Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Destinațiile de vacanță considerate sigure spre care germanii se vor îndrepta după ridicarea restricțiilor. Germania intră în „noua normalitate”

Turiști germani la plajă

Foto: Guliver Getty Images

În cursul conferinței de miercuri, 6 mai, executivul german a hotărât revenirea la o nouă „normalitate”, prioritatea fiind în continuare evitarea unui al doilea val de contagieri, teoretic posibil odată cu răcirea vremii spre final de septembrie. 

Având însă în vedere situația prezentă mai mult decât îmbucurătoare, guvernul a aprobat relaxarea măsurilor restrictive - cele privind contactele sociale s-au prelungit până în 5 iunie, dar în variantă „extinsă”: la plimbările și activitățile sportive în aer liber se adaugă acum și întâlnirile între mai mult de 2 persoane, cum ar fi 2 familii. Rămâne valabilă respectarea distanței sociale de 1,5 m și purtarea măștii de protecție în supermarketuri și mijloace de transport.

Toate magazinele vor putea redeschide în cel mai scurt timp, indiferent de dimensiunea suprafeței, fiind astfel anulată măsura valabilă până acum, ce prevedea o suprafață maximă de 800 de metri pătrați. Și în cazul activităților comerciale se menține obligativitatea distanței sociale și a măștii. 

Școlile și grădinițele își vor relua activitatea până la începutul verii. Regulile exacte vor fi stabilite de landuri.

Cât despre gastronomie și activități culturale, gestiunea lor este și ea lăsată la latitudinea landurilor. Restaurantele vor redeschide între 9 și 22 mai, în funcție de landul în care se află, dar se va ține cont de măsurile de protecție și de reducerea obligatorie a numărului de clienți. 

În sprijinul sectorului gastronomic, extrem de afectat de criza corona, s-a hotărât deja reducerea taxei TVA de la 19% la 7%. Inițiativa va fi valabilă 1 an de zile și va intra în vigoare la 1 iulie. 

Bundesliga, evenimentul sportiv al anului pentru un mare segment de populație, va continua începând cu jumătatea lunii mai, însă fără spectatori. 

Restricțiile privind călătoriile în străinătate rămân în vigoare până la 15 iunie, însă pe teritoriul Germaniei activitățile turistice vor fi deja posibile la sfârșitul lunii mai, când hotelurile își vor putea relua activitatea. 

Se încearcă astfel revitalizarea turismului național, tonul fiind dat de Bavaria, unul din landurile cu cele mai dure măsuri restrictive.

Destinații turistice considerate sigure

Începând cu finalul lui iunie autoritățile nu exclud însă nici voiajele către destinații considerate sigure: cel mai probabil, insulele Baleare și cele grecești.

După aproximativ 2 luni de restricții, responsabilitatea gestiunii crizei a fost pusă în întregime în sarcina landurilor. Se contează în continuare pe participarea populației și pe spiritul civic, iar cancelarul Merkel îndeamnă la atenție, subliniind faptul că s-a depășit abia prima fază a pandemiei - în cazul în care numărul de îmbolnăviri va înregistra o ulterioară creștere, va fi declanșat un așa-numit „mecanism de urgență”: la nivel de regiune (Landkreis), mai mult de 50 de noi contagieri la 100.000 de persoane într-un interval de 7 zile ar impune o revenire la restricții. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult