Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Destinațiile de vacanță considerate sigure spre care germanii se vor îndrepta după ridicarea restricțiilor. Germania intră în „noua normalitate”

Turiști germani la plajă

Foto: Guliver Getty Images

În cursul conferinței de miercuri, 6 mai, executivul german a hotărât revenirea la o nouă „normalitate”, prioritatea fiind în continuare evitarea unui al doilea val de contagieri, teoretic posibil odată cu răcirea vremii spre final de septembrie. 

Având însă în vedere situația prezentă mai mult decât îmbucurătoare, guvernul a aprobat relaxarea măsurilor restrictive - cele privind contactele sociale s-au prelungit până în 5 iunie, dar în variantă „extinsă”: la plimbările și activitățile sportive în aer liber se adaugă acum și întâlnirile între mai mult de 2 persoane, cum ar fi 2 familii. Rămâne valabilă respectarea distanței sociale de 1,5 m și purtarea măștii de protecție în supermarketuri și mijloace de transport.

Toate magazinele vor putea redeschide în cel mai scurt timp, indiferent de dimensiunea suprafeței, fiind astfel anulată măsura valabilă până acum, ce prevedea o suprafață maximă de 800 de metri pătrați. Și în cazul activităților comerciale se menține obligativitatea distanței sociale și a măștii. 

Școlile și grădinițele își vor relua activitatea până la începutul verii. Regulile exacte vor fi stabilite de landuri.

Cât despre gastronomie și activități culturale, gestiunea lor este și ea lăsată la latitudinea landurilor. Restaurantele vor redeschide între 9 și 22 mai, în funcție de landul în care se află, dar se va ține cont de măsurile de protecție și de reducerea obligatorie a numărului de clienți. 

În sprijinul sectorului gastronomic, extrem de afectat de criza corona, s-a hotărât deja reducerea taxei TVA de la 19% la 7%. Inițiativa va fi valabilă 1 an de zile și va intra în vigoare la 1 iulie. 

Bundesliga, evenimentul sportiv al anului pentru un mare segment de populație, va continua începând cu jumătatea lunii mai, însă fără spectatori. 

Restricțiile privind călătoriile în străinătate rămân în vigoare până la 15 iunie, însă pe teritoriul Germaniei activitățile turistice vor fi deja posibile la sfârșitul lunii mai, când hotelurile își vor putea relua activitatea. 

Se încearcă astfel revitalizarea turismului național, tonul fiind dat de Bavaria, unul din landurile cu cele mai dure măsuri restrictive.

Destinații turistice considerate sigure

Începând cu finalul lui iunie autoritățile nu exclud însă nici voiajele către destinații considerate sigure: cel mai probabil, insulele Baleare și cele grecești.

După aproximativ 2 luni de restricții, responsabilitatea gestiunii crizei a fost pusă în întregime în sarcina landurilor. Se contează în continuare pe participarea populației și pe spiritul civic, iar cancelarul Merkel îndeamnă la atenție, subliniind faptul că s-a depășit abia prima fază a pandemiei - în cazul în care numărul de îmbolnăviri va înregistra o ulterioară creștere, va fi declanșat un așa-numit „mecanism de urgență”: la nivel de regiune (Landkreis), mai mult de 50 de noi contagieri la 100.000 de persoane într-un interval de 7 zile ar impune o revenire la restricții. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult