chiar au referent în realitate (din fericire, cea trecută). Actorii joacă bine, cu convingere și produc nenumărate momente de umor involuntar. De trecut, spunea cineva, e bine să te desparți râzând. Filmul ăsta, cred eu, chiar ajută la asta.
  • Like 0
 • check icon
  Mie, o imagine din filmul de prezentare mi-a adus aminte de anunțurile de la pagina de mică publicitate din România Liberă (care de fapt era o foaie detașabilă, cea mai citită de-altfel). Anunțuri de genul: „Vând urgent videocasetofon VHS, patru capete, plus monitor color, ori la schimb cu autoturism sau apartament. Aștept provincia”
  • Like 0


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult