Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Nenorocita de Merkel!” O întâmplare cu o emigrantă din România care voia să apere Germania de „pericolul islamizării”

Olav era pe punctul de a sări din sicriu pentru a-și împușca șeful, când doamna de lângă mine a ridicat brusc vocea. „E o nenorocită", a tunat ea. „O nemernică".

Mai era destul timp până la decolare și romanul lui Nesbø devenea din ce în ce mai interesant. Probabil că doamna vorbește de noră, de cuscră sau de vreo vecină cu care se află în război total, mi-am zis în barba roșcată, întorcând înfrigurat pagina. La urma urmei, nu era nici prima și cu siguranță nu avea să fie nici ultima răfuială indiscretă și total inadecvată a unui tovarăș fortuit de drum cu un dușman real sau imaginat la care eram obligat să asist. Ce a urmat m-a luat însă total pe nepregătite, ejectându-mă brusc din cripta întunecată și rece din Oslo în care îl așteptam pe nemernicul traficant de droguri Hoffman. „Nenorocita" avea 61 de ani, deținea un doctorat în fizică, era președinta Uniunii Creștin-Democrate germane și se afla la al treilea mandat de cancelar al Germaniei. „Nemernica" era Frau Angela Dorothea Merkel.

Știam, firește, că doamna Merkel își atrăsese multe antipatii din cauza poziției intransigente adoptate în privința crizei datoriilor suverane din Uniunea Europeană; măsurile de austeritate și reformele structurale cerute și impuse cu acel prilej nu aveau cum să o facă populară, nici pe plan intern, nici printre țările îndatorate. Personal, nu apreciam foarte tare încercările ei de a spori prerogativele Băncii Centrale Europene și ale Comisiei Europene. Cu toate acestea, violența epitetelor care îi fuseseră aplicate m-a făcut curios. Ce anume o nemulțumise pe concetățeana mea?

Curiozitatea mi-a fost repede satisfăcută. Merkel păcătuise grav. Nu numai că nu pusese stavilă valului de refugiați sirieni, dar nu-i pedepsise ferm pe cei ce se făcuseră vinovați de tulburările de la Köln din ajunul Anului Nou. Pe scurt, „Mutti", mama poporului german, își trădase copiii și trădase și Europa, expunând-o pericolului „islamizării" bătrânului continent.

Nu era nimic nou în aceste acuze, nici măcar vehemența. Ce m-a mirat a fost însă faptul că ele erau colportate de unul dintre cei 350 000 de români plecați la muncă sau la studii sau la altceva în Germania. Când îți părăsești, fie și temporar, țara și de multe ori și familia în căutarea unei lumi mai bune, nu ar trebui poate să fii solidar cu niște amărâți aruncați pe drumuri de război? Te temi de concurență? Speri din tot sufletul să vadă ei nemții că sunt alții mai răi decât tine și că au greșit impunându-ți restricții? Ai devenit peste noapte mai german și mai european decât Merkel? Ți s-a activat vechea genă de „apărător al porților creștinătății"?

Întrucât nu consideram „Alternativa pentru Germania", partidul extremist condus de Frauke Petry, ca fiind tocmai o alternativă, întrucât atitudinile intolerante nu-mi păreau tocmai creștine și întrucât nu-mi surâde perspectiva „închiderii frontierelor" sau a sporirii autoritarismului, am întrebat zâmbitor dacă nu cumva situația este ușor mai nuanțată. În plus, după ce că nu vrem să primim refugiați în România, am vrea să nu-i primească nici Germania? Din fericire pentru mine, a început îmbarcarea.

Când am ajuns la București, Olav îl ucisese pe Hoffman, iar iubita lui Corina se afla în sfârșit în siguranță. La scurtă vreme, Angela Merkel s-a văzut firitisită de Barack Obama pentru calități și pentru sprijinul acordat Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții, menit să faciliteze accesul pe piața americană a companiilor europene și viceversa. Concomitent, protestatari au manifestat contra a ceea ce au numit încercare a SUA de a impune o agendă economică proprie și de a favoriza un tip dezlănțuit de capitalism. Mă pregăteam să arhivez întâmplarea, ușor vetustă. Taman atunci m-au năpădit noutățile autohtone.

Cei de la Operă nu-și vând țara. Jurnaliști candidează. Un primar silit să plece de protestele străzii candidează. Un corupt traficant de influență candidează și el. Un traseist schimbă iar partidul și, evident, candidează. Un președinte de partid condamnat definitiv rămâne. Un ministru bun demisionează la cererea pripită a șefului guvernului.

Ușor buimac, nu am putut să-mi reprim o întrebare: Noi îi cerem nota de plată doamnei Merkel?

Culmea e că, mai devreme sau mai târziu, „nemernica" și „nenorocita" o să plătească, democratic, la cent, pentru deciziile luate, fie ele bune sau rele. Însă nota de plată a candidaților și rămașilor mioritici pomeniți mai sus, ca de altfel și cea a multor altora ca ei, o vom achita noi. Probabil ne putem permite. La nevoie, dacă nu ne ajunge de bacșiș, ne putem încerca norocul în Germania.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ușor buimac, nu am putut să-mi reprim o întrebare: Noi îi cerem nota de plată doamnei Merkel?
  Cred ca esti buimac complet,de ce nu am cere si noi astia de pe strapontina UE, pe noi nu ne afectaza competitia ei cu SUA?ori noi trebuie doar sa fim cu capul plecat si sa pupam manusitele si sa renuntam la datoriile Germaniei fata de Romania.
  Inbarligaturile tale ca sa iasa mai multa mazgaleala pe hartie se rezuma la a fi nemultumit de faptul ca un roman ce se afla in Germania isi permite sa critice pe mercantila Merkel,haida de esti boland bre?ori scrii dupa dictarea lui Iohan?
  Eu ca roman spun ca mercantila Merkel este o abjecta care urmareste doar interesele Germaniei,aservirea UE acestor interese.Acum dupa ce constata patachina ca nu a fost de bun augur invitata ei catre arabi doreste sa se friga alte tari la scosul castanelor din foc.
  • Like 4
  • @ Barbu Dan Florin
   check icon
   cred ca buimaceala de care pomeniti a ramas de la piesa de teatru urban "revolutia romana", altfel NATO a invins Pactul de la Varsovia, in ceea ce a fost numit "Razboiul Rece", deci romanica este tara invinsa, asa ca daca se gandeste cineva sa vada nota de plata a romanicii acolo scrie "sclavie 50 de ani" exact ca si in 1945, toamna :)
   • Like 0
 • check icon
  Poate romanca a plecat scarbita de ce se intampla in Romania ( cunosc un caz exact pe acest motiv - iar persoana in cauza nu s-a dus ca "aibe un serviciu- ci si-a deschis un cabinet- din banii proprii- munciti!); Poate nu facea "foamea" in Germania, si nici n-a plecat sa-si caute un job de servitoare- ci de partener egal in drepturi...
  De aici frustrarea;
  Ca fosta Romanie- actuala tara a hotilor, condamnatilor, liberei minciuni si a tupeului maxim are o gramada de lupi moralisti- o vedem cu totii ( cei care o "vedem" desigur); Ceilalti- patrioti si patriotarzi catavencieni sar la gatul unei romance - doar pentru ca ea ar trebui sa aibe "ciocul mic" ( dar de ce oare/ Si aici sa avem sentimentul vinovatiei- pentru o sleahta de corupti, hoti ( etc) cu care Romania se etaleaza in mediile europene ( si cele guvernamental- parlamentare)?
  • Like 4
 • Măi,nea Caisă,românca noastră s-o fi exprimat neprotocolar față de "Mutter Merkel",dar eu cred că ea este îngrozită de perspectiva islamizării Europei:făcăii ăia tineri,voinici și obraznici(agresivi față de femeile europene cam"dezvelite"),care nu umblă înfășurate cum zice Coranul - ăștia cred că nu au venit în Europa să se integreze în societatea ei,ci vor să ne bage pe gât,cu forța,califatul cu Sharia lui cu tot,predicat de liderii lor religioși,care ne urăsc și ne diprețuiesc pe noi,câinii de creștini,infidelii!
  Las la o parte pe amărâții de adevărați refugiați care pleacă din țara lor ca să-și scape viața și care probabil,sunt dispuși să se integreze...
  • Like 5
  • @ Dorin Nutu
   Mai acesta cu caisa ia te rog un oarece ton mai respectuos si mai reflecteaza o data la spusele (scrisele) din articol: ceea ce a vrut Ovidiu O. sa sugereze e ca nimeni si nimic nu-i da dreptul cucoanei romance sa vorbeasca despre Merkel ca la usa cortului (sau ca pe Splaiul Dambovitei) in conditiile in care treaba in RO merge cum e bine-stiut ca merge si mai ales cand fiecare roman (fie el din tara sau de 'afara') e raspunzator de starea de fapt pe care Ovidiu O. o prezinta sintetizand stirile din/despre tara-muma (penali pe post de candidati, penali pe post de conducatori de partid, ministri competenti dati jos pt varii motive etc). Cu alte cuvinte mioritica trebuia sa aiba o atitudine mai retinuta,ca de altfel majoritatea romanilor : Romania geme de coruptie, tiganismul generalizat (nu neaparat impus de etnia respectiva, aflata in continua crestere numerica) aduce zilnic situatii teribile (spre deliciul presei de scandal), saracia e in crestere continua, intoleranta e la ea acasa etc,etc...dar romanul nu mai poate de durere la gandul 'islamizarii' Germaniei.
   Si zici la final ca lasi 'la o parte amaratii veniti din cauza razboiului' si dispusi sa se integreze? Pai nu-i lasa, dom'le, pentru ca aia-s Majoritatea migrantilor...si duc dupa ei o spuza intreaga de copii, foarte necesari unei Europe mult prea imbatranite
   • Like 2
  • @ Radu Agache
   @Radu Agache
   Măi "acestălalt"vizionar european,ceea ce voiam eu să evidențiez era faptul că nu mi-ar păsa prea mult dacă,în urma acțiunilor dnei Merkel ar crește pericolul islamizării doar a Germaniei,însă percolul ăsta paște întreaga Europă! Tare mi-ar plăcea să te văd ce-ai face dacă ai fi obligat să trăiești după perceptele impuse de islamiști...Pentru că Merkel,Junkers și alți inconștienți ca ei au de gând să impună TUTUROR statelor membre UE să primească cât mai mulți din asemenea"primenitori" ai raselor europene.. Droaia de copii pe care-i cară cu ei poate fi pepiniera viitorilor teroriști care să-ți pună bomba sub fund,pe motiv că încă nu te-ai împăcat cu ideea Marelui lor Califat,extins peste toată suflarea omenească...Faptul că marea majoritate a urmașilor imigranților de sorginte arabă,în Europa,nu s-au integrat în societatea europeană s-a văzut deja în Franța,Belgia,UK,etc.
   Abon entendeur,salut!
   • Like 1
 • check icon
  pentru cineva care este cat de cat la curent cu cele doua principii moderne, politicile demografice ale tarilor dezvoltate si cu curentele moderne economice, cand citesti si vezi anumite articole si reportaje in limba romana observi imediat modelele filozofiei politico-economice a sec XIX. daca te apuci sa intri mai adanc in informatiile postate pe internet descoperi diferentele dintre estul si vestul continentului european. daca mai ai si ceva cunostinte de limba engleza, germana, franceza si spaniola si aluneci catre comentariile politico-economice ale regiunilor vorbitoare de aceste limbi, descoperi ca in limba romana subiectele, daca nu sunt traduse, sunt puternic influentate de curentele politicilor razboiului rece : capitalismul este pe margine prapastie, uniunile economice sunt pe cale a se destrama, estul detine capacitati militare superioare vestului, adanc ascunse in siberia, .... si totusi varful economiei continua sa ramana in vest, varful cercetarii teoretice si practice ramane in vest, transformarile pozitive raman in vest, ... si culmea culmilor ... toti oamenii fug in vest ! pana si cei care infiereaza cu manie proletara manifestarile capitalismului salbatec, tot in vest isi trimit urmasii ! oare de ce ? in definitiv un maturator din vest castiga cat un scriitor politruc din est ! sa fie vorba de statut ? nu cred, maturatorul umbla in ultimul model bmv, iar scriitorasul intr-un wv de mana x :). si atunci ? si atunci incepi sa crezi in Dumnezeu ! caci numai El poate da sansa sa-ti traiesti visele. NIHIL SINE DEO !
  • Like 2
  • @
   Ai dreptate. Salariul si nivelul de trai este mult mai ridicat decat in est. Si totusi asa cum spune EMINESCU in Imparat si proletar "Religia - o fraza de dansii inventata"... anuleaza sfarsitul comentariului. Eu am inceput sa fac diferite paralele intre diferite actiuni socio-politico-economice. Una dintre ele ar fi asta: In Elvetia in 2014 au respins prin referendum salariul minim pe economie de aproximativ 3250 de euro. Majoritatea castigau peste acest salariu, dar le era frica ca vor veni din alte tari si le vor lua locul de munca, asa ca au votat impotriva. Daca in Romania s-ar face referendum pentru salariu minim pe economie de 3250 de euro pe luna, vor vota impotriva ca vor veni germanii, francezii, englezii, elvetienii,bulgarii, ungurii, slovenii, polonezii sau alte natii, sau ca se vor intoarce romanii plecati peste hotare si le vor lua locul de munca? Eu sunt sigur ca NU vor vota impotriva salariului minim.
   • Like 0
  • @ Barbu Marin
   check icon
   corect si incorect. 1. intrarea pe piata muncii in elvetia este fff grea 2. elvetia avea la vremea respectiva un contract la nivel national cu portugalia 3 comparatia este usor fortata, elvetia avand o politica deosebita obs. in elvetia nu migreaza arabii
   • Like 1
  • @
   Cu vreo 2 luni (nu mai tin minte exact) inainte de referendum in 2014, Elvetia a avut o initiativa anti-migratie ce a pus sub semnul intrebarii principiile libertatii de circulatie. Elvetia face parte din Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS), dar nu face parte din Spatiul Economic European (SSE) desi tratatele au aceleasi dispozitii in privinta liberei circulatii a persoanelor, a serviciilor si a capitalului. Elvetia, cateva luni, a fost membra a SSE in 1994, dar urmarea unui referendum nu a mai ratificat tratatele. Am un prieten francez care lucreaza in Elvetia. Locuieste in Franta la granita cu Elvetia. A avut probleme la serviciu din cauza ca e de alta nationalitate, desi acolo unde lucra se vorbeste tot franceza. I-au zgariat masina, i-au murdarit-o cu vopsea, a avut conflicte cu colegii si cu conducatorul unitatii, au incercat prin toate mijloacele sa-l indeparteze. A ajuns in instanta unde a invocat (spre surprinderea mea) un tratat AELS si a castigat. In timpul procesului ii sugeram sa vina in Romania, ca nu-i dadeam vreo sansa, dar ii era greu sa invete limba romana, spunea ca e greu de invatat.
   • Like 0
  • @ Barbu Marin
   check icon
   ai perfecta dreptate :) intamplator, din experient personala cunosc "ceva" realitati din Wadt-Vaud si Genf-Geneve, sunt 2 dintre cele mai "vizitate" cantoane, alaturi de Tessin-Ticino si Graubunden-Grigionii, de catre strainii in cautare de munca. realitatea este ca aprox 40% din locuitorii acestor cantoane obisnuiesc sa treaca granita pentru a-si face cumparaturile in mallurile deschise in franta, italia si austria. iar aceste malluri sunt deschise special pentru ei, exemplu Intermarche de pe D984 pe care vineri intalnesti mai multe numere elvetiene decat franceza, dar si legislatia elvetiana care nu permite intrarea in tara cu mai mult de 3kg de carne de persoana :), la asta se aduaga cele 6 cazinouri din departamentul Haute-Savoie de pe malul francez al lacului leman :) frecventate de evetieni :), Annemasse/casino partouche practic este o continuare a Genevei, dar in franta :), Évian-les-Bains - le plus grand casino à thème d'Europe !, este pentru cei din Lausane ... dar aceleasi lucruri le putem povestii despre zona Szabolcs-Szatmár-Bereg - Csongrád + Satu Mare - Timis :) ... frumoase amitiri la ceas de tihna, oamenii sunt toti la fel !
   • Like 1
 • Andrei check icon
  cred ca tu si doamna respectiva puteti candida amandoi la titlul onorific de "care e cel mai mai ipocrit" - ea pentru ca este o emigranta intransigenta fata de alti emigranti si tu pentru ca te apuci sa judeci oamenii aiurea nestiind mai nimic fata de ei. De fapt cred ca tu ai avea castig de cauza, persoana respectiva inca nu s-a apucat sa scrie articole pe seama ta, semn ca poate e ceva mai inteligenta ca tine.
  • Like 3
 • Germanii au inteles de mult, pe pielea lor, de ce atitudinile xenofobe sunt rele pentru o natiune si nu aduc decat suferinta, astazi se mandresc cu faptul ca nu sunt mandri de ceea ce au facut: https://www.youtube.com/watch?v=HMQkV5cTuoY

  Ma indoiesc serios ca o adunatura de xenofobi speriati vor putea sa-i convinga de altceva.
  • Like 1
 • check icon
  Dacă sirienii nu ar fi făcut parte din altă cultură,cultura islamică,se pare imposibil adaptabilă la cea de tip occidental, nu s-ar fi făcut atâta tapaj,ca să nu mai pomenim faptul că europenii în doilea război mondial nu au „invadat„ țările musulmane apropiate ca să fugă de război,ca atare de ce ar fi Europa pe post de mama răniților,ca să nu mai vorbim că acești emigranți(nu tocmai doar femei,copii și bătrâni,ci oameni tineri în fapt) ar fi bine să pună mâna să-și apere țara cu arma în mână, căci pacea nu o să vină de la alții,sau dacă da, va fi iarăși contestată.De ce nu se duc la frații lor într-u- cultură?Hmm,cam toată lumea evită răspunsul la această întrebare. Hai să nu le mai luăm apărarea gratuit și nefondat,ținând cont că și Mutti și-a dat seama că a greșit grav și că poveștile stupide așa zise umanitar-universale, sunt la fel de utopice și periculoase ca și comunismul deși dau bine la imagine.
  • Like 6
  • @
   Eh, am trimis si noi copchilasi in Iran la vremea lu WW2.
   Sa analizam ce inseamna "fratii lor intru cultura". Daca te referi la religie, da, e plin de tari musulmane in jur. Doar ca factiunile musulmane se urasc mai tare ca factiunile crestine, mult mai tare. Iordania e aglomerata extrem deja cu refugiati, dramatic. Liban la fel, in plus sunt in razboi continuu de incredibil de multi ani. Irak-ul nu il mai pomenim ca ne facem de ras. Arabia Saudita, una din cele mai retrograde tari de pe planeta (femeile nu voteaza, nu pot conduce masina, nu au voie in restaurant cu barbatii, nu exista cinema-uri, taiem capete pe strada, etc.) ii refuza pe refugiati. As pomeni Israelul, dar nu is chiar atat de sarcastic. Mai ramane Turcia, unde chiar se duc refugiati multi. Doar ca turcii ii plac pe sirieni doar usor mai vag decat ii placi tu. Vezi, nu am evitat raspunsul la aceasta intrebare. Uite, dupa standardul tau, probabil fratii nostri intru cultura ar fi rusii, ca is ortodocsi si le place beutura, exact ca noua. Ei, eu nu m-as refugia acolo.
   Bun, acu despre apararea tarii mama cu arma in mana and all kinds of Counter Strike shits. Esti un absolvent de Politehnica in Siria, mai asculti niste Pantera, mai bei un vin, ca no, ai norocul sa fi in Siria, nu in restul tarilor varza din jur. Practic un soi de Romanie cu un Ceausescu cu facultate, dar mai calda. Acu e razboi, in forma care a ajuns acolo. Iei o arma si trebuie sa decizi in cine tragi. Decenta spune ca ar trebui in aia lu Assan, dictatorul. Doar ca aia o sa le taie gatul parintilor tai si baietii lui Putin o sa iti violeze sora + niste bombe. Bun, atunci sa tragi in rebeli, ca sa fie in regula Assan, ala care a pornit tot razboiul. Da, numai ca nasol, ti-o poti lua de la americani si oricum sperai sa scapi de Ceausescu ala. Ar mai fi varianta in care poate ar fi in regula sa lupti de partea ISIS ca aia urasc pe toata lumea. Doar ca tie iti place vinul si heavy metalul, parca nu ai vrea sa lupti de partea celor mai idioti oameni de pe planeta. Bunul simt iti zice sa te cari dracului, de preferat in tari functionale. Daca nu, macar in Romania, unde mai is niste veri care fac business. Numa ca aia is tot un fel de mini-Arabie Saudita. Bun, fie, Germania. Eu am un copil si o sotie, daca o sa fie vreodata razboi in Romania, o sa fac tot posibilul sa plec departe, ma doare in cot ca Bogdan Diaconu o sa ma certe pe Facebook. Tu ramai cu arma, nu te condamn.
   Umanismul e utopic si periculos DOAR din cauza ca majoritatea lumii gandeste ca tine si/sau ca baietii aia care umbla cu vesta de dinamita. Stiu, omenirea e inca departe de potentialul ei.
   • Like 5
  • @
   Io stiu ca incercai sarcasmul, dar cumva ai reusit sa subliniezi si mai tare ce ziceam eu. Ura interna in islam e imensa, asa ca povestea cu "sa mearga la fratii lor" e neaplicabila. E ca si cum ai zice, da-i dracu de arabi. Desi nu is toti arabi. Iranienii nu is arabi. Pakistanezii nu is arabi. TURCII NU IS ARABI, is dusmani. Si tot asa. Da, germanii sunt accesibili. Romanii fugeau pe vremea lui Ceausescu in Albania? Nu, se duceau la dracu in Canada. Si nu era nushce razboi.
   • Like 1
  • @
   De acord cu tine si de cand ti-am vazut comentariul acum cateva ore anticipam ca o sa sara "politic corectii" pe tine ca mustele pe balegar. Desi sunt de acord cu teoria studentului metalist emisa de Vasile Pop, stimabilii care au tabarat pe tine ar trebui sa se uite la statisticile de la centrele de primire ale asa zisilor refugiati. Doar vreo 15% sunt din Siria. Restul din tari de la Etiopia la Bangladesh. Ma indoiesc profund ca sirienii care ajung in Europa sunt refugiati. Nu vad cum o familie din Siria are €12000 la saltea ca sa plateasca barca pt 4 oameni din Tucia pana in Grecia, ca sa nu mai pun la socoteala banii cheltuiti sa ajunga in vestul Turciei. Adevaratii refugiati sirieni sunt in taberele din tarile vecine, cei care au fugit cu hainele de pe ei. Astia care ajung prin Europa sunt oportunistii care au profitat de invitatia neconditionata a Mutti Merkel, au vandut tot ce aveau acasa, si au luat-o la drum spre alte meleaguri. Exact cum au facut cativa romani prin 1991, cand cineva a dat duma ca Finlanda accepta azilanti romani pt ca au fost inundatii prin jud. Bacau. Au stat romanii pe la granita si prin St Petersburg vreo luna si s-au intors acasa sa stea cu parintii, ca apartamentele lor erau vandute pt a finanta epopeea vestica. Mi-e cumva mila de metalistul sirian, dar sincer nu e problema mea. Pana in 2007 romanii prinsi ilegal in UE erau deportati si iti mai luau si o interdictie pe vreo 5 ani de nici in R. Moldova sa Bulgaria nu mai puteau sa merge. De ce s-ar aplica alte standarde pt astia. Fratii lor musulmani ii urasc. Arabia Saudita s-a oferit sa construiasca 200 de oschei in Germania pt "noii veniti", deci se pare ca nu-i uraste asa de tare, dor ca prefera sa-si construiasca palate si zgarie nori decat sa faca niste tabere de refugiati pt fratii musulmani.
   Astept cu nerabare pleiada de critici. Va rog fara "aparatorul crestinilor de pretutindeni". Sunt ateu si titlul sus mentionat mi-a fost atribuit anterior de un retardatzel.
   • Like 1
  • @ Coioaba jr
   E posibil sa avem vreun razboi si prin Romania la un moment dat, ca resursele se imputineaza, lumea se inmulteste. No, eu o sa am mai mult de 12.000 euro sa imi duc fraudulos familia undeva. Desi majoritatea populatiei o sa stea in taberele din Ungaria. Stiu, o sa fie o droaie de oameni comozi care o sa ma certe ca "nu am stat cu arma in mana sa imi apar tara". Drept sa zic, dupa ce is mort nu cred ca o sa ii ajute pe copiii mei ideea ca tat-su si-a aparat tara. Pana la urma vorbim de aceeasi tara care a luptat vreo 4 ani ca aliat al Germaniei dupa care a decis sa lupte vreo juma de an ca aliat a Rusiei. Aparatul de tara e relativ. In Siria oricum e imposibil.
   Evident ca o foarte mare parte dintre "refugiati" nu sunt sirieni, sunt oportunisti. Exact ca romanii care apar regulat cu cersitul dupa inundatii, prin satele si orasele romanesti, desi stim toti ca marea majoritatea nu au idee unde or fi inundatiile alea pe harta. Si atunci ce facem, anulam orice ajutor pentru inundatii sau lucram nitel la filtre?
   "Ma indoiesc profund ca sirienii care ajung in Europa sunt refugiati. Nu vad cum o familie din Siria are €12000 la saltea ca sa plateasca barca pt 4 oameni din Tucia pana in Grecia". Sigur, sirienii oportunisti isi risca viata copiilor trecand marea pe barci desi mor lunar cateva sute. Smecherii.
   Chestiile ca in filmul de mai jos nu te fac sa ai chef de plecat https://www.facebook.com/AblaKamelofficial/videos/806635122775641

   Inteleg perfect de ce fug oamenii respectivi. Venind dintr-o tara cu 4 milioane de emigranti, desi se poate trai chiar decent si aici. Altfel, ca ateu total lipsit de valori morale, imi e totuna daca ii trimitem pe astia inapoi (nu am idee cum). Daca mi-e greu sa ma obisnuiesc cu fanii Arsenie Boca, evident o sa imi fie mult mai greu sa traiesc cu iubitorii de Mahomed.
   • Like 0
 • Foarte adevarat,vedem'praful" din ochii altora si criticam,luam atitudine dar "barna" din ochii nostri nu,ne doare ,ne lamentam si nu facem nimic ,ne victimizam.Tipic.
  • Like 2
  • @ Mirela Stan
   check icon
   @Mirela Stan , ce legătură are corupția endemică de la noi cu inflația de emigranți din Germania?Asta e ca și cum un om urât nu poate critica pe cineva frumos numai că el este urât.Constatarea este la îndemâna oricui chiar dacă deranjează acest lucru.Ar însemna ca noi românii să ne închidem total să nu ne mai intereseze ce fac alții până nu ajungem noi la un nivel comparabil?Au încercat asta China și Japonia de-a lungul istoriei și au dat chix.
   • Like 2
 • check icon
  Ce vă mai place să le amestecați. Ce are sula cu prefectura? Eu înțeleg fracturile logice din articolele de propagandă. Este și ăsta unul? Eu am o întrebare, dacă sunt român și sunt sărac, nu pot să spun că plouă? Dacă sunt orb , nu pot să spun că mi-e frig? Ce dacă suntem corupți și avem o societate haotică? Noi ca persoane, ca oameni, nu putem să vedem adevărul și să-l spunem, sau ce? Da, madam Merkel în problema migratorilor/refugiaților a gândit prost și a acționat prost. Punct. Da, nu-i corect ca tu conducătorul unei ȚĂRI din EU să inviți migratori din orientul mijlociu, să-ți treacă în hoarde granițele uniunii (alea Schengen, în care noi românii, cetățenii EU nu avem voie să trecem PE LA VAMĂ fără identificare), iar apoi după ce ai văzut ce căcat ai făcut, să încerci să scapi de ei prin redistribuire în țări, pe care nu le-ai întrebat, care nu au nici legătura cu problema, ba încă au probleme lor nerezolvate. Asta ce e domnule? E ori o prostie nemărginită, ori o rea voință diabolică. Îți faci rău cu bună știință, ba încă îi bagi în căcat și pe alții. Ești buimac că noi cerem "nota de plată" lui Merkel? Pe ce lume trăiești domnule? Unde ai trăit și unde ai crescut? I-am cerut noi ceva madamei? I-am zis numai că e nemernică și o nenorocită, pentru idioțeniile pe care le-a făcut. Ce dacă are doctorat? Ce dacă e din Germania? Ce dacă e cancelar? Adu-ți aminte domnule că noi l-am executat pe Ceaușescu, Președintele Republicii, fără proces, împotriva legiilor țării din acel moment, numai pentru că a ținut lumea în frig și în foame (deși dacă e să o luăm cinic și matematic, ăla e prețul pe care trebuie să-l plătească o țară mică și societate ca să scape de datorii, o austeritate sufocantă). Nu a contat nimic din ce a făcut, ce a gândit, ce a muncit. Bun sau rău. A făcut o politică idioată, care ne-a afectat pe toți, a plătit prețul. Noi, românii, avem tot dreptul din lume să comentăm, pentru că noi suntem pățiți și plătim cu vârf și îndesat, inclusiv în prezent, rezultatele politicilor aberante (nu contează motivul) aplicate de diverși indivizi, cu putere la un moment sau altul.
  • Like 9
  • @
   Noi l-am executat pe Ceausescu ca sa taca odata si sa poata da domnul Iliescu sfaturi lui Ponta, fie-i tarana usoara. Dar iata ca jumatate din romani acum suspina dupa el, dupa frigul din casa, dupa cititul la lampa si cozile la gheare de pui. Masochismul romanesc l-ar speria si pe Sade.
   • Like 2
  • @
   check icon
   Ignis, sunteti catranit rau, va dau dreptate si va sustin in totalitate.Ma consider un pacifist, si sunt gata sa intind o mana unui om aflat in nevoie fara a cere sau a astepta ceva in schimb.Iar acest om poate sa fie de orice rasa, sex sau rit.De asemenea accept convietuirea mai multor etnii, de culturi, obiceiuri si rituri diferite, cu conditia sa respecte "legea primului venit"adica pe majoritari, si prin tot ce fac sa nu destabilizeze societatea care i-a primit.La ora actuala in Europa situatia este (In unele tari)destul de grava. In Londra sunt cartiere unde guverneaza legea shariei iar masina salvarii londoneze intra doar insotita de politie!!!!Este dovedit ca acesti islamisti nu ca nu pot sa se adapteze, ci nu vor sa se adapteze, si ne-o spune clar cu ocazia manifestatiilor pe care le fac, cum ca islamul va conduce lumea !!Tocmai de aceea d-na Merkel a comis o monumentala greseala, stiind de aceste situatii total aberante din aceste state europene care se confrunta cu fenomenul islamizarii.Pentru ca aceasta situatie poate afecta definitiv Europa in viitor,si noi, ca europeni, avem tot dreptul de a ne exprima dezacordul cu privire la marile greseli ce le comit uni lideri europeni,privind soarta Europei.In cazul in care as fi confruntat vreodata cu un asemenea fenomen,si cineva ar veni la mine in tara sa-mi impuna un alt stil de viata si sa-mi spuna ca doar Alah este adevaratul D-zeu,atunci toleranta mea ar inceta, si cu toata hotararea i-as spune si acelui cineva si lui mutti Merkel ,un energic si raspicat HALT!!.Pe reporter il ignor cred ca a facut "rau de Inaltime" Toate bune tuturor!
   • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult