Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Adrian Vasilescu: „Discursul împotriva multinaționalelor este populist, ele fac cea mai mare parte din exportul românesc"

Vasilescu Adrian

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, consideră că discursul public împotriva multinaționalelor este unul populist, în condițiile în care acestea realizează cea mai mare parte a exportului românesc. 

„Ele fac cea mai mare parte din exportul românesc. Este de șase ori mai mare ca în vremea lui Ceauşescu. Din 70.000 de firme, multinaţionalele sunt în primele o mie. (...) Este un discurs populist, care câştigă teren și în România”, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Și Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, a afirmat în ianuarie la Digi24 că discursul împotriva multinaționalelor este unul păgubos.

„E mai ușor să dai vina pe ceilalți decât să vezi și să recunoști ceea ce puteai să faci și n-ai făcut. În viziunea mea, statul poate să obțină mai mulți bani cu cât merge mai bine economia. S-a dovedit clar că economia noastră merge bine - cu 4%, 5% creșteri -, cu aceste companii. Dacă aceste companii ar fi lipsă din economia noastră, nu cred că am merge mai bine, cred că am merge mai rău”, a declarat Lucian Croitoru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • george check icon
    Domnule Vasilescu.Atitudinea nu este impotriva multinationalelor.Ci impotriva modului in care expatriaza profitul prin firme de consultanta care nu presteaza mai nimic, pentru ca profitul e rezultatul utilizarii fortei de munca avand costuri mici.
    A trata problema asa cum o puneti dv. este o incercare de denaturare a problematicii.Ce-ar fi ca dv. sa mai mergeti la pensie, ca oricum veti avea o pensie de nabab.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult