Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Diaspora nu mai susține economia românească. Banii trimiși acasă de muncitorii români în străinătate au scăzut dramatic

Diaspora - Foto Inquam Photos

(Foto: Adriana Neagoe / Inquam Photos)

Românii care lucrează peste hotare nu mai trimit acasă sume tot atât de mari ca în urmă cu câțiva ani. Economia nu mai este susținută de remiterile celor din diaspora, spune consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, invitatul ediției de luni seara a emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

„Remiterile au scăzut. Din două motive: în primul rând, 7 miliarde cât am primit în 2008, cifra nu am mai întâlnit-o. A venit criza, în toate țările au fost restrânse veniturile și românii noștri plecați au putut să trimită mai puțin. În ultima vreme, alt fenomen: stabilizări. Se produc grupuri, echipe stabile, mase numeroase de români care încep să se stabilească în alte țări. Și-au dus acolo familia, devin cetățeni acolo, acolo plătesc impozite, acolo întrețin familia, nu mai trimit acasă”, a afirmat Adrian Vasilescu, care a precizat că în acest an remiterile sunt la un nivel situat în jur de 4 miliarde de euro. 

Românii plecaţi în afara ţării au fost consideraţi, până în acest an, cei mai mari investitori „străini” în România. În anii de dinaintea crizei din 2008-2010 şi în perioada ulterioară, inclusiv în 2016, raportul dintre sumele trimise acasă din străinătate de către expaţii români pe de-o parte şi investiţiile străine realizate de companii de cealaltă parte a fost supraunitar, în sensul că remiterile erau mai mari decât investiţiile. Potrivit Mediafax, în primele cinci luni din 2017 acest raport a devenit subunitar, remiterile fiind în premieră depăşite de investiţiile străine.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • PSD este votat constant de cca.3,5 mil.romani, care in raport cu total voturi valabile le asigura sau nu majoritatea!Atat timp cat acesti 3,5 mil vor fi lasati sa fie majoritari in total electorat,PSD si aliatii vor conduce Romania,iar cei plecati sau ramasi ,dar care nu participa la vot,vor arata cu degetul la mizerriile pesediste ,ca la ceva inexorabil,care tine de fatalitate!In fapt e lipsa de civism si de minim interes pentru tara in care s-au nascut si s-au educat,dar asta tine de caracter,cam slab la romanul mediu!
    • Like 0
  • dalex check icon
    "Stabilizarile" s-au produs dupa ce si ultimii romani din strainatate au inteles ca NU MAI AU LOC IN TARA PSD-ului.
    Aici, in Romanica, este loc doar pentru familiile chiaburimii rosii.
    "Si-au luat tara inapoi".
    • Like 2
  • Eu inca trimit pentru ca e mama in Romania, si socrii. Altfel n-as mai trimite deloc. Nici eu nu-s de acord cu girarea hotiilor astora pe cu banii mei
    • Like 2
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    Salariile in Europa au scazut, iar viata s-a scumpit peste tot. Astfel, nu mai poti sa trimiti bani acasa, sa te intreti decent unde lucrezi in strainatate si sa mai pui si bani la ciorap. In plus, preturile din Romania s-au aliniat la preturile din Europa. Daca transformi preturile de la raftul magazinelor in euro, vei constata ca sunt la fel ca in Spania, Italia, UK, Germania, Austria, samd.
    In aceste conditii ori te intorci in Romania, ori ramai unde lucrezi.
    Inainte romanii aveau o retinere sa se stabileasca in strainatate si trimiteau bani acasa. Dar acum, dupa 20 de ani si-au dat seama ca asta e o prostie. De ce sa fii legat de un loc care nu iti aduce nimic ? Asa ca si-au facut bagajele si au plecat pe nedeterminat cu copii cu tot. De ce sa stau separat de familie in speranta ca Romania isi revine ? Plec si gata. Romania nu se va schimba niciodata ! De ce sa finantez eu furaciunile PSD-ului pe munca mea grea din Europa ?
    Banii stau la mine, iar PSD-ul sau PNL-ul, USR-ul, PDL-ul sa se duca dracu ca sunt toti o apa si un pamant. Cine inca mai sta pe ganduri, in scurt timp va face la fel. O sa ramana doar cei care nu pot pleca din Romania, sau cei care se descurca din "combinatii", ca sunt destui.
    Dar si astia cu "ciupeala si combinatia" au viata scurta. Deja "prostii" aia care au plecat ar fi buni. Si nici Dragnea, Voiculescu, Mitrea, Ponta si alti Penali nu vor face bani fara specialistii pe care i-au prostit si umilit. E usor sa lasi "prostii" sa tipe pe principiul lasa-i ma ca e ca noi, dar fara banii lor mucles ciolan. Deja incep sa ma distreze vremurile ce vin.
    Daca inainte era amenintarea aia" Te dau afara daca nu...", acum e la mine "Plec daca nu". Eu am indurat scuipatii si urina voastra, dar acum sunt Senior si fac regulile, iar voi ba Agramatilor cu MBA va urez sedere placuta la tomberon, la pubela. Sa vedeti si voi ce greu se castiga o paine pe ce sti, cand nu te invata nimeni nimic. Nici macar analfabetii aia de profesori care vor meditatii si bani. Aha !
    • Like 4
    • @ Dan Dan
      dalex check icon
      Nu va ajunge Dragnea la pubela ca are banii si casele in afara tarii pe care o distruge.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult